BNR vs. BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intors din vacanta. Numarul iesirilor publice a crescut si a lasat sa se inteleaga care va fi politica BNR, de asemenea a dat si sfaturi populatiei. De obicei, dl. Isarescu este extrem de rezervat, asa cum ii sta bine oricarui oficial de la o banca nationala, fie ca e vorba de BNR sau de o alta banca nationala.

Ce l-a indemnat insa pe Guvernatorul BNR sa faca atatea declaratii, cateva dintre ele contradictorii? Care este dilema BNR?

Acum o saptamana, intr-un interviu acordat Reuters, dl. Isarescu a declarat:

Avem tinte de inflatie, insa trebuie sa analizam sustenabilitatea intregului proces… daca politicile monetare afecteaza deficitul de cont curent si competitivitatea, trebuie sa judecam cu mare atentie daca aceste decizii sunt corecte

Zilele trecute, dl. Isarescu a declarat (conform ZF):

Daca in economie nu vor avea loc unele corectii, cum ar fi corelarea ritmului salariilor cu cel al productivitatii, sau restrictionarea unor cheltuieli bugetare, atunci Banca Nationala se va vedea nevoita sa intareasca politica monetara, prin majorarea dobanzii

Dilema dlui. Isarescu vine insa si din exterior. Nu poate sa nu observe cum tendinta este de a scadea ratele dobanzilor pe seama scaderii activitatii economice. O crestere a dobanzii in Romania va atrage fonduri speculative, va contribui la intarirea leului si va avea impact negativ atat asupra cresterii economice (de care avem nevoie) precum si a competitivitatii economiei romanesti. In plus, nu va contribui prea mult la reducerea cresterii salariilor, mai ales ca se pot obtine credite cu dobanda mai mica in moneda straina, fie ca e vorba de euro sau franc elvetian.

Economia romaneasca si leul sunt mai vulnerabile la socuri externe decat economia UE si euro. Obiectivul trebuie sa ramana intrarea in euro, insa si aici avem o dilema pentru ca nu putem adera la euro atata timp cat avem inflatie ridicata sau rata ridicata a dobanzii (vezi criteriile de aderare ).

Un alt factor este cel fiscal, insa este putin probabil ca se vor schimba prea multe in comportamentul unui guvern aflat in an pre-electoral, iar binomul Guvern – BNR oricum nu functioneaza de ceva vreme.

In sedinta de saptamana trecuta, BNR a luat decizia de a nu schimba nimic. Probabil ca datele pe inflatie pe septembrie si perspectiva de inflatie pentru lunile urmatoare vor determina BNR sa considere o crestere a dobanzii. Insa inainte de a lua o decizie, BNR va trebui sa cantareasca foarte bine care este impactul asupra cursului de schimb si a cresterii economice.

{ 4 comments to read ... please submit one more! }

  1. Nu cred ca exista pericolul in acest moment ca o crestere a dobanzii de referinta sa atraga din ce in ce mai multe capitaluri speculative. Pana la urma si investitorii speculativi au avut de pierdut de pe urma scaderii leului. In conditiile actuale de pe piata mondiala si mai ales tinand cont de faptul ca o sa mai avem in continuare stiri negative generate de criza creditelor de pe piata americana o marire a diferentialului de dobanda nu cred ca va atrage hot money. Ei oricum au intrat masiv si cand dobanda era la 7% insa nu se declansase criza pe plan mondial. Cred ca BNR adopta o politica graduala: unor inrautatiri (nu severe ci chiar asteptate intr-o oarecare masura) ale conditiilor economice le raspunde mai intai cu intarirea controlului lichiditatilor (acum ia la 7% insa pana acum o luna lua si la 5,70% ), urmand sa se mai gandeasca daca mareste dobanda de referinta. Ei incearca sa nu schimbe prea des dobanda de pol. mon pt. a capata probabil increderea publicului.

  2. Dilema e mare. Daca scade dobanda, creste inflatia. Daca creste dobanda scade inflatia, dar creste dobanda reala si atrage fonduri speculative.. Mai e si politica fiscala la mijloc; nivelul scazut al taxelor din Romania/taxa unica/regresiva creaza instabilitate in economie si fac munca BNR-ului si mai dificila. Daca guvernul nu colaboreaza, eu nu cred ca BNR va reusi singura sa duca si inflatia si dobanzile in jos.

  3. Mi-a placut remarca de la finalul postarii lui Marius. Intr-adevar, asa trebuie dusa politica monetara a unei banci centrale.

    Ca o estimare personala, BNR va ridica rata dobanzii, dar nu inaintea ECB-ului, ci la 1, maxim 2 luni dupa.

{ 1 Pingbacks/Trackbacks }

  1. Jeopardy » Leul, incotro?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *