You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for April, 2015


Reducerea TVA are un impact mai mare asupra celor cu venituri mai mici

Reducerea TVA, desi considerata drept o miscare pro-business si care are si avantajul de reducere a evaziunii fiscale, este o masura clasica de stanga: impactul cel mai mare este asupra celor cu venituri mici (procentul de TVA platit in total venituri este mai mare la cei cu castiguri mici).

Imi este teama ca reducerea TVA este o manevra mai degraba electorala. Deficitul bugetar va trebui acoperit de undeva dupa alegerile din 2016, cel mai probabil din cresterea impozitelor pe munca, profit sau proprietati.

Trei surse suplimentare de crestere economica in 2015

Anul 2014 s-a incheiat cu o crestere economica de 2,8%.

Eu cred ca pentru 2015 putem sa fim mai optimisti; avem cel putin trei surse noi de crestere economica:

1. Cursul de schimb cu leul ancorat la euro face ca produsele romanesti sa nu-si piarda din competitivitate fata de firme din zona euro, insa castiga enorm fata de firme din zona non-euro, in special din Asia; atat pe piata romaneasca, pe piata zonei euro, dar si pe alte piete.

2. Tot cursul de schimb euro – dolar aduce crestere economica mai mult decat prevazut in zona euro, principala piata de export a Romaniei. De exemplu, guvernul Italiei estimeaza un beneficiu de 0,5 – 1% din PIB in 2015.

3. Importurile de energie costa mai putin, ceea ce inseamna o balanta de plati mai favorabila si, teoretic, mai multi bani in buzunarele consumatorilor, bani ce pot fi folositi pentru alte servicii si produse.

In opinia mea, orice crestere economica de sub 4% in 2015 ar reprezenta un esec.


Taguri