Privatizati! Privatizati! Privatizati!

Intr-un numar recent al The Economist am vazut o reclama pe jumatate de pagina despre programul de privatizari al Poloniei: peste 600 de companii incluse in programul de privatizare 2010 – 2011, in toate domeniile: de la energie la banci si pana la transport aerian. Si planul functioneaza: acum doua saptamani au fost oferite spre vanzare prin bursa 30% dintr-o companie de asigurari unde statul polonez este co-proprietar, fiind obtinuta o suma de 2,7 miliarde de dolari.

In Romania ne chinuim de 20 de ani sa restructuram si sa privatizam CFR Marfa sau Posta Romana (vezi aici eterna poveste a restructurarii Postei), ne incapatanam sa credem ca TAROM este un activ national (cand de fapt produce pierderi), ca CEC este o mare banca (nu este) si ca Hidroelectrica e bine sa ramana la stat pentru ca produce curent ieftin (asa este, insa beneficiaza niste baieti destepti de el), Romgaz are nevoie de investitii caci zacamintele de gaze sunt din ce in ce mai greu de exploatat. De asemenea, in domeniul imobiliar se pot obtine sume frumusele din privatizari, asa cum aratam aici

Fata de unde erau acum 18 luni, bursele si-au revenit, ceea ce inseamna ca frica irationala a trecut iar evaluarile sunt mai corecte.

Privatizarea este o solutie impotriva clientelismului politic. Privatizarea va aduce investitii si know-how. Va reduce deficitele (atat bugetar cat si de cont curent). Privatizarea va elimina subventiile din bani publici catre gauri negre; pentru ca inseamna o alocare mai corecta a resurselor, toti vor avea de castigat: contribuabilii, mediul de afaceri, sistemul concurential si, deci, mediul de afaceri. Iar un mediu de afaceri imbunatatit este o invitatie catre alte investitii.

{ 22 comments to read ... please submit one more! }

 1. Apropos de privatizari, mai tii minte ce fan al privatizarilor pe bursa era Basescu acum ceva vreme, nu multa? Spune-mi si mie despre o privatizare facuta pe Bursa la initiativa lui Basescu sau a guvernului sau macar despre un astfel de proiect sau umbra de proiect in acest sens. Doar vorbe … nu? Vorbesc despre privatizare in sensul de actiuni de vanzare atat pentru investitorii institutionali cat si pentru investitorii persoane fizice.

 2. Posta romana a fost aproape tot timpul pe profit. Cfr-ul e o gaura neagra fiindca e prost administrat. CEC-ul e un activ strategic, si deja se misca binisor lucrurile acolo.S-ar putea si mai bine.
  Eu in schimb as recomanda transformarea AVAS-ului in fond de investitii a statului, cu deviza:
  Investiti, Investiti, Investiti !!!

 3. Cand strigi in permanenta ca e rau si rau (dar BERD si BEI emit bligatiuni in lei, insa asta e o chestie prea tehnica) , atunci cine crezi ca o sa vina sa iti cumpere marfa cu bani buni?

 4. @Creator: Nu-ti ajunge fondul proprietatea, mai vrei alt fond al statului?

 5. Da vreau un fond condus de o echipa cu adevarat profesionista si supravegheat de CNVM&BNR. Un fond care sa poata actiona si pe bursele straine sa poata face achizitii,strategii inchise, sa pandeasca diferentele de spread, arbitraj,etc
  Din pacate nu cred ca ar fi vreodata posibil.
  La FP este un jaf continuu,inclusiv contractul cu Franklin Templeton.

 6. Creator: ref. Posta Romana: nu cred ca a avea sau nu profit trebuie sa fie criteriul, ci rata profitabilitatii. Mai ales ca au avut atatia ani o pozitie de monopol.

  DanBruma: FP va fi 100% privat (sper) la un moment dat, caci asta este obiectivul sau. Deci nu se compara cu AVAS.

  Mi se pare un pic absurd sa inventam un fond controlat de stat care sa investeasca. Pai Romania nu este in stare sa cheltuiasca in mod corect si sa investeasca banii din impozite si taxe cu o datorie publica in crestere accelerata. Datorie pe care platim dobanda. Hai sa nu ne amagim si sa credem ca un AVAS administrat de stat va produce un ROI mai mare decat rata dobanzii … mai bine vinzi AVAS, reduci datoria publica si reduci cheltuielile cu dobanda.

 7. Eu sunt absolut convins ca se poate.
  In primul rand notiunile fundamentale de economie spun ca nu este cea mai buna solutie sa vinzi un activ care poate produce mult mai mult.Vezi Sidex, Alro, SNP, BCR,etc.
  Ca sa asiguri un management eficient,acestia vor lucra pe un salariu decent (500E-1000E) + un fond de prime de 5% din profit de exemplu. Poti sa pui si conditia ca acea prima sa fie valabila doar pe ceea ce depaseste dobanda la euro.
  Faci profit 500 mil Euro ai 25 milioane pt prime . La max 200-300 angajati eu zic ca este o prima anuala excelenta.Iar acei manageri se vor dedica exclusiv profitabilitatii stiind ca la sf de an o sa isi primeasca o masina sau vreo casa de vacanta.
  Daca la privat se poate de ce nu s-ar putea si la stat?

 8. Mai ramane sa propuneti un fond “suveran” 🙂 guvernat eventual de o “sarie mica si a naibii”(cam ca alex asa :-p).

  Si SIF-urile si-au depasit “atributiile” date la creere, fondul proprietate este “sugativa tare dulce”, avas nu va dispare nici cand ministrii isi vor inchiria costumele si descentralizarea se va face prin “centralizare totala” dar cu dublarea costurilor.

 9. @Creator: Pai ce descrii tu acolo e un fond de investitii clasic. Care ar fi scopul pentru care statul s-ar implica in asa ceva, ca sa ce … nu inteleg.

 10. Legat de un fond de investitii sub supravegherea BNR, au mai fost unii care aveau idei hazlii ca BNR le va da bani din rezerva valutara care sa fie “investiti”… 🙂

  PS: Shadow, fondul ala de investitii a fost propus deja:

  http://www.mediafax.ro/economic/exclusiv-guvernul-infiinteaza-fondul-roman-de-investitii-cu-aportul-cec-si-bani-plasati-la-bnr-5971891

 11. @DanBruma Ca sa castige mai mult.

 12. @creator: Sa castige mai mult fata de ce anume? Si apoi sa castige mai mult ca sa ce, ca asta e intrebarea?

 13. Parca asa le recomandau si grecilor. Vreti bani? Privatizati insula Corfu!

 14. anonim: scriam intr-un articol precedent ca guvernele habar nu au ce active detin, unde se afla si cat valoreaza. Stiu sa fure din ele, dar habar nu au cat valoreaza. Guvernul nu are un bilant cu active si pasive. Pasivele – cel putin cele catre banci si alte institutii financiare – sunt certe. La pensii se taie din obligatia de 300 de miliarde de euro din condei, iata 15% acum. Insa in mod clar, pentru a reduce pasivele si a nu plati dobanda, e mai bine sa vinzi din active, mai ales din cele care nu numai ca nu produc, dar au si nevoie de subventii, precum TAROM.

 15. Aproape ca ar avea dreptate autorul articolului daca realitatea nu ne-ar arata ca foarte multe dintre privatizarile din Romania s-au soldat cu esecuri mai mult sau mai putin rasunatoare.
  Asa ca dilema ramane:sa privatizam pentru a distruge fabrici si uzine sau a intari controlul la cele cateva care au mai ramas in posesia statului,unele dintre ele fiind chiar de interes strategic.

 16. @sile: Asta cu controlul m-a dat gata. N-ai vazut cum stam cu controlul? SEBI de la finante, pe care se pare ca-l strang pampersii in ultima vreme 🙂 a gasit ceva evaziune cu usturoi chinezesc 🙂

 17. cristian dogaru

  DA, privatizarile sunt bune, vezi OMV-Petrom, distributiile de electriicitate, Romtelecom, Apa Nova….pentru a nu mai aduce pierderi s-au privatizat for ever profiturile viitoare in loc sa se privatizeze doar managementul…si acum Enmil Stoica, privatizari cu pistolul la tampla gen CFR Marfa (apropo, cand se va imputina petrolul, transporturile se vor face pe calea ferata, nu?)…..orice acord cu FMI va fi insotit de vanzari din activele statului, avem acum conformarea….si voi mai veniti cu referene din anii 90., de-astea cu privaqtizarea……bleah!

 18. cristian dogaru: statul ramane proprietar pe CFR Infrastructura. CFR Marfa are deja concurenti privati care platesc trate catre CFR Infrastructura. Asa ca daca va creste transportul pe calea ferata, CFR Infrastructura (adica statul) va putea creste pretul tratelor, iar CFR Marfa si ceilalti transportatori vor fi concurenti. Iar unde este concurenta corecta, creste si eficienta si scad costurile pentru toti. Lamurit?

 19. @cristian dogaru: Dar ce zici de nationalizarea pe care o face azi PDL-ul? E faina, nu?

 20. Ce facem? Privatizam… Perfect … Ce? Posta, CFR Infrastuctura, Mamaia SA :), etc. Cum? … habar n-am. Lucrurile sunt putin mai complexe….
  Au fost alegeri … Fiecare sponsor (eventual castigator) vrea o bucatzica. Cum ii impaci? …

 21. Este un zvon potrivit caruia paguba totala suferita de Statul roman in 20 de ani din privatizari frauduloase si instrainari de resurse/active e de cca 700 miliarde euro. Dupa cum a ajuns RO la fundul sacului si ca vietuitor in RO aceasta cifra nu mi se pare trasa de par.

 22. Lucius: ca sa glumesc si eu, probabil ca cifra e adevarata dar e exprimata in “euro noi” (din-astia care se gasesc 2 la leu) 🙂

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *