Welcome to America

Am fost de multe ori in SUA in ultimii ani si nu am avut nicio problema.

Însă de acum încolo trebuie sa ne așteptăm la orice, de ex la ce i s-a întâmplat unei bătrânici, o australianca faimoasa pentru cărțile pentru copii pe care le-a scris. Detalii: aici.

{ 20 comments to read ... please submit one more! }

 1. Se pare ca pentru doamna scriitoare pentru comportamentul unui badaran anonim e responsabil Trump, dar cu comportamentul ambasadei Trump n-are nimic de a face. Inca o dovada ca liberalii nu delibereaza rational, ci reactioneaza impulsiv, in tiparele setate de canale gen the Guardian.

  • A fost suspendat bădăranul? Au fost prezentate scuze si celorlalți oameni aflați in aceeași situație?

   In cele din urma, respectiva bătrânica a avut o platforma de pe care sa critice, dar ce ne facem cu ceilalți? Dacă bătrânica nu era cine era, mai aflam noi de lucrurile astea?

   Ce înseamnă liberalism? Libertatea de expresie? Este ceva rău?

   • Presa este ahtiata dupa povesti si scandaluri care sa ii confirme propensitatile ideologice. Zilnic citesc cazuistica refugiatilor, imigrantilor, musulmanilor, etc.
    Liberalism in America inseamna stanga politica, cam opusul libertatii de expresie.

    • Deci tu esti multumit ca un badaran de vames a hartuit o batranica timp de cateva ore?

     • Mi s-a intamplat si mie sa fiu hartuit de vamesi in Belfast. Din cauza pasaportului meu de roman. Acum cativa ani. Binenteles aveam toate visele si toate documentele si nu a fost la intrare ci la iesire.
      Dupa o ora de stat in “ciorapi” (era iarna si chiar frig pe gresia din aeroport) si dupa doua deplasari “in ciorapi” cale de 100 de metri la automatul de “pungute” (o lira 3 pungute). Bine ca mai aveam monezi ca altfel trebuia sa caut bancomùat. Liberalism curat ce mai.
      Deci dupa o ora de astfel de tratamente m-am enervat l-am chemat pe sef cu scandal si le-am spus sa-mi retina daca vor toate bagajele dar sa-mi dea ghetele si pasaportul ca sa ma car. Nu aveam bagaje decat pt 3 zile deci o nimica toata.
      Seful nu s-a scuzat mi-a returnat ghetele si bagajele si m-am carat.

      Nu era trump in UK la putere ci apologetii “societatilor deschise”. E de bine ? E de rau? La ambasada UK in Paris cand am facut plangere mi s-a spus ca “e normal”. Deci se poarta si in Europa.

  • Da, mă, e vina lu’ Guardian că vameșii americani se comportă urât. Ce să spun, o logică de fier. Observă niște amănunte care ți-au scăpat:
   – nu e UN bădăran anonim, ci MAJORITATEA de acolo;
   – reacția ambasadei a venit ulterior, după declanșarea scandalului, deci nu se pune;
   – scandalul a fost provocat de tratamentul jignitor aplicat unei celebritati; ceilalți cetățeni tratați la fel n-au primit scuze de la nimeni, deci iar nu se pune comportamentul ambasadei.

   Și după aceste ignorări deliberate ale unor amănunte importante, mai ai tupeul să ne dai lecții despre deliberări raționale! Ha! Ha! Ha!

   • Da, ma, e vina lui Trump ca vamesii americani se comporta urat. De doi ani de zile Guardian scl induc ideea ca Trump e cauza tuturor relelor. Deci ce o sa creada un cititor fidel, inarmat cu biasul de confirmare si o experienta negativa pe teritoriul SUA?
    Daca e majoritatea de acolo sunt badarani, inseamna ca era majoritate si pe vremea lui Obama
    -de unde era sa stie ambasada ce s-a intamplat in aeroport?
    -nu stim din relatare ca restul celor implicati au primit s-au n-au primit scuze, cu atat mai putin cand aceasta Meg a scris ca s-a radicalizat impotriva lui Trump pe baza la ce i s-a intamplat in aeroport.
    Deci la deliberari rationale mai incearca.

    • “Deci ce o sa creada un cititor fidel…”
     Nu știu, nu cunosc niciunul. Nu le fac procese de conștiință.

     “Daca e majoritatea de acolo sunt badarani, inseamna ca era majoritate si pe vremea lui Obama”
     Și totuși baba a călătorit de 117 ori până acum în SUA și nu a avut de-a face cu bădăranismul până acum. Tu ce concluzie tragi de aici? Eu trag concluzia că noua politică a administrației a mărit semnificativ încărcarea vameșilor, care au început să ia la întrebări și scriitoarele australiene cu care nu aveau treabă înainte. Călătorii sunt tot ăia, timpul e tot ăla, spațiul de lucru și vameșii sunt tot ăia, deci a trebuit redusă răbdarea per cap de vită furajată. O fi vina lui Guardian sau a vameșilor bădărani pentru asta? Deci da, rezultă că e vina lui Trump că vameșii americani au ocazia nejustificat să se comporte urât cu mai multe persoane.

     “De unde era sa stie ambasada…?”
     Păi, baba a depus plângere! After lodging a complaint over her treatment with the Australian embassy in Washington and the US embassy in Canberra, Fox received an emailed apology from US officials.

     “Nu stim din relatare ca restul celor implicati au primit s-au n-au primit scuze”
     Așa e, nu știm. Dar o voce interioară îmi spune că baba iraniană din scaunul cu rotile n-a primit scuze. Vocea ta interioară ce spune?

     “cu atat mai putin cand aceasta Meg a scris ca s-a radicalizat impotriva lui Trump pe baza la ce i s-a intamplat in aeroport”
     Asta este un non-sequitur. Ce treabă are radicalizarea babei cu informațiile despre ceilalți pasageri?

     “Deci la deliberari rationale mai incearca.”
     Îți sugerez să renunți la complexul de superioritate. Te dă de gol.

     • Să convingi pe cineva să renunțe la complexul de superioritate când e vorba de relațiile dintre trumpiști și politically-correcți e ca și cum ai fi undeva în public (să zicem la coadă la impozite), îmbrăca… dezbrăcat, vopsit și aranjat multicolor ca la o paradă gay, cu inele în nas, urechi și alte organe ca un sălbatic african, și lângă tine unul în costum gri încheiat până la gât, cu ochelarii pe nas și diplomatul sub braț. Și-i spui ăluia să renunțe la complexul de superioritate. Chestie pentru care la noi ai putea fi chiar linșat 😛

 2. De fapt, bădăranii anonimi erau cei care aveau dreptate. Adică natura relațiilor sociale îi făcea să se comporte cât mai porcește.

  Contraexemple: perioada 2005-2008 în România. Controlorii RATB, badigarzii, vânzătorii din stațiile de benzină făceau toate măgăriile posibile. Iar chelnerii și polițiștii făceau ceva mai puține măgării, numai fiindcă se așteptau la ciubuc.

  Din motivul favorit al lui CriticAtac: inegalitatea socială. Pică prost să fii controlor RATB și să nu aibă bilet o elevă de liceu cu bijuterii cât n-a avut neamul tău de la maimuță încoace. Sau vânzător cu minimul pe economie și să se răstească la tine că sunt prea scumpe cafelele unul cu Q7 și lanț de cocalar la gât. Mai ales după ce s-au umplut ziarele de isprăvile pitzipoancelor de Dorobanți. Ceea ce a calmat populația a fost creșterea accelerată a salariilor sub domnia post-2012 a Pontosului.

  Angajați la airport security, vamă și alte McJoburi d-astea sunt tot felul de Dorei și redneci. Care s-au văzut dintr-o dată cu putere asupra unora mai avuți ca ei, și acum își umflă mușchii de cocalar. Să se răzbune pentru toți milionarii și arabii care le-au trecut prin aeroport pe la VIP Lounge și au rânjit superior la ei.

 3. Lasa ca nici UK nu e un bastion al libertatii, tocmai ce am venit din Romania si ne-au controlat la pasapoarte si cand ne-am dat jos din avion. L-am intrebat pe cel de la politia de frontiera care este motivul controlului si a zis ca nu are nici o obligatie sa imi spuna, pe un ton foarte badaran.

 4. “I am a human being, so I do understand that these people might not be well-trained, but they now have carte blanche to be as horrible and belligerent as they want”.

  Aceasta afirmatie o descalifica pe doamna in cauza, mai ales la varsta pe care o are. Daca ar fi cinstita cu ea insasi, n-ar trebui sa exprime asta ca un adevar absolut, cand nu are nici cea mai mica dovada a ceea ce e propria ei presupunere, pana la proba contrarie. Daca avea 20 de ani as fi inteles, dar sa spui ca au “carte blanche” mi se pare urat de-a dreptul, chiar si dupa tot ce i s-a intamplat sau mai ales dupa ce i s-a intamplat.

  Si da, contactul cu politia de frontiera americana la intrare in SUA n-a fost niciodata ceva placut, cei care ati intrat ar trebui sa stiti. Pe langa viza ti se lipea intotdeauna si o hartie pe pasaport (nu stiu daca pentru ca aveam eu viza pe 10 ani sau cum), valabila 6 luni, care (ATENTIE!) trebuia returnata IN PERSOANA la un punct de frontiera, inainte sa expire. Cand te dadeai jos din avion in SUA cu pasaportul cu viza + hartia in cauza, ti se luau amprente, ti se facea poza si ti se puneau tz-shpe mii de intrebari, desi celui cu care erai nu i se aplica acelasi tratament, fiind cetatean canadian (era intrebat unde merge, cat sta, unde lucreaza si cam atat…).
  Prima data am omis sa returnez cartonul cu pricina si la urmatoarea vizita (eram cu masina) am fost invitati sa coboram si sa ne prezentam la “control”, o camera ca cea descrisa de doamna in cauza, unde evident ca nu puteai vorbi la telefon (ma intreb UNDE, intr-o institutie de stat, poti folosi nestingherit telefonul mobil si cine, in lumea civilizata, il foloseste, intr-o sala de acest gen. Sincer?). Faza cu nu era toaleta iarasi e ciudata, dar in fine, sa zicem ca nu era… ar fi primul loc public din SUA care nu are toaleta.

  Am asteptat pana mi-a venit randul, daca era multa lume puteam sa stau si 5 ore – cui ii pasa- si dupa ce mi s-au pus iar cateva milioane de intrebari numai mie, am fost lasata sa plec, nu inainte sa mi se faca alta poza… alte amprente si alt carton, insistandu-se ca de data asta sa-l returnez astfel risc sa nu mai pot intra data viitoare. Am fost intrebata sec si mi s-a raspuns sec, n-am luat-o personal pentru ca stiu ca acesti indivizi sunt antrenati sa se uite prin tine, pe langa mine si doamna scriitoare le trec pe sub nas traficanti de tot soiul, criminali, teroristi si altii… Nu bag insa mana-n foc ca daca as fi avut 70 de ani, daca as fi fost scriitoare cunoscuta, etc, nu m-as fi suparat. Sigur ca comportamentul acelui individ pare reprobabil/oribil si nu ma indoiesc ca doamna a trait clipe de cosmar, dar nu e sigur ca asta a fost scopul, adica ca acel politist a simtit vreo placere sa chinuiasca femei in varsta in timpul programului, mai ales ca ei nu sunt niciodata singuri acolo, sunt cate 7,8 la cel mai mic post de frontiera. Macar unul din aia era normal la cap… am vazut zeci de politisti de frontiera, am trecut pana si cu bicicleta si caiacul in SUA, de fapt o fac in mod curent de doi ani de cand mergem la tara la 1 km de granita si niciodata nu mi s-a vorbit nepoliticos. Dar mi s-au adresat intrebari din cele mai absurde, aparent fara legatura cu nimic, si de catre vamesii canadieni, dar asta e alta poveste.

  Si alta poveste chiar dinainte de 2000 e a unui coleg de-al lui barbatu-meu care lucra in SUA de ani buni (avea viza de lucru ca si al meu) si a plecat in concediu pe viza valabila (dar aproape de expirare). A cerul la Disney alta viza, dar aia au zis ca e OK, poa’ sa plece. Duminica seara s-a intors din concediu si… era sa zic o prostie, nu l-au lasat sa intre in SUA, desi viza ii era inca valabila. A trebuit sa stea la un hotel nu stiu unde vreo saptamana (din fericire pe banii companiei) pana sa-i ia aia alta viza. A explicat: ba nene, uite lucrez acolo, da telefon si vorbeste cu cine vrei matale… nu, tata, atata vreme cat asta e legea si ai incalcat-o, stai si astepti matale frumos.
  Si barbatu-meu avea casa si serviciu in California si de fiecare data cand pleca in concediu/in vizita se intreba daca il lasa aia sa intre inapoi. Serios, asa a fost dintotdeauna si este inca, si anul trecut ne-au dat iar jos din masina sa o verifice (am asteptat vreo 40 de minute), desi ne ducem de cel putin 3 ori pe an in SUA, cred ca numele ne apar imediat in calculator.

  Am scris o gramada, dar ideea e ca sa spui ca de vina e Trump sau Obama in persoana pentru orice lucru neplacut ti se intampla in SUA e fie rea vointa/lipsa de subtilitate, fie neintelegere a lucrurilor. Sincera sa fiu nici nu ma mira, am urmarit parerea multor scriitori americani despre politica lor actuala, inteleg cum stau lucrurile.
  Am senzatia ca daca “liberalii” americani ar putea, l-ar debarca pe Trump de la putere si le-ar inchide gura cu orice pret celor 50% dintre americani care l-au votat democratic. Dar asta e, nu-i asa, o parere personala, nu un adevar absolut. 🙂

  Tu Emil poti sa mai scrii de-astea, vin din cand in cand sa vad ce ne mai spui si “ma mai rad”. 😛

  • PS- ca sa nu-mi fie inteleasa gresit ultima fraza, nu rad de ceea ce scrii, dar mi se pare distractiv cum orice intamplare care pana ieri ar fi ramas la nivelul unui fapt divers sau a unei stiri cel mult triste, capata conotatii politice majore, chiar internationale, azi. Voua nu vi se pare bizar?

   • Stai linistita. Problema este ca si eu rad, desi un pic cam nervos, dar pentru altceva. Deci daca Obama si liberalii lui aveau aceiasi vamesi nenorociti ca astia a lui Trump de acum, de ce au fost votati unii care cica ar apara granitele mai bine ca ceilalti? Desigur, o dam iarasi in politica, insa nu asta este obiectivul meu. Ma astept intr-o tara civilizata sa ai cel putin pretentia la un limbaj civilizat si nu la insulte din partea celorlalti. Iar alegerea limbajului lui Trump de catre 50% din populatie ma face sa cred ca civilizatia din SUA tine mai degraba de marketing decat de realitate.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *