You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for October, 2016


Pomenile electorale si opțiunea guvernului Cioloș

Parlamentul voteaza pomeni după pomeni in dauna unui guvern cu capul pe umeri. Propaganda este destul de simpla: se da vina pe guvernul tehnocrat pentru toate relele in timp ce Parlamentul PSD este de partea poporului.

In același timp, structurile PCR din teritoriu, mai ales in zonele focare de corupție precum sănătatea organizează greve ca vor mai multe șpăgi.

Asa ca guvernul nu are decât opțiunea de a da o ordonanța de urgentă – dacă se poate – prin care sa aprobe salariile si taxele la nivelul planului multianual.

Iar opțiunea noastră este sa mergem la vot si sa respingem abordările populiste. Nu putem accepta ca cei care muncesc si plătesc taxe sa fie furați in numele unui populism falimentar.

UPDATE 2: Cate joburi au creat presedintii americani?

UPDATE 2: Ultimele date indica 11,25 de milioane de joburi create sub presedintele Obama si o rata a somajului de doar 4,7% asta dupa ce a mostenit o rata a somajului de 10% in urma crizei financiare.

UPDATE 1: Reiau mai jos un articol scris in urma cu cateva luni. Azi au fost publicate datele pentru trimestrul 3, cu economia crescand cu 2,9%, este posibil ca dobanda la dolar sa creasca si, implicit, sa creasca si dolarul.

Dar iata articolul, relevant pentru alegerile din SUA ce vor avea loc pe 8 noiembrie:

….

Desigur, puteam sa pun un titlu: cate joburi au fost create pe perioadele cand anumiti presedinti au fost in functie in SUA.

Dar iata cateva cifre:

Kennedy/Johnson (democrati) – primul mandat: 5,9 milioane (sau o crestere anuala de 2,64%)
Johnson (democrat) – al doilea mandat: 9,9 milioane (3,90%)

Nixon (Republican) – primul mandat: 6,9 milioane (2,38%)
Nixon / Ford (Republicani) – al doilea mandat: 3,9 milioane (1,29%)

Carter (Democrat): 10,3 milioane (3,06%)

Reagan (Republican) – primul mandat: 5,3 milioane (1,43%)
Reagan (Republican) – al doilea mandat: 10,8 milioane (2,69%)

Bush (Republican): 2,7 milioane (0,62%)

Clinton (Democrat) – primul mandat: 11,6 milioane (2,64%)
Clinton (Democrat) – al doilea mandat: 11,3 milioane (2,33%)

Bush (Republican) – primul mandat: 0,1 milioane (0,01%)
Bush (Republican) – al doilea mandat: 1,2 milioane (0,23%)

Obama (Democrat) – primul mandat: 1,3 milioane (0,25%)
Obama (Democrat) – al doilea mandat: 8,6 milioane (1,98%)

De ce acordurile comerciale duc la crestere economica

Esecul acordului comercial UE – Canada o sa aiba un impact negativ asupra cresterii economice atat in UE cat si in Canada; ambele parti avand o crestere economica destul de redusa in ultimii ani.

Rolul acordului economic produce doar oportunitati; dintr-o data barierele comerciale cad iar piata oricarei firme creste: in acest fel firmele devin mult mai competitive pe plan international, numarul de angajati va creste.

Da, este posibil sa fie si anumite firme care sa nu faca fata, dar ele nu fac fata nici acum fiind tinute in viata doar prin subventionarea directa sau indirecta de catre populatie.

In plus, Canada si UE au valori extrem de apropiate: de la sistem economic deschis si pana la protejarea mediului.

Opozitia la acordul comercial este irational si loveste in economia europeana, loveste in oportunitati pentru noi locuri de munca. Impactul anual pozitiv al acestui acord pentru economia UE este estimata de Comisia Europeana la 6 miliarde de euro.

BOR si Biserica Catolica nu respecta constitutia

De exemplu, femeile nu pot deveni patriarh al BOR sau preoti ai Bisericii Catolice.

Daca BOR tot vrea sa-si bage coada si sa introduca modificari constitutionale conform propriei dogme si contrar spiritului de toleranta, poate ca ar trebui sa si clarifice de ce nu respecta constitutia in ceea ce priveste drepturile femeii.

Poate ca ar fi bine ca BOR sa ingroape securea si sa-si vada de treburile ei.

DNA loveste in industria orologiera elvetiana

Ultimele date oficiale indica o scadere de 10% a exporturilor de ceasuri scumpe elvetiene. Buna parte din scadere este data de lupta anti-coruptie din China, dar nu numai (inclusiv DNA). Anumiti observatori pun scaderea si pe aparitia ceasurilor Apple sau pe cursul de schimb, insa elasticitatea la pret sau la tehnologie cred ca este destul de scazuta.

Serios vorbind, Elvetia continua sa fie pe locul 1 in lume la Financial Secrecy Index. Cred ca a venit timpul ca aceasta mica tara cu ifose de superioritate sa i se taie din din industria financiara (care reprezinta 10% din PIB); sper ca UE sa-i puna restrictii pana cand ajunge la un index similar cu media UE. Nu putem sa ne luptam cu coruptia, dar sa lasam coruptii sa-si ascunda linistiti milioanele prin Elvetia; sa plateasca servicii financiare scumpe in Elvetia iar apoi Elvetia sa voteze in referendum ca nu doreste muncitori din UE pentru ca li se pare ca suntem nespalati.

Eu nu stiam.

Nu stiam ca francul elvetian poate sa se intareasca. Eram insa extrem de multumit ca banca m-a obligat sa iau astfel de credit cu o dobanda mult mai mica decat la euro sau lei.

Nu stiam ca ar fi bine sa am asigurare la casa in caz de inundatii, furtuni, vecini, etc.

Nu stiam ca serviciile publice sunt platite din taxele pe care ar trebui sa le platesc.

Nu stiam ca…

Acordul UE cu Canada si pozitia Romaniei

Eu inteleg ca vrem sa stam drepti, dar daca vizele pentru Canada vor fi eliminate incepand cu 2018 si nu din 2017 eu nu vad un capat de tara si cred ca ar fi bine sa nu mai punem piedici.

BOR si coruptia

Teodosie Snagoveanu, Arhiepiscopul Tomisului tocmai a fost acuzat de DNA de luare de mita.

Nu cred ca surprinde pe cineva.

BOR s-a complacut in ultimii 27 de ani sa se scalde intr-o lume politica si economica plina de coruptie: de la spagi pentru posturi de preoti la bani luati de la Gigi Becali si la sprijinirea PSD-ului in schimbul unor hectare de teren. Uneori coruptia BOR este umilitoare, nu am inteles de ce de atatia ani angajati BOR inchid ochii la inmormantari cand oamenii care au pierdut pe cineva drag sunt santajati de gropari sa dea spagi.

BOR nu respecta separatia intre biserica si stat: a muls statul de bani pentru biserici, a incurajat preotii sa participe la mitinguri impotriva unor minoritati recunoscute de constitutie, insista cu predarea religiei in scoli, strange semnaturi impotriva drepturilor minoritatilor.

In acelasi timp, BOR este o institutie independenta si teoretic apolitica. Daca isi ia serios rolul in societate si respecta statul laic si renunta la coruptie, BOR ar putea deveni o forta a binelui: cine impiedica BOR sa finanteze spitale, case de batrani, sa ajute orfani si oameni fara adapost?

Sper din tot sufletul ca BOR sa se reformeze si sa o ia pe calea cea buna. Preotii sunt oameni buni (disclaimer: am cativa preoti in familie), foarte multi dintre ei sunt oameni admirabili si care ajuta cat pot comunitatea, insa sistemul propus si promovat de BOR este unul ce trebuie reformat.

Vanzarea de automobile noi in Septembrie: +62% fata de anul trecut

Vestile bune din economie nu se opresc.

In Septembrie au fost vandute 9.400 automobile noi in Romania, cu 62% mai mult fata de Septembrie 2015. In 9 luni au fost vandute 68.000 de automobile noi, cu 20% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La nivel de UE vanzarea de noi automobile a crescut in toate tarile membre (mai putin Olanda) si in medie cu 8% fata de anul trecut.

Dacia si-a crescut cota de piata la nivel european si a avut vanzari cu 11% mai mari fata de anul trecut.

Detalii aici.

Paritate lira sterlină – euro. Brexit #4

img_0326
Luată la Heathrow acum o ora.

Adevarul este ca acum cea mai mare opoziție fata de Brexit este data de rata de schimb.

Este foarte posibil ca in 5 ani de zile, PIB-ul din Marea Brtitanie sa scadă sub PIB-ul cumulat al țărilor est europene din UE.

Brexit update #3

In aceasta saptamana, ministri din guvernul Marii Britanii s-au intrecut in declaratii anti europene si anti-straini cu scopul politic de a ocupa partea de extrema dreapta lasata acum libera de degringolada partidului de extrema dreapta UKIP.

De exemplu, ministrul de interne a declarat initial ca vrea sa forteze firmele sa publice listele cu angajatii straini. Ulterior, a revenit si va cere ca firmele sa publice numarul de angajati straini ca sa fie aratate cu degetul. Ministrul sanatatii le-a dat un mesaj clar doctorilor europeni spunandu-le ca vrea sa-i inlocuiasca destul de rapid cu doctori britanici si tot asa.

Din punct de vedere politic este imposibil ca UE sa nu raspunda tot politic in ciuda faptului ca un raspuns politic ar fi si in defavoarea economica a UE, dar din pacate se pare ca nu exista solutii de compromis cu partidul de dreapta la putere acum in Marea Britanie.

In ceea ce priveste Romania: avem drept de veto la orice fel de intelegere in urma Brexitului si, in plus, atunci cand contractul UE – UK va fi semnat se va intampla fix in prima jumatate a lui 2019 cand Romania va prelua presedintia UE.


Taguri