You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for June, 2015


Ce fel de Europa ne dorim?

Europa a gresit.

A gresit pentru ca a construit un stat social fiind in acelasi timp prea generoasa cu cei care nu vor sa munceasca. A gresit pentru ca este liberala: oportunitatile pentru cetatenii Europei sunt imense. Europa crede in competitivitate. Europa greseste si cand doreste binele celor din Ucraina, cand doreste sa-i salveze pe sarmanii din Mediterana in loc sa-i inece.

A gresit pentru ca iata, aceste valori liberale intra in conflict cu puturosii, cu nationalistii si in general cu grupuri de interese. Si a intrat in acest conflict doar cu o mana de functionari; nu are cine stie ce buget, nu are armata, nu are servicii secrete, nu are institutii media pentru propaganda.

Europa este intotdeauna de vina. Atunci cand Ponta nu poate fura, este din cauza ca nu il lasa Europa. Cand Tsipras nu isi poate dezvolta statul lui revolutionar format prin clientelism si plin de puturosi este de vina Europa. Cand lenesii Europei de Vest sunt pusi la munca, de vina este Europa ca lasa libertatea est-europenilor sa munceasca unde doresc si din cauza asta apar populisti precum Farage in Anglia si Marine Le Pen in Franta.

Acum depinde de noi ce vrem de la Europa: vrem ca Europa sa fie o colectie de valori precum munca cinstita, liberalism (a propos,nu exista niciun terorist sau tiran din familia liberala), concurenta? Sau ne dorim o Europa care fura de la cei care muncesc pana la punctul cand nu se mai produce nimic?

Alegerea e simpla. Eu aleg Europa, da, cea care greseste.

Angajatii Primariei Sector 1 nu au nicio responsabilitate?

Ieri a fost arestat Chiliman, primarul sectorului 1 din Bucuresti, impreuna cu alti 3 indivizi din cadrul primariei care luau 15% spaga la lucrarile acordate de primarie.

Se pare ca o parte din spaga se ducea si la alti cativa angajati ai primariei, insa inca nu se stie cat si unde.

Cum este posibil ca alti angajati ai primariei sa nu stie ce se intampla, sa nu vada preturile umflate? Ce au pazit angajatii de la departamentul financiar? Nu au vazut preturile umflate cu pompa? Dar cei care luau lucrarile in primire, nu vedeau nimic?

Unde este, deci, responsabilitatea angajatilor primariei? Si, in sens mai larg, unde este responsabilitatea majoritatii angajatilor la stat? Daca 99% din angajatii la stat si-ar face corect datoria publica, am avea o administratie eficienta si curatata de coruptie.

Responsabilitatea fata de cetatean nu este doar a politicienilor care, iata, fac matrapazlacuri; dar in primul rand al angajatilor la stat. DNA singura nu poate lupta cu hidra coruptiei, este nevoie si de majoritatea angajatilor la stat sa ajute.

Evident, responsabilitatea este si a populatiei sa nu mai dea spaga, sa se informeze cat poate mai mult si sa ceara o administratie eficienta si corecta, sa se implice mai mult. Sa nu uitam ca atat Chiliman, dar si Vanghelie, Mazare sau Ponta au fost alesi cu majoritati zdrobitoare.

UPDATE, VINERI, 19 iunie, seara: nici pana la ora asta, departamentul de comunicare al primariei sector 1 nu a scris nimic despre arestarea lui Chiliman & Co; ultima postare este “Andrei Chiliman, a fost nominalizat la prestigiosul premiu Roger Léron, decernat de către Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu”.

Sunt in siguranta depozitele in bancile grecesti?

Guvernul de la Atena da semne din ce in ce mai clare ca nu vrea sa dea bani inapoi.

Acelasi guvern este actionar majoritar in bancile grecesti cu o puternica prezenta pe piata romaneasca. Subsidiarele bancilor grecesti din Romania functioneaza pe baza unei licente emise de autoritatile romane si se supun, teoretic, legilor romanesti.

Insa nu imi este clar ce actiuni a luat deja BNR-ul care sa impiedice transeferul depozitelor facute in Romania catre Grecia pentru plata de pensii in Grecia de 3 ori mai mari decat in Romania. Practic, guvernul grec are o licenta sa ia depozite in Romania si cand e supusa presiunilor votantilor din Grecia, nu cred ca ii intereseaza de licenta bancara din Romania. Am vazut recent exemplul islandez unde deponenti englezi si olandezi au ramas cu miliarde lipsa; deci se poate. Iar cand e vorba de Grecia dlui. Tzipras, trebuie sa fim de 10 ori mai atenti.

Grecia are bani pentru plata transei FMI pentru iunie

Grecia trebuie sa plateasca 1,5 miliarde de euro ($1,7 miliarde) la sfarsitul lui iunie.

Premierul grec sa plange ca nu are bani. Insa minte.

Grecia are o rezerva de aur de 112 tone, adica $4,2 miliarde. Grecia nu are decat sa vanda 45 de tone din cele 112 si isi plateste rata catre FMI pentru iunie.

REPUBLICARE: Imperii: stare de spirit si lideri

Nota: Postare publicata pe 27.05.2009.

Imperiile se construiesc pe sinergia a trei factori: stare de spirit, oameni si lideri. “Imperiul” serii este CF Barcelona: spiritul catalan, oamenii (jucatorii) si liderii (Guardiola, Messi). Cand toate cele 3 elemente se unesc, orice obstacol poate fi trecut. Chiar si cand totul pare pierdut, norocul isi face aparitia. Rezultatul? Liga Campionilor, campionatul, Cupa Spaniei. Sportul ne ajuta sa disecam succesul si sa creem conditiile pentru multiplicarea sa.

Ziua de maine va aduce caderea, cauzata nu de factori externi, ci exclusiv de slabiciunile conducatorilor. De seara in care Guardiola isi pierde inspiratia, iar lui Messi nu ii iese nimic. Imperiul se prabuseste.

Dar morala e alta. Spiritul nu se pierde. El mentine vie flacara, astfel incat, poimaine, alti oameni si alti lideri vor putea recladi Imperiul.

In mod brutal, e diferenta dintre succesul replicat al Barcelonei si succesul unic al Stelei. Si poate explicatia (poate nedreapta si poate simplificatoare) pentru care Romania se afla acolo unde se afla.

Spre deosebire de oameni si lideri, spiritul nu se poate cumpara. El se poate eventual construi, prin dedicatie pe termen lung. E imposibil de spus ca ne va lipsi mereu, dar e la fel de improbabil de afirmat ca vom reusi sa il construim vreodata.

BBC despre Ponta

BBC scrie despre Ponta aici:

Romanian prosecutors have started questioning Prime Minister Victor Ponta, who is suspected of forgery, tax evasion and money laundering.
The case, concerning Mr Ponta’s work as a lawyer in 2007-2008, is being handled by the anti-corruption agency DNA.
He allegedly used forged invoices from a law firm to buy two luxury apartments and a Mitsubishi Lancer car, Romanian media report. The DNA has arrested several well-known politicians in recent months.
Former government ministers, media moguls, judges and prosecutors are all under investigation.They include Elena Udrea, a former minister of tourism and former presidential candidate.
The DNA investigation has also spread to Mr Ponta’s mother, sister, brother-in-law Iulian Hertanu and senator Ilie Sarbu, who is his father-in-law.
Mr Ponta took office in 2012, leading the centre-left Social Democratic Party (PSD). It is the largest group in parliament, and emerged out of the old Communist Party.

Ma intreb, cand isi da acest individ demisia? Cum de PSD-ul si suporterii PSD-ului nu sunt primii care sa-i ceara demisia? Ce zic cei care l-au votat?

Ponta

Chiar nu exista PSD-isti cinstiti care sa-i ia locul lui Ponta?


Taguri