You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for July, 2015


Mic comentariu despre protectia datelor si a identitatii

Toata lumea discuta zilele astea in Romania despre cazul de la Valeni-Vaslui. Detaliile sunt bine-cunoscute nu le mai reiau.

Ultimul scandal legat de cazul acesta are legatura cu prezentarea victimei intr-o emisiune de televiziune. Prin aceasta emisiune s-a dezvaluit identitatea victimei si a avut loc o expunere mediatica ce nu era necesara si care poate cauza si mai multe probleme celor implicati.

In mod corect comisia de cultura a Senatului s-a autosesizat si a cerut CNA sa investigheze o flagranta incalcare a dreptului la intimitate si la protejarea identitatii. Chiar daca (probabil) invitatia in emisiune a fost facuta cu acordul fetei respective un minim cod deontologic jurnalistic impunea protejarea identitatii.

Ceea ce este insa oarecum bizar este argumentatia oferita de comisia de cultura din Senat in legatura cu aceasta solicitare catre CNA.

“Goana dupa senzational si audienta a realizatorului de emisiuni TV Catalin Maruta, precum si a postului care a gazduit emisiunea a facut ca expunerea victimei sa se extinda la nivel national prin dezvaluirea identitatii ei”. (sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-20314225-comisia-cultura-din-senat-cere-cna-sanctiune-exemplara-pentru-emisiunea-maruta-victima-violului-din-vaslui.htm)

Probabil ca distinsii senatori ar trebui sa intreprinda acelasi demers similar si catre alte institutii- respectiv institutii ale statului roman.

O cautare de fix doua minute (atat mi-a luat mie, persoana de nespecialitate atat in domeniul informatic cat si juridic) pe portalul national de justitie (operat de Ministerul Justitiei) mi-a dezvaluit acelasi lucru (identitatea victimei). De aici si pana la obtinerea altor informatii care ar trebui protejate (de exemplu o cautare pe siteuri de socializare avand deja numele disponibil iti poate oferi foarte multa informatie suplimentara despre persoana in cauza, inclusiv posibilitatea de a o contacta direct samd) nu mai e decat un pas.

De ce Romania nu ar adopta si engleza ca limba oficiala?

In urma cu cativa ani argumentam ca suntem cu totii mandri de bogatia culturala a poporului nostru, suntem mandri de Caragiale, de Eminescu, de Iorga. Aceasta bogatie trebuie sa fie cel putin conservata. Iar in Uniunea Europeana diversitatea culturala ne face mai creativi, cu efecte benefice asupra societatii si a economiei.

Daca vrem insa ca economia Romaniei sa foloseasca din plin avantajele globalizarii iar firmele si cetatenii romani sa aiba o sansa in plus in fata vecinilor, daca vrem sa fim mai promitori fata de turisti si investitori, daca vrem sa fim mai productivi, oare nu ar fi bine sa adoptam si engleza ca limba oficiala?

Nu de alta, dar se pare ca elevii (si parintii lor) pun mare pret pe invatatul in limba engleza. In top 20 de specializari la admiterea in licee in 2015, nu mai putin de 12 sunt bilingve (romana – engleza).

Iran

Astazi a fost semnat un acord important ce duce la ridicarea sanctiunilor economice la adresa Iranului si, sa speram, va duce la normalizarea relatiilor intre Iran si Occident.

Iranul este pe locul 2 in lume dupa Rusia la reserve de gaz, rezervele de gaz ale Iranului sunt doar cu 25% mai mici decat cele ale Rusiei insa productia de gaz a Iranului este de 4 ori mai mica decat a Rusiei. Iranul poate deveni o alternativa serioasa (prin Turcia) la gazul rusesc pentru Europa.

De ce nu pleacă Ponta?

Ponta s-a retras din funcția de șef la PSD ca sa nu strice imaginea partidului. De ce nu aplica Ponta același raționament cand vine vorba de Parlamentul României sau de Guvernul României? Este mai importantă imaginea partidului sau imaginea României?

Romania poate deveni leaderul economic regional

Din statisticile FMI pentru PIB 2015 (in miliarde de dolari):

1. Grecia:___________207,15
2. Romania:_________189,75
3. Cehia:____________180,79
4. Ungaria:__________126,69
5. Slovacia:___________87,53
6. Ucraina:___________85,44
7. Bielorusia:__________60,53
8. Bulgaria:___________51,55
9. Croatia:____________48,87
10. Slovenia:__________43,02
11. Serbia:____________40,67
12. Bosnia:____________16,64
13. Albania:___________12,41
14. Macedonia:_________10,15
15. R Moldova:__________6,14

Paradeigma

O stim cu totii, lumea moderna datoreaza multe Greciei Antice. Modele culturale, de gandire, curente filozofice si – de ce sa nu recunoastem – modele morale. Printr-o ironie a sortii (cum altfel cand vorbesti de Grecia…) recenta Acropocalipsa este pe cale sa mai provoace niste schimbari in modelele de gandire, in paradigme (din grecul παραδειγμα = Paradeigma).

Este foarte greu sa desparti in alb si negru situatia, astfel incat s-o poti prezenta in tuse clare. Ce vedem noi acum este rezultanta multor forte care au lucrat in paralel sau in contradictoriu, a unor curente istorice, a unor erori politice si a unor defecte umane.

Haideti sa atingem cateva dintre aceste aspecte, paradigmatic vorbind…

Politica mai bate economia. Dar si cand se razbuna economia… 

Graficul de mai jos arata clar perceptia riscului de stat al Greciei, inainte de a intra in zona EUR, in timpul perioadei de bunastare si calm relativ 1999-2009, precum si dupa declansarea crizei financiare.

Nu degeaba se spune ca o imagine face cat 100 de cuvinte si ca perceptia este realitatea…

Screen Shot 2011-12-21 at 2.11.52 PM.png

sursa

Putem sa vorbim si despre faimosul grad de colectare a taxelor (mai jos) sau despre numarul de salarii date functionarilor de stat, valoarea pensiei raportata la PIB s.a.m.d, insa reiese destul de clar ca Grecia era cea mai putin pregatita – din punct de vedere economic – sa faca fata rigorilor zonei EUR.

Continue reading →

Ipocrizia ziaristilor si intelectualilor de stanga

Exista un concurs printre ziariștii si intelectualii de stânga sa găsească vina doar Germaniei pentru falimentul societății grecești si caută sa calculeze cat de mult e de fapt datoare Germania pe motiv de al doilea război mondial. Poate ca si nemții au partea lor de vina in toată dezbaterea asta, insa domnii socialiști sa nu uite ca grecii sunt bogați.

Si dacă e sa calculam, am calculat aici pe blog ca ocupația sovietica a României a costat 4 trilioane de euro. Nu se face Rusia vinovata si nu ar trebui ca Rusia sa plătească despăgubiri? La fel si pentru Polonia, țările Baltice și alte tari din fostul spațiu sovietic.

Chiar si Germania a pompat peste 1 trilion de euro in Germania de est ca sa ii ajute pe fratii lor din Est. Nu ar trebui ca Rusia sa plătească banii ăștia? Compensează cineva Germania pentru teritoriile ocupate precum Konigsberg (azi Kaliningrad, Rusia) sau Polonia pentru Lvov? Sau Romania pentru teritoriile pierdute?

(Si dacă este sa ne uitam la greci si sa exageram un pic, nu ar trebui sa ne compenseze pentru regimul fanariot si pentru tradarea lui Tudor Vladimirescu?)

Dacă este sa ne uitam mai la est, respectiv in Coreea de Nord vedem cum un regim comunist cu sprijinul Rusiei si al Chinei tine in pușcărie 24 de milioane de oameni, mtu dintre ei chiar mor se foame. Aia este o tragedie adevarata, oare nu ar trebui domnii intelectuali sa ss revolte? Poporul coreean pierde 500 de miliarde pe an datorită ocupației comuniste din Coreea de Nord. Dar domnii intelectuali de stanga probabil ca tot pe americani dau vina ca prea are succes Coreea de Sud.

Dar asta este moda stângii: de fiecare data sunt de vina cei care au valori precum munca.

Angajam casier. Cu dedicatie.

Am primit de la un colaborator al blogului anuntul de mai jos de angajare a unui casier la o institutie publica. Am vazut sute de anunturi de angajare in mediul privat pentru joburi de nivel de intrare precum casier; insa citind birocratia din spatele anuntului de mai jos nu ai cum sa nu te crucesti.

Oricum, un test pentru cititori: va rog sa identificati pentru cine este rolul scos la concurs:

Se organizează concurs în vederea ocupării pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale de execuţie vacantă de casier, gradul I, din cadrul activităţii impozite şi taxe locale. Pentru a ocupa un post contractual vacant candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale, conform HG nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare:
a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;
b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
d) are capacitate deplină de exercițiu;
e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
f) îndeplineşte condițiile de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;
g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.
Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:
– studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat;
– vechime în specialitatea postului: minimum 9 ani ;
– cunoştinţe operare PC-nivel mediu.
Concursul se va organiza conform calendarului următor:
-22 iulie 2015, ora 10:00: proba scrisă;
-24 iulie 2015, ora 10:00: proba interviu.
Dosarele de înscriere se depun la sediul instituției în termen de 10 zile lucrătoare de la publicarea anunțului si vor conține următoarele documente:
1.cererea de înscriere la concurs adresată conducătorului autorității sau instituției publice organizatoare;
2.copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
3.copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor care atestă îndeplinirea condițiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituția publică;
4.carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea în muncă, în meserie și/sau în specialitatea studiilor, în copie;
5.cazierul judiciar sau o declarație pe propria răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru care candidează;
2
6.adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
7.curriculum vitae.
Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății.
În cazul în care candidatul depune o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale, în cazul în care este declarat admis la selecția dosarelor, acesta are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului.
Copia actului de identitate, copiile documentelor de studii și carnetul de muncă sau, după caz, adeverințele care atestă vechimea vor fi prezentate și în original în vederea verificării conformității copiilor cu acestea.

Votul Greciei trebuie respectat. Sa le uram drum bun in afara UE!

Institutiile din Grecia au spus ca este OK ca un referendum pe teme fiscale complicate sa fie organizat in doar cateva zile fara a lasa opozitia (si nu doar partidele de opozitie, dar si sindicate, organizatii patronale, societatea civila, etc) sa se organizeze, sa se dezbata, sa se imparta pliante, etc; votul a avut loc legal si trebuie respectat.

Nu vad cum celelalte 18 tari din zona euro, care sunt si ele democratii, pot accepta doar vointa poporului grec si nu si vointa propriilor popoare.

In sens mai larg, nu vad cum Uniunea Europeana mai poate accepta un membru, Grecia, care a afirmat ca insitutii cheie ale UE sunt organizatii teroriste in timp ce suporteri ai guvernului au ars steagul UE.

Nu vad cum Grecia are somaj printre tineri de 50%, asta in timp ce sute de mii de straini vin in Grecia sa lucreze in servicii, agricultura. De ce aceste locuri de munca nu sunt ocupate de acesti tineri care au votat “NU”?

Nu vad de ce Uniunea Europeana ar plati mai multi bani pensionarilor greci care se plang ca pensiile de 800 de euro pe luna nu sunt suficiente, asta in timp de pensiile din Europa de Est sunt de 2-3 ori mai mici.

Uniunea Europeana este depsre valori precum munca si responsabilitate. Grecia a votat impotriva acestor valori. Este dreptul ei democratic; insa nu are ce cauta in UE.

Sa nu uitam, Romania este acționară la FMI

Sunt 188 de state acționare la FMI, Romania deține 0,44%, dar sunt si alte tari mult mai sărace care sunt acționare.

Grecia a decis sa nu plătească 1,5 miliarde de euro, deși își permite. Am arătat intr-un articol precedent ca rezerva de aur a Greciei valorează de 3 ori pe atât., desigur exista si multe alte posibilități pentru Grecia sa plătească. Grecia este o tara bogata, sau cel puțin mai bogata decât Romania si mai bogata decât 75% din țările care au acțiuni la FMI.

Practic, celelalte state nu au acces la acești bani pe care Grecia, cu nesimțire, a decis sa nu-i plătească.
Sa le fie Rușine! Si sa le fie Rușine si tuturor revoluționarilor sau activiștilor de stânga care confunda voit FMI-ul cu sistemul bancar privat.


Taguri