You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for December, 2016


BBC iarăși ne face țigani

De vreo câțiva ani încoace, BBC s-a obișnuit sa atace România.

Îmi aduc aminte cat tam-tam a făcut înainte sa se liberalizeze piața muncii cu primul articol din 2014 la cateva secunde după miezul nopții trăgând semnalul de alarma al pericolului românesc. Nu tu “La multi ani!”, etc, nu: important era pericolul romanesc.

Si atenție, BBC nu este Daily Mail, The Sun (deținut de același individ care il are ca angajat pe Stuart Ramsey) sau alte ziare populiste sau de extrema dreapta.

Insa si BBC si-a făcut acest obicei.

Cel mai recent este modul cum a acoperit electoratul roman in ultimele alegeri. In articolul de fond, in afara de cateva poze cu politicieni (Dragnea, Nicușor Dan, Cioloș) a ales sa prezinte si electoratul roman cu o poza specifica dintr-o localitate oarecare. Evident, nu au găsit decât o poza din Sintesti ( aici )

Da, țiganii reprezintă 2% din populația României si multi au o contribuție pozitivă. Doar ca in Marea Britanie, presa a creat voit o imagine cum ca romanii sunt țigani si in mod fals ii reprezintă pe toți țiganii drept hoți, molestatori de copii, etc.

Iar BBC nu face decât sa întărească aceasta imagine falsa, pe banii plătitorilor de taxe.

PS. Boardul BBC si OFCOM nu au demonstrat in a fi interesate de sensibilitățile României sau Europei exprimate chiar de ambasadorul României de exemplu. Brexit înseamnă Brexit conform guvernului Britanic si asta înseamnă si batjocura la adresa europenilor de orice culoare.

Vrem sau nu vrem o Românie curată?

PSD a câștigat alegerile si trebuie sa dea guvernul.

Insa cum poti avea prim ministru o doamna membra PSD Constanța care de vreo 20 de ani nu a văzut nicio ilegalitate pe la Mazăre sau Nicușor Constantinescu? Nu a văzut din incompetenta, din interes sau efectiv pentru ca are aceleași valori precum cei doi răufăcători PSD dovediți?

Pentru ca dacă vrem o Românie curată, trebuie sa le spunem acestor PSD-isti si votanților săi ca nu suntem de acord sa ne conducă răufăcători sau corupți. Si trebuie sa le reamintim de fiecare data. Pentru ca de data asta au avut alternativa la vot extrem de curată, insa directorul de spital normal ca a votat PSD pentru ca vrea sa ii meargă șpaga mai departe. Săteanul care si-a construit o camera in plus fără sa plătească taxe locale in schimbul a o mie de lei plasați la primăria locală normal ca a votat PSD … si exemplele de PSD-isti interesați pot continua.

Asa ca PSD, in timp ce are dreptul sa dea primul ministru si guvernul ar trebui in primul rând sa se reformeze: sa-l dea jos pe Dragnea, un condamnat penal pentru frauda, sa izoleze politicienii PSD cu probleme legale, sa condamne corupția si doar după aceea, dacă a mai rămas vreunul cinstit sa formeze guvernul.

Asa ca președintele, prin milioanele sale de voturi in plus fata de hotii de la PSD este absolut in mandatul popular sa nu numească niciun complice la hotii in nicio poziție guvernamentală.

Alegeri 2016: singurele cifre oficiale de pana acum

Singurele cifre oficiale de pana acum sunt cele cu prezenta la vot, care este extrem de slaba. Exista mai multe motive dar doua mi se par mai importante: sunt încă înscriși pe liste vreo 3 milioane de oameni care au plecat din tara si care nu prea ii mai interesează politica românească; al doilea motiv e data de birocrația in jurul obținerii unui buletin in localitatea in care locuiești. Si din acest punct de vedere este Clara nevoia de debirocratizare administrativă.

Insa oricum am analiza, participarea la vot este mica pentru o democrație funcțională. Înțeleg decepția unor noi veniti in politica naționala, insa participarea la viața cetății nu trebuie sa fie doar ceva ce se exprima o data la 4 ani. Cei care putem participa mai mult si ii putem atrage si pe alții trebuie sa continuam sa o facem… fără sa ne văităm.

România este tara noastră si avem datoria sa ne implicam cat putem de mult si nu putem sa uitam aceasta obligație mai ales acum la 27 de ani de la revoluție.

Eu cred ca vom avea surprize după numărătoarea voturilor, asa ca astept sa ma pronunț pana vad rezultatele oficiale. Dar dacă se confirma ca PSD este un partid in poziția de a forma guvernul este democratic sa fie lăsat sa-l formeze. Nu este rezultatul pe care l-am dorit si cred ca vom regresa social, politic si economic insa am regresa si mai mult dacă nu respectam votul.

Despre ce vom discuta dupa alegeri. Si de ce nu este in interesul nimanui sa voteze PSD & Co.

In speranta ca vom avea un guvern care va lucra cu cetatenii si nu le va fura din buzunare, agenda publica trebuie sa fie dominata de cum vom creste competitivitatea tarii. Pentru ca daca vrem o tara prospera avem nevoie de o crestere a productivitatii si de o gestionare eficienta a activelor (de la teren agricol la obiective turistice).

Doar asa putem creste alocatiile catre sanatate, catre educatie, catre pensii.

Si asta inseamna o tara unde nu exista coruptie si exista libertate economica, exista concurenta reala. Asta inseamna o folosire eficienta a banilor din taxe: fie ca vorbim de productivitatea agentiilor guvernamentale, fie ca vorbim de reducerea birocratiei sau de infrastructura si servicii publice la preturi corecte, nu umflate de comisioanele coruptilor.

Doar intr-o tara unde forta de munca si unde antreprenorii pot prospera si isi pot creste productivitatea, doar asa -repet – pot creste alocatiile catre educatie, catre sanatate si catre pensii. Normal ca este in interesul celor in putere de munca sa existe bani suficienti in sanatate si sa nu trebuiasca sa dai spaga pentru ca toti ne imbolnavim. Normal ca este in interesul antreprenorilor sa avem scoli si unversitati excelente pentru ca in felul asta au o forta de munca mai productiva. Normal ca este in interesul populatiei active sa existe suficent de multi bani pentru un sistem de pensii sustenabil pentru ca doar asa vor fi siguri ca vor prinde si ei pensie.

In ultimele 12 luni forta de munca activa a crescut cu 150.000 si cu salarii medii mai mari; doar daca vom continua sa avem astfel de rezultate sistemul de pensii se va echilibra si vor fi suficient de multi bani pentru sanatate si educatie, domenii ce trebuie si ele reformate.

Motiv de optimism pentru alegerile de duminica

A fost o campanie electorala neobisnuita: cu partidele politice principale PSD si PNL fara un candidat-lider de partid la postul de prim-ministru si fara mari dezbateri sau mari manifestatii; lucru ce va face ca viitorul prim-ministru – omul cu cea mai mare putere executiva in Romania – sa nu aiba o legitimitate prea mare.

Insa Romania este o republica parlamentara si in cele din urma conteaza numarul de parlamentari care vor alege primul ministru si care vor vota legile in urmatorii 4 ani.

Pentru a avea o tara prospera este extrem de importanta implicarea cetateanului in treburile cetatii si asta este valabil de la Republica lui Platon si pana in prezent. Din cauza asta, datoria minima a fiecaruia dintre noi este sa mergem la vot.

Si oarecum asta este motivul principal de optimism pentru duminica: pentru ca in aceste alegeri, pentru prima data dupa revolutie, am simtit un suflu nou in politica romaneasca, un suflu adus de cetateni simpli care vor sa se implice in politica. Sunt multi candidati independenti, unii dintre ei remarcabili, precum Visinel Balan; insa cei mai multi s-au unit sub sigla USR. Spre deosebire de partidele anti-sistem din Occident, USR este un suflu de normalitate si bun simt; intr-un fel se apropie de Miscarea 5 Stele (M5S) din Italia insa nu propune solutii simpliste, populiste si imposibile (asa cum face M5S prin propunerea de referendum de iesire din zona euro de exemplu).

Le urez succes tuturor candidatilor la aceste alegeri: nu este usor, de exemplu, sa lasi cariera balta si sa te angajezi la servirea interesului public.

Ca votanti, daca nu vrem sa ne plangem ca nu ne e bine si sa aratam tot timpul cu degetul catre politicieni, cel mai bun remediu este participarea la vot. De data asta chiar avem de unde alege si vom avea ulterior 4 ani sa dialogam cu cei pe care i-am ales sa ne reprezinte.

Trebuie sa renuntam la ideea ca “toti sunt la fel” si ca “toti fura” pentru ca nu este asa. Si depinde doar de alegerea si de implicarea noastra sa trimitem acele doua fraze in istoria tranzitiei de 27 de ani catre democratie. Sunt 27 de ani in care Romania s-a transformat, in care viata cetatenilor – in ciuda multor lispuri – este din ce in ce mai buna si unde oportunitatile sunt la tot pasul.

Cu aceasta incredere in oportunitatile noastre voi merge duminica la vot.

O armata reformata

Am urmarit cateva secvente din ceremoniile de ieri si trebuie sa recunosc ca am ramas impresionat de modul cum s-a prezentat armata romana: perfect. Imi aduc aminte de imaginile cu armata romana din 1989 cand arata vai mama ei.

Este insa limpede ca de la intrarea noastra in NATO, armata s-a modernizat in liniste si in mod profesionist. Felicitari!

Statul poate deci sa aiba institutii performante: armata, DNA, SRI; pe de alta parte sanatatea, invatamantul si partial administratia au inca foarte multe probleme. Poate este o problema de finantare, poate de leadership sau poate de ambele.

Si din cauza asta alegerile care vin sunt atat de importante. Ca cetateni avem o minima datorie sa ne prezentam la vot.


Taguri