You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for January, 2017


Felicitări sustinatorilor PSD!

Felicitări celor care au votat si au susținut PSD, sper ca sunteți mândri de guvernul vostru a cărui prioritate este menținerea unui sistem banditesc. Sa știți ca nu ii fura doar pe cei care muncesc, va fura si pe voi si pe familiile voastre.

A Separation

Am văzut filmul “A Separation” acum câțiva ani. Mi-a plăcut atât de mult ca l-am mai văzut o data. Este unul din acele filme care îți deschide ochii si unde vezi ca indiferent se regiunea geografică sau cultura de unde provin personajele, problemele familiilor sunt universale.

Filmul a luat Oscarul in 2012 iar regizorul iranian este nominalizat pentru un alt film acum in 2017.

Insa SUA a luat decizia sa interzică accesul regizorului la decernarea premiilor Oscar pe motiv ca e musulman iranian.

Mo Farah, multiplu campion olimpic pentru Marea Britanie, dar născut in Somalia, se antrenează zilele astea in Etiopia. Soția si cei trei copii se afla insa la academia sportiva din Oregon, SUA, unde au acum rezidenta, multiplul campion olimpic se afla in urma acțiunii lui Trump in imposibilitatea de a merge la familia si casa sa.

Desigur, din punctul de vedere al votantului Trump este vorba de probleme ale altor oameni care nu sunt cetățeni SUA.

Insa mai poate SUA organiza evenimente culturale sau sportive internaționale?

Nu cumva SUA s-a separat de lumea civilizata?

Exista PSD-isti onesti?

Sunt deja doua saptamâni de cand a fost descoperită intenția PSD-ului sa-si scape colegii de dosare penale. Dragnea, primul ministru si ministrul justitiei au fost prinși mințind cu nerușinare. Ministrul justiției a mințit înainte de audierile din parlament pentru numirea sa, a mințit Parlamentul in cadrul acestor audieri si a mințit publicul in mod constant după audieri.

Cu toate astea nu exista niciun PSD-ist si niciun votant PSD-iar (din cei 3 milioane si ceva) care sa ridice vocea împotriva acestei încercări.

Știu ca PSD-istii sunt printre noi, dar chiar asa, nici măcar unul sa nu zică cu voce tare ca este împotriva celor doua legi?

Noii lingai

Din FT:

“Dennis Muilenburg, chief executive of Boeing, welcomed Donald Trump’s habit of individually targeting companies such as the US aerospace and defence manufacturer for criticism via Twitter, praising the new president for “directly engaging” with corporate America.
Rather than feeling bullied, Mr Muilenburg was effusive in his praise of the president’s social media strategy.”

Nu zic nu, omul face cat stie ca sa-si apere firma. Dar in acelasi timp cred ca trebuie sa fie atent ce se intampla cu vanzarile catre alte tari si eventual restrictii contra avioanelor lui in alte tari. Cine stie, poate Mexicul va interzice zborul avioanelor Boeing in spatiul sau aerian pe motive de noi standarde aviatice.

Elveția a tăiat 3.000 de locuri de munca in insustria ceasurilor de lux

In urma luptei anticorupție din mai multe tari, vanzarile de ceasuri elvețiene de lux a scăzut cu 10% in 2016 fata de 2015. Asta după ca au scăzut semnificativ si in 2015 fata se 2014, astfel măcar producătorii elvețieni au dat afara 3.000 de muncitori.

De fapt, multe joburi bine plătite din Elveția se bazează pe gradul ridicat de corupție din alte tari.

Cu cat creste transparenta la nivel internațional, cu atât modelul elvețian ar trebui regândit.

Poate ca nu ar fi rău ca România sa insiste, împreuna cu alte tari, ca multe din sutele de instituții internaționale care au sediul in Elveția (capitala corupției mondiale, fiind pe primul loc in lume la lipsa de transparentă)0 din motive fiscale sa isi mute sediul in tari mult mai curate si cinstite.

Stiri economice internationale pe scurt. Sa ne mai amuzam un pic.

1. Viktor Orban doreste sa aplice si el principiul lui Trump, desigur “Hungary First”. Sa-i spuna cineva individului ca fabricile Audi si Mercedes din Ungaria au tehnologie germana, nu maghiara, iar 20% din angajatii din tara lui sunt salariati la multinationale nemtesti. In plus, nu au nici petrol si nici gaze iar balanta agricola este in deficit.

2. Donald Trump a semnat sa se construiasca un zid de 3.000 de kilometri intre SUA si Mexic similar cu ce au construit chinezii acum 2.500 de ani ca sa se apere de mongoli. Ca urmare, pretul actiunilor producatorului Mexican de ciment CEMEX care are fabrici in zona s-au dublat. Zidul va costa 30-40 de miliarde de dolari. A propos, costul pe un kilometru al zidului este mai mare decat cel al autostrazilor din Romania.

3. Si daca tot vorbim de Trump, cetatenii din California si-au dat seama ca au valori usor diferite de ceilalti americani si au inceput o actiune de strangere de semnaturi pentru un referendum in 2019 pe tema independentei Californiei ( CalExit). Oricum pe steagul lor scrie “California Republic” si au mai fost independenti in istorie.

Ce face Romania cu Uzinele Dacia daca vine Marine Le Pen la putere in Franta?

Marine Le Pen, candidata extremei drepte la alegerile prezidentiale din Franta a anuntat o politica prin care firmele frantuzesti sa-si repatrieze productia din alte tari, de exemplu Renault.

Vanzarile Dacia in Romania in 2016 vor fi de 35-40.000 de unitati in conditiile in care productia este de peste 300.000 de unitati. Renault mai vinde in Romania inca 10.000 de unitati sub brandul Renault.

Vanzarile Dacia in Franta sunt de 112.000 de unitati (insa nu stiu daca toate aceste autovehicule vin din Romania sau din alte fabrici, de ex. Maroc).

Care ar trebui sa fie raspunsul Romaniei in cazul in care Renault va anunta planuri de mutare a productiei in Franta si inchiderea Uzinelor Dacia din Romania?

Ce se va intampla cu toti ceilalti furnizori de componente din Romania?

Pentru prietenii mei PSD-isti

Cu toata prietenia, ce faceti concret ca sa opriți PSD-ul pe care l-ati votat sa renunțe la ideea grațierii cu dedicatie?

Women’s march Bucuresti

info: azi au loc in întreaga lume, dar si in București, marșuri pentru drepturile femeilor.

Cel care a generat marșul este noul președinte al SUA, cea mai importanta democrație din lume, prin atitudinea sa libidinoasa la adresa femeilor.

Grațierea

Din câte știu din Constituție ART 94 d, președintele are atribuții in ceea ce privește grațierea si ea este individuală.

Nu cred ca grațierea trebuie sa fie făcută prin ordonanța de urgentă data de guvern, ci individual de catre președinte.

Ce nu are UE

Este la moda pentru populiștii din România si din celelalte tari UE sa dea vina pe UE pentru orice.

Insa UE nu este altceva decât o instituție al carei rol este sa asigure statele europene ca valorile pe care si le-au asumat sunt respectate peste tot in UE; sa se aigure ca principiile economice care guverneaza cea mai bogata piata din lume sunt respectate si ca bunastarea cetatenilor UE este o prioritate pentru orice stat membru.

EU nu are nici armata, nu are nici mass-media, nu are nici agentie de spionaj, nici macar un pistol nu are. Si poate din cauza asta nu pare de temut: nu are pistol, dar are principii.

Si atunci oamenii fara principii se apuca sa o injure. Iar cand injura UE, injura cetatenii UE.

Nu cred ca mai putem sa stam cu mainile incrucisate. Nu cred ca mai putem accepta discursuri xenofobe precum cele din cadrul Brexit al carui obiectiv a fost sa tranteasca usa in nas oricarui cetatean UE, chiar si a celor 3 milioane de cetateni UE deja prezenti in Marea Britanie si chiar si celor 2 milioane de cetateni britanici care au decis sa locuiasca in alte state UE.

Din pacate, guvernul Romaniei nu are cum sa-si apere cetatenii aflati in Marea Britanie pentru ca un guvern condus din umbra de un condamnat penal pentru frauda nu are credibilitate.

Tehnocratii – acesti roboti ai asteptarilor noastre

Romania a avut timp de 1 an de zile un guvern tehnocrat.

In opinia mea, activitatea acestui guvern a fost foarte buna: fara derapaje, fara decizii proaste, economia in crestere, peste 150.000 de noi locuri de munca; justitia si-a continuat drumul independentei, alegeri organizate exemplar, noi reforme incepute si sisteme destelenite.

Insa acesti tehnocrati au cateva probleme: nu au o presa favorabila pentru ca nu detin astfel de active si au fost criticati ca nu fac intr-un an de zile ce nu s-a facut in 25, ca nu sunt niste roboti perfecti care sa-i faca sa lucreze pe subordonati ca si cum ar fi super-profesionisti si nu niste oameni care de multe ori au fost numiti pe alte criterii decat cele de competenta. Si asta desi au fost ministri doar 1 an de zile cu un aparat administrativ greoi.

Dintr-o data vrem ca acesti roboti sa fie perfecti, in schimb daca sunt niste politicieni in locul lor ii lasam sa scape mult mai usor. Doar sa ne gandim la audierile din parlament pentru doamna Guseth care au durat 2 ore si a fost o audiere extrem de serioasa si audierea celor 26 de ministri PSD care au fost audiati in 2017 in medie doar 14 minute. In cele din urma, dna Guseth nu a mai ajuns ministru, desi este mult peste actualul ministru al carui CV il cunoastem foarte bine.

Este democratic sa avem un guvern politic generat in urma alegerilor si care sa indeplineasca programul de guvernare aprobat de votanti. In acelasi timp nu putem accepta ca numirile pe care le fac la diferite institutii sau in administratie sa nu fie facute in mod transparent si pe alte criterii decat cele de competenta, acolo avem intr-adevar nevoie de tehnocrati.


Taguri