Imperii: stare de spirit si lideri

Imperiile se construiesc pe sinergia a trei factori: stare de spirit, oameni si lideri. “Imperiul” serii este CF Barcelona: spiritul catalan, oamenii (jucatorii) si liderii (Guardiola, Messi). Cand toate cele 3 elemente se unesc, orice obstacol poate fi trecut. Chiar si cand totul pare pierdut, norocul isi face aparitia. Rezultatul? Liga Campionilor, campionatul, Cupa Spaniei. Sportul ne ajuta sa disecam succesul si sa creem conditiile pentru multiplicarea sa.

Ziua de maine va aduce caderea, cauzata nu de factori externi, ci exclusiv de slabiciunile conducatorilor. De seara in care Guardiola isi pierde inspiratia, iar lui Messi nu ii iese nimic. Imperiul se prabuseste.

Dar morala e alta. Spiritul nu se pierde. El mentine vie flacara, astfel incat, poimaine, alti oameni si alti lideri vor putea recladi Imperiul.

In mod brutal, e diferenta dintre succesul replicat al Barcelonei si succesul unic al Stelei. Si poate explicatia (poate nedreapta si poate simplificatoare) pentru care Romania se afla acolo unde se afla.

Spre deosebire de oameni si lideri, spiritul nu se poate cumpara. El se poate eventual construi, prin dedicatie pe termen lung. E imposibil de spus ca ne va lipsi mereu, dar e la fel de improbabil de afirmat ca vom reusi sa il construim vreodata.

{ 5 comments to read ... please submit one more! }

 1. Uaaaaaauuuuu. Claudiu microbistul. Nu cred ca spiritul se poate “construi”. Te nasti cu el sau nu. El se poate “exersa” asta e drept pe termen lung pana la “sublima” sa dezvoltare.

  PS. M-ao omorat insa cu “sinergia” acest termen utilizat in “exces” in locul asocierii si “convergentei” spre un rezultat comun. Hai ca nu te tratez de Ulm Spineanu.

 2. Doar ca o remarca…lumea in care incepem sa traim e lumea unor sinergii multiple, ca sa zic asa… nu mai e asa simplist cum incerci tu sa formulezi “paradigma imperiilor”. Ca exemplu, cand zici “spirit” in fiecare om se intalnesc nenumarate “spirite” (spiritul catalan, dar poate fi si spiritul de fotbalist, sau spiritul de invingator, samd).

  PS: despre ridicarea si caderea imperiilor (civilizatiilor) la modul general: Neagu Djuvara- “Civilizatii si tipare istorice”. Se poate aplica si imperiilor fotbalistice 🙂

  • alex: lucrurile sunt intotdeauna mai complicate… 🙂 , dar – pentru a mai avea sansa sa intelegem ceva – uneori trebuie sa le simplificam. Nu intentionam sa lamuresc in 300 de cuvinte problematica ridicarii si caderii imperiilor (civilizatiilor) 🙂

   shadow: chiar am jucat fotbal, la juniorii Stelei (din Mizil, cum altfel 🙂 ). Dar la un moment dat a trebuit sa aleg intre fotbal si studiu… 🙂

 3. hmmm… eu vad un mic conflict aici, dat fiind faptul ca eu tin cu Rapiduletul 🙂

 4. @Claudiu
  Si ai ales “fotbalul”? :-). Ma ierti nu puteam sa ma abtin.
  Si “io” tot rapidist.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *