Ponta numara investitiile precum Pristanda numara steagurile

Premierul Ponta s-a angajat ca va realiza investitii de 10 miliarde de euro pana la sfarsitul anului, dupa ce de la inceputul anului si pana acum nu au fost atrase decat vreo 300 de milioane de euro de investitii straine. Sau calculam la investitii si cheltuielile de capital din bugetul de stat? In plus, ce se intampla cu investitiile din trecut care nu se reinnoiesc? Chiar azi am citit de posibilul faliment al Praktiker (care e impactul asupra Romaniei?) iar fabrica de paine Lujerul s-ar putea inchide in doua saptamani.

Dar nu vreau sa intru la socoteli cu plusuri si minusuri, caci sunt convins ca nimeni din guvern nu va fi in stare sa calculeze.

Insa in prezentarea dlui. Ponta de azi a amintit la investitii suma de 200 de milioane de dolari de primit de la Rompetrol si fondul de investitii de 1 miliard de dolari agreat cu Rompetrol. Problema este ca investitia de 200 de milioane in 26% din Rompetrol nu este tocmai o investitie, dat fiind faptul ca statul roman a redevenit actionar (cu 44% in schimbul a 660 milioane de dolari) la Rompetrol datorita neplatii unor datorii. Practic Rompetrol incepe sa-si plateasca datoriile. Dar hai sa trecem si peste acest amanunt contabil si sa inchidem ochii. Insa nu pot inchide ochii la a mentiona in cele 10 miliarde de euro, miliardul de dolari anuntat ca fond de investitii. In primul rand ca acele investitii, daca se vor realiza, se vor realiza pe o perioada de 7 ani si nu 5 luni pana la sfarsitul anului. La fel si celelalte mari investitii anuntate ca “minime” pana la sfarsitul anului: nu cred ca vor avea loc in anul acesta, ca vor incepe unele dintre ele, foarte bine, insa mesajul dlui. Ponta este voit mincinos. A numarat miliardele precum Pristanda steagurile.

{ 17 comments to read ... please submit one more! }

 1. e bine ca ponta numai despre asta vorbeste, arata oamenilor solutia. iar calea este una singura. dezvoltarea!
  atunci vor fi si bani ptr sanatate si ptr profesori si ptr avioane de tot felul…
  pana acum nu am auzit decat despre taieri, disponibilizari si can-can-uri cu final asteptat gen;” nu e bine domnu chestor!”
  faptul ca ponta isi doreste, alearga,se zbate sa caute sa atraga investitii e un lucru bun. faptul ca le numara ca pristanda, ma amuza.
  ma mai amuza talibanii basisti sau nebasisti dar de dreapta cu orice pret, ca nu realizeaza ca fara un stat puternic nu exista democratie si ca justitia nu poate fiinta decat intr-un stat al bunastarii ptr toti.
  il inteleg pe lucius cand afirma ca respecti legea pana cand iit este afectata siguranta si existenta personala si a familiei.adica o respecti cand ai de a face cu un stat al bunului simt…
  prefer o manipulare “a la ponta” care “minte” ca face locuri de munca, decat minciunile si propaganda celor care se cred cei mai destepti dintre pamanteni si care vor totul doar ptr ei ptr ca au un neuron in plus, ptr ca au o gena a avaritiei nitel mai lunga sau un obraz mai gros.
  pana anul trecut sloganul era ca ala “slabu” il tine in spate pe ala “gras”.uitand ca de fapt ala “slabu” traieste pe spatiul vital al aluia “gras” fara sa plateasca. iar gras poti sa fii si de la mancat mancare proasta.
  nu pricep de ce se vaita bogatii in romania si cat de la dreapta mai doresc…ptr ca taxele pe proprietati sunt zero, ptr ca deductibilitatea cheltuielilor personale pe firma e maxima, ptr ca au cota unica si aia parandu-li-se enorma.
  eu cred ca ei trag nadeje ca taxele sa fie zero si le spun ca e ok. cele mai putine taxe plateau boierii si ciocoii care au sfarsit morti dupa rascoala de la 1907 si burghezia care a sapat la canal…
  revenind la steagurile noastre..ptiu! oile noastre! acestea behaie mai putin si mai incet, daca au unde paste si unde dau si lapte, si lana, si miei daca au iarba cat mai grasa…
  dupa ce unii le-au vopsit iarba in portocaliu,pasunea aratand ca dupa o seceta cumplita, ponta incearca sa vina cu galetusa cu apa, ca sa o spele sa arate iar verde.
  acum depinde numai de el, de tenacitatea si de rezistenta pe care o are ca sa care cat mai multe galetuse si apa…

  • Laur ma bucur ca m-ai pomenit si mi-ai inteles atitudinea. In RSR statul ne agresa prin teroare politica. Acum statul postdecembrist (stat “privatizat” de un trib de smecheri kominternisti aniticeausisti in ian. 1990) ne da teroarea economica. In RO avem de facto un razboi civil dus intre smecherii care se autointituleaza “Statul” si populatia de rand care munceste si furnizeaza plusvaloarea si impozitele care sunt “cheagul” averilor ilicite ale primilor.

  • Domnule, dumneata vrei sa crezi. Cu toata puterea. Si nimeni nu te poate opri sa faci asta.

   Eu imi fac totusi o minima datorie si va spun care e realitatea.

   Care e cam asa – din presa vremii:
   Cheltuielile bugetare alocate investitiilor vor creste anul viitor (e vorba de 2012) cu 3,3 miliarde de lei, la 38,7 miliarde de lei, iar ponderea sumelor alocate pentru astfel de proiecte va trece de 6,4%- 6,5% din PIB, dar se va plasa sub procentajele din 2009 si 2010.

   Pentru 2011, Guvernul estimeaza ca investitiile vor totaliza 35,4 miliarde de lei, echivalentul a 6,4% din PIB. In 2010, pentru proiectele de investitii au fost alocate sume reprezentand 6,6% din PIB, in timp ce in 2009 ponderea a fost de 7,1% din PIB, potrivit unui document guvernamental, citat de Mediafax.

   Pe scurt: investitiile publice in 2009-2010-2011 au stat pe la 6-7% din PIB, iar in 2012 au fost prevazute in buget cam 6,5% din PIB. Un procent chiar mare, in conditii de criza. Asta face cam 20% din totalul cheltuielilor bugetare.

   Din aceste investitii a iesit si revenirea economica din 2011.

   Stiti ce a facut proaspatul guvern Ponta 1 la prima rectificare bugetara in septembrie 2012? A TAIAT DIN INVESTITITII. A TAIAT DIN GREU: de la finalizarea A2, de la centura sud Bucuresti, care a ramas in pom, de la metroul Drumul Taberei-Universitatii, care a ramas in pom. Pentru ca nu ii ajungeau banii de pomeni electorale. Banii au fost redirectati spre salarii, pensii si ajutoare sociale.

   Investitiile lui Ponta sunt sublime. Pacat doar ca lipsesc cu desavarsire. Sunt doar 18 planse colorate la guvern, cu care defileaza Ponta la televiziuni.

   Cand aveti timp sa studiati structura bugetului public, o sa va ajute. Si inca un pont (sau o poanta sau o ponta, cum vreti): in 2013 nu a fost agreat NICIUN singur contract pentru construirea de autostrazi. In 2014 nu o sa fie inaugurat niciun singur km de autostrada. Dar nu-I bai, hartile colorate prezentate de Ponta la TV o sa arate misto.

   • Shadow ticalosu' pt unii

    va referiti la “investitiile lui boc” in “anvelopari” paselute si alte “piscine”?
    Sau la ceea ce declarau cu enfaza la stabilirea bugetului pe 2012?
    – 1400 locuinte anl
    – 450 de km de autostrada
    – 18000 de km de drumuri nationale
    – modernizarea si finalizarea a 480 de km de drumuri judetene si locale
    – sisteme de alimentare cu apa pt nu mai putin de 788 de sate.

    Sau poate va referiti la ajutoarele de stat cu care se lauda basescu mai acum o luna doua pt anii 2009-2010-2011 in valoare de 450 de milioane de euro pt “firme private bine alese”. Hm… Fara vreo “licitatie de proiecte” ca asa e in tenis.

 2. De ce refuză pătlăgica să mai fie roșie
  09 iulie 2013Mircea Dinescu
  De ce refuză pătlăgica să mai fie roșie
  Victor Ponta se află în situația ingrată a acelui împărat chinez care, grăbit să-și transforme întreaga oștire într-o colecție de soldați din teracotă, a continuat să trăiască și după ce i-a îngropat.
  Celebra armată pesedistă, care țîșnea odinioară cu ochii holbați la flamura stacojie a lui Ion Iliescu și cu nările dilatate de damful mititeilor lui Vanghelie, a înlemnit în proiect, simțindu-se abandonată în tranșeele societății de consum.
  Din zece bucătărese, șase tractoriști, doi șoferi, patru paznici și vreo trei băgători de seamă pe sfoara moșiei mele din Portul Cetate, care anul trecut, sătui de atîta Băsescu, s-au trezit în zori ca să-i tragă una cu ștampila în chelie, nici unul nu s-ar mai prezenta astăzi la vot, nu atît din pricină că mielul a coabitat cu coiotul, cît datorită senzației aiuritoare că, odată cu revenirea partidului socialist la putere, prețul zahărului, al uleiului și al gazului de lampă a crescut invers proporțional cu prețul legumelor grădinărite de ei în bătătură.
  Vinerea trecută, în tîrgul din Poiana Mare, doldora de mușterii cu dureri de buzunar, pătlăgelele roșii s-au vîndut cu treizeci de bănuți kilogramul, adică aproximativ 14 kg de roșii parfumate pe un euro lipsit de miros.
  Păi, să nu-ți vină să-l iei pe Barroso în coarne? Și să-ți bagi plugul în doctrina socialistă ca, semănînd sămînța gîlcevei, să avem la primăvară ce cosi?
  Înconjurat de o echipă de pui de Gostat care își închipuie că universul e de dimensiunea unui coteț de găini, Victor Ponta trăiește ca Nicolae Labiș într-o altă lume decît noi, fără a avea scuza că l-a lovit tramvaiul paișpe.

  • Acest domn
   1-a fost in barca lui Ilici si apoi in barca tuturor
   2-este latifundiar la Cetate unde taranii ii pupa mina (faza reala!)
   asa ca acest articol e OK doar la nivel de glume si bancuri

   • e mult de discutat despre dinescu. eu il apreciez ptr faptul ca inainte de 89 e printre putinii care au avut ou, in timp ce multi democrati de azi stateau cu capul la cutie.
    iar descrierile lui desi sunt intr-o forma glumeata, sunt cat se poate de reale.

    • cu respect dar te inseli despre “disidenta” lui MD – ma rog nu vreau sa comentez aici – da, critici reale ale Romaniei actuale , dar care nu-l privesc pe el, pt. ca e milionar.

 3. Shadow ticalosu' pt unii

  Sa promiti nu costa nimic. Sa si “faci” e mai greu. Nu e dat oricui. In acest moment macar e bine sa nu “faci mai rau” ceea ce a devenit o mare calitate dupa aberantele guvernari prezidentiale deh.

 4. http://lacoltulstrazii.ro/2013/07/12/guv-tv-planul-de-investitii-e-un-ambalaj-frumos-si-atat/#comments
  se pare ca sunt facut troll de catre domnul ovidiu si ca i-am distrus orice discutie.
  am citit, recitit articolul domniei sale. am o singura intrebare ptr domnia sa:
  kakaia discutia?
  p.s.
  ptr emil stoica.
  daca deranjez, poti sa-mi spui …nu trebuie sa ma banezi, cand ti-o veni bine. fara suparare.
  fiecare face ce vrea pe mosia lui.

{ 2 Pingbacks/Trackbacks }

 1. Guv.TV: planul de investiții e un ambalaj frumos și atât | La colţu' străzii
 1. Guv.TV: planul de investiții e un ambalaj frumos și atât | La colțu' străzii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *