BOR si coruptia

Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului tocmai a fost acuzat de DNA de luare de mita.

Nu cred ca surprinde pe cineva.

BOR s-a complacut in ultimii 27 de ani sa se scalde intr-o lume politica si economica plina de coruptie: de la spagi pentru posturi de preoti la bani luati de la Gigi Becali si la sprijinirea PSD-ului in schimbul unor hectare de teren. Uneori coruptia BOR este umilitoare, nu am inteles de ce de atatia ani angajati BOR inchid ochii la inmormantari cand oamenii care au pierdut pe cineva drag sunt santajati de gropari sa dea spagi.

BOR nu respecta separatia intre biserica si stat: a muls statul de bani pentru biserici, a incurajat preotii sa participe la mitinguri impotriva unor minoritati recunoscute de constitutie, insista cu predarea religiei in scoli, strange semnaturi impotriva drepturilor minoritatilor.

In acelasi timp, BOR este o institutie independenta si teoretic apolitica. Daca isi ia serios rolul in societate si respecta statul laic si renunta la coruptie, BOR ar putea deveni o forta a binelui: cine impiedica BOR sa finanteze spitale, case de batrani, sa ajute orfani si oameni fara adapost?

Sper din tot sufletul ca BOR sa se reformeze si sa o ia pe calea cea buna. Preotii sunt oameni buni (disclaimer: am cativa preoti in familie), foarte multi dintre ei sunt oameni admirabili si care ajuta cat pot comunitatea, insa sistemul propus si promovat de BOR este unul ce trebuie reformat.

{ 6 comments to read ... please submit one more! }

 1. Emil, de unde stii ca BOR nu finanteaza spitale, case de batrani si nu ajuta orfani si oameni fara adapost?

  De asemenea eu zic ca e o generalizare sa pui “BOR” (institutia) cand se discuta despre o mita de 500 de euro 🙂

  In rest posibil sa ai dreptate, eu nu am avut experiente neplacute cu biserica dar e posibil sa fie spagi si coruptie.

 2. Nu doar BOR „a muls statul de bani”. Toate cultele recunoscute primesc finanțări de la stat, în funcție de reprezentativitatea lor. Iar faptul că BOR „insistă cu religia în școli” e ceva normal pentru o biserică. Nu fiți ridicol. Cu ce-ați vrea să „insiste” o Biserică? Și este împotriva căsătoriilor homosexuale nu pentru că e coruptă, ci pentru că asta e învățătura ei de 2000 de ani, pe baza Bibliei. De ce amestecați aceste lucruri într-o discuție despre corupție?

  • 1. BOR mulge mai mult. De ex credeți ca România ar construi o mega moschee in București? Nu. In rest, e de discutat dacă statul trebuie sa dea bani la culte in plus fata de deduceri fiscale, etc. Si trebuie legată de finanțările pe obiective. De ex dacă eu fac un ONG cu scopul de a ajuta oamenii fără adăpost, oferă statul salarii angajaților ONG-ului?

   2. Nu cred ca amestec: atunci cand BOR isi depășește atribuțiile pentru ca poate, cred ca este un fel de corupție, similar cu abuzul de putere. Nu vad rolul religiei in scoli, părinții isi pot duce copiii la biserica sa învețe religie acolo. Nu vad de ce sa piardă timp prețios Învățând ceva ce tine de ideologia unei organizații particulare.

 3. Shpagoveanu… Teodosie Shpagoveanu… parca a mai fost prins o data cu o spaga dar n-a patit nimic.

  La o inmormantare am condus masina ca i-a dus pe preot si dascal (n-au vrut sa mearga pe jos… whatever, nu e important).
  Discutia dintre preot si dascal a fost despre preoti cunoscuti de ei din judet. Si au vorbit de un fost coleg de-al preotului pe care mai marele (unul din Buzau) a vrut sa-l trimita intr-un sat cam izolat. Preotul fusese cu studii prin Franta si nu i-a cazut bine sa se mute intr-un sat izolat si i-a spus asta superiorului lui. De aici a iesit un conflit, preotul, care trebuia sa mearga la sat, a renuntat la preotie => BOR institutie de forta, mai rau ca in armata.
  Printre altele mai discutau si cum se imparte un oras. Aparent zona de blocuri e mai potenta financiar. Chiar daca iti deschid 4-5 dintr-o scara de 20 de apartamente se da cam 50 ron pe apartament, pe cand la case (oameni care se duc la biserica dar sunt batrani/pensionari si cam saraci) chiar daca te primesc toti iti dau cat 2-5 ron…

  Nimeni nu se face preot ca l-a napadit credinta… e o afacere ca oricare alta. Si poate ar trebui si taxata ca oricare alta….

 4. -Vai de poporul roman, mintit si inselat de la botez si pana la mormant!!!
  -Asa preoti, asa parlamentari, asa popor!!!
  -Poporul roman daca are o religie, crede ca este si crestin!!!
  -Cum sa fi crestin cand tu nu cunosti invatatura Domnului???
  -Cum sa respecti voia Domnului cand tu nu o cunosti???

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *