Scurtul drum al zilei catre noapte (I)

Din nefericire, n-o sa vorbim despre lucruri placute  cum ar fi piesa lui Eugene O’Neill, ci  mai degraba despre modul in care omenirea reactioneaza la criza energetica cu care am inceput sa ne confruntam precum si despre anumite scenarii mai putin incurajatoare, care se profileaza in anii imediat urmatori.

Mentionasem anul trecut prin decembrie despre problematica Peak Oil, in acest post, insistand asupra implicatiilor ce ne-asteapta dupa colt (bineinteles ca n-am fost primul si nici ultimul care a adus subiectul in discutie ). Tot atunci promisesem sa mai discutam putin despre permacultura, forest gardening si solutii ingenioase aparute din imitarea proceselor naturale care au o eficienta energetica foarte mare. As vrea sa ma tin de promisiune in acest articol, insa va trebui sa aveti putintica rabdare, pentru ca am s-o iau mai pe ocolite…

Inainte de toate insa, ca refresh, as vrea sa revin asupra definitiei de Peak Oil, ca fiind momentul in timp la care productia de petrol atinge un maximum posibil, pentru a se incadra apoi pe o curba descendenta ireversibila. Nu inseamna ca petrolul se termina brusc ci doar ca se extrage din ce in ce mai putin datorita scaderii rezervelor disponibile precum si a randamentului puturilor existente.

As vrea, mai apoi, sa mai zabovesc putin asupra unor aparitii mai recente legate de problematica Peak Oil (pe care, in mare parte, le veti gazi sumarizate aici) si care contureaza un scenariu, din ce in ce mai probabil, conform caruia productia de petrol nu va mai face fata cererii incepand cu 2014-2015, avand drept consecinte directe cresteri semnificative ale pretului petrolului si posibile rationalizari.

Iata un scurt rezumat a celor mai importante informatii:

* In februarie 2010,  UK Industry Task Force on Peak Oil and Energy Security, un grup de oameni de afaceri ce includ pe binecunoscutul Richard Branson (Virgin) dar si reprezentanti ale altor companii, a publicat un raport denumit Peak Oil 2010 (al doilea raport publicat de acest task force), care spune clar si raspicat cateva lucruri:

–  Ne vom confrunta cu certitudine cu un “oil crunch”, adica cu o situatie in care cererea de petrol este mai mare decat productia, in urmatorii zece ani, cel mai probabil in urmatorii cinci ani.

–  Este foarte dificil ca productia mondiala de petrol sa depaseasca cu mult varful de 87 milioane barili pe zi (atins in 2008) si extrem de greu sa depaseasca 92 Mbz (milioane barili pe zi), cu exceptia situatiei in care se descopera unul sau mai multe super-campuri petroliere, cu rezerve uriase, de care n-a auzit nimeni. In context, raportul confirma cifrele IEA care arata ca cererea estimata spre 2030 este de 105 Mbz, in mare parte provenind de la tarile non-OECD (China si India in principal, dar si alte tari din Asia si America Latina). Presiunea demografica a celor 6.8 miliarde de oameni, cat se estimeaza ca vom fi la sfarsitul lui 2010, in crestere spre 8 miliarde in 2025, precum si deschiderea spre consum in China si India impinge nivelul cererii de petrol cu mult peste ce se poate extrage…

–  Din cauza declinului productivitatii campurilor existente, rata de atritie bruta a productiei de petrol este de 4Mbz in fiecare an, sau un procentaj anual de 4.7% din productia globala actuala. Cu toate campurile noi date in functiune, care sa compenseze scaderea productivitatii campurilor existente, productia globala este prognozata sa intre in declin dupa 2015. Industria petroliera este deasemenea cu mult in urma in eforturile de investitii pentru a putea genera o crestere marginala a productiei, iar costul extractiei petrolului risca sa creasca avand in vedere accesibilitatea mai dificila a noilor campuri petroliere .

–  Ca urmare a celor de mai sus este asteptata o crestere semnificativa a pretului petrolului in urmatorii ani precum si posibile rationalizari. Atat industria transporturilor cat si pretul alimentelor sau costul utilitatilor vor fi impactate semnificativ.

* In februarie 2010, raportul anual al comitetului interarme al armatei americane pe 2010 (Joint Operating Environment – United States Joint Forces Command) pe care il gasiti aici e si el de acord cu acest deficit al productiei vis a vis de cerere, desi il atribuie mai degraba lipsei de investitii productive de catre industria de profil (“Even were a concerted effort begun today to repair that shortage, it would be ten years before production could catch up with expected demand.” + “By 2012, surplus oil production capacity could entirely disappear, and as early as 2015, the shortfall in output could reach nearly 10 MBD). Raportul este foarte interesant si vi-l recomand pentru a vedea o perspectiva militara asupra altor riscuri globale.

* In martie 2010, cercetatori de la Oxford University impreuna cu Sir David King fostul consilier stiintific al guvernului Marii Britanii afirma ca este posibil ca actualele estimari ale rezervelor petroliere sa fie exagerate cu cel putin 33% (sursa). In acelasi articol, se estimeaza un posibil deficit (shortage) de petrol incepand cu 2014.

* Tot in martie 2010, un articol din Le Monde atrage atentia asupra unei prezentari facute in aprilie 2009, de catre Glen Sweetnam, director in cadrul US Department of Energy, in care acesta arata ca o mare parte din resursele necesare pentru a putea acoperi cererea de combustibili in urmatorii 20 de ani se bazeaza pe “proiecte nedescoperite inca”, un eufemism pentru a spune ca suntem in pom…Aceeasi prezentare ne spune ca, pentru a acoperi diferenta intre productie si cerere, intre 2011 si 2015, ne-ar mai trebui inca un producator de petrol de talia Arabiei Saudite.

Cu alte cuvinte, iata ca multiple surse, destul de credibile as spune, au inceput sa traga puternice semnale de alarma asupra a ce se poate intampla in 5 ani de zile. Fara sa ne gandim la viziuni apocaliptice a la Mad Max, cred ca impactul unui astfel de scenariu este, dupa cum va puteti imagina, extrem de serios si presupune niste schimbari majore ale modului in care gandim, asupra modelelor de productie si cele sociale existente.

Despre acest “paradigm shift”, despre cateva aplicatii practice interesante si despre altele, in partile urmatoare ale articolului…

Tags: ,

{ 18 comments to read ... please submit one more! }

 1. in concluzie, e bine sa lucrezi in oil 🙂

 2. Analize, cifre, manvere… Pina una alta Imperiul Petrolului stapaneste Planeta si … o murdareste. (Vezi actualul megadezastru Deepwater Horizon in Golful Mexic – si un BP care se face ca ploua!). Prin forta armata principalele companii de petrol americane vor mai invada niste tari petrolifere si vor mai avea ceva rezerve. Stiati ca Banca Mondiala nu finanteaza decat proiecte pe baza de derivati de petrol si niciodata pe baza de energii alternative curate (eoliene, forta mareelor)? In plus nici naiba nu cumpara masini electrice.

 3. Pai cine sa le cumpere daca atunci cand sunt proaspat incarcate au tot atata autonomie cat o masina obisnuita careia tocmai i s-a aprins becul de alarma de la benzina ? O solutie temporara sunt hibrizii iar ceva mai incolo rationalizarile si trecerea transportului pe cai ferate , trolee si biciclete . Dar cum omul modern nu se da jos din masina de buna voie o sa fie silit , printr-un pret care acum ni se va parea aberant (10-20 ron/l ? ) Companiile aeriene si cele auto vor suferi groaznic ,iar intr-adevar, pe termen scurt (10-20 ani ) va fi foarte bine sa lucrezi in oil 🙂

 4. Lucius&A: cu masinile electrice e o poveste foarte lunga si urma sa le dau ca exemplificare in partea a doua a articolului. pe scurt, ne putem intreba cum stam cu transferul poluarii de la masina catre producatorii de energie electrica (lasand de-o parte green&hydro energy).

 5. E si asta o fateta destul de complicata a procesului de tranzitie . Chiar si fara a avea hoarde de masini electrice pe strazi tot va creste necesarul de energie electrica , necesar care in momentul actual este asigurat in principal cu generatoare actionate de turbine de gaz alimentate cu gaz natural . Cum va aparea o crestere a pretului produselor din petrol atunci se va trece si la folosirea gazului natural la masini ( CNG ) lucru care va aplica o presiune suplimentara asupra surselor , deja nu prea abundente ale acestuia . In final prevad ca vor apela la singura sursa abundenta ramasa – carbunele lucru care implica un risc major in privinta poluarii . Dar sunt sigur ca poluarea va fi ultima noastra grija intr-o lume aflata intr-o criza cu substrat real .

 6. Eu i-as zice scurtul drum al noptii catre zi. Petrolul e negru, energiile regenerabile sunt albe. Nu? 🙂

 7. A: dupa cum ziceam, e mult de discutat aici si nu vreau ca teaserul sa fie prea “revealing”:-) se petrec totusi lucruri interesante in domeniu masinilor electrice, inclusiv initiative de a le utiliza ca mediu de stocare pt curent electric, cu refluare in retea in caz de situatii de urgenta, varf de sarcina etc. astfel ajungi sa fii platit pt cat curent electric baga masina ta inapoi in retea. ramane problema pierderilor din randamentul bateriei si uzura acesteia. putem sa mai vorbim si de cat de eficiente sunt aceste masinute atunci cand gandesti in termeni de balanta energetica totala (costul energetic al materialelor hi tech (plasticul vine din petrol nu?), costul construirii retelei de distributie si incarcare, costul reciclarii bateriei, cine are rezervele de litium in lume, etc…

  alex: increderea ta in omenire e putintel mai solida decat a mea 🙂 citez din JOE: “Biofuels: Production could increase to approximately 3 MBD– equivalent, but starting from a small base, biofuels are unlikely to contribute more than 1% of global energy requirements by the 2030s. Moreover,
  even that modest achievement could curtail the supply of foodstuffs to the world’s growing population, which would add another National Security challenge to an already full menu.

  Renewable: Wind and Solar combined are unlikely to account for more than 1% of global energy by 2030. That figure assumes the energy from such sources will more than triple, which alone would require major investments”

  basca mai putem vorbi despre productie centralizata si transport de energie electrica cu pierderi maricele vs. productie locala (ia eoliana, panoul solar de incalzit apa si eventual un fotovoltaic doua – dar cu randament mai bun – si punele pe langa casuta)

 8. Da , dar regenerabilele nu pot hrani ,misca si incalzi o buna parte din 8 miliarde . Fara sa socotesc masina mi-ar trebui 10.000 E de panouri solare ca sa-mi satisfac consumul energetic actual (4.5kwh/ zi ) si soare tot anul . Hai sa zic ca reduc consumul si mai adaug o eoliana de 5000E – total 15000E . Nu-i asa ca rezulta ca doar elitele pot fi “verzi” ?
  Singura speranta vine de la fuziunea nucleara , dar progresele care se fac sunt foarte mici – in nici un caz nu vad o instalatie comerciala mai devreme de 50 ani si asta doar daca avem noroc si realitatea se va conforma modelelor stiintifice

 9. @Dragos: daca sunt profituri de facut, ia sa vezi cum “explodeaza” productia de regenerabile…

 10. A: da dar daca mai pui si-o pompa de caldura + incalzire in pardoseala (cat o fi? vreo 10k -15k EUR?) esti autonom, la tine acasa. iti mai trebuie doar gard de sarma ghimpata, vecini care sa-ti fie prieteni, permis de port arma, gradina cu legume+ceva gaini in curte si treci cu bine criza 😉 pacat ca randamentul la fotovoltaice e atat de slab, ca n-avem subventii de la stat pt ele si nici sisteme de grid-tying prin care curentul sa mearga both ways si sa ne compensam cu Electrica. suna catastrofic da nici nu stiu daca glumesc…

  alex: pai sa stii ca sunt profituri de facut. ar fi fost un next bubble daca lucrurile n-ar fi atat de serioase…

 11. Catalin Dimofte

  @A: La cum au evoluat fotovoltaicele in ultima vreme, pentru consumul pe care-l mentionezi ti-ar trebui cam jumatate din banii aia. Pana te mai gandesti, pana te mai socotesti, pana chiar te-apuci, s-ar putea sa-ti ajunga si o treime…
  Bastinasii din insorita Germanie zic ca ar ajunge cu fotovoltaicul la/pe langa grid parity cam pe cand spune Dragos ca ne paleste napasta cu petrolul…

  In fine, foarte multe de spus, intr-adevar, dar sa nu anticipam si sa nu-i stricam bucuria/efortul lui Dragos, mai ales ca, judecand dupa excelentul teaser, seria se anunta foarte, foarte interesanta si bine documentata.

  Dragos, imi cer scuze daca ai mai raspuns de N ori intrebarii — ai un blog, ceva? Ca s-o spun mai pe sleau, as vrea sa stiu vreo 2-3 lucruri din CV-ul tau. Doar de dragul discutiei, n-am intentii malefice 🙂

 12. Dragos: ceea ce ar putea acoperi diferenta dintre cerere si oferta se va traduce prin pret si da, sunt de acord cu concluzia din articol cu modelele sociale.

 13. Catalin: sunt in blogroll la Emil cu titulatura “common sense” dar, din lipsa de timp, n-am mai scris de mult altceva decat ce poti gasi si pe Jeopardy. nu sunt expert pe oil&gas sau renewables dar ma chinui sa descopar “tainele” domeniului. altminteri lucrez in banking, restul e de gasit pe net, nu vreau sa-mi fac publicitate 🙂

  Emil: vine acusi si restul 🙂

 14. Catalin , vorbesc din proprie experienta , am 1000E bagati intr-o instalatie off grid (dar in Bucuresti ) experimentala si pot sa-ti zic ca la 140wp nu-mi permit sa scot mai mult de 400-500wh seara dupa o zi insorita . Exista pierdere chimica in baterie , pierderi pe cabluri si in invertor . Bineinteles un sistem off grid e mai eficace din punctul asta de vedere dar esenta problemei ramane -chiar la suma vehiculata de tine iti trebuiesc 33 miliarde de euro doar ca sa asiguri populatiei consumul meu standard (4.5 kwh /zi care e foarte mic ) doar in zilele cu soare – cate or fi astea la Bucuresti , vre-o 90 din 365 ? .Cand e noros productia scade la 10% .

 15. Am scris gresit , vream sa zic sistemul “on grid” e mai eficace . Iar la pierderi se mai pot adauga usor alte vre-o 30% in minus fata de valoarea wp daca nu ai sistem de urmarire (scump si cu probleme de fiabilitate ) . Am totusi sperante reale in sistemele eoliene , intr-o zona vantoasa sunt chiar de acum viabile economic in sistem “on grid” .

 16. A: foarte interesant ce spui acolo. poti sa-mi dai mai multe date apropo de tipul instalatiei (tip panou/producator/numar panouri)? iarna cum functioneaza, e la fel ca in zilele noroase sau lumina reflectata ambiental mai ajuta?

  si eu ma gandeam la o eoliana (in perspectiva in care voi avea o casa) si-am citit ca sunt mai eficiente decat PV dar nu stiu cum sta treaba cu zgomotul si cu campul magnetic generat.

  Orsicum, ma atrage foarte mult ideea de a cupla o pompa de caldura la un mix de eolian cu fotovoltaic (eventual si cu un panou solar pt incalzit apa), desi am vaga impresie ca ar fi greu de generat suficienta energie electrica pentru a alimenta pompa de caldura doar din off grid. trebuie sa mai citesc pe domeniu…

 17. Doua panouri de 70wp , SUNTECH , monocristaline , o baterie de 135Ah , invertor improvizat . Iarna e cam la fel ca vara intr-o zi noroasa , plusul de lumina reflectat ambinental este mai mult decat negat de faptul ca iarna in general stratul de nori e mai gros . Sa nu mai zic de necesitatea de a le curata dupa fiecare ninsoare (daca vrei energie – iarna asta le-am cam lasat acoperite pt ca echilibristica pe un acoperis plin de zapada nu e buna pt sanatate 🙂 ).
  Despre eoliene nu stiu nimic practic dar sigur nu m-ar ingrijora campul magnetic – gandestete la cei ce lucreaza in centralele electrice pe langa generatoare . Apropo de caldura pe sistem solar , iarna , calculasem ca ar fi fost necesare vre-o 100000E in panouri si baterii ca sa fiu asigurat cu 500wh – o aeroterma mica, 10/24 in cele mai proaste conditii (de exemplu o luna fara soare ) . O eoliana ar rezolva partial problema iarna , pentru ca iarna bate vantul la fel daca nu mai frecvent decat vara , dar in cazul meu nu e posibila instalarea unei asemenea instalatii (si nici nu are rost sa experimentezi cu eoliene in oras – repet instalatia mea este doar un experiment , nu e viabila economic )

 18. Ah, ce provocare… dar cred ca m-am trezit prea tarziu, asa incat imi salvez argumentele pentru alta data.
  Doar doua vorbe pentru A — vezi ca-n curand s-ar putea sa aprobe astia niste modificari interesante la L220. Daca nu mai mult, macar te vei putea lega la retea.
  Si inca ceva — sunt un om slab, nu ma pot abtine 🙁 — cred ca acesta este de departe principalul punct slab al instalatiei tale. Bateriile obisnuite au un ciclu de incarcare destul de lung (nemaivorbind de faptul ca, daca le descarci foarte tare, le scurtezi viata semnificativ) — daca bateria e complet descarcata dimineata, nu apuca sa se incarce pana seara.
  Pe de alta parte, bateria ta poate inmagazina cca 1.6kWh. In mod rational, tu folosesti cam 25-30% din acea energie (adica aia 400-500Wh de care zici), tocmai ca sa n-o distrugi prea repede.
  Insa cred ca, intr-o zi “buna”, panourile tale produc cel putin dublu.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *