You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for June, 2016


Brexit: sondaj Lord Ashcroft – noile valori britanice

Lord Ashcroft a votat impotriva Uniunii Europene. Insa sondajul analizat de el arata clar noile valori britanice (click pe imagine ca sa se vada mai bine):

Ill-vs-Good

On the turning away / A momentary lapse of reason

Adevarul are multe fete si nici bufnitele nu sunt ceea ce par, ca sa incepem cu niste aforisme ieftine…Lasand deoparte gluma, implicatiile Brexitului sunt deja profunde si complexe iar bulgarele de zapada debea a inceput sa se rostogoleasca.

S-au scris deja cateva articole bune (aici, aici, aici) si cu siguranta vor aparea analize mai detaliate in presa locala. Nu vreau sa repet ideile deja aflate in spatiul virtual dar as puncta cateva elemente importante:

  • Votul de ieri are printre principalele cauze evidente si reactia la recesiunea mondiala in care ne aflam din 2008 incoace. Sunt si voi ramane un adept al pietelor libere si al capitalismului in forma sa constructiv-creativa, dar excesele si polarizarea crescanda a veniturilor se platesc mai devreme sau mai tarziu. Faimosul ‘there is no such thing as a free lunch” e cu doua taisuri.
  • Ca un corolar la cele de mai sus, curentul nationalist crescand se alimenteaza si din frustrarile create de globalizare. Atunci cand jobul tau poate migra de azi pe maine intr-un low labor cost country sau concentrat intr-un hub regional, te poti intreba cum sta treaba cu viata mai buna si crearea de locuri de munca promise in campaniile electorale…
  • Ca un corolar la corolar, ma intreb cum va fi gestionat impactul celei de-a patra revolutie economica, robotizarea si informatizarea ce se petrece in mod accelerat si va duce la disparitia in masa a joburilor repetitive. Mai ales ca…
  • …daca ne uitam la statistici vedem un clivaj intre grupele de varsta si categoriile sociale, de-o parte si de alta a votului. Asumandu-mi pacatul unei corelatii neverificate, as putea trage doua concluzii Continue reading →

De ce votez mâine pentru Uniunea Europeana

Mâine voi vota pentru ca Marea Britanie sa rămână in Uniunea Europeana.

Trebuie înțeles in primul rând ce este UE. UE este o instituție ce raspunde fata de cei 28 de șefi de stat din UE. Este o instituție ce asigura o piața economică unica pentru 500 de milioane de oameni si unde produsele, capitalurile si forța de munca circula liber. Este un club al unor state care acum 70 de ani se băteau între ele si care acum prospera împreuna. Este un club care a ajutat tari precum Spania, Portugalia sau Grecia sa scape de dictatura. Si sa nu uitam ca a ajutat la căderea comunismului si, după 1989, a tras România in sus atât economic, cât si politic si social. UE a luat premiul Nobel pentru pace in 2012.

UE oferă oportunități enorme pentru cetățenii săi: nu ești limitat sa lucrezi intr-o țara mică, ci poți sa-ți urmezi visul si in alte tari, fără piedici.

UE oferă oportunități economice enorme pentru ca o firma nu are doar o piața mică, naționala, ci una de 500 de milioane de oameni, lucru ce face firmele mai eficiente si cu o structura a costurilor competitiva si deci pot concura mai ușor cu firme din SUA sau China.

In cadrul UE se cooperează si in alte domenii, de la calitatea aerului (care nu se oprește la granița naționala) la cultura si la standarde de igiena.

UE este un proiect generos, liberal si deschis pentru tari democratice unde exista domnia legii si instituții eficiente. Din cauza asta a fost un magnet pentru noi, din cauza asta este un magnet pentru alte tari precum Serbia sau Ucraina. Tocmai aceste calități: generozitatea, deschiderea, libertatea – calități cu care, pe hârtie, se lauda toate cele 28 de state membre – ei bine aceste calități fac din cei care nu le împărtășesc niște dușmani: de la Rusia lui Putin la dezaxati extremiști.

Dacă ne dorim o lume prospera, generoasa, deschisă si liberă, trebuie sa fim de partea ideii de UE. Ca atare, alegerea pentru cetățenii britanici este simpla: sa voteze ca Marea Britanie sa rămână in UE. Eu, cel puțin, așa voi vota.

5 pe scurt despre alegerile locale. Si ceva felicitari.

1. Felicitari colegului de blog Claudiu Minea care a iesit pe locul 4 la alegerile pentru Primaria Mizi si si-a asigurat un loc in consiliul local. Multa bafta, Claudiu, sper ca Mizilul sa ajunga peste Ploiesti.

2. Felicitari si pentru USB pentru rezultatul foarte bun la Bucuresti.

3. Si pentru ca vorbim de USB si despre orientarea de dreapta sau de stanga, eu cred ca trebuie sa vorbim despre politici deschise si politici inchise. Cele deschise ofera oportunitate, cele inchise nu. De exemplu, investitiile in educatie, sanatate, spatii publice (parcuri, piste ciclabile, etc) sunt o politica deschisa pentru ca ofera posibilitati si celor ce provin din familii mai sarace. Pe de alta parte, monopolul sau coruptia sau discriminarea sunt politici inchise.

4. Propunerea dnei Firea cu un transport public gratuit este de un populism atroce pentru un oras ca Bucurestiul. Din mai multe motive: in primul rand pretul la bilet este mic pentru a convinge cineva care foloseste masina sa treaca la tramvai. Doi: daca nu platesti bilet, atunci va exista tendinta unor calatori sa considere mijloacele de transport in comun ca ceva fara valoare si sa faca mai multa mizerie decat acum. Trei: cum va afla primaria cum se folosesc mijloacele de transport pentru a planifica resursele mai bine, de exemplu frecventa autobuzelor pentru o ruta fata de alta? Nu cumva se risipesc bani? Sau ideea tocmai asta este, sa creasca bugetul la RATB ca sa fie comisionul mai mare? Si cum se acopera gaura la buget? Cine va plati?

5. Cu primarul PSD la sectorul 1 — considerand performanta USL in mandatele anterioare cred ca are peste 75% sanse de a se afla dupa gratii inainte de terminarea mandatului. Dar publicul sarac l-a votat din alte motive, de ex. cel de la punctul 4. Si asa aflam si cum se va acoperi gaura de la punctul 4: vor plati cei care nu au votat cu PSD sau nu au votat deloc.


Taguri