Intrebari la care raspundem

Am observat ca primim multe intrebari la anumite articole care, desi sunt off-topic, sunt extrem de interesante si care raspund obiectivelor acestui blog. Am creat acest spatiu (care va fi in permanent in dreapta sus) pentru ca voi sa puneti sa puneti intrebari si autorii blogului sa raspunda. Uneori aceste discutii se pot transforma, din partea autorulilor blogului sau a voastra, in articole.

Va invitam asadar, daca aveti intrebari, nelamuriri, precizari sau chiar informatii si stiri interesante sa le puneti aici.

Altfel, ne puteti contacta la adresa emil@emilstoica.ro

{ 64 comments to read ... please submit one more! }

 1. cititorul “me” ma intreaba:

  “Ma pot inscrie pentru studii ACCA daca nu am facut facultatea de contabilitate si daca nu lucrez in contabilitate?
  Poate mai sint si altii care si-au descoperit mai tirziu interesul pentru economie si au incercat o reorientare profesionala.
  multumesc”

  Emil Stoica raspunde:

  da, te poti inscrie pentru studii la ACCA chiar daca nu ai facut facultate, iar daca ai facut facultate e buna orice fel de facultate. De ex. multi dintre partenerii romani de la Big 4 au terminat ACCA desi ei sunt de profesie ingineri. Daca ai facut o facultate economica poti sa iei anumite scutiri de la anumite examene.

 2. multumesc foarte mult.
  am fost descurajat de cei care au deja ACCA si care spun ca daca nu lucrez in contabilitate, ACCA nu e de nasul meu

 3. Nu stiu daca e cea mai buna sectiune, dar poate se porneste discutia.

  E vorba despre standardele ISO pentru documente electronice: ODF, sustinut de “restul lumii” si deja aprobat la ISO si OOXML, sustinut de Microsoft. Am gasit pe un blog (http://itboard.ro/blogs/zolis_tool/archive/2007/07/30/romania-zice-yes-pentru-adoptarea-la-iso-a-standardului-office-open-xml.aspx)
  ca Romania a votat sustinerea formatului Microsoft. Nu am vazut asta in nici o stire (ma asteptam) si vreau sa deschid o discutie pe teme asta. Cum hotnews e foarte popular, poate ca cineva (de ex. Emil Stoica) poate deschide discutia.

  Ideea e: scopul unui format standard de documente e sa dea posibilitatea folosirii formatului si pentru arhivarea documentelor si sa lase posibilitea implementarii unor programe de scriere/citire a acelui format de catre oricine are interesul, pentru orice tip de sistem de operare.

  Din pacate, formatul OOXML e promovat doar de Microsoft, dupa ce au realizat ca ODF are sanse sa devina standardul preferat.

  Tipul (Zoli), pe blogul lui, jigneste reprezentatul IBM pentru decizia de a vota impotriva.

  Ceea ce as vrea sa aflu este: cine sunt cei care au votat pentru? Intreb asta pentru ca, inclusiv in SUA, cu putin inainte de vot s-au marit brusc numarul membrilor comisiei, cu tot soiul de organizatii mai mult sau mai putin afiliate cu Microsoft. Maqi mult ca sigur ca s-a intamplat si in Romania la fel.

  Problema e ca Microsoft si standardele au o istorie zbuciumata: in general, Microsoft nu le respecta (decit cind sunt nevoiti): ANSI C++, Java, Javascript, HTML sunt exemplele cele mai cunoscute.

  Si o intrebare pentru Emil Stoica: e bine sa lasi un monopol sa dicteze ce sa se foloseasca in piata care o domina?

 4. blec: ai postat unde trebuie 🙂

  Referitor la ceea ce intrebi: problematica la care te referi, cea a standardelor, intra in atentia blogului. Din pacate, nu am priceperea necesara sa raspund la chestiunea specifica a standardului la care te referi.

