You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for April, 2016


Opera — o solutie institutionala

Opera Nationala Bucuresti este un dezastru institutional. Are un cod de etica, dar in mod clar angajatii nu il respecta. Este o institutie de cultura, deci teoretic universala, totusi angajatii au o viziune ingusta. Raportul de activitate nu e prezent pe site-ul institutiei (am gasit cu greu un raport din 2013 pe site-ul Ministerului Culturii).

Este mult de munca la Opera si cu siguranta si la alte sute de institutii de stat. Este o problema de guvernanta in primul rand. Institutia nu este independenta, ci dependenta de un minister ce vede tot timpul schimbari politice.

Opera trebuie sa devina o institutie independenta, sa-si stabileasca singura obiectivele pe termen lung, sa reuseasca singura sa-si asigure sursele financiare si, mai ales, sa-si aleaga singura conducerea. Evident, pentru ca publicul a investit (si probabil ca va continua sa investeasca, de ex. prin accesul la cladirile pe care le foloseste), guvernul va avea intotdeauna o datorie sa reprezinte interesul public.

Insa este o greseala ca ministrul sa se implice in numirea directorului, ca guvernul (ministru, vice-prim-ministru sau prim-ministru) sa se implice in probleme de resurse umane din cadrul institutiei.

Asadar, noul ministru al culturii ar trebui sa schimbe abordarea si sa puna bazele unei institutii independente. Un prim pas ar fi numirea unui board independent si competent care sa caute si sa numeasca un director general.

Un model: Royal Opera House (Marea Britanie): aici, mai ales pagina 30. Nu este greu.

Arabia Saudita si o mica problema in planul sau economic

Conducerea Arabiei Saudite si-a mentinut legitimitatea pentru ca a reusit sa asigure bunastare si servicii publice populatiei platite din vanzarea petrolului care compenseaza lipsa democratiei si taxele extrem de mici (doar 5-6% din PIB fata de Romania cu aproximativ 30% sau Norvegia cu 44%).

Cu pretul petrolului extrem de volatil, acest model nu poate asigura legitimitatea conducerii pe termen lung. Cam asta este logica planului economic anuntat ieri de Arabia Saudita unde se doreste eliminarea dependentei de petrol in viitorul apropiat.

Petrolul si rezervele valutare existente vor juca un rol important. Insa problema cea mare este lipsa de libertati din Arabia Saudita si o societate inchisa. Pentru ca planul sa fie realizat, este inevitabil ca nivelul de impozitare sa creasca iar locuitorii sa munceasca mai mult decat in prezent. Rata de ocupare a fortei de munca feminine insa este de 18% (extrem de mica fata de 40-45% in Kuweit, Emiratele Arabe Unite sau Qatar sau fata de 60% in tarile nordice si de 50-60% in alte tari europene si SUA). Asta inseamna o deschidere a deciziei politice catre platitorii de taxe si o deschidere a societatii catre mai multa libertate, de ex. a femeilor.

Planul economic este bun si ambitios, insa schimbarile necesare in societatea si politica Arabiei Saudite sunt atat de mari incat cred ca planul economic va esua.

TVR si credibilitatea financiară

Știrea privind scoaterea TVR de la Eurovision pe motiv de datorii neplătite la EBU a făcut înconjurul Europei, a fost printre cele mai citite știri pe BBC online de exemplu.

Dacă ești o firma straina furnizoare de produse sau servicii catre firme de stat din Romania, cred ca te gândești de doua ori înainte de a acorda credit.

Din cauza TVR probabil ca și alte firme sănătoase au de suferit. Desigur, firmele pot creste gradul de transparentă, dar brandul de tara nu ajuta. Cineva in TVR si in Parlament trebuie sa-si asume măcar un pic de responsabilitate, din păcate nu am văzut niciun voluntar, din contra.

5600

Sunt curios ce a fost in capul celor 5600 de locuitori ai sectorului 4 care au semnat pentru Piedone. Ma ajuta cineva? Poate cineva care a semnat?

UPDATE: s-ar putea ca buna parte din cele 5600 de semnaturi sa fie false.

Dependentii de stat

Mi se pare incredibil ca niste probleme interne de la Opera au ajuns pe masa primului ministru, la fel si datoriile TVR catre EBU. Iar buna parte din angajatii de la aceste institutii au fost invatati de mici (unii inca de pe vre PCR) sa fie dependenti de stat (si de patronii lor politici).

Asta arata din nou necesitatea ca institutiile de stat sa fie bine guvernate. Totul porneste de la numirea unor conduceri competente si independente la acele institutii. Iar sistemul de numiri este controlat de politic. Independenta acestor institutii inseamna a ne “lua tara inapoi”.

Putem cadea mai jos?

1. Echipa nationala de gimnastica fete a Romaniei nu s-a calificat la Olimpiada de la Rio. Acum 4 ani, cu mari eforturi, am reusit sa pun mana pe un bilet la finala de la Olimpiada de la Londra unde am fluturat tricolorul cand nationala noastra de gimnastica fete s-a urcat pe podium. Iar acum nici sa nu ne mai calificam?

Numarul de medalii obtinute de Romania a scazut constant, dar sigur, dupa 1990. Da, rezultatele bune din sport erau folosite drept propaganda de regimul comunist si poate ca era o situatie nesustenabila. Insa guvernele post 1990 au facut prea putin pentru a evita declinul in sport. Sportul nu este doar pentru performanta, insa performanta sportivilor antreneaza copiii, ii face sa viseze. Sportul nu poate fi privatizat, el face parte din educatia copiiilor (dar si a adultilor, insa asta este o alta discutie) si trebuie sa fie finantat. In Anglia, de exemplu, de cand profitul Loteriei Nationale merg catre comitetul olimpic, numarul de medalii a crescut simtitor; la noi, Loteria Nationala este subiect de jaf. Atunci cand “retrocedezi” parcuri si terenuri de sport (asa cum s-a intamplat la liceul meu) si cand statul investeste prost in sport, sa nu ne miram de astfel de rezultate.

2. Am vazut efectele cutremurului din Ecuador, din pacate sute de morti. Daca, Doamne fereste!, vine in Bucuresti un cutremur ca cel din 1977, cine o sa fie responsabil de pierderi? Sau in schimbul unui program serios de consolidare a cladirilor cu bulina (si nu numai), noi sa sa recitam rugaciuni? Nu zic ca nu ar ajuta, dar nu cred ca poti sa spui ca a fost voia Domnului atunci cand tu, ca primar, ai indatoriri clare.

3. TVR a luat in leasing 140 de masini, adica cu vreo 100 mai mult decat este nevoie. In acelasi timp sute de angajati TVR protesteaza aiurea. Domnii angajati au avut tot timpul reprezentanti in consiliul de administratie, nu a venit cumva vremea sa lase pe altii mai profesionisti?

In fiecare zi citim despre un nou caz de coruptie, citim despre cum activele statului sunt jefuite. Se pare ca la cat se tot fura, mai avem destul loc sa cadem.

In ce limba a pictat Leonardo?

Mesajul “Afara cu strainii din tara!” transmis de multi angajati si fosti angajati ai Operei este cu atat mai surprinzator cu cat cultura ar trebui sa fie in primul rand universala. Ne bucuram atunci cand cultura romaneasca are succes in strainatate, fie ca este vorba de filmele noii generatii de regizori, fie ca e vorba de portile de lemn din Maramures.

Pe vremea lui Leonardo lingua franca era latina, ulterior franceza i-a luat locul, acum este randul englezei.

Eu as merge chiar mai departe, am deschis o discutie daca engleza sa devina limba oficiala alaturi de limba romana.

Oficiala sau nu, in secolul 21, al globalizarii, engleza si interactiunea cu vorbitori de engleza este obligatorie, nu un moft.

O sansa pentru viitorul Bucurestiului

Daca nu aveti timp de tot interviul, urmariti macar ultimele 3 minute din al doilea video din interviul Hotnews cu Nicusor Dan.

Este o viziune pentru un oras modern si, culmea, realizabila fara prea mari eforturi. Depinde doar de bucuresteni sa isi doreasca acelasi lucru.

Pe scurt iata ce zice Nicusor Dan:

Sunt doua moduri de a aduce bani la buget. Una este valorificarea activelor municipalitatii si iar ma intorc la sistemul acesta in care sa vedem care sunt proprietatile noastre, cui le dam, pe ce chirii. Al doilea este stimularea economiei locale, pentru ca banii nostri de la buget sunt proportionali cu activitatea economica. Aici sunt doua lucruri. Primul: definirea Bucurestiului ca un centru regional IT si al industriilor creative si incercarea de a atrage, cum Clujul reuseste deja sa o faca, investitii in zona asta. Al doilea: o piata reala pe acele cheltuieli pe care primaria le face.

Investitorul vine cand are un interes. Interesul este cand se creaza pe zonele astea de IT si industrii creative un anumit cluster in care lumea colaboreaza. Trebuie sa definim niste locuri in Bucuresti in care primaria sa intervina numai cu decizia urbanistica si unul din locurile astea este axa Dambovitei, proiectul pe care l-am propus deja in 2012, in care sa reusim sa facem de-a lungul Dambovitei, pe o suprafata destul de mare, acel mix de industrie si spatii academice care sa potenteze si sa atraga. Din fericire inca avem terenuri libere in zona, putem fara bani sa definim urbanistic zona asta ca un spatiu pentru aceasta activitate, putem sa investim in spatii universitare si sa reusim sa convingem investitorii sa imparta campusurile cu spatiile academice.

Pe aceeasi tema:
Independenta Bucurestiului

Panama Papers — prima demisie

Primul ministru al Islandei a demisionat in urma dosarului Panama Papers. Se pare ca Islanda este cea mai democrata tara din cele cu sefi de stat direct implicati.

Putin?

Iadurile fiscale vs. Paradisurile fiscale

Fostul miliardar de carton, Dinu Patriciu, incerca sa ne impartaseasca un pic din intelepciunea sa de fals liberal spunand ca “paradisurile fiscale exista pentru ca exista iaduri fiscale”. Probabil ca se referea strict la propria persoana.

Paradisurile fiscale sunt doar pentru acei oameni bogati sau influenti si sunt folosite pentru a ascunde banii de fiscul tarilor unde au loc activitatile economice; uneori banii sunt furati de la popor si ascunsi in paradisul fiscal. Evaziunea fiscala, coruptia, tot soiul de activitati ilegale au un aliat in aceste paradisuri fiscale. Banii negri se albesc.

Nu ar trebui sa existe astfel de paradisuri fiscale.

Cele 11 milioane de documente date publicitatii sunt doar un inceput in activitatea ziaristilor de investigatie. Vor urma intrebari peste intrebari, deja premierul Islandei, cu vocea gatuita de emotie dupa ce a fost intrebat de firma din Panama prin care controla actiuni la o banca islandeza, a fugit din fata ziaristilor.

Ceea ce autoritatile romane pot face – in cadrul UE, dar si international – este sa ceara eliminarea paradisurilor fiscale, dar si a altor scheme similare. De exemplu, Elvetia, Olanda sau Marea Britanie (mai ales prin protectia oferita diverselor insule) au toate scheme fiscale ce ajuta la albirea banilor negri.

De asemenea, autoritatile trebuie sa ceara firmelor sa nu mai faca afaceri in tarile care opereaza paradisuri fiscale. Caci pana la urma sunt avocati, contabili si bancheri care ajuta aceasta infrastructura criminala. Cum poti sa dai licenta de operare unei banci sau a unei firme de audit sau de avocatura, atunci cand acea firma sau banca are si filiale importante in paradisuri fiscale?


Taguri