BNR trebuie sa publice planul de rezerva in cazul bancilor grecesti.

Scria un cititor pe Hotnews ca e bucuros ca, in sfarsit, nu mai suntem noi romanii tinta atacurilor din presa europeana, concluzionand: “noroc cu grecii, mandrii ca nu suntem greci!”.

Presedintele Sarkozy al Frantei s-a aratat surprins de anuntul grecilor de a organiza un referendum pe tema intelegerii din cadrul UE de saptamana trecuta. Sa ne aducem aminte: la sfaristul saptamanii trecute s-au intalnit cei 27 ministri de finante din UE, ulterior s-au intalnit sefii de stat si de guvern din UE, o intalnire de 10 ore unde Presedintele Sarkozi si Premierul britanic Cameron s-au certat timp de doua ore, desi altfel ei sunt prieteni si au avut succes impreuna in Libia.

Ulterior, miercurea trecuta a avut loc o alta intalnire de 10 ore al liderilor UE, multi dintre ei modificandu-si programul (precum primul ministru britanic) sau muncind din greu, precum guvernul Italiei. Chiar si la Bucuresti au avut loc intalniri intre presedinte, premier si guvernatorul BNR.

Intalnirea de miercuri a rezultat cu tarile din zona euro ajutand Grecia si reducandu-i datoria cu 100 de miliarde de euro. Cu 100 de miliarde de euro!!!! Din banii astia toata Africa poate avea hrana timp de un an de zile!

Este clar, grecii nu au de gand sa plateasca nici macar un cent din datorie. Ii doare undeva de eforturile partenerilor europeni. Si ce daca premierul Slovaciei si-a pierdut postul dupa ce a aprobat planul de ajutor pentru Grecia! Si ce daca ceilalti leadieri in loc sa rezolve probleme la ei acasa si-au pierdut timp pretios ca sa-i ajute pre greci! Pe greci ii doare undeva.

Grecia va declara faliment si chiar daca vor fi obligati sa mai plateasca cate ceva va fi maruntis.

Nu stim ce se va intampla cu Grecia. Dar daca nu isi va plati datoriile, probabil ca bancile grecesti vor fi nationalizate. Dar cum statul nu doreste sa-si plateasca datoriile, cine ne asigura ca vor plati datoriile pe care le au in Romania catre deponentii atrasi azi cu dobanzi extrem de mari?

Stiu ca BNR prefera sa nu se vorbeasca in public nici macar despre cel mai mic risc posibil si este corect sa aiba o asemenea politica de comunicare. Insa in conditiile actuale, orice lucru care are de-a face cu posibile riscuri venind dinstre Grecia trebuie discutat public, transparent si sa stim care este planul de rezerva. Eu sunt sceptic ca bancile sunt bine capitalizate, sunt prea multe active pe termen lung care sunt greu de evaluat si greu de accesat banii pe termen scurt. In plus, cine stie, poate a incurcat si la noi cineva plusul cu minusul…

{ 9 comments to read ... please submit one more! }

 1. A fost tare asta “Chiar si la Bucuresti au avut loc intalniri intre presedinte, premier si guvernatorul BNR”! hahahahaha

 2. Sincer, chiar crezi ca au un plan BUN de rezerva?

 3. Sa fim seriosi totusi Emil. Eu nu vad pozitia prim ministrului grec ca fiind stupida. Mai degraba stupida e supararea europeana. Cand ti se ofera x cu constrangeri extrem de dure dupa 3 ani de cadere economica si constrangeri foarte dure nici un partid, ministru, guvern nu poate sa mai accepte “automat” fara sa ceara o validare populara. Daca poporul nu e “dispus”, “capabil”, etc sa accepte conditiile asta e, Grecia va intra in faliment si isi va plati “minimal” datoriile. Nu am impresia ca in “iuresul” si “hei-rupul” masurilor de asa zisa anticriza “grecesti” (in realitate sunt masuri anticriza europene pt a preveni in al 12-lea ceas “contaminarea”) sta careva in grecia sa explice ceva grecilor. Aia au luat-o “personal” azi oarecum impotriva Europei si da pt asta ar trebui sa raspunda guvernele si partidele care de 3 ani accepta ca “primarii” tot felul de “planuri”.
  Ma indoiesc insa ca “cineva” va explica grecilor ce se intampla in ambele cazuri. Vor vota si ei “contra” apoi “potopul” sau “dezagregarea unui stat” care si-a pierdut de prea multa vreme competentele.

 4. Shadow: problema Greciei este veche de 2 ani. Intre timp cati bani au scos din privatizare: sub juma de miliard! Cati angajati au fost dati afara? Cativa. Cat de mult au colectat din arierate? Nimic. De doi ani tot fac promisiuni si stau cu mana intinsa. Opozitia este iresponsabila, la fel si sindicatele si toti, dar absolut toti angajatii de la stat si nu numai. Nimeni nu i-a impiedicat sa iasa acum 2 ani din UE, din euro si din Schengen… au facut promisiuni goale, au trecut doar legi prin parlament, etc. Si dupa ce s-au caciulit 2 ani si au primit degeaba 100 de miliarde de euro cu mari eforturi din partea tuturor tarilor din UE, s-au trezit ca vor sa faca referendum…. de ce nu l-au facut acum 2 ani? Sunt niste neseriosi, niste manipulatori mincionsi, hoti si cersetori. Un comportament iresponsabil. Nu au absolut nicio scuza si, dupa parerea mea, nu au ce cauta in UE. Si sa nu aud de cartea democratica…. de cand au intrat in UE sunt o democratie, ca doar parlamentarii aia nu vin de pe Luna…. plus ca votul este obligatoriu in Grecia.

 5. @Emil

  Problemele grecilor sunt mult mai vechi de 2 ani. Aveau deja aceste probleme la aderare. Responsabilitatea in cazul asta este impartita intre ei si cei care i-au primit si aveau toate datele Greciei.
  In plus majoritatea tarilor europene platesc azi faptul ca “intrarea in UE” nu a fost democratic realizata prin referendum. Sau acolo unde referendumul a avut loc si raspunsul a fost negativ s-a conturnat aceasta “decizie populara”.
  Promisiunile au fost facute de politicieni alesi intradevar democratic dar “transparenta” procesului de integrare si a “sarcinilor” care reveneau fiecarei tari in parte nu a existat. Informarea populatiei fiecarei tari a fost pura manipulare. A existat doar “hei rupism” si moda, moda extinderii. Pe principiul ca “la galeata” vor urma toti “trendul oficial”. Ceea ce era “fals din start”.
  Sper ca macar cazul concret al Greciei sa serveasca de “exemplu” celorlalti si populatia Greciei sa fie bine informata. Ca de exemplu riscul scaderii “nivelului de viata” cu vreo 40% in cazul falimentului comparativ cu scaderea cu 10-15% a acestui nivel daca accepta ce li se impune. La intrebarea insa daca chiar si aceasta “ultima” impunere va fi sucficienta sau ii va pune macar peste 2 ani pe o panta crescatoare nu prea poate raspunde nimeni.

  Trebuie de inteles si ipocrizia europeana. Ii doare atat pe merkel cat si pe sarko si compania undeva de Grecia, ce-i intereseaza este sa evite “contagiunea” care i-ar pune pe toti la pamant.

  Si nu te supara pe mine (ca am impresia ca esti chiar “furios”) lucrurile nu sunt numai albe si negre ci in general gri-ul predomina.

  Eu nu le caut scuze dar in acelasi timp nu am de gand sa gasesc “scuze” factorilor “europeni” care nu si-au facut datoria deloc de la Comisia Europeana la guvernul fiecarui stat din UE. Lasand “ipocrizia” de o parte puternicii UE au avut interesul sa “vanda” grecilor si sa le spunem “statelor emergente” zonei puternic economice propriile produse si servicii. Discutia ar fi prea lunga si ne intoarcem si la “cotele de productie” daca vrei. Vindeau insa “pe credit” iar riscul nu-l luau in consideratie.
  UE este departe de a functiona pe principiul unei “bune guvernari”.
  Din ce in ce mai departe.

 6. Isailă Brătfălean

  În fapt Grecia nu este suverană pe problema datoriilor. În drept este suverană. Trebuie să punem lucrurile de acord. Cred că referendumul va fi un succes pentru Papandreu. Merkel și Sarkozy ar trebui să vină cu măsuri de solidaritate, financiară și administrativă. Dacă nu o vor face, dacă vor privi strict oneros statul elen, iar nu cu sentimente de patriotism european, va fi foarte rău pentru Europa. Dacă vor împinge cu ură Grecia în austeritate și recesiune, vor comprima economia și tot nu vor vedea niciun sfanț. Credeți că dacă grecii vor ajunge ca românii vor putea plăti datorii de sute de miliarde de euro? Ceva praf de pe tobă la început, poate 25 %, cam cum e standardul în caz de faliment statal…

  Și patrihoții din România vor trebui să se lase controlați din afară. Acum umblă cu căciula în mână pe la Bruxelles de teama evoluției băncilor grecești din România. Beneficiul pierderii suveranității de către țările sărace trebuie să fie măsuri mai degrabă din arsenalul socialist pentru dezvoltarea lor economică și libera circulație a forței de muncă (liberalismul pe piața muncii e de-a dreptul comunist, dacă ne raportăm la Elveția, de pildă). De obicei când capitalismul intră în criză, vine socialismul și îl salvează.

  Comisia Europeană chiar nu are nicio vină, pentru că nu are atribuții. U.E. funcționează ca o piață a unor state pe deplin suverane. Problema este că în interiorul unui stat nu pot funcționa principiile pieței. Și nesocialiști ca Sarkozy și Merkel înțeleg asta, în interiorul țărilor lor, dar nu acceptă ideea unui federalism european factic. Sunt complet depășiți de situație.

 7. Isailă Brătfălean

  În fapt Grecia nu este suverană pe problema datoriilor. În drept este suverană. Trebuie să punem lucrurile de acord. Cred că referendumul va fi un succes pentru Papandreu. Merkel și Sarkozy ar trebui să vină cu măsuri de solidaritate, financiară și administrativă. Dacă nu o vor face, dacă vor privi strict oneros statul elen, iar nu cu sentimente de patriotism european, va fi foarte rău pentru Europa. Dacă vor împinge cu ură Grecia în austeritate și recesiune, vor comprima economia și tot nu vor vedea niciun sfanț. Credeți că dacă grecii vor ajunge ca românii vor putea plăti datorii de sute de miliarde de euro? Ceva praf de pe tobă la început, poate 25 %, cam cum e standardul în caz de faliment statal…

  Și patrihoții din România vor trebui să se lase controlați din afară. Acum umblă cu căciula în mână pe la Bruxelles de teama evoluției băncilor grecești din România. Beneficiul pierderii suveranității de către țările sărace trebuie să fie măsuri mai degrabă din arsenalul socialist pentru dezvoltarea lor economică și libera circulație a forței de muncă (liberalismul pe piața muncii e de-a dreptul comunist, dacă ne raportăm la Elveția, de pildă). De obicei când capitalismul intră în criză, vine socialismul și îl salvează.

  Comisia Europeană chiar nu are nicio vină, pentru că nu are atribuții. U.E. funcționează ca o piață a unor state pe deplin suverane. Problema este că în interiorul unui stat nu pot funcționa principiile pieței. Și nesocialiști ca Sarkozy și Merkel înțeleg asta, dar nu acceptă ideea unui federalism european factic. Sunt complet depășiți de situație.

 8. Isailă Brătfălean

  E interesantă ura naționalistă contra grecilor (cine stă să facă analize, când poate înjura cu sârg?). Dacă România ar avea bugete pe regiuni/provincii tot așa s-ar injura românașii?

  Sunt probleme în Grecia, trebuie diagnosticate și rezolvate. Nu, noi urlăm: „să-și plătească datoriile”, de parcă rumânii ar fi bogătanii Europei ce au scăpat ceva firimituri prin Grecia.

  Grecia nu este decât o Românie, cu aceleași apucături, dar care a primit ceva mălai, ce s-a evaporat.

  Problema mare este ce facem cu țările europene sărace. Dar nu poate fi pusă din cauza urletelor.

 9. -Din 1981 politicieni occidentali au zis “GR nu are ce cauta in Comunitatea Europeana, are mentalitate de parazit, o sa haleasca banii degeaba”. Numai ca NATO care voia sa controleze Marea Egee prin GR a ordonat altfel, desi se stia unde se va ajunge. Si corporatiile care aveau nevoie de flota GR au pus umarul la aceasta tampenie.
  -Com. Europeana descopera brusc in 2009 ca “Grecii sunt puturosi”. De la Maastricht incoace nu au descoperit asta?
  -Toti suntem greci in Europa “unita” de azi. Iar capitalismul horcaie.

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *