You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for January, 2016


Antisistemul este bine ancorat in sistem

Alexandru Francu, unul dintre fondatorii trupei Parazitii, ar fi fost prins in flagrant de politisti in timp ce primea 6.000 de euro pentru a-si exercita influenta asupra membrilor unei comisii de avizare din cadrul unei institutii de cultura, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Din pacate, am vazut anul trecut la Colectiv cum coruptia are efecte devastatoare. Chiar nu ne putem lepada de ea?

Nu ne vindem tara. Si nici laptele.

O firma de produse lactate care activeaza pe piata romaneasca, a fost cumparata de o firma franceza.

Am vazut ca multi comentatori la aceasta stire erau extrem de suparati si doresc informatii despre alte firme de produce lactate caci ei cumpara doar de la romani pe motiv ca francezii exporta profitul.

Insa pana sa exporte profitul, francezii au platit deja o suma considerabila pe firma (de obicei de 10-12 ori profitul anual) catre actionarii de acum (o parte romani, o parte straini). Daca actionarii ar fi exclusiv romani, asta inseamna ca intra in tara IN AVANS de 10-12 ori profiturile anuale.

Eu cred ca mai degraba ar trebui sa ne preocupe ce fac vanzatorii cu banii (la fel daca ar fi bani din privatizari). Raman banii in tara re-investiti in afaceri noi cu un randament mai mare sau banii ies din tara catre alte tari cu climat investitional mai bun? Caci despre asta ar trebui sa discutam: despre climatul investitional din Romania. Ar fi ideal ca antreprenori romani sa vanda si apoi sa reinvesteasca in Romania pentru randamente mai mari; asta inseamna o accelerare a cresterii economice.

Cum creste economia europeana in urma reducerii pretului la petrol

In tabelul de mai jos avem volumul si valoarea importurilor de petrol (datele de la Comisia Europeana).

La un pret al petrolului de sub 50 de dolari pe baril, economia UE creste automat cu 2%, mai ales tarile care au productii mici de petrol. Balanta de plati se imbunatateste, iar economiile devin mai competitive.

EU oil imports 2

De la o Europa a valorilor la Europa pragmatica

Polonia si Ungaria, modele de progres democratic in anii ’90 au facut pasi inapoi prin controlul asupra mass-media, a diferitlor institutii cheie si prin atacuri la ordinea constitutionala.

Danemarca discuta azi confiscarea banilor gasiti asupra refugiatilor. Polonia, Ungaria, Danemarca nu vor fi sanctionate de celelalte tari europene.

Franta impinge UE sa ridice sanctiunile asupra Rusiei, o tara ce este un pericol la ordinea de drept internationala si care intretine razboaie pe teritoriul European.

Germania incepe sa inchida ochii la autoritarismul din Turcia din motive de politica interna. Anglia la cel din China din motive comerciale.

Europa valorilor la care a aderat Romania in urma cu 10 ani s-a transformat intr-una mai pragmatica. Poate din cauza crizei economice din 2008 si a crizei euro, poate din cauza realitatii ca Rusia si Turcia au devenit mai autoritare si poate si din cauza destabilitatii generate de tari precum Siria sau Libia.

Exportul de servicii al Romaniei a crescut cu 9% in 2015

Conform datelor BNR, exportul de servicii al Romaniei a crescut cu 9% in 2015 fata de anul precendent (pe primele 11 luni).

Cele mai mari cresteri vin din domeniul transporturilor (mai ales rutier, cu aproape 4 miliarde de euro cu o crestere de 19%), dar si din turism (1,5 miliarde de euro) sau din IT si comunicatii (2,5 miliarde).

Turismul este de departe sectorul cu cel mai mare potential. Deocamdata Romania ocupa locul 130 mondial cu ventituri din turism raportat la PIB (cu 2,5%). Ungaria ocupa locul 92 cu 5,5% iar Bulgaria locul 55 cu 12,5%. Cu o infrastructura de transport si turism, cred ca turismul isi poate tripla activitatea in doar 5 – 10 ani, asta inseamna cel putin inca 250.000 de locuri de munca nou create, poate multe prin revenirea in tara a multor romani care lucreaza in turism in alte tari.

Pentru o marire a accizelor la benzina

Cred ca trebuie reluata discutia initiata acum un an in care propuneam marirea accizei la benzina. In plus fata de anul trecut, pretul la petrol a scazut si mai mult iar TVA-ul a fost redus si el.

Mi-am revazut argementele si cred ca sunt corecte. Eventual noile accize pot merge ca fond suplimentar pentru infrastructura rutiera.

Rusia si Romania – evolutie rezerve internationale, inflatie, curs

Rusia: rezerve intenationale in miliarde USD (sursa: oficiala aici).

31.12.2012: 538

30.06.2013: 514

31.12.2013: 510

30.06.2014: 478

31.12.2014: 385

30.06.2015: 362

31.12.2015: 368

In 3 ani Rusia a ars 200 de miliarde de dolari si rubla tot s-a rostogolit de la 30-33 de ruble la dolar la 80 – 85 cu inflatia in crestere, acum la 15%.

Prin comparatie, Banca Nationa a Romaniei a tinut rezervele internationale ale Romaniei la un nivel constant de 35-36 de miliarde de euro in aceeasi perioada, a tinut un curs de schimb constant de 4,4 – 4,5 lei / euro cu o inflatie in scadere, acum de 2%.

Soft Power in Republica Moldova

Concomitent cu criza economica din Rusia, remiterile celor 250.000 de lucratori moldoveni din Rusia s-au redus cu peste 35%. Remiterile muncitorilor din strainatate formeaza circa un sfert din PIB-ul Republicii Moldova.

In ultimii ani am auzit din ce in ce mai mult romaneste cu puternic accent basarabean in Londra. Nu cred ca exista proiectii actualizate, insa cred ca numarul de moldoveni care vor pleca din Rusia si vor alege Romania sau Vestul Europei pentru munca va creste semnificativ din mai multe motive:
– scaderea puterii de cumparare in Rusia (Rubla s-a devalorizat in 2 ani de la 30 de ruble la dolar la 78 de ruble la dolar)
– criza economica acuta din Rusia inseamna si nevoie mai mica de angajati straini. Criza economica din Rusia va continua si in 2016
– cetatenii din Republica Moldova au si alte optiuni, in schimb concurentii lor din Armenia, Tadjikistan, Uzbekistan, etc, nu au aceasta flexibiliate astfel incat vor ramane mai mult si pe salarii mai mici

In plus, Rusia va trebui sa plateasca in ruble pensiile din Transnistria (in plus fata de cele din Crimeea, Osetia de Sud, etc) si a anuntat deja ca nu mai are bani pentru credite comerciale pentru tari terte, deci nu are bani de dat de pomana pentru vreun populist moldovean.

Asa ca singura cale pentru cetatenii de dincolo de Prut este sa se uite spre vest, sa faca reformele necesare pentru o integrare rapida in UE. Iar UE – si implicit Romania – sa aiba fonduri pregatite, nu va costa mult.

Top asistenta externa ca procent din PIB

Tarile Nordice conduc si in acest top, cu aproximativ 1% din PIB donat catre alte tari ca asistenta externa (locurile 1, 2 si 3 sunt ocupate de Suedia, Norvegia si Danemarca).

Sunt urmate de Marea Britanie cu 0,7% din PIB.

Ca suma absoluta pe primul loc este SUA cu 32 de miliarde de dolari; SUA aloca insa doar 0,2% din PIB pentru ajutoare internationale.

Privatizările in Rusia

Rusia a anunțat intenția de a privatiza 25% din colosul petrolier Rosneft.

Data fiind istoria recenta de naționalizări fortate in domeniul petrolier (si nu numai) din Rusia, ma întreb cat de inconștient sa fii sa participi la o asemenea farsa.

Statistici Romania vs. Tarile Nordice. La ce varsta nu mai depindem de parinti?

Am plecat definitiv din casa parintilor mei la 24 de ani; atunci am incetat sa mai depind de parintii mei.

In tarile nordice, media este la 20-21 de ani. In Romania, fetele pleaca la 25 de ani iar baietii un pic mai tarziu, la 29 de ani.

Raportul integral: aici

Indicatori economici in Rusia

Spuneam in articolul precedent ca sunt optimist ca Romania va avea crestere economica sustinuta pentru 2016 – 2017 de 4-5% pe an.

Rusia, in schimb, se afla la polul opus.

Cum 50% din veniturile la buget vin din petrol si cum petrolul a cazut la un nivel cu 40% mai mic decat cel bugetat de Rusia, primul ministru Medvedev a anuntat ca va reduce din nou cheltuielile bugetare.

Rusia este in recesiune si, daca este sa credem cifrele oficiale, a avut in 2016 un declin economic de 4% cu o inflatie de 15%; Dobanda de referinta a bancii centrale este de 11% ceea ce inseamna ca este extrem de scump sa faci investitii; accesul la capital strain este limitat. De rubla nici nu mai vorbesc. In plus, costul de productie a petrolului este destul de ridicat, mai ales in zona Arctica; este posibil ca productia de petrol a Rusiei sa scada. Un alt factor ce gatuie economia si bugetul de stat este coruptia. Prevad zile negre in 2016 pentru cetateanul rus.


Taguri