Putin sanctionabil

Cunoasteti cu totii acel exemplu cu broasca ce sfarseste prin a fi fiarta atunci cand temperatura apei e crescuta incet. Seamana foarte bine cu strategia pe care Putin o practica in Ucraina.

Duios Anastasia trecea

Instabilitatea in Ucraina este permanentizata, focarele de razmerita se multiplica, nivelul violentelor creste, un stat déjà corupt si slabit este subminat din interior si facut sa arate si mai putin capabil sa apere interesele cetatenilor. Toate acestea duc catre o escaladare gradata, un « self-fulfilling prophecy”, a ceea ce se cheama un “failed state”. Dupa ce-au provocat primele incidente si-au atatat ura, micii oameni verzi se retrag lasand localnicii sa traga in armata, armata se apara si omoara protestatarii, minoritatea pro rusa e si mai furioasa si omoara pro-ucrainienii si asa mai departe…

Odata ce aceasta imagine a fost fixata pe retina telespectatorului occidental faptul este implinit, decorul aranjat iar povestea are un final clar: de-aici incolo vorbim de un razboi civil (nu de un dusman ce se ascunde in spatele civililor) provocat de un aparat de stat discreditat, adica un amestec de care se fereste toata lumea.

Nu conteaza ca Rusia a planificat si provocat acest dezastru, nu conteaza ca  e o tragedie, conteaza ca e o poveste cunoscuta, ceva ce lumea occidentala poate intelege, accepta si trece mai departe.

In scurt timp estul Ucrainei scufundat in haos poate deveni atat de putin controlabil incat se vor gasi multi care vor privi cu ochi ingaduitori la « raul cel mai mic » al solicitarilor de autonomie sau chiar al interventiei « pacificatoare » (desi inca improbabila) a armatei ruse…Mai ales daca Putin reuseste sa discrediteze alegerile din 25 Mai, impiedicand guvernul de la Kiev sa capete credibilitatea unui vot popular.

Daca aceasta strategie destabilizatoare nu scapa de sub control (un risc real), Putin este pe cale de a obtine de facto estul Ucrainei fara sa fie nevoit sa plateasca factura ridicata a unei ocupatii militare. Iar aceasta realizare merita un pic analizata.

Noua dezordine mondiala

Am mai discutat despre importanta propagandei Kremlinului, despre folosirea dependentei Europei de gazul rusesc ca arma, sau despre orientarile filoruse ale tarilor din vecinatatea Romaniei. Toate acestea sunt insa detalii intr-o abordare mult mai structurata a Moscovei, care atrage atentia asupra unor tendinte ingrijoratoare.

La un meta-nivel conceptual, Putin a inteles foarte bine caracteristicile modelului de dominanta globala impus de SUA, speculandu-i slabiciunile si folosindu-i punctele forte impotriva taberei adverse.  Structurarea « New World Order «  a tinut cont de constrangerile pozitiei geografice a Americii, de distanta fata de Europa si Asia. Acest factor limitator a impus o proiectie de forta la distanta, prin structuri sintetice mai degraba decat prin prezenta directa.

Tribunalele si organizatiile internationale, ale caror decizii ar fi trebuit sa fie obligatorii, au fost un vector bun de proiectie a fortei pentru America. Asta pana in 1986, cand International Court of Justice a decis ca prin sustinerea acordata gherilelor Contras si minarea porturilor, SUA a incalcat legea internationala, incalcand suveranitatea Nicaragua. Aceasta decizie nu a fost niciodata implementata, fiind blocata de SUA. La ce-ar servi o decizie ICJ impotriva Rusiei sau Chinei daca nu ar putea fi impusa de catre Consiliul de Securitate ONU?

Idem si cu Tribunalele Internationale si Curtea Penala Internationala, ca amentintare la adresa tuturor mini sau mega dictatorilor din intreaga lume pentru varii genociduri sau crime impotriva umanitatii. Dupa Nuremberg si Tokyo au trecut aproape 50 de ani pana la Iugoslavia si Ruanda. Si la ce bun sa ai un for international daca SUA, Rusia, China, Israel refuza sa semneze sau sa ratifice tratatul de la Roma si sa se puna sub autoritatea curtii ?

Drepturile omului ? Suna bine si din cand in cand chiar functioneaza, fie ca e vorba de Iugoslavia, Ruanda, Sudan, Irak (1991) sau Libia. Conceptual insa dam repede in dublu standard daca ne uitam la Rusia, China si alte regimuri autocrate ce n-au fost niciodata sanctionate oficial. Si cum ar putea fi daca au drept de veto in Consiliul de Securitate al unui ONU care devine mai disfunctional pe zi ce trece ?

Everything makes perfect sense in dollars (roubles), shillings and pence

Dintre toti pilonii noii ordini mondiale si ai globalizarii, cel format din comertul si fluxurile internationale de capital pare sa fie singurul care rezista pana in prezent. Dar ce-i bun e si mai util daca poate fi pervertit. Cum faci sa sanctionezi capitalul rusesc fara sa lovesti in cel occidental ?

Un exemplu bun e cel al relatiei BP Oil / Rosneft. Dupa catastrofa cu Deepwater Horizon, care a injumatatit cursul actiunilor si a dus la cheltuieli de 42 miliarde dolari si dupa o tentativa ratata de a intra in Rusia (TNK-BP), BP Oil pare sa fi gasit solutia in achizitia a 20% din Rosneft. Aceasta tranzactie i-a deschis poarta spre rezerve semnificative de petrol in Rusia, aducand 1,1 mld dolari venituri suplimentare in Q4 2013 si un loc in boardul Rosneft pentru CEOul BP, Bob Dudley.

La asa avantaje va mai mira ca BP a devenit unul dintre cei mai mari lobbyisti ai lui Putin pe langa guvernul UK, pana intr-acolo incat sa fie poreclita « Britneft » ?

Exemplul BP se poate intinde la intreaga Londra, deseori alintata cu apelativul « Londongrad ». Companiile rusesti listate pe LSE au o capitalizare de 260 mld GBP, iar IPOurile rusesti au atras 46 mld GBP din 1996 incoace. Cu 27% din total, rusii sunt pe primul loc la « tier 1 investor visas » (acele vize care se dau pentru cei ce investesc peste 1 million GBP in UK bonds). Tot ei reprezinta 4% din cumparatorii de prime real estate si aproape 8,5% din copii straini din scolile private engleze.

Capitalul rusesc a invatat cum sa se impleteasca in mod inextricabil cu cel strain si stie chiar foarte bine cum s-o faca pe furis, in spatele diverselor paravane. Marea Britanie e debea pe locul 5 in destinatiile oficiale de investitii din 2012, Olanda si ale sale BVuri fiind pe primul loc, cu 26% din total investitii rusesti in strainatate. Cipru vine pe locul doi cu 25% iar Elvetia pe locul trei cu 8%. Luxemburgul si British Virgin Islands completeaza si ele in mod sugestiv top 10 destinatii de fuga pentru capitalul rusesc.

Maskirovka, dezinformatsiia, sokritie? Eta nasha Bratva…

Provenienta acestui capital arata insa cel mai bine paradigma actuala a Rusiei, precum si incapacitatea Occidentului de a aplica niste strategii gandite pentru lupta cu entitati statale sau cu grupari bine definite. Ori Rusia lui Putin este un « stat unitar » intr-o acceptiune diferita de cea la care ne gandim in mod normal. Cuvintele lui James Woolsey – CIA Director pe vremea lui Bill Clinton – sunt definitorii pentru aceasta paradigma :

« If you should chance to strike up a conversation with an articulate, English-speaking Russian in, say, the restaurant of one of the luxury hotels along Lake Geneva, and he is wearing a $3,000 suit and a pair of Gucci loafers, and he tells you that he is an executive of a Russian trading company and wants to talk to you about a joint venture, then there are four possibilities. He may be what he says he is. He may be a Russian intelligence officer working under commercial cover. He may be part of a Russian organized crime group. But the really interesting possibility is that he may be all three and that none of those three institutions have any problem with the arrangement.”

Aceasta impletire de interese intre stat, oligarhi, mafia rusa, si FSB/SVR/GRU creeaza un dusman polimorf, care actioneaza insa in mod unitar, prin diverse canale.

De ce sa treci cu armata peste granite cand poti sa trimiti cateva detasamente de special ops ale GRU sa starneasca focare de razmerita?  Cum sa fie acuzata Rusia de violente cand poti apela la retelele mafiote ca sa trimita batausii pe capul Euromaidanului ? Sa puna mana pe bite ca sa bata pro-ukrainienii in Donetsk, sa dea foc la bancile lui Kolomoiski sau sa impuste niste suporteri in Odessa ? Cum sa nu te folosesti de “relatiile de afaceri” cu oligarhii ucrainieni ca sa influentezi direct starea de fapt din Ucraina?

Brothers in arms

Nicaieri nu se vede mai bine aceasta stranie fratie slava decat in industria de armament, cu ale sale “shady exports”. Ca sa stabilim poza de fundal, cu aproximativ $15 mld si 26% din exporturile de armament la nivel global, Rusia se claseaza pe locul doi dupa SUA. In acelasi top Ucraina este clasata pe locul 9, cu 2% cota de piata.

Un lucru mai putin stiut insa este modul in care exporturile de armament pe mare se desfasoara in marea lor majoritate prin portul de la Oktyabrsk, langa Mikolayiv. Sa ne intelegem, mare parte din exporturile maritime de arme ale Rusiei pleaca dintru-un port Ucrainian si trec printr-o increngatura de firme Ucrainiene ce sunt conectate direct cu apropiati ai lui Putin.

Igor Urbansky, fost Ministru adjunct al Transporturilor in Ucraina este fondatorul celui mai activ transportator de arme din port (Kaalbye) dar afacerile se impart cu fratii de la Moscova. Boris Kogan alt co-fondator al Kaalbye e membru in boardul unei subsidiare a Rosteh (Russian Technologies), compania condusa de Serghei Chemezov, fostul coleg de KGB al lui Putin. Acesta controleaza majoritatea industriei de armament a Rusiei, inclusiv Rosoboronexport, agentia de stat ce detine exclusivitatea in intermedierea exporturilor de armament …

Daca nu ar fi deajuns, o alta companie de transport activa din acelasi port l-a avut angajat pe Igor Levitin, fost Ministru al Transportului in Rusia (2004-2012) si actualmente consilier al lui Putin. Multiple alte nume se leaga de acest “Odessa Network”, asa cum o denumesc cei de la C4ads, in foarte amanuntitul lor studiu.

odessa

Sursa imaginii

Legaturile dintre industriile de armament ale celor doua tari mai au si o alta latura mai putin cunoscuta, care ar putea da niste indicii despre interesul lui Putin pentru estul Ucrainei. E vorba de dependenta industriei de armament a Rusiei de componentele fabricate in Ucraina.

ukraineMotor Sich din Zaporoje, este principalul furnizor de motoare pentru toata gama de elicoptere militare rusesti, pentru majoritatea modelelor Antonov si  Iliushin, inclusiv pentru AN 148 urile celor din UPD, Biroul Presedentiei Ruse. Debea la sfarsitul lui 2012 s-a reusit fabricarea motoarelor pentru KA52 si Mi28 integral cu componente din Rusia, dar nici acum in numar suficient.

Sursa imaginii

Concernul Artem produce rachetele aer-aer R27 in Kiev iar biroul de design Arsenal din acelasi oras proiecteaza senzorii infrarosii pentru rachetele R60  si R73 precum si sistemele de ochire incadrate in casca la Mig 29, Su 27, si Su 30. Elemente ale sistemelor de control pentru rachetele spatiale Proton, Soyuz, Kosmos, precum si rachetele Zenith sunt inca produse in Ucraina.

Zorya-Mashproekt din Mikolaiev proiecteaza si produce mare parte din motoarele pentru navele marinei militare ruse iar santierele navale ale Ucrainei erau considerate singura solutie pentru ca Rusia sa-si poata duce la indeplinire ambitiosul plan de inarmare.

Ten thousand spoons when all you need is a knife

Cele scrise mai sus se doresc a fi doar o scurta incursiune in miriada de moduri in care Rusia a inteles sa foloseasca punctele forte ale sistemul occidental impotriva acestuia. Aceasta strategie de razboi asimetric, de manipulare -dezinformare, de contopire a victimei cu atacantul si de folosire a interdependentelor pare sa puna multe probleme SUA si UE.

Ce instrumente sa folosesti intr-o astfel de lupta, pentru ca represaliile sa fie in acelasi timp eficiente si sa nu provoace victime colaterale, fie in randul spectatorilor neutri sau chiar in randul alor tai?

Vrei  sa sanctionezi niste persoane fizice ? Acestea ar putea face apel la Curtea Europeana de Justitie (ECJ) pentru ca sanctiunile sa fie ridicate. Omul de afaceri saudit Yassin Abdullah Kadi, ce fusese adaugat pe lista sanctiunilor ONU in 2001, la cererea US, a reusit sa obtina o hotarire a ECJ care spunea ca acesta nu poate fi adaugat pe EU sanction list fara dovezi. Ulterior a fost scos si de pe UN sanction list, desi nu de pe cea a SUA. Inca o dovada a modului diferit in care UE si US privesc lururile.

Cum faci sa sanctionezi niste companii ce au sediul in jurisdictii specializate in protectia identitatii investitorilor si minimizarea taxelor ? Pui presiune pe Olanda, Elvetia si Luxemburg pentru a modifica o legislatie ce permite si multinationalelor americane sa-si « optimizeze » taxele ? Mai functioneaza sintagma de “interes national” intr-o lume guvernata de companii multi-“nationale”?

Poti sa boicotezi oricand cartofii frantuzesti sau plasticele chinezesti dar cum convingi populatia sa stea in frig ca sa nu cumpere gaz rusesc? Sau sa mearga in somaj pentru ca fabrica Volkswagen din Rusia, pentru care producea subcomponente, a fost inchisa din cauza sanctiunilor? Mai ales daca aceste sanctiuni au fost impuse de SUA iar tu esti in Europa…

Cum sanctionezi  propaganda ale RTului din tara ta, fara sa fii acuzat ca atentezi la libertatea de expresie? Idem si cu diversii jurnalisti sau speakeri occidentali care sunt platiti de sau membri in boardul vreunei companii controlate de Putin?

Ce te faci cand propriile tale partide nationaliste incep sa-l sustina pe Putin? That rage Mr Farage (oh la la) ! Est-ce  que  ça vaut la peine Mme Le Pen?

Cum recastigi inimile si mintile (hearts & minds)  publicului de acasa, caruia i se subliniaza toate tarele societatii occidentale, fara sa i se spuna un cuvant despre alternativa.

Desigur, sanctiunile economice deja aplicate  (precum si cele ce vor urma) si reactiile investitorilor straini vor impacta serios economia Rusiei, mai ales dupa ce rezervele de cash se vor fi epuizat. Sunt insa multe intrebari ale caror raspunsuri mai trebuie rafinate, multe probleme ale caror solutii trebuie imbunatatite.

De aceea cred ca, pana una alta, Putin este putin (!) sanctionabil…

Surse

Foreign Policy:  How Putin is reinventing warfare

Foreign Policy: Sorry America, the New World Order is dead

Foreign Policy: Can I pay you in rubles?

The Economist: BP: A shrunken giant

The Economist: Russian money in London: Honey Trapped

CEIC: Foreign investment from Russia headed to Europe

Bloomberg: How Russia Inc. Moves Billions Offshore — and a Handful of Tax Havens May Hold Key to sanctions

C4ads: The Odessa Network

Top Secret apud Gorshenin Institute: Slavic Brothers in Arms and in Money.

Tags: , , , , , , , ,

{ 20 comments to read ... please submit one more! }

 1. “La un meta-nivel conceptual, Putin a inteles foarte bine caracteristicile modelului de dominanta globala impus de SUA, speculandu-i slabiciunile si folosindu-i punctele forte impotriva taberei adverse.”

  Putin este un stresor care activeaza (face sa devina manifeste) distrugeri virtuale in sistemul capitalist-occidental. O buna parte din aceste distrugeri virtuale au fost concepute si implementate chiar de catre….Putin 🙂

  Cam asta e noua dezordine mondiala, care de fapt nu e o dezordine ci doar o ordine neinteleasa de multi. Cine are informatie despre tot sistemul ajunge sa il controleze.

 2. Ceea ce se poate observa este insa un transfer net de valoare dinspre Rusia catre Vest, fie ca vorbim de firme cotate la Bursa, de apartamente la Londra sau de copiii rusi scoliti in universitatile britanice.

  Da, Putin are la dispozitie resurse imense si nu are restrictii de ordin democratic in a-si exercita puterea.

  Insa puterea, chiar si cu lipsa restrictiilor democratice, are nevoie de legitimitate interna. Si, la ora asta, are o legitimitate foarte mare, pe motiv ca a impartit resursele cu poporul, ca a guvernat mai bine decat predecesorii si ca joaca tot timpul cartea nationalista.

  Nu exista decat un singur mod de a face ca sistemul Putin sa cada si anume sa-si piarda legitimitatea.

  Iar legitimitatea o poate pierde daca poporul incepe sa traiasca mai prost. In plus, Rusia se poate intinde, dar pana la un anumit punct. Pentru ca armata, propaganda, etc costa bani. Crimeea costa bani. Cecenia costa bani. Transnistria costa bani. Propaganda, inclusiv prin jocurile de la Soci, costa bani. Exista deci o limita a nationalismului umflat cu pompa.

  Eu cred ca Rusia se apropie de aceasta limita, dar daca va dura 3 sau 10 ani depinde si de pretul resurselor naturale.

  • Emil: you read my mind, la asta lucram acum, incercam sa-mi dau seama de efortul financiar 🙂

   Cu alte cuvinte Putin are cheltuieli crescande, leaking capital, cu costuri de finantare in crestere si din ce in ce mai putini investitori. Are ca arma costul gazului/petrol, dependenta Europeana, si controlul finantelor statului. Mai are o alta arma foarte importanta, cele mai mari rezerve de gaz din lume (de unde si interesul BP, Exxon, Royaldutch Shell etc) si e pe locul 8 la rezerve de petrol.

   Are si cateva wildcarduri si surse alternative:
   – controlul unei mare parti a economiei gri. Foarte important pt pusculita dar periculos de stors si expus la sanctiuni
   – Zona Arctica. Mare potential.
   – Influenta politica ce se poate transforma rapid in bani si poate provoca probleme la la dusmani 😉
   – Forta militara si capacitatea de a trece usor granita. Kazakhstan? Azerbaidjan? Oare cat valoreaza cateva state de-astea, as a prize?
   – expert la bluff si counterintelligence. Stii cum e, nu trebuie sa alergi mai repede decat leul, doar mai repede decat omul de langa tine…

   Short to medium term cred ca e destul de safe, daca forteaza nota. Pe termen lung n-arata bine, pentru nimeni. Mai e si problema demografica si cea a extremismului religios.

   Ar mai fi un scenariu interesant, dar cu alta ocazie…

   • Eu mai am un scenariu, de ex cu cat ar scadea pretul la petrol daca SUA ar introduce taxe pe benzina la nivel european?

    • n-am un raspuns insa nu cred ca e o masura pe care SUA s-o considere in mod pre-emptiv. Ar avea un impact major pe economia americana si ar fi extrem de nepopulara. Plus ca OPEC are un interes major in pretul petrolului si aici si-ar cam da foc la valiza SUA.

     • o intelegere OPEC..via..China cu Rusia cum suna ? cum va suna ?cat de mult primeaza comunismul ca doctrina ? eu ii banuiesc pe OPEC de cochetarie cu Rushii si chinezii..pe fondul saturatiei …de americani..

      • E un scenariu interesant dar momentan interesele Arabiei Saudite se cam ciocnesc cu cele rusesti. Nimic nerezolvabil, problema e de bani nu de doctrina si intr-adevar, investitiile chineze in Africa nu sunt degeaba. Treaba e ca nici interesele Rusiei ai ale Chinei nu coincid…

       • nu contest ca interesele pentru Rusia si China nu coincide…dar in relatia cu Occidentul include si pe US ( desi termenul de Occident in opinia mea nu include US ) ma determina sa nu observc..ca “pieton” prezanta agresiva a investitorilor arabi pe Oxford street (pravalii mai mici sau mai mari), iar recent China a achizitionat House of Fraser (sper sa fi scris bine). presa britanica din ce am vazut eu a “informat: opinia publica insa ..nimeni nu s a sinchisit. Arabii …Chinezii…veti spune dar unde sunt rusii ? rusii sa fie niste arbitrii ? niste “brokeri” de informatii ? exactitatea tranzactiei House of Fraser cu poporul galben http://www.theguardian.com/business/2014/apr/13/house-of-fraser-sells-stake-chinese-sanpower…cum sa fi ajuns facil la aceasta preluare fara ajutorul sovietic ? evident ca speculez..dar evidentele sa spun asa arata ca “oamenii” astia sunt cam intelesi..

        • Cibi: speculezi gresit si iti explic de ce. Anglia este cea mai deschisa economie majora din lume unde nu se prea pun restrictii la achizitionarea de firme de catre firme straine. De ex aeroporturile sunt detinute de spanioli si coreeni, au firme de energie franceze si germane si, in urmatoarele zile, mamutul farmaceutic AstraZeneca va fi vandut cu 100 de miliarde de dolari catre americanii de la Pfizer. E vorba de capitalism si ei lasa capitalurile sa circule liber.

         • buna dimineata Emil
          imi aduc aminte de exppresia/mesajul “puritan” englezesc cand arabii au preluat Harrods, si a II a preluare de la “al batran” Al Fayed..parca tot arabi au preluat..e bine ca in industria pharma macar afacerile se “aglutineaza” pastreaza “in house”…sa revenim la rusii nostrii..ei mai nou se deplaseaza de la Viena la Londra cu averile lor…sau asa au facut mereu ? eu unul nu am sesizat nici un semnal “vocal” de la Downing street 10…desi ar putea sa o faca…cumva asistam la o redesenarea a influentelor in Lume ? China sa fie un nou jucator venit la masa ? rusia sa se simta incomodata de china ?

          • Eu nu prea am vazut miliardari chinezi prin Londra sau Viena…

          • @alex…era scrierea despre rusi..daca ii confuzi cu chinezii nu e grav..au aceeasi mentalitate..rusii & chinezii

          • Cu siguranta ca atunci cand cresc economiile emergente precum China sau India, o sa avem mai multi miliardari chinezi, indieni, nigerieni, etc. Nu stiu daca interesele acestor miliardari sunt aliniate cu interesele tarilor lor de origine insa. Pana una alta vedem ca multi dintre acesti miliardari isi muta resedinta la Londra. Desigur, China este mult mai puternica acum decat acum 40 de ani. La fel si India sau Brazilia sau Mexicul. Este normal, cred, sa exista o reforma a institutiilor, precum ONU sau FMI sau BM unde ponderea europeana este mai mare decat i s-ar cuveni iar ponderea tarilor in curs de dezvoltare este mai mica decat ar indica populatia, economia sau resursele. De ex. de ce sa aiba Anglia sau Franta drept de veto in Consiliul de securitate al ONU si nu India?

         • asa cum Microsoft (parca ) a angajat ceo indian e o chestiune de timp pana apare un politician indian care sa sustina asta..intr un fel sau altul ..in “malaxorul” acesta Mondial..civilizatia Occidentala este “uzurpata” de ..cei care populeaza (noi veniti) Londra….pai…in 50 de ani..vor fi filme..cum e sa fi englez…sau…genuine English man..rare
          p.s in Romania….vom avea rromi..majoritari

          • Eu nu vad unde ar fi problema. Si, la fel ca si mine, vreo 2-3 milioane de romani care au plecat din tara si probabil foarte multe milioane de romani care au ramas in Romania.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *