You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for August, 2016


Cand Brexitul ucide

Inainte de referendum, Jo Cox, un parlamentar britanic ce milita pentru ramanerea Marii Britanii in UE a fost impuscata de un individ de extrema dreapta.

Dupa 23 iunie, numarul de atacuri xenofobe s-a dublat si este bine documentat, aproape 10.000 de atacuri in doar 2 luni si ceva: de la abuzuri verbale la pietre aruncate in geamurile est-europenilor, de la magazine poloneze incendiate si pana la omorul din week-end cand un polonez a fost ucis de 6 adolescenti localnici pe motiv ca vorbea pe strada in limba sa natala.

In acelasi timp, ONU a condamnat politicienii britanici ca trebuie sa-si asume responsabilitatea acestui val de atacuri xenofobe; unii dintre acesti politicieni au functii inalte in actualul guvern, precum ministrul de externe Boris Johnson, cel menajat de catre ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti cand cu episodul Sky News (a propos, ce a investigat CNA-ul britanic?).

Nu numai ca nu isi asuma responsabilitatea – de parca ar fi cu totii un fel de Victor Ponta la patrat, dar continua cu un limbaj discriminatoriu.

Personal nu inteleg cum Romania poate accepta discutii cu un astfel de guvern populat cu extremisti.

Apple. Si cat primeste Romania din cele 13 miliarde?

Cele 13 miliarde de euro nu reprezinta o amenda, ci doar impozite neplatite ce se vor intoarce in Irlanda: Apple trebuie sa plateasca pe 10 ani o taxa ca orice alta companie care activeaza in Irlanda. In Irlanda impozitul pe profit este de 12,5% (in Romania 16%), insa impozitul efectiv pe operatiunile din Irlanda (unde se inregistreaza 66% din profiturile globale ale Apple) a fost de aproximativ 0,000000000005%.

In Europa, firme precum Apple, dar si Google, etc isi aleg Irlanda ca baza. Si azi s-a vazut de ce: se plateste zero la suta impozit pe profit, in acest fel se creeaza concurenta neloiala cu alte firme europene care isi platesc corect impozitele. Si nu numai plata impozitelor este problema, ci si o problema sociala: Irlanda atrage aceste firme in dauna altor tari: se creeaza in acest fel dezechilibre bugetare, dar si fluxuri migratorii (Irlanda are un procent insemnat de imigranti din Europa de Est, inclusiv Romania).

CEO-ul Apple, Tim Cook, a declarat, printre altele, cu o ipocrizie demna de orice CEO smecher:

The Commission’s move is unprecedented and it has serious, wide-reaching implications. It is effectively proposing to replace Irish tax laws with a view of what the Commission thinks the law should have been. This would strike a devastating blow to the sovereignty of EU member states over their own tax matters, and to the principle of certainty of law in Europe.

Da… Apple se preocupa de suveranitatea unui stat… Eu cred ca din cauza asta este bine sa existe institutii ca UE care se pot lua la tranta cu giganti precum Apple si ii pot urechea si pe mici vagabonzi precum Ponta.

Dar sa-l lasam pe dl. Cook sa-si vada de jobul lui (care este acela de a face bani pentru actionari) si sa vedem ce face Romania.

In economia digitiala este foarte usor ca veniturile si profiturile sa nu fie vazute de functionarii de la fisc. In Italia au mirosit ceva cand Apple a fost de acord sa plateasca in Decembrie 2015 aproximtiv 320 milioane de euro de impozit pe profit nedeclarat in trecut.

In Romania firme precum Google sau Facebook incaseaza bani din publicitate pentru consumatori din Romania. Nu stie nimeni cat pentru ca cele doua firme nu raporteaza veniturile pe Romania. Stie fiscul? In mod normal ar trebui caci TVA ar trebui cumva declarat si incasat. Si, in plus de TVA nu ar trebui calculat si un profit realizat pe veniturile din Romania? Dupa modelul Italian cu Apple de mai sus, oare cat profit au declarat Apple, Samsung, Google, Facebook? Sau chiar Discovery channel sau National Geographic? Si, in sens mai larg, care sunt activitatile fiscului roman in afara Romaniei pentru a desfiinta aceste paradisuri fiscale precum cel din Irlanda?

Disclaimer: folosesc in mod regulat trei produse Apple din care doua le am cu mine aproape intotdeauna.

De ce devine Uniunea Europeana mai conservatoare

O imagine cat 1000 de cuvinte: populatia pe categorii de varsta in UE 2014 vs. 1994:

2014  vs 1994

Este Republica Moldova un stat viabil?

Ca sa folosesc un limbaj diplomatic, declaratiile ambsadorului SUA la Chisinau au fost nefericite.

Probabil ca ii este teama ca isi pierde jobul, nu de alta, dar Republica Moldova nu este un stat viabil.

Si nu neaparat pentru ca este un stat mic, ci pentru ca in primul rand nu exista un popor moldovean. Parte din cetatenii R Moldova sunt pro-rusi iar cealalta intelege ca fac parte din poporul roman. Exista si in Uniunea Europeana state mai mici decat R Moldova, insa acestea ori au un popor, o limba aparte; dar chiar si ele depind economic, monetar, militar de structurile UE si NATO.

In plus, R Moldova are o istorie de doar 25 de ani, istorie ce este strans legata de Rusia, fosta putere coloniala. Rusia isi mentine armata pe teritoriul R Moldova si buna parte din elitele din R Moldova este vorbitoare de limba rusa. R Moldova a fost tinuta in saracie de fosta putere coloniala cu singurul scop pentru ca Moscova sa aiba un cap de pod la marginea UE si NATO si, in plus, sa tina si Ucraina sub control. Nu cred ca Rusia se va grabi sa lase R Moldova sa decida ce vrea ea: are armata pe teritoriu, are elite de partea ei, buna parte din populatie e rusofila si, in plus, daca este sa se voteze o schimbare teritoriala la ONU, Rusia are drept de veto.

R Moldova este un stat slab, aproape esuat: nu controleaza 20% din suprafata republicii, cetatenii ei ori merg la lucru in Rusia ori in Romania, sau prin intermediul Romaniei in Uniunea Europeana.

PIB / locuitor in R Moldova este cel mai mic din Europa cu doar la 1.800 dolari / locuitor, adica de 5 ori mai putin pe locuitor decat in Romania. Buna parrte din PIB, aproximativ o treime, este data din remitentele emigrantilor, R Moldova se afla pe primul loc in lume la acest indicator la egalitate cu Tadjikistanul, o alta fosta republica sovietica. Anul trecut un cetatean privat a fost lasat sa fure 20% din PIB-ul R Moldova. Am fi naivi sa credem ca R Moldova are resursele sa poata adera la UE si sa credem in climatul actual ca statele UE vor fi de acord cu extinderea UE acum co o tara saraca ce are probleme militare cu Rusia in Transnistria.

Pentru Romania este un risc sa aiba un vecin ca R Moldova, un stat aproape esuat. Da, putem sa aruncam pe apa sambetei cateva zeci de milioane de euro pe an ca sa tinem cat de cat stabilitate, insa realistic situatia nu se va rezolva decat cu acordul Rusiei. Cine stie, poate in 10-15 ani, Rusia se va normaliza ca stat, poate nu. Poate Ucraina se va stabiliza si ea. Poate in 10-15 ani, noile generatii din Republica Moldova vor fi mai active politic si vom avea deci conditiile politice pentru normalizarea situatiei din R Moldova.

Ca actionar al Vodafone…

In portofoliul meu de actiuni am si cateva actiuni Vodafone si le tin de cativa ani buni, sunt extrem de multumit cu performanta si strategia.

Ultimul raport anual poate fi consultat pe siteul Vodafone.

Uitati-va la pagina 11, mai ales daca va numiti Nigel Farage sau Dragos Paul Aligica, doua personaje care citeaza cresterea FTSE 100 din ultimele doua luni ca dovada ca Brexitul este deja o mare poveste de succes. Problema lor este ca FTSE 100 contine in principal actiuni ale unor firme globale precum Vodafone, cu operatiuni si venituri pe tot globul.

Din veniturile totale ale Vodafone pe 2015 de 42,2 miliarde de lire, doar 6,4 miliarde provin din Marea Britanie, adica 15%. Alte piete importante sunt Germania cu 19%, Italia 10%, Spania 8%, etc. Nu este de mirare ca atunci cand lira pierde 10% din valoare o firma ca Vodafone sa beneficieze atunci cand raporteaza in lire, actiunile Vodafone (printre cele mai importante in FTSE 100) au crescut cu 7% in lire din 22 iunie (ziua de dinainte de referendum). Ca idee, surse din interiorul firmei au indicat imediat dupa 23 iunie ca iau in considerare planuri sa mute firma pe continent ca sa beneficieze de noua piata digitala europeana si sa raporteze in euro.

Rolul femeii in democratia europeana. O pagina din istoria Elvetiei

Ieri am vazut filmul “Suffragette” despre lupta femeilor de a avea drept de vot; nu s-au dat la o parte nici de la acte de terorism in aceasta lupta care a avut loc in urma cu o suta de ani.

La sfarsit au pus o lista cu anul in care diferite tari a dat dreptul de vot pentru femei. Am vazut cu surprindere ca marea democratie elvetiana a aprobat prin referendum doar in 1971 dupa ce respinsese ideea in alt referendum in 1959. Cu toate astea, anumite cantoane nu au adoptat legea; in 1991 cantonul Appenzelul Intern a fost ultimul canton sa adopte legea fortat fiind de autoritatile federale elvetiene.

Germania – record peste record. Si rolul sau in Europa.

In primele 6 luni ale lui 2016 Germania a inregistrat un excedent comercial de 130 miliarde de euro si un excedent bugetar de 18,5 miliarde de euro (sau 1,2% din PIB).

Excedentul comercial Germaniei ajuta zona euro sa aiba un excedent comercial si o balanta de plati externa la fel de impresionante. Teoretic, aceasta tendinta duce la intarirea monedei unice europene si duce la presiuni si asupra altor tari membre euro sa devina mai eficiente. Implicit, pune presiune si pe Romania sa devina mai eficienta.

Germania are un model de succes pe care l-a mentinut atatia ani si nu cred ca va renunta la el. Insa tari ca Grecia nu prea fac fata si s-ar putea chiar si Italia sau chiar si Franta sa gafaie incercand sa tina pasul. Daca nu tin pasul, s-ar putea sa renunte la euro.

Pana acum, in ciuda crizei euro cu episoadele PIIGS si Grecia, Germania nu a fost de acord sa-si imparta banii economisiti cu PIIGS. Irlanda, dupa masuri drastice, a trecut cu brio peste criza, Portugalia si Spania au inceput incet-incet sa iasa din criza, Grecia s-a reformat in 5 ani cat in 25; doar Italia ce nu reuseste sa iasa din recesiune in ciuda multor reforme, cu populisti ce cer iesirea din euro. In plus, in Franta sunt multe voci nemultumite de un euro extrem de puternic, voci populiste atat pe stanga cat si pe dreapta, dar care sunt din ce in ce mai puternice. Iar aceste voci sunt puternice mai ales dupa noua strategie de reforme a guvernului. Oare isi va schimba Germania pozitia si va folosi spatiul fiscal si economiile pentru a balansa si mai mult PIIGS + Franta? Eu cred ca exista un mare premiu pentru Germania daca isi va schimba pozitia si anume mentinerea pietei euro.

In acelasi timp, vecinatatea Europeana se confrunta cu probleme: Rusia stagneaza si se afla sub sanctiuni, Ucraina este tinuta prizoniera, Turcia nu stie ce vrea iar primavara araba a scapat de sub control in Siria si Libia. Din fericire, relatiile cu Iranul par a se fi normalizat.

Bunastarea europeana se bazeaza pe un model de dezvoltare si libertati dorit in vecinatatea europeana, cu exceptia autocratilor, dupa cum cred ca este destul de clar in zilele astea. Insa in timp autocratii isi vor pierde legitimiatea daca nu au pierdut-o deja. La acel moment, Europa trebuie sa fi scapat de problemele interne ce tin de reforma, fie ca vorbim de Romania, de Italia sau de Franta. Si da, ar fi bine ca Germania sa ajute, in special financiar, atat in interiorul UE, dar sa fie gata sa ajute si vecinii UE atunci cand lucrurile se vor fi stabilizat.

Germania este mult prea puternica, insa din motive probabil istorice, este reticenta an a-si asuma rolul de locomotiva europeana. Eu zic ca e pacat ca aceasta locomotiva sa nu fie folosita.

Ministerul Sportului paseaza pisica, dar nu o prinde nimeni

In urma celor mai proaste rezultate la olimpiada de la Helsinki 1952, Ministerului Sportului a dat un comunicat sec prin care, dupa ce multumeste pe scurt sportivilor romani spune asa:

Din păcate, așteptările noastre, deși au fost mari, pe măsura investițiilor fără precedent din acest an, s-au dovedit a fi mai puțin confirmate de rezultatele finale. Așa cum am mai spus, înaintea Jocurilor Olimpice, este esențial să fim alături de sportivii care fac sau își doresc să facă înaltă performanță, dar mai ales să creăm cadrul pentru întregul sistem sportiv, inclusiv pentru cel de masă, incluzând și componenta educațională. Am încredere că responsabilii implicați în elaborarea noii Legi a Educației Fizice și Sportului vor înțelege importanța momentului delicat în care se află sportul românesc și vor oferi noul cadru de care sportul are nevoie.

Ministerul este in alta lume, nu intelege ca responsabilitatea este in primul rand a lor. Ei pot sa ajute scolile, autoritatile locale, federatiile, universitatile de profil, parintii, sportivii, investitiile, sanatatea etc. Din cauza asta avem guvern central in tara asta, tocmai ca sa co-ordoneze si sa aloce cat mai eficient resursele.

Nu trebuie sa facem un fetis din obtinerea de medalii, insa modul in care ne-am pregatit si am participat la olimpiada arata cat de important este sportul la noi in tara. Si in mod clar nu a fost si nici nu este o prioritate pentru guvern.

Pe aceeasi tema: Ce scuze mai inventam pentru lipsa de rezultate in sport

Brexit — analiza empirica

Britanicii au votat acum 2 luni sa iasa din UE.

Desi se plang ca pierd 350 de milioane de lire pe saptamana si ca sunt invadati de hoarde de europeni, britanicii nu se grabesc sa trimita hartia cu semnatura pe articolul 50 la UE. Nimeni nu stie care e planul, nimeni nu a facut o evaluare pentru simplul motiv ca este atat de complicat. De exemplu, ce se negociaza acum s-ar putea sa nu fie valabil peste 2 ani cand poate in Franta avem un nou presedinte sau in Germania un nou cancelar. Plus ca atunci cand se trimite articolul 50 s-ar putea ca Scotia sa-si ceara din nou independenta iar Irlanda de Nord sa ceara unirea cu Republica Irlanda.

Ceea ce este insa cert este ca lira s-a depreciat cu aproximativ 10% in ultimele 2 luni si ca Banca Angliei a redus dobanda si arunca cu bani.

Iarasi este cert ca fondurilor de pensii le-au crescut deficitul cu 100 de miliarde de lire. Ca actiunile firmelor care se bazeaza doar pe piata Marii Britanii au scazut simtitor, mai ales in domeniile bancar si imobiliar.

A crescut turismul catre Marea Britanie, insa nu se stie ce impact va avea cursul de schimb asupra consumului dupa ce turistii britanici se vor intoarce cu mai putini bani in buzunar dupa concediu.

In mod clar, datorita cursului de schimb, Marea Britanie a devnit peste noapte mai competitiva, inclusiv subsemnatul: am salariul in lire si export peste 50% din servicii.

Nimeni nu stie ce se va intampla exact. Nimeni nu stie daca indistria financiara britanica isi va pastra asa numitul “passporting”; daca vor fi taxe vamale si alte restrictii.

Insa la nivel empiric, iata cateva observatii:
– o vecina incearca de cateva luni sa-si vanda casa, nu a reusit pana acum, agentul da vina pe Brexit
– un coleg dintr-o tara UE a primit o oferta de lucru in Germania insa a refuzat pe motiv ca are copiii la scoala si nu vrea sa le strice planul de studiu. In plus, are un credit ipotecar si nu stie ce pierdere va avea daca este sa-si vanda locuinta acum
– un prieten francez al carui copii sunt deja la facultate considera serios sa se mute de la Londra in Franta. Probabil ca avea de gand si inainte, insa Brexitul i-a grabit decizia
– un alt prieten a strans bani de avans pentru casa, insa a decis sa astepte inca 6 – 12 luni, se asteapta ca pretul locuintelor sa scada
– alt prieten care s-a mutat in Marea Britanie acum 2 ani in ideea de a se stabili aici cu familia a zis ca se mai gandeste si ca la o adica nu-l deranjeaza sa se intoarca in tara lui

Inainte de Brexit, economia Marii Britanii mergea foarte bine. Este o economie flexibila si se bazeaza pe deschiderea economica, are acces la capital si isi asuma riscuri. Tarile UE, mai ales Franta si Italia au de invatat cum flexibilitatea fortei de munca duce la scaderea somajului. Insa economia Marii Britanii a incetinit, iar dezechilibrele bugetare si de cont curent se vor accentua. Si asta doar datorita incertitudinii. Ce se va intampla dupa semnarea articolului 50 si mai ales dupa iesirea din UE, nimeni nu area nici cea mai vaga idee.

Ce scuze mai inventam pentru lipsa de rezultate in sport?

“Nu sunt bani” – cam asta este scuza generalizata a responsabililor din sport.

Dar vorbiti cu parintii copiiilor din orice oras din Romania si veti vedea ca fac eforturi mari – inclusiv financiare – pentru copiii lor pe care ii trimit la sport: de la fotbal la scrima, de la tenis la inot. Toti suntem mari consumatori de sport la TV sau pe stadion, locuri unde se genereaza venituri suplimentare pentru sport.

In plus, toti intelegem si valoarea sportului pentru sanatate.

Deci bani si interes pentru sport sunt din belsug.

In plus, Romania are multi fosti sportivi de mare performanta care ar putea antrena noile generatii, ii avem disponibili, nu trebuie nici macar sa importam.

Problema principala nu sunt banii, ci dezinteresul autoritatilor din sport: fie ca vorbim de COSR, fie ca vorbim de federatii, fie ca vorbim de Ministerul Educatiei sau de autoritati locale si centrale in general. De exemplu: de ce nu intra in programa scolara mersul corect pe bicicleta si inotul? Buget pentru piscine am avut, cereri pentru piste ciclabile avem in orice oras; dar noi preferam sa facem la scoala ore de religie care pot fi facute duminica in cele 11.000 de biserici deja construite.

Bani si interes din partea publicului sunt. Managementul sportului si al educatiei sunt problema.

Sky News si Marea Britanie

Numarul de atacuri xenofobe a crescut de la an la an in ultimii ani in Marea Britanie si a explodat dupa votul Brexit din 23 iunie.

Motivele sunt simple si vechi de cand lumea: trebuie sa fie un vinovat pentru orice fel de problema, cat de mica. Desi somajul in Marea Britanie este extrem de mic (4,9%) si numarul de angajati doboara record dupa record, totusi strainii sunt vinovati ca nu sunt joburi extrem de bine platite, flexibile si localizate vis-a-vis de locuintele celor ce nu vor sa munceasca.

Strainii sunt vinovati si pentru ca atunci cand au un accident de munca isi permit sa mearga la doctor facand ca un localnic sa astepte cu 1 minut mai mult. Nu conteasca ca strainii platesc asigurare medicala, nu. Strainii sunt vinovati si pentru ca au copii, in acest fel clasele au mai multi copii si profesorii nu se dedica in totalitate in a educa doar copiii localnicilor.

A gasi strainii vinovati de toate relele este o reteta politica veche si noi in Europa ar fi trebuit sa fi invatat din ea dupa atrocitatile din secolul 20. Dar nu am invatat, nici in Marea Britanie si, ca sa fim cinstiti, nici in Romania.

Acesta este mediul in care a aparut facatura de reportaj Sky News: publicul local isi doreste astfel de “reportaje” pentru ca le valideaza xenofobia. Nu intamplator, Sky News este detinut de Rupert Murdoch, un individ ce detine un imperiu media in 3 continente si care se leaga la sireturi cu Donald Trump, Nigel Farage si tot soiul de politicieni de extrema dreapta. Este de retinut ca Rupert Murdoch rasplateste foarte bine “jurnalisti” care au facut inchisoare pentru el, precum Rebekah Brooks care a fost angajata ca CEO la News UK imediat dupa ce a iesit din inchisoare.

Politicienii de dreapta accepta si chiar incurajeaza xenofobia pentru ca le creste popularitatea iar cei de stanga nu o critica pentru ca le-ar scade din popularitate iar cei care chiar o fac, tragic, risca sa isi piarda viata precum Jo Cox.

Asadar, raspunsul ambasadorului britanic in Romania cum ca guvernul sau nu poate sa faca nimic pentru ca intra in competenta OFCOM (consiliul audiovizual in Marea Britanie, pe care, a propos, l-am notificat si eu) este un raspuns diplomatic, dar fals.

Politicienii din Marea Britanie pot face mai mult: de exemplu in loc sa dea interviuri in ziare xenofobe precum Daily Mail, ar putea sa faca conferinte de presa unde sa apere imigrantii; poate ca Boris Johnson (stiu, e noul sef al ambasadorului) sau alti indivizi xenofobi nu ar trebui co-optati in guvern, in loc sa invite la incalcarea legii Europene precum noul prim-ministru Theresa May (cum ca cetatenii europeni nu au garantata sederea in Marea Britanie), ar putea sa intalneasca liderii comunitatilor europene; in plus ar putea adopta legi mai aspre impotriva atacurilor xenofobe.

Deci Marea Britanie poate sa faca mai mult. Pana atunci, Romania trebuie sa fie clara, inclusiv sa puna xenofobia britanica pe agenda discutiilor Brexit.

PS. ca intotdeauna, romanii cinstiti care lucreaza in Marea Britanie cad la mijloc: pe de o parte ne dorim succesul Marii Britanii, insa nu ni se pare corect sa fim tinta; in acelasi timp ne uitam in Romania si vedem cum conationali de-ai nostri au acelasi comportament ca cel pe care il criticam.

UPDATE. Motoarele economice ale Romaniei merg bine

UPDATE 12 August: cresterea PIB pe trimestrul II a fost de 6%, detalii de la INS: aici. O precizare: importurile se scad din PIB, deci o crestere a consumului datoria importurilor nu are un impact semnificativ asupra cresterii PIB-ului.

Articol pe 3 August:

PIB-ul in crestere cu 4,3%; turismul in crestere cu 9%, comertul cu amanuntul in crestere cu 16%; marea coruptie in scadere cu impact pozitiv la bugetul de stat, impozite scazute, veniturile reale ale populatiei in crestere, somajul in scadere, cursul de schimb stabil, sistemul bancar stabil.

Ceva merge totusi bine in tara noastra, nu? Si, sa nu uitam, avem aceste rezultate fara prea mari convulsii politice, fara vreun tatuc salvator sau autocrat.

Este intotdeauna loc si de mai bine si este atat de mult de munca si de reconstruit. Insa din cand in cand e bine sa ne oprim o clipa, sa ne uitam pe aceste cifre si sa fim de acord ca actuala directie este buna.


Taguri