Sa-i cunoastem pe dinozaurii de la Curtea de Conturi, responsabilii cu controlul banului public

Cred ca a venit timpul sa lasam generalitatile si sa mergem direct la persoana. Este prea usor sa spui: jos Boc!, jos Basescu!, jos Parlamentul!, jos Iliescu!, jos Guvernul!

Ei se bazeaza pe sistem, dar sistemul e facut din oameni care sunt platiti din banii nostri sa-si faca treaba. Un rol important o are – in constructia constitutionala din Romania – Curtea de Conturi. Ei trebuie sa vada daca banul public se cheltuieste in mod corect sau nu.

Judecand dupa articolele din ziare, bloguri, emisiuni TV, de la televiziunile cu angajati la moguli pana la bloguri independente (cum este acesta pe care il cititi), cred ca s-a ajuns deja la un consens ca in Romania statul este furat.

Deci daca statul e furat, cine are responsabilitate in a controla cum anume este furat? Pai institutia cheie de control este Curtea de Conturi.

Iata raportul pe 2009 al Curtii de Conturi: link. Delectati-va cu continutul. Uitati-va la cuvintele frumoase cu obiectivele lor, cum au grija ei sa controleze banul public. In total, in 2009, au gasit 35 de oameni vinovati pe care i-au deferit justitiei. Dintr-un milion si patru sute de mii, ei au gasit 35. Cata eficienta, cat talent.

Delectati-va si cu pozele din raport. Evident, raportul anual are 50 de pagini, din care vreo 4-5 pagini sunt cu poze; cu dl. Vacaroiu cum strange mana unei delegatii din Republica Populara Chineza, inca una cu un reprezentant din Georgia s.a.m.d. Asa e, cand citesc raportul Curtii de Conturi, asta vreau sa vad: pe nea Nicu Vacaroiu dand mana cu un chinez (cu tot respectul pe care il am pentru China).

Si, da, delectati-va si cu pozele si CV-urile membrilor si consiilierilor Curtii de Conturi. In majoritate niste dinozauri, cu experienta indoielnica, dar cu multe calitati, ca membri de partid, fosti deputati si senatori, marea majoritate din opozitia PSD, PNL, PRM, inclusiv sotia lui Ghita Funar, fostul primar PRM de la Cluj.

Nu ar fi mai curat ca toti acesti indivizi sa-si dea demisiile si in locul lor sa ajunga oameni competenti si profesionisti? Caci avem si asa ceva in Romania.

{ 12 comments to read ... please submit one more! }

 1. Apropos de adus la cunostinta publica a cheltuielilor efectuate din bugetul de stat… Probabil ca si controalele CC (mai bine spus, procesele verbale de control) ar trebui facute publice, pentru ca este vorba tot de banul public. Degeaba se publica un raport anual din care nu intelegi mare lucru (si care numai exhaustiv n-as putea spune ca este). Nu de alta, dar am putea vedea si daca “dinozaurii” isi merita sau nu salariile, care nu prea sunt de ici, de colo…

 2. Avand in vedere ca o parte insemnata din cheltuielile din bugetul de stat merg catre achizitii de servicii si bunuri si catre investitii, se impune o colaborare mai stransa a curtii cu alte institutii care ar trebui sa se ocupe cu verificarea averilor. Constatam in exemple de zi cu zi ca pretul platit pentru diverse achizitii depaseste cu mult un pret al pietei (in multe cazuri “parandaratul” ajungand si la 50%). Un mai bun control pe zona de achizitii ar putea avea un impact chiar si de cateva procente in cheltuieli (ex: dintr-o pondere de 10% a cheltuielor cu achizitiile si investitiile, la 20% sume “umflate” => 2% reducere de cheltuieli).

 3. Eu cred ca tot legea lustratiei este de baza chiar si dupa 20 de ani. De fapt ea este mai de actualitate ca oricand 🙂 Se vorbea acum ceva vreme despre aceasta lege, dar a fost scufundata rapid. Se “aprecia” ca ea nu ar trebui aplicata directorilor din anumite companii parca 🙂 Asta spune multe.

 4. Oameni buni, mai inainte de lustratie este nevoie de educatie. Toate treburile din tara asta merg prost pentru ca lipseste moralitatea. Chiar si pe timpul lui Ceausescu nivelul era mult mai ridicat. Acum? Este o mandrie pentru multi sa fure si, la nivel mai mic, sa cerseasca.
  Noua ne lipseste un partid conservator asa cum functioneaza el in Marea Britanie si cum a functionat si la noi extrem de putin (vorbesc de conservatorismul real al lui B. Catargiu, PP Carp si ceilalti, nu de parasutele securiste de azi).
  Educatia trebuie sa cuprinda nu numai aspectele care tin de moralitate, ci si respectul fata de obligativitatea de a plati corect taxele si impozitele fata de stat asa cum se intampla cel mai bine in tarile nordice. Abia atunci putem sa spunem ca facem primii pasi spre reconstructia acestei tari. In lipsa acestora, vorbim doar de paleative.

 5. Despre salariile lor nu ma ingrijorez: sunt bugetari, deci ar trebui sa scada si ele cu un sfert, nu? La fel si ale parlamentarilor, ministrilor etc. La urma urmelor politicienii nostri au fost mai putin egoisti decat englezii, care si-au redus salariile doar cu 5%…

 6. Liviu: eu nu am o problema cu salariile la Curtea de conturi ci cu ce nu fac ei….

 7. cobra: 100% de-acord apropo de moralitate si educatie!!!

 8. Solutia ? Sa le luam capul cu sabia …de la brau !!!
  Reteaua PCR care functioneaza de mai bine de 50 de ani in romania este neschimbata. Atunci cel putin aveau demnitatea de a recunoaste ca sint comunisti … acum sint democrati…In romania va fi democratie never ever !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. @cobra

  ne intoarcem la ce spuneam si “dezbateam” cam acum un an tot aici pe blog. Mentalitatea a ajuns ca “morala” sa fie inexistenta sau “complet transpusa pe invers” doar din “exemplul personal”. Si exemplul asta personal tot de la “omul politic” a venit. Ai tupeu, furi si faci misto castigi, esti onest te chinui si te “canonesti” esti “prost”. Asa au fost educati oamenii in “tranzitie”. Si tine de “pile cunostinte si relatii “(pcr) cat si de “impotenta” organelor de control. Justitie sau Curtea de Conturi, AnAF sau garda financiara. Pt ca la Curtea de Conturi lucreaza multi foarte buni specialisti, si gasesc la fiecare control “multe” mizerii. Doar ca nu au voie sa “faca ei public” (risca sa zboare si banul e frumusel acolo). Nu lucreaza doar “dinozaurii” aia din “frontal”. Ti-am mai spus ca la controalele la primaria lui Ontanu si a lui negoita au gasit o gramada de belele cu fondurile “plimbate de la unii la altii” si consumate pt amici. Dar mucles, ia sa vad care e primul care sa-si “f… norocul”. Din “patriotism” care nu tine de “foame”.

{ 1 Pingbacks/Trackbacks }

 1. Curtea de Conturi sau Curtea cu Dinozauri – Emil Stoica « Sebastian Duma's weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *