Poorly made in CHINa

Am terminat de citit “Poorly made in CHINa”, o carte scrisa de Paul Midler. Autorul vorbeste limba chineza si a petrecut peste zece ani in Canton (sudul Chinei) ajutand indeosebi importatori americani in relatiile cu fabrici din China.

Descrie in detaliu cum reusesc chinezii sa produca ieftin si nu este vorba doar de faptul ca muncitorii au salarii mici si ca nu au liber decat o duminica la doua saptamani, dar indeosebi cum reusesc sa tina costurile mici in detrimentul calitatii, de exemplu prin folosirea unor ingrediente ieftine si uneori periculoase pentru sanatatea consumatorilor; descrie in detaliu tacticile folosite de fabricile chinezesti in obtinerea unui profit ridicat, vorbeste de lipsa de etica (inclusiv de furt intelectual). Vorbeste si despre avantajele competitive ale Chinei: si nu neaparat de piata chinezeasca (unde este oricum greu sa intri datorita barierelor guvernamentale) cat despre concurenta intre producatori din China si, de exemplu, Vietnam: diferenta ar fi de infrastructura (superioara in China) si de siguranta (autorul spunea ca se simte mai in siguranta in China decat intr-un oras ca Philadelphia).

Este o lectura interesanta. Daca aveti de-a face cu China sau daca lucrati in comert sau detineti o fabrica sau folositi produse “Made in China”, o recomand.

{ 1 comment to read ... please submit second! }

{ 1 Pingbacks/Trackbacks }

  1. Poorly made in China. Inclusiv statistici? » j e o p a r d y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *