You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for August, 2015


Dar ungurii, ungurii de unde au venit?

1. Autoritatile de la Budapesta miros a xenofobie, nu numai de acum cu criza imigrantilor, dar inca de cand dl. Orban a redevenit prim-ministru. Strainii sunt de vina. Indiferent de problema, strainii sunt de vina. Acum imigrantii, ca de ce vin asa de multi, ce vor, etc. Si ca soferul camionului unde au fost descoperiti 70 de morti nu era ungur, era roman. Sau albanez. Dar nu ungur. Ca si cum ar conta.

Dl. Orban si acolitii sai, inainte sa mai deschida gura, ar trebui sa se uite prin cartile lor de istorie, sa deschida la pagina cu originea poporului lor si sa citeasca. De cate ori este nevoie.

2. Slovacia si Polonia au decis ca vor sa primeasca doar refugiati crestini. Polonia acum vreo 500 de ani era mult mai liberala si mai toleranta cand a primit evreii izgoniti din Vestul Europei. Si nu le-ar strica nici lor sa deschida pagina din cartea lor de istorie sa reciteasca de unde au venit si ei.

Poorly made in China. Inclusiv statistici?

Am facut aici recenzia cartii “Poorly made in CHINa” de Paul Midler.

Un aspect interesant pe care am uitat sa-l scriu era despre neincrederea autorului in statisticile publicate de guvernul chinez. De exemplu se intreba daca intr-adevar in China locuiesc peste 1 miliard de oameni sau este doar o statistica umflata. Motivele pentru statistici umflate cu pompa se gasesc, doar am trait si noi in comunism. De multe ori vine ordin de la centru pentru ca una este sa se uite vecinii la tine ca o tara cu peste 1 miliard de oameni sau sub 1 miliard.

Alteori, statisticile sunt umflate local pentru ca anumite fonduri publice sunt alocate in functie de performanta locala. Asa ca daca ai umflat un pic in 1998, umfli inca un pic in 1999 si tot asa, ca un bulgare de zapada.

Cresterea economica a Chinei a avut si are inca loc dupa deschiderea economica din 1979; nu este niciun dubiu. Insa precizia cu care guvernul central atingea tintele inalte de crestere economica anuala m-au facut tot timpul sa-mi pun intrebari. Oricine greseste prognoze economice, cu atat mai mult in prognoze macro-economice, mai ales la rate mari si mai ales este greu sa fi precis cand economia este una uriasa cu plus-minus un miliard de oameni. Mai putin guvernul chinez, ei tot timpul atingeau tinta, an de an, timp de zeci de ani.

41 de luni

Preturile produselor la iesirea din fabricile chinezesti au scazut in fiecare luna in ultimele 41 de luni. In mod clar asta inseamna ca este prea multa capacitate de productie in China. Scade pretul la materii prime, la energie, pretul de productie va continua si el sa scada. Deflatia bate la usa din ce in ce mai tare.

Toleranta si intoleranta

Toleranta este o politica deschisa. Ea permite tuturor sa-si realizeze potentialul. Ca atare, societatea intreaga are de castigat.

Opusul tolerantei este intoleranta, fie ca vorbim de gay, de tigani, de imigranti, etc. Intoleranta este o politica inchisa unde o buna parte din populatie nu-si realizeaza potentialul; ca atare societatea in intregul ei ramane in urma.

Nu intamplator societatile cele mai avansate – si economic si social – au si cel mai ridicat grad de toleranta; iar unde intoleranta este la putere (vezi Siria; Coreea de Nord) avem de-a face cu adevarate dezastre umanitare.

Din cauza asta ma nelinistesc comentariile si luarile de pozitie atat din internet dar si din partea unor slujitori ai “traditiei” care miros rau de tot a intoleranta.

Cum e posibil?

La 25 de ani de la caderea comunismului, multe lucruri s-au imbunatatit, insa multe altele par sa bata pasul pe loc.

De exemplu, cum e posibil sa nu fi inlaturat coruptia din sistemul medical?

Cum de un oras atat de bogat precum Bucurestiul sa nu aiba autostrada de centura si sa nu aiba o retea de piste ciclabile?

Cum e posibil sa nu avem o retea de infrastructura, indeosebi rutiera? Si cum e posibil sa lasam o retea de cai ferate sa rugineasca cand avem atata de transportat?

Cum e posibil ca firmele de stat sa fie conduse pe criterii politice si cum de nu am reorganizat TVR-ul ala? Cum e posibil ca Centrul Vechi dintr-un Bucuresti bogat sa nu fie gata si sa aiba un miros de santier cu informatii, doar in limba romana cum ca “atentie, cade tencuiala”.

Cum e posibil?

Scriitorii de stanga delireaza sau pur si simplu mint

Iata ce ne scrie noua dna Victoria Stoiciu despre comunism:

“…. aspectele pozitive ce au caracterizat perioada comunista si care nu tin defel de esenta unui stat totalitar sau comunist, ci mai degraba de viziunea unui stat social. Educatie si sanatate publica universale, mobilitate sociala crescuta, locuri de munca accesibile tuturor, politici de locuire – toate astea sunt tot atatea achizitii din perioada de dinainte de 1989.”

Doamna Stoiciu ori delireaza ori minte… si minte generatiile tinere care au dreptul sa stie ca Sanatatea era publica universala dar cu standard mult sub cele normale: de la SIDA la mortalitate infantile si unde spaga a fost legea, lege pe care o vedem si acum. Invatamantul nu te pregatea pentru viata, ca dovada dezastrul societatii in 1990 ca sa nu mai vorbim de propaganda de la diferite materii, de la istorie la limba si literatura romana. Locuintele: imi pare rau, dar doamna Stoiciu nu a observat ca jumatate din Bucuresti a fost demolat cu cei care locuiau la case fiind mutati in cutii de chibrituri sau cu sate rase la pamant cu locuitorii mutati la bloc cu WC in curtea blocului. Mobilitate sociala: da, o mobilitate in sus a clasei securiste si comuniste a caror copii ne conduc si acum; in rest normal ca e mobilitate cand standardul de viata este extrem de jos.

Soluția pentru doctori este triplarea salariilor

Doar opinia lui Vlad Mixich mi s-a părut pertinenta in toată dezbaterea din ultimele saptamâni in ceea ce privește decizia justiției pe problema plicului la doctor.

Doctorii care primesc plic lucrează la stat. Statul, adică noi toți, oferă servicii medicale tuturor si plătește doctorilor o anumită suma, mult sub pregătirea si munca doctorilor. In același timp statul nu cere impozite ce ar asigura o finanțare corecta a sistemului medical si se bazează pe plic. Plicul este o umilința si, justiția are deeptate, o umilința ilegală. In toată povestea asta suntem cu toții ipocriți.

Soluțiile sunt doua: ori privatizam sistemul medical românesc, ori il ținem la stat, dar il finanțăm si ii contrlam costurile, iar plicul rămâne ilegal.

Eu optez pentru a doua opțiune pentru ca nu mi se pare corect ca cineva ce are o problema de sănătate sa nu aibă acces la doctor doar pentru ca nu are bani.

Insa nu este corect nici ca pacienții sa evite plata impozitelor. Toți ar trebui sa contribuie. Știu ca este greu ca peste noapte sa avem un sistem corect, asa ca pe termen scurt trebuie sa găsim resurse din alte părți. Cred ca menținerea TVA la 24% ar fi o soluție pentru ca asta asigura impozitarea si celor ce nu își declara veniturile.

Insa salariile doctorilor trebuie sa reflecte, repet, pregătirea, munca si riscurile pe care si le asuma; iar noi toți avem obligația sa nu-i mai umilim si sa asiguram finanțarea corecta a sistemului medical.


Taguri