You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for July, 2016


Campioni la smiorcait

Aoleu, ce ne facem ca liderii occidentali sunt slabi si nu pot trage populatia dupa ei. Ca populatia din occident si-a pierdut increderea in elite si ca atare Occidentul este slab in fata unor lideri duri precum Putin, Erdogan, etc. Asadar riscam sa avem lideri precum Trump, Le Pen si accidente precum Brexitul.

Eu zic asa: hai sa ne lasam de smiorcait si sa ne aparam valorile. Asa cum propune si Ana-Maria Caia aici.

Daca noi credem in valori liberale, nu avem cum sa propunem limitari pentru anumiti concetateni. Daca noi vrem sa nu pierdem din liberatile pe care le avem acum, nu putem sa propunem restrictii pentru alti concetateni.

Poate ca ne-am inselat in ceea ce priveste valorile nostre occidentale si poate acolo, adanc, suntem la fel de fundamentalisti ca cei pe care ii criticam: de exemplu este o corelatie de 70% ca cei care au votat Brexitul isi doresc reintroducerea pedepsei capitale; la fel cu cele 3 milioane de semnaturi care s-au strans in Romania pentru apararea “valorilor” familiei; la fel cu cei care ieseau in piata si indemnau oamenii sa iasa in piata pentru a apara “dreptul” parintilor de a-si lovi copiii, la fel cu atacurile la adresa trupei Taxi cu a lor biserica de lemn.

Nu putem sa-l criticam pe Erdogan, dar sa o votam pe Le Pen; nu putem sa-l criticam pe Putin, dar noi sa-l sustinem pe Trump; nu putem sa criticam Arabia Saudita iar noi sa votam pentru Brexit si sa atacam minoritatile sau sa votam Pegida sau sa-i injuram pe refugiati.

A te plange ca populatia occidentala nu mai crede in elite este sa admiti ca in occident nu avem democratie, ca doar din cauza asta avem democratie – nu suntem o turma in cautarea unui tatuc care sa gaseasca solutii simpliste si false.

Este timpul sa alegem si sa spunem raspicat care ne sunt valorile.

Pentru ca asta este demarcarea pe care o avem acum in Occident (si Romania face acum parte din Occident, din fericire): intre cei care apara cu adevarat valorile liberale, occidentale, deschise si cei care ar fi fericiti cu valori conservatoare, fundamentaliste, inchise.

UPDATE: Brexit si pozitia Romaniei

UPDATE: noul ministru de externe al Marii Britanii este un individ care in mod repetat a mintit in campanie si a jignit celelalte tari europene precum si UE (pe care a comparat-o cu nazismul lui Hitler). In plus, a contribuit in mod direct la atmosfera actuala de atacuri xenofobe in crestere. Nu cred ca Romania poate discuta cu acest individ pana cand nu isi cere scuze si se vad masuri concrete pentru reducerea atacurilor xenofobe din Marea Britanie.

Asa cum spuneam zilele trecute, Uniunea Europeana ofera oportunitati economice enorme, dat fiind faptul ca este cea mai mare piata din lume, cu 500 de milioane de consumatori cu un nivel de trai ridicat. Brexitul face aceasta piata mai mica.

Obiectivul Romaniei (si al UE) este sa mentina aceasta piata intacta. Insa pentru ca aceasta piata sa functioneze este nevoie de cele 4 libertati de miscare: a bunurilor, a serviciilor, a fortei de munca si a capitalurilor.

Ca observator atent al argumentelor din dezbaterile britanice pe tema Brexit, nu cred ca vor dori modelul Norvegian — este probabil ca Marea Britanie sa se opuna libertatii de miscare totale. Si asta va fi un punct de negociere.

Insa un lucru trebuie sa fie clar pentru Romania si pentru UE: toti cetatenii UE care sunt prezenti in Marea Britanie la data Brexitului trebuie sa fie considerati ca avand permise de munca pe perioada nedeterminata, nu este normal ca ei sa fie luati ostatici de catre extrema dreapta din Marea Britanie.

Dupa data Brexitului este posibil ca restrictiile la forta de munca sa fie pe domenii (de exemplu constructii) sau pentru salarii mici. La schimb, Romania si UE vor trebui sa penalizeze limitat anumite sectoare de servcii cu valoare adaugata mare din Marea Britanie (de exemplu asigurari sau IT etc) cu un transfer de zeci de mii de locuri de munca (destul de bine platite) din Marea Britanie catre UE. Este insa un scenariu riscant pentru ca ar impulsiona miscarile de extrema dreapta din alte tari UE.


Taguri