Caciula austriaca. Caciula bancilor.

Ministrul austriac de finante va face in saptamana care tocmai a inceput o vizita in tari din Europa de Est, inclusiv in Romania, domnia sa va cere sprijinul statelor din regiune pentru planul austriac de sprijinire a bancilor din regiune.

Nu este clar ce contine acest plan si care se doreste a fi contributia Romaniei. Personal, banuiesc ca ministrul austriac va veni cu caciula intinsa in care va dori sa bage niste miliarde de euro sub forma de imprumuturi pentru Erste si Raiffeisen, sau garantii guvernamentale sau achizitii de active riscante ale acestor doua banci sau achizita din partea Romaniei a unor actiuni preferentiale in cele doua banci. Aceste sume ar putea veni direct sau indirect (via UE) din partea Romaniei.

Dupa caderea cortinei de fier in 1989, Austria a beneficiat din plin de existenta unor noi piete in estul Europei. Se afla in cea mai buna pozitie (atat datorita geografiei dar si datorita legaturilor culturale si istorice): bancile austriece s-au transformat in multinationale, aceeasi cale a fost urmata si de catre alte sute de firme austriece, de la industria mobilei si pana la energie. Cele mai importante transferuri de la stat catre mediul privat au fost catre doua firme austriece: Petrom este acum controlata de OMV iar BCR de catre Erste Bank.

Practic, Austria – atat prin mediul de afaceri, cat si prin interventia statului austriac – si-a creat o infrastructura economica impresionanta in afara tarii de origine. Astfel, Petrom isi construieste un sediu central in valoare de aproximative 100 de milioane de euro prin intermediul unei firme austriece; tot Petrom a vandut catre Raiffeisen Evolution un teren de 11 hectare in Straulesti contra unei valori de 90 de milioane de euro; Vienna Insurance a achizitionat divizia de asigurari a BCR (controlata de Erste Bank), s.a.m.d.

Aceasta infrastructura economica austriaca din afara Austriei, a garantat locuri de munca noi si mult mai bine platite in Austria, in special in sediile centrale ale acestor noi multinationale dar si in servicii noi cu valoare adaugata mare in Austria (avocati, contabili, etc).

Desigur, a avut de beneficiat si Romania: ca dovada cresterea economica neintrerupta si rapida din ultimii 10 ani.

Insa aceasta expansiune ambitioasa a Austriei nu putea sa fie fara costuri. Iar criza financiara actuala ii prezinta decontul. Austria este nevoita sa-si recapitalizeze bancile. Activele bancilor austriece depasesc PIB-ul Austriei, multe dintre aceste active se afla in Europa de Est. Iar o depreciere de, sa zicem, 20% a valorii acestor active ar avea un impact substantial asupra economiei Austriei.

Trebuie ca Romania sa intinda o mana bancilor austriece?

Raspunsul pe scurt este: in principiu, NU.

Din pacate, bancile – principalele vinovate ale acestei crize – nu dau deloc dovada de modestie. Astfel, solutiile pentru salvarea lor sunt prezentate de catre banci drept “ajutor” pentru Romania. Atunci cand tu, ca banca, mergi sa ceri bani de la cineva nu cred ca este inteligent sa-i dai lectii sau sa-l tratezi cu condescendenta. Ci ar trebui sa fii mai modest, sa bati la usa, sa-ti scoti caciula de pe cap si sa te stergi pe picioare inainte de a intra.

Personal, nu cred ca bancile austriece se vor retrage din Romania: pe de o parte pentru ca au investit enorm in filialele romanesti, pe de alta pentru ca aceste filiale sunt inca profitabile si au o cota de piata impresionanta. Iar daca vor sa se retraga, atunci intr-adevar statul ar putea achizitiona activele lor din Romania (de ex. o renationalizare a BCR), dar la o valoare corecta, de piata, dar doar in cazul in care nu se poate gasi o solutie privata. Locul bancilor austriece va fi luat de catre alte banci, eventual romanesti, eventual de stat. Nu de alta, dar o initiativa economica ce are nevoie de finantare nu este interesata de nationalitatea fondurilor atrase: austriece, franceze, italiene sau romanesti.

Raspunsul ar fi: restructurarea

Bancile isi pot ajusta costurile. Angajatii de la banci sunt cei mai bine platiti dintr-o economie, atat in Romania cat si in alte tari. Nu-mi este clar de ce. Multi spun ca functionarii bancari sunt cei mai bine platiti dintr-o economie pentru ca au grija de banii familiilor si firmelor. Este un argument cu care nu sunt de acord. Pe de o parte pentru ca am vazut cat de bine au avut grija… Pe de alta, nu cred ca este normal ca o functionara oarecare sa castige mai mult decat un sofer de RATB (care are totusi pe mana viata calatorilor) sau decat un invatator (care are totusi responsabilitatea educatiei viitorului acestei tari) sau decat a unui medic rezident (care totusi are grija de sanatatea sau viata unui om).

Adica, in cazul in care statul ar ajuta sectorul bancar, de ce sa accepte salarii mult mai mari in acest sector decat in educatie sau in sistemul medical?

Astfel de discrepante au facut ca tinerii sa fie mai interesati de un loc de munca in sectorul financiar decat in invatamant sau sanatate. In plus, usurinta acordarii creditelor in ultimii 5 ani au dus la o explozie a preturilor activelor iar multi romani cred ca se poate trai la infinit, pe picior mare, din specula. Cred ca trebuie sa revenim la normal.

Cred ca este momentul ca bancile sa-si schimbe cultura. Sa devina mai mici, mai modeste. Si mai profesionale.

Tags: , , , ,

{ 11 comments to read ... please submit one more! }

 1. Si sa devina si mai rare, zau asa. Din toate tarile in care am fost, Romania e singura in care bancile sunt una langa alta, de parca romanii ar manca bani de la bancomat, nu alta. Presupun ca din foamea pentru cota de piata bancile au destabilizat si chiriile spatiilor comerciale, care au ajuns prea mari pentru un magazin normal de haine, pantofi sau mancare, marfuri care ii trebuie cu adevarat unui locuitor oarecare dintr-un cartier oarecare.

 2. Lipsa de informare si erori de rationament…Din pacate…
  Economia de piata e economie de piata! statul trebuie doar sa supravegheze si sa reglementeze. Daca nu supravegheaza corect – plateste-vezi US. La bancile din Romania si la cele mai multe dintre “mamele” lor nu este cazul! Sunt ok.

 3. Emil,

  am sa subliniez concluzia articolului, dar in versiunea mea 🙂

  “Este momentul ca bancile sa-si schimbe cultura. Sa devina mai profesionale!”

  Nu este simplu si nici usor. Succes!

 4. Cornel:

  Austria a pompat deja 2,7 miliarde de euro in Erste in Octombrie anul trecut.

  sursa

 5. Draga Emil, esti in eroare – nimeni nu a pompat nimic – uita-te te rog la stirile Mediafax de Luni 09.02.09 – declaratie Treichl,CEO Erste preluata de pe Reuters. A fost doar un accept de principiu a ofertei pe care Austria a facut-o bancilor austriece. Iata:
  ” BCR nu are nevoie şi nu doreşte să atragă fonduri din partea statului român, iar Erste, acţionarul majoritar al băncii, ar putea renunţa la infuzia de capital de 2,7 miliarde de euro din partea guvernului de la Viena, potrivit directorului general al grupului austriac, Andreas Treichl. Erste, cel mai mare creditor din regiune, nu a finalizat discuţiile cu guvernul Austriei cu privire la infuzia de capital de 2,7 miliarde euro solicitată în ultima parte a anului trecut şi programată pentru 2009, şi ar putea decide să nu mai acceseze fonduri publice, a declarat Treichl, citat de revista austriacă Profil, preluată de Reuters.
  “Nu avem nevoie de capital din partea României şi nici nu-l vrem. Deja mă confrunt cu dificultăţi la negocierea infuziei de capital din partea Austriei”, a arătat şeful Erste.
  Treichl a spus că va proteja interesele acţionarilor Erste în discuţiile cu guvernul de la Viena şi ar putea anula infuzia de capital din partea statului, dacă condiţiile impuse de guvern sunt inacceptabile. “Nu mergem în pierdere şi nu avem nevoie să fim naţionalizaţi, încercăm numai să consolidăm capitalul de bază cât mai rapid cu putinţă. Statul este una dintre opţiuni, însă dacă un sprijin din partea statului ar indica amestecul guvernului în activitatea noastră, nimeni nu ar mai fi interesat să cumpere acţiuni Erste”, a arătat Treichl.
  Remarcile oficialului Erste survin temerilor manifestate în ultima perioadă de specialişti şi bănci cu privire la starea sistemelor financiare din Europa Centrală şi de Est, unde subsidiarele locale ale marilor grupuri financiare internaţionale ar putea avea nevoie de ajutoare de stat.

  Exact cum spuneam inainte, cu tot respectul: Lipsa de informare si erori de rationament…

 6. cornel: nu inteleg de ce insisti sa discuti pe tonul asta in contradictoriu. Am gresit? Foarte bine… asa ca revenind la articol: te rog sa-mi spui unde anume sunt erori si unde nu esti de acord cu rationamentul….

  Ref. Erste: intr-adevar, statul Austriac nu a pompat inca bani. Insa Erste are nevoie de finantare de 7 miliarde de euro pt 2009 si este inca in negocieri cu statul austriac pentru 2,7 miliarde de euro. Sunt curios de unde gaseste astia 7 miliarde. Eu le urez succes sa gaseasca din surse private.

  Te astept cu rationamentul perfect si fara erori. Mersi anticipat.

 7. Le-a dat Dzeu in sfarsit un pic de minte (unora):

  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/treichl-erste-nu-avem-nevoie-de-capital-de-la-guvernul-romaniei-3886389/

  “Ratingul Erste este semnificativ mai bun decat cel al Romaniei. Deci nu ne-ar ajuta prea mult sa luam capital de la guvernul roman.”

 8. erori:
  – “Personal, banuiesc ca ministrul austriac va veni cu caciula intinsa in care va dori sa bage niste miliarde de euro sub forma de imprumuturi pentru Erste si Raiffeisen, sau garantii guvernamentale sau achizitii de active riscante ale acestor doua banci sau achizita din partea Romaniei a unor actiuni preferentiale in cele doua banci. Aceste sume ar putea veni direct sau indirect (via UE) din partea Romaniei. ” – Guvernele au sprijinit exclusiv sistemele bancare din tarile lor si implicit economia reala…
  – “Cele mai importante transferuri de la stat catre mediul privat au fost catre doua firme austriece: Petrom este acum controlata de OMV iar BCR de catre Erste Bank.” – Erste a PLATIT 3,7 MILIARDE EURO
  – “Austria este nevoita sa-si recapitalizeze bancile.” – NU e nevoita – capitalizarea e ok
  – “Angajatii de la banci sunt cei mai bine platiti dintr-o economie, atat in Romania cat si in alte tari. Nu-mi este clar de ce… nu cred ca este normal ca o functionara oarecare sa castige mai mult decat un sofer de RATB (care are totusi pe mana viata calatorilor) sau decat un invatator (care are totusi responsabilitatea educatiei viitorului acestei tari) sau decat a unui medic rezident (care totusi are grija de sanatatea sau viata unui om).” – Sa nu dam vina pe sectorul privat “la vedere”-care platesc corect darile – ptr erorile statului.

 9. cornel: incerc sa te inteleg si nu prea reusesc. Poate ma ajuti, punct cu punct:

  1. Eu spuneam ca am o banuiala ca ministrul austriac o sa vina sa ceara bani. Tu imi raspunzi ca guvernele au sprijinit sistemele bancare si, implicit, economia reala. Sunt de acord cu afirmatia ta, dar nu vad cum se leaga de banuiala mea….

  2. Pai plata e tot un transfer. Unde am scris de transfer cu titlu gratuit???

  3. Pai uite ca a pus alex un link unde se spune ca Erste are nevoie de 7 miliarde de euro, din care foarte posibil 2,7 miliarde de la stat. Daca nu ar avea nevoie de sprijin, atunci de ce vine ministrul ala pe aici? Degeaba? Si daca ar fi atat de bine capitalizata, de ce oare capitalizarea bursiera este sub nivelul capitalurilor proprii (cel putin la data cand m-am uitat ultima data)?

  4. Concluzia ta este profund gresita. Nu dau vina pe nimeni. Ci doar ma intreb, retoric, de ce oare sunt angajatii din institutiile financiare cei mai bine platiti intr-o economie (inclusiv cea romaneasca). In plus, vezi care e contextul: si anume restructurarea.

 10. continui sa “fugi” …
  – Si eu banuiesc ca “Veta e curva” – vorba lui CTP – desi nici pomeneala de asa ceva
  – am scris ca guvernele au sprijinit EXCLUSIV sistemele bancare din tarile respective (adica indiferent cine erau actionarii)…
  – cand vorbesti de transfer este corect sa te exprimi complet – transfer oneros ori transfer cu titlu gratuit
  – una e sa spui ca ai nevoie de 5 lei din care ai deja 4 lei iar un leu ti-l da nevasta si alta sa spui doar ca ai nevoie de 5 lei – adevarul spus pe jumatate e cea mai “tare” minciuna…
  – ministrul nu vine pentru o banca comerciala ori alta ci pentru un tip de politica financiara guvernamentala – probabil legata de demersurile la CE privind un plan de sprijin financiar din partea UE al economiilor din ECE.
  – cel mai bine platiti sunt notarii si avocatii, apoi cei cu salariul minim pe economie din hoteluri si restaurante, apoi consultantii, unii dintre asiguratori, ziaristi etc iar mult mai departe de varf, majoritatea salariatilor bancari. Nu am vorbit despre doctori si nici despre profesori – statul “face” (greseli) si noi “tragem” (ponoasele).

  Hibele sunt la noi in curte nu doar peste gard la vecin. Si in plus nu suntem in stare sa invatam nici macar din Ion Creanga…ori Caragiale..ori Anton Pann… ori din proverbe si zicatori…ori macar sa ne uitam zilnic in oglinda.

 11. pe 27 februarie 2009, Austria a pompat 1,9 miliarde de euro in Erste.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *