Semnati CARTA ALBA a Bunei Guvernari!

Dupa cum bine stiti, nu am fost si nici nu sunt membru al niciunui partid politic. Obiectivul meu (si al blogului) este acela de buna guvernare.

Dupa 22 de ani in care am facut progrese democratice, cred ca a venit momentul sa facem un pas de calitate catre o Romanie guvernata mai bine. Oamenii care au iesit in strada cu ocazia demisiei dlui. Arafat cred ca asta isi doresc.

Nu cred ca facem nu stiu ce progres daca scriem despre pantofii doamnei Udrea sau despre cum dl. Ponta o ia peste picior si nici daca facem glume pe seama lui Crin Antonescu iar despre presedinte avem de spus doar lucruri rele.

A venit momentul sa stam la masa si sa discutam. Acestia sunt liderii politici de azi, ei au o responsabilitate.

Iar responsabilitatea lor este sa semneze un document la care au lucrat grupuri din Societatea Civila si oameni obisnuiti (multe dintre ideile cititorilor acestui blog au fost incluse) care de vreo trei saptamani contribuie cu idei pe romaniacurata.ro la “CARTA ALBA a Bunei Guvernari”, un document care, daca va fi respectat, va insemna in sfarsit o Romanie guvernata la standarde europene.

In detaliu o gasiti aici:

CARTA ALBA a Bunei Guvernari.

Semnati-o! Cereti reprezentatilor vostri sa o semneze! Dati-le telefon, scrieti pe site-uri sau oriude doriti, dar ea trebuie semnata.

Nu am cerut nimic cititorilor acestui blog pe care il tinem de 5 ani, insa acum trebuie sa facem ceva. Si daca sunteti sceptici (si inteleg de ce), ganditi-va ca mai rau oricum nu are cum sa fie.

Eu am semnat.

{ 13 comments to read ... please submit one more! }

 1. ” Cartea alba a Bunei Guvernari” ? Eu zic ca ne trebuie ” Cartea alba a Politicii”
  Primul punct: 1.Politicienii care merg pe principiul “Ba pe a matii” sa fie exclusidin star din orice formatiune de partid

 2. Se pare ca se schimba Boc cu altul. Dar am avut vreo 10 prim-ministri dupa revolutie si sistemul politic tot incremenit in clientelism a ramas. Deci puneti mana si semnati, telefonati, etc.

 3. Am citit si eu documentul. Multe lucruri pozitive si dezirabile, dar care partid le-ar respecta? Mai apoi, in unele puncte deja sunt pozitii partizane (anti-interventia jandarmilor, anti-proiectul Rosia Montana, etc.). Si eu cred ca e nevoie de instrumente noi pentru buna guvernare, instrumente care sa “responsabilizeze” strict guvernantul. Si aceste instrumente nu sunt descrise in document, lasand loc populismelor sau bunelor intentii neacoperite de realitate.

 4. narcis: documentul este in dezbatere de 3 saptamani, poti sa mergi si acum sa contribui, dar asta este documentul pe care l-am putut scrie, mai ales ca a trebuit sa-i dam drumul ieri cand era clar ca Boc este pe faras si ca discutia publica va fi deviata de la obiectivul principal. Ce conteaza ca vom avea un altfel de Boc daca mecanismele statului clientelar sunt perene?

  Eu zic sa sprijinim efortul asta.

  PS. Ce instrumente doresti sa fie adaugate in document? Mergi si scrie, ce mai astepti? Contacteaza-ti reprezentantii.

 5. Partide osificate, conservatoare, politicieni corupți, incompetenți, populiști. 20 de ani în care România și românii au sărăcit….

  Ce e de făcut? Cum putem avea guvernanți responsabili, competenți, onești? Cum să eradicăm proasta guvernare? Cum să facem ca acei care ne guvernează prost să nu mai fie realeși? cum să facem ca alegerea cetățenilor să fie în cunoștință de cauză? 20 de ani nu fost suficienți pentru a educa spiritul civic al românilor. Cei educați în acest spirit sunt puțini și dezgustați de politic, iar marea masă este manevrată politic, emoțional sau pur și simplu mințită, păcălită sau cumparată. Niciun decret nu va face clasa politică cinstită, competentă sau performantă.

  România are nevoie de mecanisme, de reguli, de pârghii care să limiteze guvernanții. După cum sistemul democratic se bazează pe controlul puterilor (legislativă, executivă, judecătorească, mass-media), așa și buna-guvernare are nevoie de un sistem de control.

  Bugetul unui guvern are 3 mari categorii de cheltuieli:

  – cheltuieli de personal (salarii, pensii, îndemnizații sociale);

  – cheltuieli cu bunuri și servicii;

  – investiții.

  O bună guvernare poate însemna mai bine azi, dar mai ales mai bine mâine sau un bine de azi sustenabil.

  Ce propun? Delimitarea cheltuielilor bugetare astfel:

  40% cheltuieli de personal

  30% cheltuieli cu bunuri și servicii

  30% investiții

  3% deficit bugetar.

  Nu valorile în sine contează, cât menținerea acestora pe o perioadă de timp îndelungată.

  Ce efecte are un asemenea sistem de control înscris în constituție?

  oricui guvern îi poate fi cuantificată corect, transparent – performanțele. Orice cetățean cu minime cunoștinte va putea aprecia eficiența guvernanților.
  guvernanții spre a convinge electoratul să îi realeagă nu au decât două variante:
  a) performează economic, PIB-ul crește și crește implicit și bugetul, iar oamenii primesc salarii, pensii sau indemnizații sociale mai mari;

  b) reformează sectorul bugetar și același procent din PIB alocat cheltuielilor sociale îl împarte la mai puțini beneficiari (salariați, asistați sociali, pensionari).

  c) o combinație dintre primele două.

  obligă partidele și politicienii să performeze, altfel ei nu vor mai fi realeși. Coruparea alegătorilor cu bani public devine imposibilă, iar cumpărarea voturilor cu bani negri nu va mai avea aceleași rezultate, întrucât tot mai mulți cetățeni vor refuza să le fie furat viitorul.
  aceste limitări în buget, inclusiv deficitul bugetar asigură și prudența guvernării; creșterile economice vor fi sustenabile și nu vor afecta niciodată viitorul țării.

  Efecte:

  – o idee majoră: buna guvernare, limitarea manevrelor bugetare populiste, politicianiste, limitarea incompetenței…

  – punerea cu spatele la zid a partidelor care vor refuza ideea întrucât acest sistem de control este singurul care amenință hegemonia actualelor partide, întrucât acestea și-au perpetuat puterea politică prin furt, fraudă, populism, etc.

  – testarea impactului public în jurul unui proiect pentru o altă Românie, pentru o bună guvernare, etc (Cine ar spune nu unor intrebări ca: Vrei să scapi de politicieni corupți, incompetenți? Vrei să nu mai fii mințit și păcălit?).

  P.S. Ideea mea are o vechime de un an de zile. Cred ca nu avem politicieni responsabili. Fara aceste parghii nu vad cum ar putea fi impiedicate manevrele populiste si electorale ale guvernantilor.

 6. Narcis: iti apreciez comentariul. Eu zic ca trebuie sa credem in democratie si asta inseamna in cele din urma o solutie politica a reprezentantilor alesi de popor. Trebuie insa sa-i responsabilizam, iar CARTA ALBA fix asta isi doreste.

 7. Uite Emil iti fac “hatarul” sa semnez. Dar poate imi zici si mie unde si m-ar mai interesa cei care au semnat. Tii tu minte ca nu doream sa-mi pun semnatura alaturi de unele persoane care au facut tot “pe invers” fata de ce se cere. Dar trec pe astea si vreau sa semnez. Sper sa nu-mi spui ca trebuie sa semnez la “comentarii”. Ca sunt doar 13 comentarii.

 8. Un guvern populist are mereu priza mai mare decat unul mai putin populist. O guvernare opaca in vreme de boom economic e mai bine vazuta decat una mai transparenta in perioada de criza. De multe ori aparentele conteaza mai mult decat faptele. Fara limitari bugetare, comparam mereu mere cu pere cand analizam guvernantii. Multe idei din acel document pot fi acceptate de partide, chiar daca nu le convin. Ideea mea e una care practic le limiteaza actiunile politice. Carui partid i-ar conveni sa guverneze daca nu are marja de manevra bugetara? Democratia nu este egal responsabilitate. Proverbul “Drumul spre iad este pavat de bune intentii” ramane valabil. Toate guvernarile au o viziune scurta, iar cu asemenea viziuni nu poti construi nimic solid, iar in plus, daca tot nu esti sigur de viitorul tau politic, te impinge sa profiti si sa promiti. Democratia este intrun cerc vicios, din care nu poate iesi curand decat ghidata. Democratia responsabila presupune cultura democratica si exemple de buna practica. Acestea nu exista cu adevarat. Pana la urma, din practica, un dictator dintrun regim totalitar (Ceausescu) a fost mai responsabil decat oricare guvernant post-decembrist.

 9. Shadow: aici e bine daca semnezi (ai semnat deja 🙂 ) . Ideea este sa semnezi pentru tine, adica sa ne asumam acest proiect. Mersi!!

 10. @Emil

  Merci ca m-ai semnat tu “big brother” :-). Semnez pt mine si nu o sa-ti “scot ochii” tie dupa. Ai numele meu deci poti sa ma treci la semnatari.

 11. Daca o semneaza 500.000 de cetateni, CARTA ALBA ar putea fi integrata in constitutie?

 12. Aura: am facut referendum pentru parlament cu 300 de membri si tot degeaba.

 13. @Emil

  referendumul pt o singura camera si 300 de membri s-a facut ca si alte “legi” cu “hei rupism” si cu lipsa totala de dezbatere. Ar fi fost normal sa se faca un referendum pt “forma de guvernamant” cu dezbatere si informare si nicidecum precum un “razboi” personal fie el prezidential. Crezi tu ca eu as fi de acord “azi” cu un referendum de acelasi fel pt suprimarea presedentiei? Nope.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *