You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for March, 2016


Restructurarea TVR a esuat inainte sa inceapa

Am detaliat in urma cu cateva saptamani un plan de restructurare al TVR in urma caruia TVR nu numai ca se va putea redresa financiar, dar va raspunde misiunii sale publice.

Din pacate, clasa politica a inteles sa nu faca nicio schimbare in modul de lucru al TVR: tot numirile si interesele politice au primat, scopul fiind controlul politic in dauna misiunii publice si in dauna taxelor platite de contribuabili. Nu asa se guverneaza o tara democrata!

Salvati orasele Romaniei!

Cred ca in 2016 orasele Romaniei au o sansa sa scape de coruptie, de praf, de populism si sa inceapa sa-si construiasca un viitor prosper.

Sa ne imaginam cum ar arata Romania daca toate orasele ei ar fi conduse de oameni precum Nicusor Dan la Bucuresti, precum Clotilde Armand la Sectorul 1 sau precum colegul Claudiu Minea la Mizil.

Personal, atat cat voi putea, voi sustine astfel de candidati care au refuzat sa faca parte din mafiile din orasele lor, dar in acelasi timp au fost extrem de active in viata orasului lor.

Propun sa dam oraselor Romaniei o sansa.

Problema noastră e moscheea?

Exista un concurs printre candidații la alegerile locale din București prin care se întrec in a interzice construcția unei moschei.

Se pare ca Bucureștiul a terminat de rezolvat toate problemele si a mai rămas doar problema moscheii nerezolvata.

Mii de bucureșteni sunt mușcați in fiecare an de câini vagabonzi, anumite cazuri sunt chiar fatale, Bucureștiul are încă sute de mii de câini vagabonzi. Iar noi interzicem o moschee?

Infrastrucutra orașului, spitalele, școlile lasă de dorit. Iar noi interzicem o moschee?

Clădiri cu bulina cad încet-încet, clădiri de patrimoniu sunt demolate, iar noi interzicem o moschee?

Nu suntem in stare sa facem un oraș atrăgător, aerul este poluat, este greu de parcat, este greu pentru părinți sa împingă căruciorul, nu avem piste ciclabile Iar noi interzicem o moschee?

PS. In Romania libertatea religioasă este protejata de Constituție. Dacă o construcție nu se încadrează in planul urbanistic, este altceva. Dar atunci hai sa discutam despre planul urbanistic si dacă ne e teama de monstruozitati, hai sa ne uitam si la Casa Poporului sau la Catedrala Mântuirii Neamului.

Restructurarea TVR in 6 puncte

Propunerea de intrare in insolventa a TVR este foarte buna insa este o oportunitate ce nu trebuie ratata de catre statul roman.

Inainte de a aproba insolventa, statul trebuie sa se asigure ca TVR va fi o institutie independenta si care nu va mai avea niciodata nevoie de ajutor extraordinar de la stat.

Conducerea TVR in ultimii 25 de ani a fost dezastruoasa, atat economic cat si editorial. Ca atare, toti membrii CA si toata conducerea TVR trebuie sa-si depuna demisia. De asemenea, o piedica importanta in functionarea TVR si anume sindicatul / sindicatele trebuie sa aiba atributiile mult reduse si sa fie asemanatoare cu cele din politie sau armata. Sindicatele sa nu aiba drept de veto la planul de restructurare.

Cred ca urmatorul plan de restructurare poate sa functioneze (parti din el vor trebui sa fie aprobate de parlament):

1. numirea unui nou CA format doar din membri care au experienta de management in televiziuni publice din Europa de Vest (Suedia, Marea Britanie, etc)
2. orice numire ulterioara in CA sau de senior manageri din institutie trebuie aprobata cu unanimitate de ceilalti membri ai CA (de ex. daca PSD vrea sa puna un politruc, el poate fi respins de CA).
3. CA va propune strategia: adica de ce anume are nevoie statul roman de TVR? Din considerente strategice? De dezvoltare culturala? Etc, etc
4. Fuziunea cu radioul public pentru a reduce costurile
5. taxa radio TV va ramane la valorea actuala si statul se angajeaza ca veniturile sa nu scada in cazul in care nu este in stare sa colecteze aceasta taxa. Indexarea la inflatie a taxei dupa 2017.
6. Adoptarea unui plan multi-anual care sa nu fie in deficit

PIB / locuitor in Romania a ramas tot sub media globala

Vesti bune: economia Romaniei a crescut anul trecut cu 3,7%. PIB / locuitor in Romania a ajuns la 9.000 USD. PIB / locuitor global este 10.000 USD; Romania este un pic peste Rusia si peste China la acest indicator (ambele tari avand intre 8.000 si 9.000 de dolari / locuitor), dar este sub cel al Turciei.

Economia romaneasca nu a crescut cu mult peste economia globala (3,3% in 2015 conform FMI). Este adevarat, populatia globului creste in timp ce populatia Romaniei scade, ceea ce face ca PIB / locuitor sa creasca un pic mai repede in Romania. Insa nu este suficient.

Romania are potential de crestere urias, mai ales de cand este membra UE si are acces neingradit la cea mai mare piata din lume. In plus, China sau Turcia nu mai au avantajul costurilor de munca extrem de mici pentru a ne face concurenta, iar sectorul serviciilor in Romania (de exemplu turismul) este sub-optim. Am afirmat si sunt convins ca Romania – daca este bine guvernata – poate avea o crestere economica de 10% pe an pentru urmatorii 10 ani (si chiar cu o astfel de crestere tot am fi sun media UE). Depinde doar de noi sa avem o economie performanta.

Este nevoie de un noua conducere la BNR?

BNR este din ce in ce mai criticata in ultimii ani si, din pacate, guvernatorul BNR face erori de comunicare ce accentueaza criticile.

Criticile sunt in doua categorii:

Prima, cu aspect social vizibil: in relatia banca – persoana fizica / mic intreprinzator, banca este cea protejata si trateaza de pe pozitie privilegiata. Sistemul bancar nu a reusit sa aiba o relatie de parteneriat cu persoanele fizice sau cu micii intreprinzatori si a profitat de pozitia de superioritate: riscurile si comisioanele sunt tot timpul cu persoanele fizice sau cu micii intreprinzatori.

A doua se refera la rolul BNR in dezvoltarea economica: Raportul asupra stabilitatii financiare pe 2015 publicat chiar de catre BNR arata ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste ponderea activelor bancare (si financiare) in PIB, pe ultimul loc la credite date populatiei in PIB, etc. Aceasta politica extrem de prudenta actioneaza ca o frana asupra dezvoltarii economice.

BNR are un rol central in gestionarea economica a Romaniei, din pacate nu a avut un partener in guvern sau in parlament. Poate din cauza asta anumite masuri sunt extrem de prudente si in apararea sistemului bancar.

Sa nu uitam ca Romania are indicatori macro-economici solizi: cursul de schimb este solid, inflatia este mica si in scadere, sectorul bancar nu a avut parte de crize dupa anii ’90 si este extrem de solid. Asta in conditiile in care sistemul bancar s-a restructurat dupa criza din 2008: numarul de unitati bancare a scazut de la 6.500 la 5.200 si numarul de angajati in banci a scazut de la 72.000 la 57.000. In plus, BNR si-a demonstrat independenta institutionala, desi a avut de digerat tot soiul de politicieni si nu putem sa uitam de pisica aratata de BNR guvernului Ponta in perioada de varf a crizei politice din vara lui 2012.

Ca sa raspnd la intrebarea din titlu: nu cred ca avem nevoie azi de o schimbare a conducerii BNR, mai ales in conditiile unui an 2016 electoral. Insa BNR ar face bine sa nu uite ca desi este o institutie independenta, este o institutie a statului roman iar criticile de mai sus trebuiesc acceptate ca legitime iar BNR trebuie sa lucreze la solutii.


Taguri