  Insa in mod normal, standardele sunt din ce in ce mai mult adoptate deja de catre UE iar legislatorul roman doar le valideaza. Este adevarat, pe anumite produse sau servicii, sunt si standarde romanesti specifice insa acestea apar ori sunt in urma consultarilor in cadrul industriei de profil ori sunt date de ministere in mod direct. Sfatul meu este sa incerci sa ceri informatia de la MCTI (ei sunt obligari sa-ti raspunda) si sa sapi sa vezi daca nu exista un standard diferit la nivel UE. UE este din ce in ce mai important in a stabili standade, vezi si postarea mea anterioara:

  http://www.emilstoica.ro/atentie-la-reglementarile-ue-un-avantaj-in-plus-pentru-romania.html

 5. Multumesc pt. raspuns!

  Din pacate, din cite stiu eu la ISO fiecare tara are un vot; nu participa UE ca bloc. Problema mea e ca, mai mult ca sigur, la comitetul ISO din Romania s-a votat ce a vrut Microsoft, fara sa se analizeze daca asta e bine pentru Romania. Spun asta fiindca in Portugalia de ex. s-a intamplat la fel. Miza este aprobabrea standardului in sesiunea ISO; aprobarea se face prin majoritate si fiecare tara are un vot, ca la ONU.

  In majoritatea tarilor EU cred ca se va vota importiva; si Romania o sa se faca de kk cind o sa trebuiasca sa argumenteze de ce a votat/semnat ca directorul.

  O sa incerc sa gasec la MTC informatii despre comitetul ISO din Romania (da’ nu-mi fac mari sperante).

  La HotNews se ocupa cineva de stirile referitoare la IT/software? tare as vrea sa se porneasca o discutie (chiar tardiva) pe tema asta.

  Multumesc,

  Blec

  • Shadow ticalosu' pt unii

   @blec
   sunt departe de a fi un sustinator al “mic si moale” sau alte “mere stricate”. Am asa o impresie ca se voteaza iso-ul respectiv in functie de inpactul valoric pt tot ce e “administratie” in diversele tari. De multa vreme in Romania “mic si moale” detine monopolul pe tot ce este administratie. La inceput a dat “gratuit” pachetul office ca apoi sa ia bani.
   Nu stiu daca Romania va avea de argumentat “de ce”. Nu sunt nici macar sigur ca “majoritatea tarilor UE” vor vota impotriva. Un exemplu este el legat de politica de criptare. Francezii, engeziin nemtii au proprii lor algoritmi de criptare integrati in pachetele microsoft.

 6. blec: corect, UE participa cu cele 27 de voturi individuale. De obicei, daca este in interesul UE, acest numar de 27 de voturi (care e mare), plus importanta pietei UE — face ca standardele pe care UE le prefera sa si treaca.

 7. pt adam smith: subiectul a fost discutat de multe ori pe acest blog si in ceea ce priveste cele spuse de Ilie Serbanescu ii dau dreptate.

  elevul constiincios ma intreaba ce inseamna o economie supraincalzita si care sunt efectele ei. Raspunsul pe scurt este ca o economie cu o crestere sustinuta are si multe riscuri, se creeaza dezechilibre. O crestere economica sustinuta pune presiuni pe resurse (fie ca e vorba de cele naturale, imobiliare sau umane) si genereaza inflatie. Inflatia, la randul ei creeaza o serie de alte probleme. Ca sa combata inflatia, Banca Nationala este obligata sa tina dobanda de referinta ridicata si, in felul asta, moneda nationala se intareste cu efecte negative asupra competitivitatii, a exporturilor a dezechilibrelor de cont curent si de balanta comerciala. Asta face ca o economie supraincalzita sa fie vulnerabila.

  Ca exemplu clasic, supraincalzirea poate fi asemuita cu un balon umflat cu aer care, daca este pus la foc se umfla si mai tare si pana la urma balonul face poc. Asta s-a intamplat cu tarile din SE Asiei in urma cu cativa ani.

 8. Nu e o intrebare, dar simt nevoia sa “strig”, poate si alti romani se simt mihniti de imaginea lor in lume, cu focus pe Europa.
  Azi am vazut o stire, alta dintre zeci de acelasi fel…un ziar spune ca ar fi crescut de 7 ori nr delictelor comise de roamani un Anglia dupa 1.1.2007. Dupa o serie de propozitii care vor sa releve efectul negativ al deplasarii romanilor in uk in ultimul an, aud cu stupefactie ca deocamdata nu exista “suficiente dovezi” si bininteles, nici dosare pe rol. Deci: e o speculatie, o intoxicare fara nici un fundament real care are ca singur efect inrautatirea (daca mai e posibil!!) a imaginii noastre in uk si in europa 🙁
  Nu cred ca trece 1 saptamina fara o astfel de stire despre romanii plecati (uneori reala, alteori ca cea de azi…cit sa nu uite nimeni ce neam prost sint romanii). Eu bag mina in foc ca e o campanie negativa, pentru ca in uk sint aceleasi publicatii care dau astfel de articole (versus FT, cu ton profesionist, cifre, date).
  Eu NU ma regasesc in aceasta imagine groteasca si ma deranjeaza f tare ca nimeni, la nivel politic sau macar jurnalistii, repet, nimeni nu contracareaza aceste stiri. Fie stire cu stire, luata, verificata, dezmintita daca e cazul ca sa nu mai spun ca la cit de afectata e imaginea noastra afara s-ar impune o campanie in toata regula din partea statului roman…
  Dar de ieri, pina si asupra lui Robin Hood (min Justitiei) planeaza umbra neincrederii. Si imaginea lui a fost minjita si inca o data, imaginea Romaniei…

  • Shadow ticalosu' pt unii

   @me
   Am terminat o carte care trateaza subiectul securitatii in Franta prin prisma apartenetei la o etnie. Cartea e foarte bine scrisa si da referinte la date statistice publice dar care nu sut usor de gasit si mai ales de “agregat”.
   Cartea trateaza doar cazurile de voiluri, crime cu maa armata, rapiri, violenta. Nu trateaza furtisagurile, si smecheriile de mica anvergura.
   Cei mai putin criminali in Franta cu toate ca au ponderea cea mai mare sunt francezii, urmeaza magrebinii si de 4 ori mai multe crime de genul de mai sus decat magrebinii le detin romanii si bulgarii. Pe primul loc sunt inca sarbii care nu au o minoritate atat de mare.
   Toate astea au inceput binenteles odata cu intrarea Romaniei in UE.
   Nici eu nu ma regasesc in aceasta imagine groteasca dar daca discutam de securitate putin ma intereseaza ca ma omoara “unul de-al meu”, un arab sau un sarb.

 9. me: nu avem ambsador in UK de vreo 2 ani…. poate asta spune ceva…

 10. Am o postare pe care as vrea sa o anonimizez pe blogul tau. Cum sa procedez?

 11. M-ai pus un pic la munca 🙂

  am aprobat-o, spune-mi daca e OK

 12. Am vazut stirea pe hotnews cu preluarea BTAsigurari .. si nu pricep urmorul citat:
  “Pretul stabilit pentru vanzarea pachetului de actiuni este de 90 de milioane de lei, insa el ar putea fi modificat in functie de rezultatele finale ale firmei de asigurari.
  In cadrul tranzactiei, Banca Transilvania si-a instrainat intreaga participatie la BT Asigurari Transilvania, care reprezenta 90% din actiuni.
  BT Asigurari a incheiat primul semestru al acestui an cu o cifra de afaceri de 132,3 milioane de lei, o crestere de 44% fata de perioada similara a anului trecut. ”

  Deci o cifra de afaceri doar pe primul semestru 132M si in crestere clara [44%] .. iar vanzarea evalkuaza compania la 100M.
  Multumesc

 13. SG: de obicei cand se fac evaluari ale firmelor, acestea se fac in functie de capacitatea unei firme de a genera profit. Desigur, conteaza si perspectivele viitoare ale unie firme, insa in cazul un business traditional ca asigurarile, perspectivele unei firme in acest domeniu sunt date de piata (adica de piata romaneasca in acest caz).

  Pe langa profit (se poate calcula valoarea unei firme ca un multiplu de EBIT), sunt importanti si alti indicatori – iar in cazul asigurarilor ma gandesc ca numarul de asigurati si structura asigurarilor este importanta.

  In ceea ce priveste “pretul ar putea fi modificat in functie de rezultatele finale” — de obicei tranzactia are o anumita data de executie, sa zicem 1 octombrie. Pentru data respectiva vanzatorul a prezentat un bilant, dar s-ar putea ca bilantul sa aiba anumite diferente fata de situatia reala. Si in functie de aceste diferente, atunci pretul este ajustat corespunzator (in plus sau minus). Daca nu sunt diferente, atunci ramane pretul final.

  Sper ca am raspuns.

 14. Da’ poate n-am fost suficient de clar cu privire la nedumerirea mea ..
  Am facut o presupunere: cifra de afaceri a unei companii de asigurari pe un anume semestru o reprezinta in f mare parte incasarile de rate de asigurare. Poate e gresita presupunerea asta.
  Daca nu e gresita inseamna ca intr-un an ai incasari de aprox 250M [am pus chiar o scadere decat o continuare a cresterii] respectiv in 10 ani ai incasari de 2500M .. considerand un profit de 5% resulta 125M
  Daca am considera chiar si o crestere infima tot ajungem la 3000M.
  Daca am considera o crestere de 30% apoi 20% apoi 10% per an trecem de 4000M inspre 4600M ceea ce ar insemna profit 200-230M.

  Bun deci un profit de 5% pt o companie de asigurari e o alta presupunere. Insa pe de alta parte am pus doar 10 ani.

  Totusi cam pe unde gresesc cu presupunerile .. sau daca ele sunt decente de ce au evaluat aceasta companie la 100M ? Asta e nelamurirea nea.

 15. SG: pai poate nu are profit de 5%, poate are mai putin. Poate este chiar pe pierdere. Nu neaparat un rezultat (profit / pierdere) declarat public, insa poate calculeaza riscul altfel decat firma care a cumparat. Asta nu pot stii decat cei care au intrat in detalii. Banuies ca s-a facut un DD si s-au uitat in detaliu la profilul de risc si la provizioanele specifice.

 16. Catalin Dimofte

  Emil, o mana de ajutor pls. Ai idee (fara sa stai sa cauti, ca asta as putea face si eu si ar fi incorect sa rog pe altcineva), from the top of your head adicatelea, care este cota minima de la care detinerea de actiuni intr-o firma listata la BVB trebuie facuta publica? Eventual vreun link, daca ai la indemana… Non-SIF.
  Din amintirile mele de demult era parca vorba de 3% (sau 2%?), dar vad ca-n lege (297/2004, deci de-acum aproape patru ani) zice de 10%. Pe de alta parte, vaz ca pe site-ul BVB apar si raportari de sub 10%…
  Ca sa parafrazez poetul sunt, va marturisesc, uluit.

  Multumesc.

  Catalin

 17. Catalin: eu nu investesc pe BVB, asa ca sunt independent 🙂

  stiam de 5%, ma mai uit. Daca gasesti inaintea mea, pune-mi, te rog un link.

  mersi

 18. Catalin Dimofte

  Nu te mai uita, multumesc.
  E intr-adevar 5% pt. non-SIF.
  Link n-am, ca nu mi s-a dat — doar mi s-a spus de catre un bun prieten care e jucator activ, asa incat, pentru ce aveam eu nevoie, e suficient. Ca si tine, nici eu nu-s pe BVB, deci nu risc nimic daca s-a inselat 🙂

  Toate bune,

  C

 19. Catalin:

  cu ajutorul lui Liviu Moldovan:

  Din art 116 al Reg CNVM nr. 1/2006:

  Art. 116. (1) În cazul opera?iunilor de achizi?ie sau vânzare a valorilor mobiliare emise de o
  societate admis? la tranzac?ionare pe o pia?? reglementat?, care fac ca drepturile de vot de?inute de o
  persoan? s? ating?, s? dep??easc? sau s? scad? sub unul din pragurile de 5%, 10%, 20%, 33%, 50%,
  75% sau 90% din totalul drepturilor de vot, persoana respectiv? are obliga?ia s? informeze în
  maximum trei zile lucr?toare de la momentul lu?rii la cuno?tin?? a respectivei opera?iuni, în mod
  concomitent, societatea, C.N.V.M. ?i pia?a reglementat? pe care sunt tranzac?ionate respectivele
  valori mobiliare. Drepturile de vot se calculeaz? pe baza tuturor ac?iunilor de?inute, chiar dac?
  exerci?iul unora sau tuturor drepturilor de vot este suspendat.

  aici ai linkul…

  http://www.cnvmr.ro/pdf/regulamente/ro/Regulamentul-01-2006.pdf

 20. Buna!

  Am accesat din nou aceasta adresa, cautandu-mi in continuare materiale pentru lucrarea de diploma pe tema numarului de taxe platit de o companie romaneasca , dar mai ales de timpul petrecut in fata ghiseelor de catre intreprinzatori. Am facut anul trecut un comentariu la ceea ce ati publicat despre Raportul PriceWaterHouse si nu am stiut ca mi -ati raspuns. Ce voiam sa va intreb este daca stiti cumva vreun raport publicat in Romania pe acest subiect si daca intr-adevar as avea sanse sa public o parte din lucrarea de diploma ( studiul meu de caz consta in munca de teren efectuata la ITM – ul si Administratia Finantelor Publice din Cluj-Napoca, scopul fiind acela de a identifica timpul mediu petrecut de catre antreprenorii locali la ghiseele celor 2 institutii) ?

  Multumesc.

 21. Manuela

  studiul PwC la care te refereai are link in acest articol (in cazul in care nu il mai gasesti):

  http://www.emilstoica.ro/companiile-romanesti-aloca-200-de-ore-pe-an-pentru-calculul-taxelor-un-studiu-global-despre-plata-impozitelor.html

  Cred ca Ernst & Young (sau KPMG) a publicat in ianuarie un studiu similar pentru Romania, dar uite ca nu gasesc linkul. Ceea ce te pot sfatui este sa cauti pe site-urile acestor companii. In cazul in care nu gasesti, contacteaza-i direct.

 22. un credit ipotecar se poate?

 23. Desi a trecut mai mult de un an de la aceste evenimente, as vrea sa raspund eu intrebarii puse de blec pe 19 august 2007 – aceea legata de OOXML si ODF.

  Discutiile pro si contra care s-au purtat inainte de votul romanesc asupra OOXML s-au purtat pe lista de discutii TIC-Lobby (pe atunci gazduita la Agora Media, acum pe Google Groups). Vedeti arhivele din lunile mai 2007 – iunie 2008.

  Scandalul din Romania a fost doar o mica parte din ceea ce s-a intamplat la nivel international: puteti gasi amanunte la http://www.noooxml.org .In final, standardul de 6000 de pagini propus de Microsoft a trecut validarea, dar atat de „chinuit” si cu atata coruptie, incat a compromis insusi ISO. Pe scurt, un standard nascut mort.

  ODF se raspandeste rapid in intreaga lume – iata detalii aici:

  http://www.odfalliance.org
  http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Major_OpenOffice.org_Deployments
  http://openparliament.eu
  http://www.digistan.org/hague-declaration:ro
  http://www.robweir.com/blog

  Nu numai IBM sustine activ OpenDocument, ci multe alte firme mari:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

  Microsoft a anuntat deja ca va include suport pentru ODF in Service Pack 2 la Office 2007.Totusi, alternative mai bune pentru a deschide fisiere ODF sunt OpenOffice.org, IBM Lotus Symphony sau plugin-ul gratuit pentru Microsoft Office oferit de Sun Microsystems:

  http://www.openoffice.org
  http://symphony.lotus.com/software/lotus/symphony/home.nsf/home
  http://www.sun.com/software/star/odf_plugin/

  Daca doriti alte informatii pertinente despre OpenDocument, le gasiti pe site-ul Grupului pentru Software Liber, o agregare a comunitatilor free din Romania:

  http://www.softwareliber.ro

  Numai bine,
  Razvan

 24. Intrebarea mea este urmatoarea: firma de audit are dreptul sa conteste metoda folosita de evaluator in raportul de evaluare?
  Va multumesc.

 25. Anton: firma de audit are dreptul sa accepte sau nu o evaluare, nu numai metoda.

 26. aCEST LUCRU INSEAMNA CA IMI VERIFICA RAPORTUL DE EVALUARE ORI ACEASTA VERIFICARE O POT FACE DOAR CEI CARE SUNT EVALUATORI VERIFICATORI . ACESTIA SUNT ATESTATI DOAR DE ANEVAR. EVENTUAL POATE SA-SI DEA O PARERE. NIMIC MAI MULT?!
  ce inseamna sa o accepte? trebuie sa ia valoarea si sa verifice daca a fost introdusa in contabilitate asa cum trebuie

 27. Desi e cu 4 luni intarziere, revin cu un raspuns catre Anton.

  Chestia cu verificarea contabilizarii este 1% din procedura de audit.

  Da, o firma de audit iti verifica raportul de evaluare. Nicio firma care se respecta nu accepta orice valoare, pentru ca daca activul in cauza este supra sau sub-evaluat, situatiile financiare nu mai ofera o imagine fidela.

  Personal am acceptat fara calificari foarte putine rapoarte de evaluare – adica au trecut doar cele foarte bune, evident, verificarile se fac tot de evaluatori din cadrul firmelor de audit.

  Daca vad de exemplu ca se scot din burta in raportul de evaluare “-30% ca e criza” iti dai seama ca raportul ala nu e chiar fundamentat.

 28. ar putea cineva sa explice, va rog, de ce pentu un stat comunist “taxele colectate de stat intr-un an si cheltuielile publice anuale sunt egale cu 100% din PIB” . Nu sunt economist si nu inteleg. Cum se calculeaza pib intr-un stat comunist?

 29. laurentiu: PIB intr-un stat comunist se calculeaza la fel ca in orice alta economie di anume este o suma de valori adaugate. Asta atata vreme cat avem o moneda de referinta. Referinta cu 100% este ca nu exista economie privata, totul merge la stat si totul este redistribuit de stat.

 30. Am si eu o intrebare, daca nu se poate raspunde atunci linkuri unde sa citesc ar fi la fel de binevenite 🙂

  As dori sa aflu cat la suta din PIB reprezinta actualmente sectorul bugetarilor si daca se poate in speta si administratia.

  Fiindca aud multa lume care se plange de salariul mare al parlamentarilor si am incercat sa le explic faptul ca asta reprezinta o fractiune infima din problema actuala a Romaniei, iar niste numere m-ar ajuta.

  Mersi

 31. Paul: la ce anume te referi cand spui “sectorul bugetarilor”? Cat despre salariul parlamentarilor sunt de acord ca reprezinta o suma infima. Insa cand e vorba de parlamentari nu e neaparat vorba de salariu in sine ci de leadership. Adica daca tara este in criza financiara si trebuie taiate cheltuielile publice, parlamentarii trebuie sa dea exemplu si sa accepte sa mearga cu metroul (sau taxiul) la servici, nu cu masina senatoriala cu sofer.

 32. Salut Emil,
  n-am mai avut timp pentru bloguri – timpu-i scurt.
  dar tocmai pentru ca e scurt nu mi se pare normal sa-l irosim cu ariticole “subtiri” cum sunt in mare parte cele ale lui Dan Popa. poti sa-mi dai o adresa a redactiei hotnews pentru a le trimite un punct de vedere fundamentat pe aceasta tema? sau cumva dl Popa faca parte din redactie? ca atunci nu ma mai chinui.
  merci si zi buna,

 33. no news is bad news.
  merci oricum

 34. Mi-au fost tăiate comentarii care spuneau în esență că dacă îi iei unui om bolnav de cancer desaga din spinare nu ai rezolvat mare lucru. Că economie noastră este bolnavă (spuneam și cum se manifestă, sunt curios dacă se aplică la totate țările înapoiate), și chiar dacă îi faci ZERO sarcina fiscală, publică, socială, tot nu rezolvi nimic pe această cale.

  Am impresia că inteligența stârnește invidie la uni

 35. D.D.: probabil ca erau si alte cuvinte care nu erau la locul lor. Vedeti care este tonul celorlalte comentarii si comparati cu tonul dvs. Inteligenta nu starneste invidie, ea este binevenita.

 36. Isailaă Brătfălean D.D.

  Limbajul dur nu este criminal în sine, și nu este monopolul statului cum sunt celelalte arme.

  Eu sunt un adept absolut convins al economiei de piață, inițiativei private, libertății economice. Dar nu sunt un dogmatic, un fanatic, cum sunt destui în Balcani. Adică am argumente raționale pro și argumente contra, și cele pro prevalează simțitor.

  Mari gânditori ai lumii au constatat că pentru a funcționa capitalismul are nevoie de o anumită etică, „protestantă” , de încredere în relațiile dintre oameni (Max Weber, Francis Fukuyama etc.). Deci din punct de vedere etic există capitaliști buni, care investesc în știință, cultivă relații de încredere cu salariații, cu partenerii, cu statul și capitaliști răi care nu procedează astfel, care cred că au bani din„boieria” lor. A-i critica constructiv pe cei răi nu este un atentat la proprietatea privată, ba dimpotrivă. Pentru că fără aceste ameliorări capitaliștii au parte de critică distructivă, de comunism, cum a fost în Rusia și în alte țări. Fanaticii de Balcani confundă orice critică cu una distructivă. Sau acei „Dinu Păturică” sunt irecuperabili, deci critica nu poate fi decât una care îi desființează.

  România, este ancestral de o receptivitate extraordinară la influența vestică, are posibilități uriașe de a-și crește stocul de „protestant ethic” și de „trust”. Una din ele este migrația, mai ales în țările nordice, privită ca un stagiu de educare (și de ceva acumulări financiare) urmată de reîntoarcerea acasă. Așa ceva exista și pe vemea lui Carol I, migrația în Franța a fost mai importantă decât severitatea regelui dictator și de gândire… catolic-germană.

  Transilvania a avut unul dintre cele mai serioase stocuri de „protestant ethic” din Europa. Morala care răzbate din „Moara cu noroc” sau din „Fefeleaga” era larg răspândită printre români. De-aceea unii dintre ardeleni înțeleg diferențele etice dintre capitaliști fără ajutorul marilor savanți economiști. Este de datoria noastră să valorificăm eventualele rămășițe ale unei astfel de etici regionale.

  M-ai pierdut de partener de dialog

 37. Isaila: esti binevenit pe blog si sunt de acord ca limbajul dur poate fi uneori folosit. Insa nu non-stop.

 38. cine stie ce se mai poate face cu cupoanele nominative de privatizare cu valoare normala
  mai au valoare

 39. am citit articolul lui barbu mateescu, tortul electoral, de pe blogary…
  mi s-a parut ca “semanam”, doar blogurile erau diferite…

  • Da, unii dintre adolescentii de acolo sunt deconectati de la regulile bunului simt.

   • ce sa inteleg…? 😛

    • Ca trebuie sa mai creasca si sa mai invete.

     • Shadow ticalosu' pt unii

      @Emil
      ai inceput sa imbatranesti :-).
      Esti deja in plin razboi intre generatii 🙂 ?

      • Nu este vorba de razboi intre generatii. Din cauza asta nu cer ca cititorii sa puna informatii despre varsta pe blog 🙂

       Este vorba insa de dialog civilizat vs. necivilizat, libertate vs. restrictii, deschis vs. inchis si un cuvant englezesc care nu stiu cum sa-l traduc in romana, dar se folososte mult in fotbal: fair, poate ca just este cea mai buna traducere.

       Si imi pun multe intrebari: de ex.: este just ca sistemul de pensii sa-i favorizeze pe cei aflati acum la pensie in dauna celor mai tineri? In acelasi timp ma uit la pensiile parintilor mei care dupa 40 de ani de munca ca profesori, cercetatori banii de pensie nu sunt suficienti. Insa ei au o casa, in timp ce generatiile mai tinere ori stau cu chirie ori platesc din greu rate la banca.

       De asemenea, imi pun intrebarea de ce angajatii de la stat nu par sa-si faca treaba. Ei se multumesc cu un program lejer, multi dintre ei ii trateaza cu dispret pe clienti (adica pe contribuabili), iau salarii frumusele, spagi si ne dau in judecata daca vrem sa-i dam afara. Sunt circa 1 milion de romani angajati la stat, nu se gasesc 500.001 sa-i ia de guler pe sefi si sa-si faca treaba? Caci asta ar fi si in avantajul lor! Daca ei isi fac bine treaba, economia creste, deci si salariile lor vor creste!

       Si multe alte intrebari.

       Si ceea ce caut este ca aceste intrebari sa fie auzite si cineva sa ofere un raspuns onest dpdv intelectual si care sa fie acceptat de marea majoritate. Nu exista stanga sau dreapta in opinia mea. Eu vreau un sistem deschis, dialog, justete, cu aspiratiile si drepturile cetateanului (indiferent cat de batran sau tanar, de infirm sau sanatos) in rol principal.

       • Shadow ticalosu' pt unii

        @Emil

        dubiile tale le am si eu. Nu cred insa ca simplii “palmasi” chiar din administratie ar putea sa-i ia de guler pe sefi. Si imi este greu sa cred, poate sunt naiv, ca marea majoritate chiar se multumeste cu ceea e sunt “pusi” sa faca.

        Ca sa fiu mai exact nu am impresia ca generalizarea ar fi “fair” 🙂

        Problema principala romaneasca pe care eu am reusit sa o identific si din pacate ea nu se regaseste doar la stat este notiunea de “delegare de autoritate”(de decizie) legata binenteles de “raspunderea personala”. In managementul “local” romanesc nu se delega. Totul este “centralizat” probabil si datorita anilor indelungati de “centralism”. Ma asteptam insa ca dupa intrarea unor oameni tineri in sistem sa se mai schimbe situatia. Ei bine nu se schimba, se centralizeaza si mai “vartos”.

        Despre fair, just, corect sunt notiuni atat de “specifice” fiecarui popor ca am dubii ca popoarele intre ele ajung sa se “puna de acord” despre modul in care se “implementeaza”.

        In fotbal e oarecum simplu, reglementarea de la centru si de pe margini este destul de stricta. Asta insa nu a facut nici ca schumacher sa nu-i scoata dintii lui battiston si nici ca zidan sa nu-i dea un cap in piept lui materazzi.

        Nu cred ca exista cineva care sa poata da “raspunsuri universal acceptate”. Si da in zilele noastre stanga si dreapta nu prea mai exista dar extremele “convergente si ele” se mai vad.

        • ai dreptate! si in plus…niciun subordonat nu -si mai asuma responsabilitati. una, ptr ca pe salariul pe care-l primeste nu vrea sa se complice, iar a doua, ptr ca oricand poate fi acuzat de ceva si datafara sau chiar pus sub acuzarea incalcarii legii de catre procurori.
         la asta adaugam numirea sefilor pe criterii politice si iesirea dinsistem a “meseriasilor”, a celor care stiau buchea legii si mersul institutiei, pe diverse motive. pensionare, plecare in privat,eliminare ca posibil competitor.
         singura rezolvare o vad de sus in jos si traiesc cu speranta ca
         usl, cu majoritatea zdrobitoare va urni lucrurile in directia buna.
         daca si acum conducerea usl rateaza restructurarea statului,
         a administratiei,regionalizarea si modificarea constitutiei la care adaugam repornirea economiei,slabe sperante sa o mai faca cineva in urmatorii 10-15 ani.

        • Shadow ticalosu' pt unii

         @laurentiu
         esti naiv. Nu am deloc impresia ca usl vrea sa urneasca ceva in afara binenteles a “neurnitului” de la 3 coceni. Daca vroiau sa urneasca ceva scoteau prin lege functionarimea si sefii lor pana la rang de ministru din influenta si directa numire a politicului. Scoteau manuale de “bune practici” si eventual impuneau traininguri pt derogarea de decizie si asumarea de responsabilitate pt toti sefii, sefuletii din sistem. Sigur poti spune ca sunt alte chestii mai importante dar mereu vor fi alte chestii mai importante. Din pacate administratia in Romania este “ostateca” politicului pt ca acesta sa poata sa-si impuna clientii politici.
         Da rezolvarea poate veni doar de sus in jos impresia mea este ca “nici cu astia”.

 40. Atentie, atentie: am creat o noua pagina (un pic mai jos pe pagina principala a blogului) pentru off-topic. Sa o incercam cu incredere.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *