De ce nu vor tinerii sa lucreze?

Rata somajului in randul tinerilor din Romania este de 19,9%, sub media UE. In Grecia este de aproape 50%, in Germania 6%; in alte tari precum Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Cehia avem 10-12%.

Insa este de aproape 4 ori rata generala a somajului si la acest capitol suntem pe primul loc in UE.

Oricum ne-am uita la cifre, ceva nu este in regula cu etica muncii in cadrul tineretului nostru.

{ 17 comments to read ... please submit one more! }

 1. Stefan Bragarea

  Nu cred că tinerii nu vor să lucreze!
  Au un set masiv de handicapuri:
  – Li se cere o oarecare experiență, pe care nu o pot căpăta decât lucrând
  – Salariile de debut (debut fără pile) sunt insuficiente pentru un trai decent. La vârsta asta vrei, totuși să te și distrezi…
  – Învățământul nu pregătește ținând seama de cerințele angajatorilor, iar învățământul profesional este o glumă proastă
  Sincer, nu mă așteptam ca un sociolog cu experiența și inteligența dlui Stoica să folosească expresia-slogan ”etica muncii!.

  • Mersi, pe puncte:

   1. sunt multe locuri de munca unde nu se cere
   2. salariul este insuficient pentru un trai decent? Pai ajutorul de somaj este?
   3. Invatamantul – corect, cred ca aici este o problema; scolile coopereaza mult prea putin cu firmele, in plus sunt foarte putine scoli profesionale

   PS. “etica muncii” – mersi daca aveti un sinonim mai potrivit

   • Stefan Bragarea

    1. Da nu se cere în 5% din angajări
    2. Chiar credeți că tinerii care au refuzat un loc de muncă trăiesc din ajutorul de șomaj ? Nu mai sunt ajutați de către părinți ?
    P. S. ”Tu dat-ai slobozie muncii pe-aceste plaiuri dunărene/ De-aceea râd în soare pruncii/ Și lacrimi au moșnegii-n gene!”

   • Nu au interesul sa o faca. Daca au nevoie se duc 3 – 6 luni pe an in vest muncesc prin benzinari, spalatori auto sau diverse fast food in Anglia, Italia sau alte tari unde se preteaza astfel de joburi pe 1.000 – 1500 de pounds / euro iar programul nu e zilnic si apoi continua sa stea acasa restul de 6 – 9 luni pe an.
    Joburile in industrie nu sunt pentru ei – platite la 4 – 5 ori mai prost decat cele din vest si cu necesitati de prezenta zilnica :))) si dificile necesita diverse cunostinte tehnice, atentie la detaliu, rabdare.

    In plus in tara se ocupa de diverse joburi nefiscalizate – statul roman e cunoscut pentru talentul de a lua 10 piei de pe cei pe care ii cunoaste (firme, pfa) dar nu baga in seama pe cei pe care nu ii cunoaste (munca la negru, inchirieri, transport) sau angajatii care prind in flagrant prefera o spaga mica decat acte complicate si atacabile in justitie.

   • Nu e vorba de “etica” e vorba de “motivatie” si de “competente”.
    – Tinerii sunt motivati sa treaca prin scoala precum “gasca prin apa”.
    – scoala este orice numai scoala nu
    – motivatia de a muncii la nivelul unui ajutor de somaj nu poate exista
    – exemplul vazut acasa la proprii lor parinti. Bai tata dupa patruzeci si ceva de ani de munca castigi de abia putem trai toti eu nu oi fi prost sa ajung ca tine 🙁

 2. Am sa va propun niste explicatii ce tin poate si de o transformare a tarii.
  1. Nu prea exista locuri de munca, din moment ce industria e sub pamint.
  2. Se vorbeste prea des si mult si de multa vreme de salarii uriase, incit desi multi nu stiu sa faca mai nimic se vor sefi din prima zi si cu masina si cu telefon si cu salariu urias. (Am avut destule discutii cu tineri si astfel de raspunsuri am primit.) Si companiile contribuie din plin cu tiluri pompoase: camioneur, distribuitor de bere – Director de vinzari pe zona…
  3. Notiunea de meserie, meserias a cam disparut. Dar toti se dau instalatori sau mai stiu eu ce meseriasi si te lasa cu treaba neterminata sau facuta prost. Te rogi tu de le sa vina, la lucru. Ce mare succes au avut reclamele cu Dorel!!!
  4. Nu exista o industrie a inchirierii de locuinte si deci mobilitatea e redusa. Adaugati pretul mare al chiriei peste care se suprapun utilitatile si veti vedea ca e mai comod sa stai linga parinti. S-a dus vremea traiului in baracile de pe santiere sau altele de genul asta.
  5. Venitul minim garatntat sau cum s-o mai numi, este si el o piedica teribila. Mai ales ca e nelimitat. (Cineva imi spunea ca nu mai gasesti nici oameni cu ziua la sapa sau coasa, ca plata e plata, mincarea mincare, si nu orice, ci mincare buna, 3 mese, pachetul de tigari, ceva bautura…) Vedeti si recenta initiativa a primarului de Bucuresti sa dea la fiecare nou nascut 2500 de lei. Pai asta e treaba guvernului, nu Primaria.
  6. Politica statului de a nu incuraja initiativa, prin trimiterea de controale cit mai des cu putinta in scopul anihilarii din fasa. (Asta tine de politica de inrobire a omului fata de stat, de a-l tine dependent de ajutoare. Nu e normal ca sa fie salarii mai mari la stat decit in privat.)
  7. Taxele enorme platite oficial de angajator pentru mina de lucru ce descurajeaza niste salarii decente. (Din informatii de la cunoscuti era ca la 1 leu salariu se plateste cam tot atit dari)
  8. Dreptul la munca in UE este si el o piedica, fiindca exissta destui ce merg peste hotare la diferite munci, se intorc de acolo cu ceva bani dupa o vreme scurta (2-3-5 luni) si-i cheltuiesc in Romania citeva luni.
  9. Peste tot la radio si tv auzi numai de distractie. Vine vara si tembeliziunile se muta cu catel, cu purcel la mare. Si atunci de ce sa muncesti? Toti vor o invirteala, ceva sa iasa bani multi si repede. Romania condusa de repetenti, doctori falsi si imbogatiti peste noapte. In 27 de ani atiti milionari in euro ca nici SUA nu produc. SI nu e nici unul vreun Bil Gates.
  10. Un invatamint dezastruos, dupa peste 2 cicluri intregi din cel general (12 ani) si vreo 6 din cel universitar (4 ani) acum sunt la plina maturitate roadele lui.
  Si nu in ulitmul rind economie euroizata ce are preturi in euro si salarii in RON (apropos, se poate constata in multe cazuri ca anumite produse in Romania sunt mai scumpe ca in occident cind convertesti leul la euro).

 3. Stefan Bragarea

  @ Stelian
  Excelent comentariu! Vă mulțumesc.

 4. Lipsa eticii muncii este un eufemism pentru dispretul fata de munca al generatiei milenium.

  Principala cauza este disolutia valorilor din societatea noastra.

  Tanarul vede modele de manelisti agramati care sunt plini de bani fara sa fi invatat sau muncit vreodata.

  Mai mult vede si alti snobi care chipurile au terminat o facultate particulara fara sa fi dat pe la scoala. Aici meritul pentru dezastru revine Abramburicii care pune stampila de ministerul invatamantului pe orice diploma de particulara. Trebuia sa faca asta numai pentru facultatile de stat.

  Si nu in ultimul rand vede oameni ceva mai fini, chiar prim ministru care si-au plagiat doctoratele. Adica o lucrare la care nu te obliga nimeni ci ar trebui sa o faci din pasiune pentru acel domeniu.

  Deci el ca tanar vede ca totul este o mascarada, de ce oare sa fie prost sa invete sau sa munceasca?

  • E o problema si cu diplomele multor facultati de stat. In plus norma de scolarizare e aberanta – avem nenumarati economisti, juristi, geografi in conditiile in care absortia pe piata muncii e foarte mica si ajung sa munceasca in meserii ce in fapt nu necesita calificare – retail, helpdesk.
   Asta in cazul fericit in care se incadreaza si nu termina facultatea cu un bilet de avion sa se faca brutar in Londra.

 5. Caut sudenti sa luycreze in laborator (cercetare). Munca e simpla, dar repetitiva, presupune 10-12 ore/zi, de luni pana sambata. Le ofer posibilitatea sa lucreze 2-3-4, atsfel incat sa se poata inlocui unul pe altul: practic, vreau ca o persoana sa fie prezenta langa un aparat 12 ore/zi. Nu este necesara nicio pregatire, instruirea se face in 1-2 zile. Ofer: posibilitatea de a invata operarea unui aparat de ultima generatie (sunt doar 2 in Romania), coautorat pe articole stiintifice, 2 conferinte/scoli de vara in strainatate pe an (minim 1 saptamana fiecare), salariu net de 600 lei/luna (in conditiile in care lucreaza 3 persoane, asta inseamna 600 lei/luna pentru 3-4 ore/zi), pregatire pentru master in tara/strainatate (cu ce experinta castiga, pot merge fara probleme la un master in UE/USA), cazare pentru cei care nu sunt din oras. Nu gasesc pe nimeni, oamenii prefera sa fie chelneri, impartitori de fluturase etc. Universitatile nu ofera consiliere de cariera; scoala in general nu ofera nimic (copii nu inteleg ce inseamna capitalul – material, uman etc). Viitorul e mai sumbru decat credem noi…

  • Interesant. In mod normal ar trebui sa gesesti chiar si pe gratis. Poti sa detaliezi mai mult ce au spus tinerii care te-au contactat?

   • “Nu au timp”, “vor veni la toamna”, “nu ma intereseaza”. Am format doi masteranzi in 2012-2014 si desi nu erau straluciti au fost singurii cu care mi-am pputut continua munca , luandu-i la doctorat. Nu vor scrie niciodata articole ca prim-autori, dar sunt singurii care lucreaza (inca, termina la anul). Caud de 2 ani studenti (earth science) si nu gasesc niciunul dispus sa lucreze (teren, laborator etc). Este jalnic (acum sunt la o conf in UK si cei de aici au prea multi…)

    • Foarte interesant. Crezi oare ca poti aduce oameni din afara sa lucreze in laboratorul din România?

     • Mai degrabă nu, din cauza salariilor. În vest au aceleași laboratoare , dar în plus beneficiază de 1) mobilitate mai bună (un doctorand este “plimbat” pe parcursul stagiului prin mai multe laboratoare/universități/workshop-uri etc), 2) salariu mai mare, 3) oportunități mai mari după terminarea studiilor de MSc/PhD. Explorez ideea estică – pentru cei din Asia centrală, România este UE/vestul…nu sunt convins de etica muncii, insă/încă.

  • too good to be true…..

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *