Sa radem cu Florin Georgescu

Iata ce a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si prim-ministru pe perioada alegerilor:

Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate”

Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen “total anormal”.

Se vede ca Georgescu (si probabil toti subordonatii lui, in frunte cu Voinea) nu stie cum functioneaza o firma.

1. Faptul ca sunt firme care au pierderi inseamna ca acele pierderi sunt acoperite de cineva; acel cineva poate fi actionarul, furnizorii (inclusiv statul prin contributiile, de ex. cele sociale, pe care le incaseaza) sau bancile.

2. Actionarii pot acoperi pierderile in doua moduri: ori maresc capitalul social, ori imprumuta firma. De ex. in cazul multinationalelor cu subsidiare pe pierder in Romania, mai degraba au loc imprumuturi din partea firmei mama catre subsidiara din Romania. Ulterior, firma mama va cere rambursarea sau va mari capitalul social.

3. Daca pierderile sunt acoperite prin imprumut bancar, bancile isi asuma un risc, daca firma nu plateste, banca poate deveni actionar si deci imprumuturile bancare devin parte din acel procent de 37% pe care il aminteste Georgescu.

4. Pierderi de 10 miliarde de euro acoperite de privati au un impact pozitiv asupra taxelor colectate fata de scenariul in care firmele ar fi inregsitrat profit zero in cazul in care aceste 10 miliarde ar fi acoperite prin reducerea de cheltuieli: de ex. daca firmele taiau din salarii, din numarul de angajati sau din alte cheltuieli si investitii: firmele au platit CAS, etc. In cazul in care ar fi dat afara oameni, statul nu ar mai fi colectat acele impozite si, in plus, ar fi trebuit sa plateasca ajutoare sociale celor fara loc de munca.

5. Daca pierderile de 10 miliarde ar fi fost acoperite prin cresterea vanzarilor cu 10 miliarde, fara o crestere a cheltuielilor, atunci da, am putea vorbi despre un impact pozitiv asupra taxelor colectate, de ex. TVA daca vanzarile au loc in Romania. Insa aici este datoria guvernului sa imbunatateasca mediul de afaceri.

6. Din cele 10 miliarde, cu cat contribuie firmele de stat, de ex. Oltchim pe care guvernul nu a reusit sa o privatizeze sau Tarom sau CFR pe care guvernul nu e in stare sa le restructureze?

Georgescu nu intelege ce inseamna aceste cifre, dar sunt riscuri pentru economia romaneasca, de exemplu:

1. Actionarii nu vor finanta la infinit aceste pierderi. Ei pot lua decizii de reduceri de cheltuieli sau de inchiderea firmelor, cu impact urias si in cascada asupra economiei si asupra taxelor colectate.

2. Acel procent de 37%: daca va fi redus inseamna ca firmele ramburseaza imprumuturile, de ex. catre firmele mama, ceea ce inseamna presiune pe cursul de schimb, previziunile lui cu un curs 4 lei 50 la euro nu se vor indeplini.

Georgescu trebuie sa arate ce face el si guvernul pe care il reprezinta pentru a imbunatati mediul economic si perspectivele de crestere economica.

{ 38 comments to read ... please submit one more! }

 1. Ba sa plangem, mai degraba. Si sa ne rugam (macar putin) sa nu fie urmatorul guvernator al BNR.

 2. Daca ministrul de finante e asa pe langa, nu vreau sa stiu cat de capabili sunt functionarii din minister. Aia de dau normele metodologice.

 3. Eu totusi cred ca Georgescu s-a referit la imprumuturile acordate de asociati ca modalitate mai facila de recuperare a banilor, prin evitarea AGA si a dublei impozitari a profitului. E posibil sa fi stiu totusi ce vorbeste. O fi el un pesedist vechi, dar nu cred ca e un idiot.

  • totusi, 10 miliarde de euro pe an prin metoda asta? Nu e cam mult? Chestia asta cu avansurile e practicata de obicei de firme cu un singur actionar si sunt firme in geenral mici, nu de 10% din PIB… Si oricum, daca avansurile sunt purtatoare de dobanda, veniturile din dobanzi se impoziteaza si ele. Daca nu sunt purtatoare de dobanda atunci se aseamana capitalului social.

 4. “Georgescu trebuie sa arate ce face el si guvernul pe care il reprezinta pentru a imbunatati mediul economic si perspectivele de crestere economica.”
  Asta e tare. Urmeaza sa-i intrebam pe mafioti cand preconizeaza reducerea taxelor de protectie si pe furnizorii de droguri ce masuri iau ca sa ofere droguri ce nu dau depedenta.

 5. Din articol nu se intelege catusi de putin ca “Georgescu nu stie cum functioneaza o firma”, desi cititorii lui s-au grabit sa simuleze ca au inteles despre ce e vorba si… da-i cu Georgescu pe jos 🙂
  Pur si simplu omul, finantist de formatie, a vorbit despre existenta celor 10 miliarde in sensul in care a facut-o. Nu a spus lucruri false, a lasat deoparte aspecte ce exced formatia lui finantista – aspecte redate excelent de cearsaful de vorbe ale dlui Stoica.

  • Cezar: nu, nu ai inteles. A spus un lucru complet fals si anume ca daca firmele nu ar fi avut pierderea de 10 miliarde de euro, atunci PIB ar fi fost cu 10 miliarde mai mare. Asta arata nu numai ca habar nu are cum functioneaza o firma, dar si ca este incompetent ca finantist.

 6. Dar perla aceasta cum vi se pare?

  “Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este”.
  Este tot a domnului Georgescu si spusa tot ieri dintr-o suflare si imediat dupa fraza referitoare la PIB-ul de anul trecut. Lipseste ceva din poza asta si nu cred ca domnul Georgescu intelege ce spune.

  • Cumanis: am observat si eu fraza respectiva, dar mi-am zis ca poate s-a incurcat in cifre.

   • Ei bine, atunci in mod sigur este o greseala la Institutul National de Statistica si de fapt PIB-ul a fost mai mult mai mic. Sau a uitat domnul Georgescu in ce buzunar a pus cele 23 miliarde (ooops!). Sau evaziunea este atat de mare (cred ca aproape 18% sau asa ceva) si impozitele si taxele trebuia crescute de mult pentru a acoperi acest gol imens. Cat de mare o fi evaziunea fiscala in Romania, nu cred ca are cum sa ajunga la aceasta cifra imensa. Cine o fi facut calculele astea? Si cum poti sa vii ditamai ministru al economiei, prim-viceguvernator BNR si Prim-ministru interimar sa sustine ceea ce este de nesustinut?

    • De ce nu ?

     Evaziunea “mare” este facuta de oameni “de afaceri” conectati puternic cu partidele politice. Deseori cu mai multe partide pentru continuitate. Din evaziunea asta cu mancare, petrol, produse din China, etc., o parte importanta se duce ca finantare pentru partidul iubit.
     Reducerea evaziunii mari nu este deci posibila, deoarece cei care detin puterea nu au interesul sa loveasca in proprii finantatori si in consecinta aplica presiuni prin sefii numiti politic la ANAF, Politie, Parchete, etc. Deci o evaziune de 20% din PIB este foarte posibila in Romania 🙂

 7. In timpul guvernului Vacaroiu, ministrul de finante a fost intrebat cum reuseste Ioan Stoica (Caritas) sa inmulteasca banii depunatorilor de 8 ori. D-l Florin Georgescu a raspuns pe un ton serios ca si-ar dori sa afle acest secret pentru a rezolva problemele tarii. Stiu ca acum va spune ca a fost o gluma, o ironie la adresa ziaristilor, dar daca ati gasi acea inregistrare ar vedea toata lumea ca omul vorbea serios, daca nu chiar cu un soi de invidie profesionala.

 8. “Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro.

  DIB a fost de 10 miliarde de euro”

  Cred ca asta a vrut sa zica, dar distrugerea a fost mult mai mare 🙂

 9. interesante puncte de vedere, insa cea mai mare parte nu au nicio legatura cu problema deficitului de pib si implicit a veniturilor bugetare, ci doar solutii micro de evitare a falimentului

  • mm: ce intelegi prin deficit de PIB?

   Articolul este un curs de economie gratuit pentru Georgescu si subordonatii lui. Au nevoie.

  • Domnule,
   Poti sa razi si singur dar,mai ales,poti sa razi de tine.
   Determinarea si tratamentul rezultatului financiar al oricarei companii se face dupa o serie de reguli si proceduri,asa cum prevede International Accounting Standards nr.8:”In mod normal,toate elementele veniturilor si cheltuielilor recunoscute ca apartinand unei anumite perioade sunt incluse in determinarea rezultatului net(profit sau pierdere),respectand intocmai metodologia de calcul si functionare a contului 121-Rezultatul exercitiului”. Tratamentul de baza si tratamentul alternativ al pierderilor urmeaza si ele anumite reguli statuate de I.A.S. nr.33 si SIC – 18, care insemneaza ” atacarea in ordine, a altor pozitii bilantiere precum: rezultatul reportat,rezervele legale ,rezervele statutatre,alte rezerve,provizioane pentru riscuri si cheltuieli,provizioane reglementate.Intr-o etapa mai grea se apeleaza la imprumuturi in cadrul grupului,imprumuturi intersocietati,imprumuturi asociati conturi curente: concomitent compania intra in procesul de supraveghere si restructurare” . “Daca pierderea depaseste jumatate din capitalul social,atunci se majoreaza capitalul sau se declara starea de insolventa”.
   Scurt! Asta este procedura! Creditele bancare au alta regula: ” indiferent daca entitatea are profit sau pierdere ,dar necesarul de mijloace circulante operationale depaseste normativul,atunci compania apeleaza la credite bancare;la fel se poate intampla in cazul lucrarilor de investitii in imobilizari corporale”(I.F.R.S.NR.42).
   Ceea ce incercati sa demonstrati dvs.si sa “radeti cu Florin Georgescu” sunt niste arhaisme de socotitor contabil, de care puteti sa radeti cu studentii mei. 26.10.2012 Ion Romanul

   • Dle Ion Romanul: nu cred ca sunteti profesor, sunteti prea nepregatit pentru a fi profesor. Nici nu stiu de unde sa incep analiza pe comentariul dvs., poate de la sfarsit: nu exista IFRS 42. Dar daca sunteti profesor, va rog sa-mi indicati numele real si catedra unde predati. Poate scriu la facultate sa va evalueze mai bine dpdv academic, studentii nu merita sa fie chinuiti de oameni nepregatiti.

    • Vedeti,asta este greseala.In loc sa veniti cu argumente sau sa stati in banca Dvs. incepeti totul de “la sfarsit”si asa se face ca nu puteti ajunge nicaieri. Chiar daca apelati la jigniri,la expresii birjaresti,sau la amenintari, in locul unei discutii stiintifice , sa nu credeti ca valorati mai mult!Sa stiti ca chiar daca latri, pe internet nimeni nu stie ca esti caine! I.R , 26.10.’12

   • nu, dl. Romanul, trebuie sa radem toti de INCOMPETENTII care au condus si inca conduc romania.

    va mai amintiti cand prin anii 90 aparea faimosul
    vacaroiu la tvr cu niste cartoane scrise de mana (in loc de prezentari powerpoint presupun) pe care statea negru
    pe alb ca:

    “romania a avut crestere economica 0”

    problema e ca singura invariabila a guvernelor romane din perioada 1990-2012 a fost:

    INCOMPETENTA IN ORICE DOMENIU.

    eu cred ca nici unul dintre ministrii guvernelor romane nu ar fi in stare sa conduca o firma intr-o economie competitiva (adica NU firme din alea care pun borduri, iau taxe prin “parcari” samd).

    si acum, ca sa avem o perspectiva mai buna, sa comparam cu… _statele federale_ ale germaniei (germania este o tara federala cu state componente care au autonomie guvernamentala, economica samd)

    1. berlin (o regiune NU foarte dezvoltata economic, 3mil locuitori!) – 101,4 Mrd. EUR (2011)
    2. brandenburg (o regiune f. slab populata a germaniei – 2,5 mil. de locuitori) – 54 Mrd EUR (2009)
    3. nrw (f. dezvoltata) – 543 Mrd EUR (2011)
    4. hessen (f. dezvoltata, 6 mil. locuitori) – 228.51 Mrd. EUR (2011) . deci, ATENTIE; baietii astia din hessen reusesc cu mai putin de o treime din populatia romaniei sa produca aproape dublu.
    5. bayern (f. dezvoltata 12 mil de locuitori) – 446.44 Mrd. EUR (2011)
    6. baden-wütenberg (f. dezvoltata, 10 mil. locuitori) – 376.28 Mrd EUR (2011)
    samd. (datele sunt preluate dupa wikipedia sau oficiile de statistici din germania)

    oricum e bine ca omul asta din guvern stie ce e ala PIB…
    eu cred ca anumiti oameni din politica romaneasca (care au aspiratii mari!) NU stiu ce e aia…

    PS. daca credeti ca nu e buna comparatia, data viitoare comparam cu tari din africa…

    PPS. eu personal NU cred ca romania mai are vreo sansa sa concureze in economia mondiala cu ceva
    (orice). asa cum anticipa un prof. de matematica la facultate: romania o sa devina un fel de tara din
    america latina – loterie, fotbal si (adaug eu) telenovele.

    • Romania are potential in agricultura, turism si resurse minerale (care nu sunt prea multe). Dar intr-adevar, cu astfel de resurse, nu faci fata concurentei globale. Cea mai importanta resursa, forta de munca, este afectata de emigratie.

     PS. cat despre dl. Ion Romanul, el nu pare a fi decat un spammer mincinos.

     • Nimic despre IT?

      • Alex: sincer, am ezitat cand am scris comentariul precedent… sa includ sau nu IT-ul. Are peste 1% din PIB?

       • Unde se gasesc cifre statistice despre industria IT in romania?

        pentru ca lucreze in domenia de peste 13 ani (dar NU in romania) ma incumet la niste opinii:

        – NU exista firma romaneasca mare de software competitiva la nivel mondial; singurele firme devenite cat de cat celebre au fost firmele producatoare de antivirusi.
        – NU exista integrator major de software competitiv nici macar la
        nivel european; probabil ca se face ceva outsourcing dar nu la scara industriala si,
        comparabil cu ce se face in India, e o gluma.
        – boom-ul IT de la sf. anilor 90′, inceputul 2000 a trecut prin romania ca acceleratul
        prin halta “Cucuietii din deal”
        – cand a fost ultima oara cand ati auzit de un start-up software romanesc care a primit fonduri de la miliardarii din romania??

        • “- cand a fost ultima oara cand ati auzit de un start-up software romanesc care a primit fonduri de la miliardarii din romania??”

         http://www.hotnews.ro ? 🙂

         Un alt exemplu:

         http://techcrunch.com/2009/06/17/new-funding-for-a-new-world-erepublik-raises-e2-million/

         Angel investor in proiectul asta e Alexis Bonte- fiul unui “miliardar din Romania” (francez) cu activitati in domeniul spatiilor comerciale- Alain Bonte (Centrofarm, Generalcom samd). Banii sunt ai lu taticu.

         Si Broadhurst are investitii in IT la greu- in special in startupuri.

         Banuiesc ca nu era nevoie sa iti spun astea, pt ca tu lucrezi deja in industria IT. Si NU in Romania 🙂

        • @cristian

         exista firme mari de soft romanesti chiar daca cea la care faci referire se gaseste pe piata antivirusilor din anii 90. Aceeasi firma are sucursale in cateva tari mari in lume printre care si SUA. A avut si are inca si solutii integrate. Si e o firma care a inceput de la zero.

         De la “miliardarii romani” nu primesc startapurile finantari, miliardarii romani nefiind inca in stare sa sesizeze ce e aia soft, insa merg foarte bine cele straine care inca cauta si gasesc in Romania.

       • Da. In 2011 “aportul la PIB al telecomunicaţiilor a scăzut la 1,66%, procent mult inferior celui din 2008, în timp ce contribuţia sectorului software şi servicii a crescut la aproape 1%, iar a sectorului hardware la 0,24%. ”

        Deci ai in IT 1.24% din PIB, si IT&C 2.92% din PIB. In 2011.

        http://www.marketwatch.ro/articol/11054/Studiu_al_Institutului_pentru_Tehnica_de_Calcul__Industria_TIC_2010-2011_Sfarsitul_crizei/

    • Da domnule, acum imi aduc aminte si de faptul ca prietenul dumneata,Stoica, era atunci deputat in primul parlament postdecembrist,luptand pe baricadele FSN -ului pentru ca acum sa ajunga profesor presedintele senatului la Universitatea “Transilvania”din Brasov si de pe baricadele matematicii si informaticii sa judece finantele si echilibrele financiare ale Romaniei.Si chiar ale lumii ca de aia si-a pus o eticheta pe piept de “mare analist economic stabilit la Londra”. De la Brasov n-avea haz,asa ca s-a hotarat s-o faca de pe Tamisa.
     Nene Stoica ,stiu cati bani faci,am vazut si opera ta, te-am si cunoscut candva dar nu-mi inchipuiam ca poti sa ramai la stadiul de clevetitor provincial.Si maine-poimaine iesi din scena! I.R.

 10. Robert PRISACARU

  Pacat ca intr-o discutie serioasa intervin postaci (sau poate doar superficiali) ca Ion Romanul. Insusi numele sub care scrie e de “John Wayne”. De mult oscilez in al aseza in propriu-mi criteriu de valori pe Dl. Florin GEORGESCU, nefiind de formatie economist. Incepe o conturare a parerii.
  La mai dese articole, Emil Stoica!

 11. Nu uitati sfatul unui om de stiinta: „ Nu incercati sa mergeti tot pe drumuri batatorite de altii ca la capat…. podul este rupt… si veti cadea dupa ei.”

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *