You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for November, 2016


Igor Dodon e deștept foc

Dodon a declarat într-un interviu pentru presa rusa ca el vrea ca UE sa nu perceapă taxe vamale pe exporturile din R Moldova, dar el vrea ca R Moldova sa poată pune taxe vamale la importurile din UE. Tare deștept Dodon asta.

Brexit: numărul romanilor din Marea Britanie începe sa scada

Conform ultimelor date statistice publicate in Marea Britanie, numărul romanilor si bulgarilor a scăzut cu 8.000 după Brexit (sau aproximativ cu 3%).

Nu este o cifra mare, insa cred ca arată doua motive: primul ar fi incertitudinea din Marea Britanie după Brexit si al doilea ar fi ca oportunitățile din România.

Terminați cu fatalismul si cu coada Rusiei peste tot!

Toți au dat-o in fatalism, ca uite ca e Orbán pro-Rusia, ca suntem încercuiți intr-un plan in care Rusia isi bagă coada peste tot si isi atrag aliați.

Si ca aoleu, ce ne facem ca ne vinde Trump lui Putin.

Orbán are modelul lui de democrație ne-liberală si din cauza asta nu-i place cand UE il trage de urechi. Erdogan la fel. Si nici Ponta si PSD nu erau prea fericiti cand le dădea Barosso castane.

Eu zic sa ne venim in fire si sa vedem ce putem face sa avem o Românie mai prospera, pentru ca la ora asta, cu toate bogățiile ei naturale si furturile istorice de la vecini, PIB pe locuitor in Rusia este sub cel din România.

Are România politicieni slabi si corupți? Da. Dar asta pentru ca ii votam si nu ii controlam după ce ii votam.

Ce model economic vrem? Unul in care avem oportunități si unde statul mai degrabă de ajuta decât sa-ți ceara șpagă? Sau vrem un model unde stam cu mâna întimsa la mila politicienilor, unde ne bucurăm doar de punga cu un kil de zahăr si o sticla de ulei si unde cele mai bune joburi sunt doar la stat sau in oligopolurile sustinute de politicieni si care joburi se obțin doar prin pile?

Pentru a asta este alegerea noastră: ori ne luptam sa avem oportunități si mai mari, ori ne lăsam bătuți si întindem mana?

Si sa lăsam prostiile cu Trump si Putin. Uniunea Europeană este cea mai importantă piața economică din lume, hai sa o facem sa funcționeze si mai bine. Iar dacă ne sperie rachetele lui Putin, cu doar 2% din PIB pentru apărare, bugetul militar al UE ar fi de 5 ori peste cel al Rusiei.

Deci hai sa nu ne mai smiorcaim atâta ca ne cade drobul de sare!

Ne miram de Republica Moldova?

Dar anul asta la București cine a câștigat alegerile locale? Un partid cu aceleași valori Închide si conservatoare.

Pentru ca asta este falia politica a zilelor noastre: ii votam pe cei cu valori conservatoare (vezi cum Votează bătrânii de exemplu), votam cu cei care au nevoie sa li se spună ca valorile lor sunt încă importante si din cauza asta le mai construim o catedrala, mai propunem un referendum inutil si ii acuzam pe adversari ca nu sunt cu poporul pe motiv ca nu ar avea copii sau ca fac parte dintr-o minoritate.

Da, îmi este mila de acești oameni care Votează tot timpul împotriva propriilor interese si împotriva societății. Dar asta este democrația si trebuie respectata.

American story

Dincolo de caderea pietelor internationale, de efectele radicale asupra politicii internationale, de resetarea echilibrului de putere la nivel global si de efectul de faramitare si polarizare intern, dincolo de toate acestea America a pierdut in seara asta lupta pentru firul epic al povestii, asa cum o vede mare parte din omenire.

Stiu ca multi vad in Trump acel anti establishment man care ar veni din afara sistemului si ar indrepta zeci de ani de sistem controlat de politicieni verosi si oameni de afaceri cu buzunare adanci. Inteleg ca astfel de frustrari te pot face sa vezi feti frumosi in orice broasca si ca Hilary e perceputa ca un om al sistemului (which she is). Inteleg si impactul devastator al crizei inceputa in 2008, a distributiei inegale a averii si a anxietatii provocata de revolutia tehnologica.

Dar atunci cand alegi ca presedinte un populist demagog ce propovaduieste valori rasiste, misogine, izolationiste, un om care nu pune valoare pe expertiza, care e nepregatit si schimbator ca frunza in vant, un balon de aer cald, devii tu insati – ca natie – afiliata cu aceste non-valori, cel putin la nivelul perceptiei globale (vezi Brexit).

Daca pana acum narativul pe care America il proiecta se baza pe un set de valori coerente si pozitive, care acopereau eventualele fisuri din fatada, atunci cand devii preponentul unor non-valori nu-ti mai poti aroga cu usurinta mantia de supererou global, rolul de far care ghideaza in ceata celelalte natii. Disonanta cognitiva devine prea mare iar -mai ales dupa o astfel de campanie – un astfel de presedinte scade dramatic valoarea si credibilitatea establishmentului american.

Iar cine pierde credibilitatea si controlul firului epic, pierde locul si jocul. E pacat pentru ca toti avem nevoie de un personaj pozitiv puternic sau macar de iluzia lui. Si acest lucru e foarte important mai ales acum cand lumea abunda de personaje negative, a caror putere e in crestere si care debea asteapta sa se suie pe tron.

In seara asta am pierdut cu totii. Din nou. Entropy is a bitch and keeps growing…

Istoria se repeta

Un video care arată dezastrul umanitar in urma susținerii unui regim dictatorial de catre armata rusa. Videoul este de acum 60 de ani iar umanitatea nu a învățat nimic.

Rusia taie cheltuielile de sanatate cu 33%

Propunerile de buget pentru 2017 ale ministerului rus de finante sunt dezbatute atat in presa internationala cat si in cea rusa.

Novaya Gazeta spune ca:

“Правительство сократит расходы на здравоохранение в 2017 году на 33%.”

Moscow Times, ziar moscovit de limba engleza afirma ca programele de ajutor maternal si ingrijire a copilului vor suferi si ele.

Financial Times a analizat reducerile de buget care afecteaza inclusiv sectorul apararii nationale.

Daca cineva crede ca Rusia are bani de aruncat pe pensionarii din Republica Moldova se inseala. Nu are bani pentru Transnistria, pentru Crimeea, pentru Donbass, pentru Abhazia, pentru Kaliningrad, etc si va arunca cu bani in pensionarii de dincolo de Prut?

Uitati-va aici cand primul ministru al Rusiei, Dimitri Medvedev a fost interpelat de pensionarii din Crimeea ca nu le-au indexat pensiile si ca nu pot trai cu 8.000 de ruble pe luna (adica 100 de euro pe luna):


Taguri