Un pumn de probleme

Daca ati trecut de titlul usor manipulator, dar la moda, ii rog pe cei dintre voi care pica in categoria “postaci la datorie” sa se linisteasca, n-o sa aiba prea multe motive sa munceasca.

Si acum sa vedem care sunt cateva dintre problemele pe care eu le consider potential importante (si de care nu se face vinovat Basescu :-)) dar care isi gasesc mai greu loc in presa noastra, prea obsedata cu filme proaste de kung-fu :


Peak Oil

Altfel spus, varful productiei de petrol, dincolo de care volumului de petrol extras la nivelul intregii planete intra intr-un declin constant, fara o revenire posibila la nivelele anterioare. Acest varf al productiei, denumit generic Hubbert’s peak fusese prevazut sa survina in 2005, de catre Kenneth Deffeys, si se pare ca doar cateva zecimale in calcule au facut ca acesta sa fie de fapt atins in 2008. Bun, si ce daca, veti spune, e normal ca productia din campurile petroliere existente sa scada, sunt insa campuri descoperite si neutilizate si cine stie cate milioane de barili care asteapta sa fie extrasi.

Asa si este, insa iata ca se pare ca prognozele IEA (International Energy Agency) au fost de fapt umflate cu pompa (de petrol) si ca ar fi foarte greu sa se creasca de la cele 84milioane barili/zi la cele 105 milioane barili/zi prognozate pentru 2030 (Sursa). IEA insasi pare a-si struni optimismul, corectand “a la baisse” productia prognozata de la 121Mbl/zi in forecastul din 2004, la 105Mbl/zi in forecastul din 2009. Aceeasi sursa sustine ca voci din interiorul IEA au dubii si pentru valori de 90-95 Mbl/zi…

Ar trebui sa fim ingrijorati? Cred ca da, deoarece consumul de petrol va fi din ce in ce mai mare din partea unor economii emergente, dar foarte importante, precum China si India, care (conform estimatelor IEA din luna mai 2009) aproape isi dubleaza cererea de petrol in intervalul 2006-2030 (de la 10.9 Mbl/zi la 20Mbl/zi). Cresteri importante ale cererii au loc si in randul celorlalte economii emergente din America Latina si Asia, ducand consumul agregat la 106.5Mbl/zi in 2030. (Sursa)

Si se pare ca ar mai fi un motiv pentru care ar trebui sa nu dormim noaptea, anume ca insasi IEA, in raportul din Noiembrie 2009, prognozeaza ca cererea de petrol in tarile OECD in 2030 va fi in scadere comparativ cu 2008. Adica, cu alte cuvinte, conform IEA, tarile OECD nu prea vor mai iesi din criza (Sursa). Hmmm…cum doi plus doi cam trebuie sa dea patru, ori cererea agregata reala va fi mai mare in 2030 (mai creste si consumul in tarile OECD) si-atunci ar trebui sa fim si mai ingrijorati ca n-o sa mai avem resurse, ori economiile tarilor dezvoltate sunt facute KO si-avem o problema si mai mare.

E sfarsitul lumii, e mai rau ca 2012? Nu, cel putin nu inca. Dar nici bine nu e, caci scaderea resurselor de petrol in contextul cresterii cererii aggregate, ne duce la presiuni pe pretul barilului si la potentiale “shortage” pe termen mediu lung. Cat de rau va fi? Va las sa alegeti singuri intre doomers si debunkers, insa eu cred ca exista si solutii care pot diminua/preveni impactul peak oil, inclusiv electrificarea transporturilor, conservarea energiei si punerea accentului pe energie renuvelabila.

Impactul se va simti insa atat la nivele ce va sar imediat in fata ochilor (cresterea costului transportului-> cresterea generic a pretului tuturor produselor ce trebuie transportate, cresterea facturii la incalzire si la current electric, eventual cozi la benzinarie+rationalizare etc) cat si la nivel indirect, prin necesitatea schimbarii unor modele de productie, de exemplu in agricultura. Cvasi totalitatea produselor pe care le cumparam din supermarket provin din agricultura intensiva, bazata pe utilizarea ineficienta a combustibilor fosili. Imbatati de mitul energiei ieftine si inepuizabile, am ajuns, prin utilizarea ingrasamintelor, pesticidelor ale utilajelor agricole mari consumatoare de motorina precum si a transporturilor la mare distanta, sa consumam 10 calorii de combustibil fosil pentru a produce echivalentul unei singure calorii de hrana (sursa Michael Pollan). Asta ca sa nu mai vorbim de distrugerea terenului arabil, a diversitatii biosistemelor, scaderea calitatii nutritive a plantelor cultivate si alte cate.

Poate vom avea ocazia sa vorbim si de chestii precum permacultura lui Bill Mollison sau de forest gardening-ul lui Robert Hart (si mai ales a lui Dave Jacke si Eric Toensmeier). Chestii d’astea “eco”, dar care imita procesele naturale pentru a reduce risipa, a creste randamentul, diversitatea si sustenabilitatea intregului bio-sistem.

Surprinzator, toate astea se pot face si scazand in acelasi timp inputul de munca necesar in sistem. A naibii de eficienta natura asta, domle’…

H1N1 –Gripa Noua

Vestea buna e ca epidemia de gripa si “Influenza Like Illnesses” din Ucraina, care ne speriase tare tare acum vreo luna in urma, se pare ca se mai domoleste, morbiditatea scazand semnificativ in ultima saptamana la toate categoriile de varsta (sursa). Ucraina n-a scapat totusi usor, cu 445decese inregistrate la 1,937 milioane de cazuri, pana in 02.12.09  (sursa), insa ramane de vazut cate dintre acestea au fost efectiv datorate virusului H1N1 (pana la inceputul lunii decembrie fusesera certificate 255 de cazuri pozitive H1N1 si 17 decese associate)

Vestea proasta este virusul pare sa fi intrat in etapa de Hydra Effect, in care incearca diverse mutatii pentru a-si mari viteza si aria de raspandire. Unele dintre aceste mutatii (225G) evidentiate prima oara in Norvegia (sursa) sunt mult mai virulente, atacand in adancime tesutul plamanilor si ducand mai frecvent la decese. Aceasta mutatie, precum si o varianta rezistenta la antivirale (Tamiflu) pare a fi, in ciuda parerii initiale a autoritatilor, destul de raspandita in lume, in aproximativ 16 tari (sursa).

Alte doua vesti si mai proaste sunt ca e posibil ca actualele vaccine anti-H1N1 sa nu fie eficiente impotriva acestei mutatii, desi parerile expertilor sunt inca divergente pe acest subiect, (sursa) si ca persoanele care au avut deja H1N1 se pot imbolnavi si-a doua oara. Deci nici imunitatea naturala nu e infailibila (sursa).

 

 Criza economica + Dubai falls from the sky (scraper)

S-o mai fi potolit ea, criza, da nu se da dusa asa usor. Desi o parte din economiile UE si, parca parca, economia americana dau semne de revenire, sa nu uitam ca intreg globul e inca conectat la aparatele de respirat si pompat cu sume uriase pentru incurajarea consumului, toate acestea din banii contribuabililor.

In SUA, de unde a pornit totul si de unde se asteapta semnale clare cu privire la revenirea economiei, vestile sunt si bune si rele. Avem o usoara crestere a productiei industriale (sursa) si a vanzarilor in sectorul auto, dar consumul intern, care sustine 70% din economia Americana, inca intarzie a-si reveni. Dovada sta in cheltuielile consumatorilor americani, care au scos cu 8% mai putin din buzunar de persoana, decat acum un an in urma, cu ocazia weekendului de Thanksgiving (sursa). In cel mai bun caz, vorbim de o stabilizare si un inceput de crestere fragila, cu o crestere, la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani si jumatate, a numarului de case la al doilea proprietar vandute in Octombrie (sursa). In cel mai rau caz vorbim de o reluare a caderii preturilor in 2010, in principal datorita cresterii numarului de executari silite si a somajului (sursa).

In plus sistemul bancar nu sta nici el chiar pe roze si nici nu da semne de relansare a creditarii. FDIC raporteaza ca volumul creditelor acordate de bancile americane a scazut pentru al treilea trimestru consecutiv si cu cel mai mare procentaj trimestrial din 1984. Mai mult, fragilizarea sistemului continua, raportul rezerve/credite neperformante scazand pentru al 14lea trimestru consecutiv si ajungand la 60.1% (sursa).

Despre Dubai ce sa mai zicem, decat ca iata se pare ca guvernul emiratului nu are de gand sa garanteze creditorii pentru cele 59 mld dolari datorate de catre Dubai World, lucru care a lasat cam in ceata pe toti cei care credeau in garantii implicit asumate. Mai mult, Abu Dhabi, emiratul frate si mai bogat in petrol, a indicat ca va acorda un support limitat, sugerand ca va exista si un cost politic (sursa). Intrebarea pe care si-o pune intreaga finanta mondiala este insa daca nu cumva efectul de contagiune va duce la prabusirea unor alte economii emergente cu trasaturi similare, cum ar fi Grecia, Ungaria sau Rusia, riscand sa introduca din nou instabilitate intr-un sistem fragil (sursa).


Incalzirea globala

Pe-asta o stiti cu totii, nu de la mine ci de la Al Gore si-al sau Inconvenient Truth. Urmeaza conferinta de la Copenhaga de pe 12 Decembrie, dar pana atunci ne distram cu scandalul legat de cei de la Solve Climate/University of East Anglia. Domnilor savanti le-au fost hackuite serverele si furate niste mailuri in care ar fi recunoscut ca au manarit datele legate de cresterea temperaturilor si incercat sa puna bete in roate celor sceptici cu privire la incalzirea globala (sursa).

Altminteri, eu nu pot spune decat c-afara nu-i prea cald, dar macar nu ploua inca. Mai vedem cum sta treaba dupa 6 Decembrie.

Tags: , , , ,

{ 23 comments to read ... please submit one more! }

 1. Peak oil este un moment care s-a intamplat deja in mai multe tari si regiuni ale globului (inclusiv Romania) asa ca nu exista nici un fel de motiv ca sa nu aiba loc si la scara globala . Exista multe indicii ca este luat in calcul de entitati serioase , se anunta masini electrice de catre marii constructori auto , se vorbeste despre hibrizi ,Buffet cumpara cai ferate de 34 miliarde de $ , IEA trage semnale de alarma si la TV se fac campanii verzi . Nu cred deocamdata in versiunea doom-erilor ,azi se face multa risipa dar e clar ca nu o sa fie bine .
  Un lucru care garanteaza existenta unor probleme in preajma lui 2012 din acest punct de vedere este faptul ca din cauza crizei economice nu s-au facut investitii in campurile noi si existente care sa contrabalanseze declinul natural

 2. Peak Oil este o realitate de necontestat. Ea influenteaza deja politicile pe termen lung atat la nivel de guverne cat si la nivelul corporatiilor. Este interesanta stirea despre Buffet; e clar ca el stie ca va urma schimbarea de paradigma in sfera transporturilor. Daca va cadea mitul electric-car atunci castigator va fi cel care va prezenta solutia Transport CF Electrificat. Un experiment se pare ca au facut germanii in China. In final totul se va raporta la electricitate ca produs al fuziunii nucleare.

 3. “prognozeaza ca cererea de petrol in tarile OECD in 2030 va fi in scadere comparativ cu 2008. Adica, cu alte cuvinte, conform IEA, tarile OECD nu prea vor mai iesi din criza”
  Adica, cu alte cuvinte, cresterea eficientei utilizarii combustibililor si energiile alternative sunt povesti de adormit copiii?

 4. Peak Oil si incalzirea globala merg mana in mana. Si ar mai trebuit sa adaugam si populatia de 9 miliarde in 2050 (nivel la care se va stabiliza) si cu nevoile acestor oameni (hrana, transport, locuinta, etc).

  Daca petrolul se termina si nu mai avem ce sa ardem, asta va avea impact si asupra incalzitii globale, nu?

 5. Ati uitat un lucru- criza alimentara si a apei potabile.

 6. Emil/alex@all: nu s-a vrut in nici intr-un caz un articol exhaustiv, cu toate problemele importante (am zis “cateva dintre problemele”), altminteri ar fi fost inca doua ecrane si nu l-ar fi citi nimeni 🙂

  Pehash: nu cred ca sunt povesti, dar crezi ca ar putea compensa cresterea necesarului de petrol pentru a sustine o crestere economica medie de 2% p.a. la nivel OECD, ba chiar sa duca la un consum mai mic decat cel din 2008?

  Recunosc ca valoarea de 2% e doar o presupunere de-a mea, singurele estimari pe care le-am gasit sunt doar pt 2011 (https://community.oecd.org/community/factblog/blog/2009/11/19/gross-domestic-product-gdp-projections). si asta repejor repejor incepand cu anul care vine?

  “Cu alte cuvinte”, daca vrei tu, nu cred ca IEA s-a bazat pe cresterea eficientei consumului de combustibil in proiectiile sale. Iar daca a facut-o as vrea sa vad si eu premizele scenariului.

 7. “intregei planete” ?!?
  keep saving the planet!

  noi, ai de jos ne chinuim cu politica … wtf

 8. In Lume petrol este in prostie, depinde de pretul de extractie care depinde de conditiile locale.
  In Irak la gura sondei barilul e 16 USD, In Alaska cca 40.
  Masini electrice? Buna gluma. Sa nu uitam ca Wolrd Bank nu finanteaza decit proiectele pe carburantii fosili, si nu pe elctrcitate, eoliene, maree, biogaz, etc. Deci Imperiul Petrolului controleaza Lumea (pe care el a creat-o).

 9. @marius. merci de sesizare am corectat, probabil ca mai sunt si altele. am mai salvat planeta de o greseala de ortografie.
  succes cu politica.

  @Lucius. N-as fi asa sigur daca ar fi sa iau de bune cifrele IEA. si apropo de pret, daca ajunge sa coste 80$ la pompa, cred ca niste schimbari in modelele economice se vor impune de la sine.

 10. Dragos: presupunand ca lista ta scurta de probleme e oarecum ordonata in ordinea importantei, cred ca criza alimentara e undeva cu mult peste gripa porcina 🙂

 11. Pe mine chestia cu Peak Oil si poluarea de la pirturile vacilor ma intereseaza deloc spre putin.
  Problema no 1 in RO (si adevarata cauza a inechitatilor si saracirii galopante a populatiilor) este faptul ca TOT ce misca aici este dictat de capitalul strain in timp ce statul sta pe bara si se uita la genocid pt. ca asa scrie la contracte.
  Statul roman nu mai detine decit 20…25% din resursele tarii, se alege doar cu praful de pe toba, salariatii isi dau sufletul sa munceasca sa acopere gauri colosale de miliarde de USD si ASTA este cancerul tarii.
  Primul lucru ar trebui o nationalizare a Petromului.

 12. alex: de-as fi asa organizat… am atins putin subiectul in partea cu nesustenabilitatea modelului agriculturii intensive (s-a dus vremea abutentei). N-am vrut sa fiu chiar asa de doomer precum Duncan cu Olduvai Theory-ul lui…

  Lucius: nu stiu ce sa zic, uitandu-ma la capitalistii romani de jur imprejur eu cred ca, daca nu cumpara capitalul strain activele tarii, le praduiau ai nostri mult mai urat. si-ti furau si toba, si praful 🙂

  Primul lucru ar fi sa se scrie legi bune, sa se respecte si sa se stie de frica lor. sau sa nu mai furam atata.

 13. Dragos: nu trebuie sa fim prapastiosi ca sa vedem ca va fi o criza alimentara. Chiar daca populatia nu atinge 9 miliarde. Un indiciu e faptul ca tarile dezvoltate si tarile cu populatie mare cumpara intr-o disperare terenuri agricole pe unde se gasesc de vanzare (inclusiv in Romania). Dupa mintea mea, cineva ia “pozitii long” pe piata produselor alimentare 🙂

  Legat de legi, cred ca ordinea e inversa. Primul lucru si cel esential ar fi sa se respecte legile (bune-rele asta e alta discutie; pot fi imbunatatite).

 14. Scuze de offtopic dar nu am unde sa imi manifest indignarea 🙂

  http://www.zf.ro/zf-24/primul-accident-rutier-de-pe-autostrada-transilvania-provocat-de-o-oaie-5151741/

  Cica ciobanul a fost gasit vinovat pt ca nu a avut grija de oi.

  Din cate stiu eu, nepriceputean, la orice autostrada se pune gard de sarma pe margine (e un gard special- rabitz- cu ochiuri mai mici in partea de jos si mai mari in partea de sus) tocmai pentru ca animalele (caini, pisici, vulpi, chiar si oi) sa nu poata patrunde pe autostrada unde se circula cu viteza mare. Gardul e o obligatie, nu e optional. Asa ca vinovat e cel care a executat autostrada fara gard de protectie, nu ciobanul saracul….

 15. apropos de capitalul care guverneaza tara, am citit (cred, din amintiri de necunoscator inca de spaniola)) un citat despre modelul amsud: todo a nosotros, nada a losotros, al extrano la ley.
  PA: alex, am info de insider care confirma ce spui despre terenurile agricole.

 16. Alex: am vazut si eu documentarul cu oamenii de afaceri straini care cumparau teren arabil in Ucraina. vorba unora, si ce-o sa faca daca se lasa foametea, o sa ingradeasca 10 mii de hectare?
  dupa cum spuneam, trebuie schimbat modelul, go rural 🙂

  La partea cu autostrada, eu zic ca vinovata e oaia, era obosita dupa ce o batuse vantu’ o noapte intreaga 🙂

 17. Dragos: “oaia, era obosita dupa ce o batuse vantu’ o noapte intreaga”. In fraza asta sunt confuzii multiple:

  a. vantu e loc de relaxare nu de oboseala
  b. vantu nu a batut pe nimeni
  c. vantu a avut alte treburi noptile trecute 🙂

  SI uite-asa se distruge mitul mioritei…pe-un picior de pod Bechtel 🙂

 18. alex: nu ai privit afirmatia in succesiune cronologica:
  1. geoana s-a relaxat la vantu cateva ore bune;
  2. vantu s-a umplut de energiile negative acumulate de geoana
  3. dupa ce-a plecat geoana, vantu si-a varsat nervii pe oaie
  4. cand s-a intors acasa, oaia a fost repudiata de becali si-a plecat unde-a vazut cu ochii. doar ca n-a vazut bine 🙂

 19. Dragos: putem vedea lucrurile si in felul urmator:

  – becali este un cioban in pericol…100% mioritic
  – oaia l-a avertizat…tot in spirit mioritic
  – aici legenda se schimba putin: becali s-a enervat si a injurat-o de mama si de sfinti
  – afland de la televizor ca vantu e loc de repaos si relaxare, oaia a incercat sa faca si ea o vizita
  – pe fondul oboselii si al consumului de iarba, oaia a gresit drumul si a intrat pe autostrada, gasindu-si tragicul sfarsit intr-un impact cu o dacie.

  concluzia filosofica: inceputul si sfarsitul sunt totuna. din dacia a pornit, in dacia a sfarsit. despre oaie era vorba 🙂

 20. alex: asta e deja balada cu fauna si flora etno-botanica 🙂

 21. mai “botanistilor” nu ati sesizat bine “realitatea”.

  – oaia a facut cursuri de formare profesionala si a invatat sa scrie (pe dealuri). niscaiva insecte ale unui domn conte s-au ocupat de aceste cursuri.
  – cum ne-am integrat in UE a dobandit drepturi “multiple” asa ca seful de turma i-a “belit berbecul”.
  – periculosul becali a injurat-o de mama ca a cerut salariu in conformitate cu studiile.
  – stresata si-a cautat alt “oier” si a dat de vantu.
  – asta i-a vandut blana de pe ea cand dormea linistita in timp ce el veghea.
  – si atunci a esuat la “dezbaterea” cu seful de turma care i-a tuns berbecul.
  – cuprinsa de remuscare s-a sinucis pe autostrada pe care azi “o vedem si nu e”.

  De vina e ciobanul initial. El nu a inteles “nevoile angajatei sale” brusc devenit patron de imm rural.

  Si am incalecat pe-o sa si sa traim bine se facea.

  Na ca am “comis-o”.

  PS. Orice asemanare cu personaje reale a fost atent “mistificata”. Jur pe “biblie” ca nu eu am dat cu pumnul de probleme. Dragos a fost boxerul. Dar viata e complexa si are multe aspecte. Va e mila? V-am luat banii. Si mai protejati-va si voi statul ala “bananier”. Ce nu stiti ca “iarna nu-i ca vara”?

 22. Shadow/Dragos: pana la urma toti ne-am inselat. Erau doua oi, si explicatia este 100% profana 🙂

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/878446/S-a-furat-gardul-de-protectie-de-la-Autostrada-Transilvania/

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *