You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for December, 2015


La multi ani!

La multi ani celor ce au contribuit pe acest blog precum si cititorilor!

Tranzitia de la comunism s-a terminat

Silviu Brucan – fost lider comunist, ulterior dizident, iar dupa 1989 analist politic – a declarat ca Romania are nevoie de 20 de ani pentru a “deprinde democratia”.

In aceste zile sarbatorim 26 de ani de la caderea regimului dictatorial comunist.

Azi, tranzitia de la comunism la democratie este un fapt implinit. Romania este membra UE, NATO, a organizat alegeri ce au dus la repetate schimbari a puterii politice; am avut 4 presedinti si mai mult de 10 prim-ministri in ultimii 26 de ani. Libertatile pe care le avem azi (politice, economice, de miscare, de expresie, etc) par azi lucruri normale, insa lipseau cu desavarsire cu doar 26 de ani in urma.

Democratia romaneasca nu este perfecta; insa evenimementele din ianuarie 2012, demonstatiile model din 2013, alegerile din noiembrie 2014 si manifestatiile impotriva coruptiei din 2015 arata o Romanie vaccinata cu dorinta de democratie.

Romania nu mai este in perioada de tranzitie. Romania este azi o democratie functionala. Nu este o democratie perfecta, dar tocmai pentru ca azi traim in democratie ne dam seama cat de mult mai avem de lucru pentru a o imbunatati: de la constructie institutionala pana la schimari culturale masive, atat in societate, cat mai ales la nivel individual.

Romania a devenit o democratie. Intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem de acum incolo este cat de democrati sunt cetatenii ei.

De ce nu am scuti de impozit salariul minim?

Daca am scuti de impozit salariul minim pe economie, avantajele ar fi clare:

1. statul nu ar mai avea presiunea sociala de a-l creste; in acest fel firmele vor ramane competitive
2. cred ca evaziunea fiscala va scadea; multi dintre cei care lucreaza la gri / negru vor reusi sa se angajeze cu salariul minim; in acest fel contributiile sociale colectate vor creste
3. o suma egala cu salariul minim poate fi dedusa din toate salariile; in acest fel consumul, serviciile si – deci – economia, vor fi stimulate; somajul va scadea. Desigur, este posibil ca impozitele din cresterea economica (si a cresterii contributiilor sociale datorita cresterii numarului de angajati) sa nu fie suficiente; cel mai probabil diferenta va trebui acoperita din impoziatarea suplimentara (cu 20%?) a partii de salariu ce depaseste salariul minim.

Teroriști arabi si unguri

După ce i-au etichetat in fel si chip pe sărmanii refugiați, cerând garanții din partea UE ca nu sunt teroriști printre ei, iată ca ungurii iau acum apărarea unora care sunt acuzați de terorism.

Ma bucur sa vad ca opinia publica din Romania nu s-a isterizat asa cum s-a isterizat Viktor Orbán. Arată maturitate politica.


Taguri