Grija Metrorex si a RATB fata de bunul si banul public

Am citit ca angajatii de la Metrorex si de la RATB vor sa fava greva.

De curiozitate am intrat pe site-urile oficiale ale celor doua institutii (Metrorex si RATB/) sa le citesc datele financiare auditate, sa inteleg ce venituri au, ce active si ce cheltuieli, sa inteleg cat de eficiente sunt, intr-un cuvant cum gestioneaza bunurile publice si subventiile de la guvern si primarie.

Pe site-urile lor nu am gasit niciun fel de astfel de informatii. Lipsa de transparenta este totala. Si probabil gaurile neagre din bugetele celor doua institutii sunt mai intunecate decat credem.

{ 16 comments to read ... please submit one more! }

 1. Mie imi place aia cu: “declaratii de avere- fisier in constructie” 🙂

  PS: pentru comparatie poate ai un site de la o firma de transport straina (de stat + nelistata) care isi publica datele financiare pe net.

 2. http://www.doingbusiness.ro/financiar/raport/147397/metrorex-sa/

  Dupa ce am citit articolul tau am cautat mai multe informatii financiare ale Metrorexului.
  Din pacate nu am gasit ceva legat de RATB. Dar tinand cont ca sunt institutii publice, ar trebui, la cerere, sa ofere informatii, in caz contrar persoanele responsabile pot fi sanctionate.

 3. Iti dai seama ca angajatii Metrorex care fac greva nu sint directori ci muncitori. Asa ca nu prea vad ce legatura are greva acestor muncitori cu datele financiare ale Metrorex 🙂 Cred ca tragi pe langa tinta.

 4. cineva ti-a lasat la articolul de pe hotnews care facea trimitere aici un link http://www.doingbusiness.ro/financiar/raport/147397/metrorex-sa/ data viitoare cauta mai bine. 😉

 5. Pai da, Dane, sunt muncitorii: muncitorii care au luat tot felul de compensatii, sporuri, bonusuri si bonuri, fara sa se intrebe daca autonoma lor, chiar produce atata profit incat sa-si poata permite atatea suplimnete la salariu, basca salariile directorilor, mult peste salariile de directori din multinationale. Nesimtirea guvernantilor si a alesilor din Parlament, este strans legata, chiar potentata, de nesimtirea poporului.

 6. Metrorex e o simpla capusa subventionata de bucuresteni, pe care insa ii inteapa cu cate o greva ori de cate ori are chef…

  Uitati cifrele de la Paris:
  http://www.ratp.fr/
  Portail RATP > Nous connaître_Groupe > Efficacité de l’entreprise > Les chiffres

  As vrea si eu sa vad cat primeste drept subventie si cat incaseaza Metrorex de la calatori, nu de alta, dar sa vedem daca este eficient, sau e ca in fabula aia: “Cotofana, treca-mearga/ Pe spinare o suport…”

 7. iti dai seama ca muncitorii aia nu fac greva de capul lor caci fara aprobarea directorilor zboara imediat. nu cred,sunt convins ca tragi pe langa tinta

 8. @Dan Bruma
  Sunt companii de stat sau ale autoritatii locale asa ca datele lor financiare ar trebui sa fie publice. Prin alte parti se plateste cu capul instantaneu o gresela de genul asta. Romanu’ sta si se intreba de ce sa plateasca Metrorex (care da miliarde din banul public firmelor abonate) cand tot restul politicienilor ascund totul. Transparenta manevrelor autoritatilor nu este niciodata “pe langa tinta”. Asta ar trebui sa fie un laitmotiv al societatii, da’ pe roman il intereseaza Elodia, gigica din vascauti sau mai stiu eu ce bip prosat data de antene.

 9. Nu cred ca au nici un drept sa faca greva cand o doamna care nu face altceva decat sa vanda cartele (ceea ce un automat poate face la fel de bine) si sa vorbeascca la telefon cu tot arborele genetic pe banii firmei castiga 22-24 milioane pe luna…

 10. Dapyx, Nae: in articol am scris: de ce nu se afla raportul financiar pe site-ul institutiei? Datele respective insa incap pe o pagina si sa se termine la 2008, fara niciun fel de explicatii.

  Nu este cel mai bun exemplu, dar uite ca TVR are un raport de activitate pe site-ul propriu, cam asa ceva ma astept sa vad (minim) pe site-ul oricarei institutii:

  http://www.tvr.ro/files/66923.pdf

 11. Catre ala de nu se prezinta nici macar cu un alias: Muncitorul nu cere voie directorului sa faca greva, de fapt asta si e principiul grevei 🙂
  @Mihai: Datele financiare ar trebui sa fie publice, nu am spus contrariul, dar nu muncitorii sint cei care raspund de publicarea datelor companiilor Metrorex si RATB 🙂 Deci esti pe langa tinta 🙂

 12. @florin: Dreptul la greva nu este dat de florin ci de Constitutie
  CONSTITUTIA ROMANIEI
  ARTICOLUL 43 – Dreptul la greva
  (1) Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
  florin poate cel mult sa fie sau nu de acord cu greva 🙂

 13. @ritzi pitzi

  din pacate metrorex nu este o “capusa” doar pt bucuresteni ci pt tot contribuabilul (si cel din Timisoara, Brasov sau Cluj :-p

  Mie imi ajunge ca la conducerea metrorex este udriste si sef la sindicate este un psd-ist. Cu ratati de nivelul alora nu o sa aveti nici “transparenta”, nici “eficienta”.

 14. Nae: mersi pt M Finante…am auzit si noi de site-ul ala informativ- educativ 🙂

  In datele financiare anuale si Metrorex si RATB apar cu bugete “pe zero”.
  Insa ce as dori eu sa stiu (si nu apare pe M Finante) e suma subventiilor primite de la stat. Fara ele nu ar mai fi pe zero.

 15. Un nou director la RATB-Adrian Crit. Deja avem semnale ca lucrurile incep sa functioneze asa cum e normal

  http://www.ratb.ro/download/trasee/Declaratie.pdf
  http://www.ratb.ro/download/trasee/VENIT.pdf

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *