You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for February, 2015


Galusca pentru ruși

Un lider al opozitiei din Rusia a fost împușcat înainte de un miting pentru pace. Probabil rușii vor da vina pe americani, pe britanici, pe NATO, pe fascistii ucrainieni sau, cine știe, poate ca Boris Nemtov s-a sinucis tragandu-si 4 gloante in ceafa.

Un nou val de privatizari in Europa

Italia a anuntat zilele trecute ca doreste sa vanda parte din ENEL pentru 2 miliarde de euro. Spania a cedat controlul in AENA (firma care controleaza aeroporturile din Madrid si Barcelona) pentru 4 miliarde de euro. Marea Britanie a vandut 60% din Royal Mail (Posta Britanica) + inca 10% distribuita la angajati pentru circa 2 miliarde de lire sterline. Marea Britanie a vandut si parti din banca Lloyds pentru cateva miliarde de lire. Reteta urmata pare simpla: firmele respective isi imbunatatesc performanta si sunt gata de privatizare, iar statul incaseaza sume frumusele pentru reducerea deficitului; in acest fel se impusca doi iepuri: deficit public mai mic si firme eficiente – si care nu cer bani de la buget – pe piata.

Ma uit la ultimii 3 ani in Romania si nu vad nimic: nicio firma de stat pusa pe picioare, nicio privatizare de succes, doar inchideri de firme, lichidari, insolvente; vad chiar pasi inapoi cu manageri competenti de la Posta Romana sau de la Tarom sau de la CFR dati afara pentru ca loveau in sistemul clientelar si corupt.

Oare cat mai putem rabda ca firmele de stat sa fie violate de politic?

Raportul costurilor TVR vs. ProTV

Ultimele date disponible anuale sunt pe 2013 si ele arata cheltuieli totale de 569 milioane de lei pentru TVR si aproximativ 700 de milioane de lei pentru posturile din familia ProTV (inclusiv Acasa TV, etc). Adica TVR cheltuieste 80% din cat cheltuieste liderul de piata din Romania in conditiile in care audienta (adica productia) este la sfert. Asta imi indica o ineficienta colosala la TVR fata de un operator privat cu aproximativ acelasi buget pe partea de cheltuieli totale.

Se impune o reforma din temelii a managementului TVR si, daca este nevoie si mi se cere, pot sa ofer gratuit o mana de ajutor. Cu experienta mea din domeniu cred ca o astfel de reforma poate da rezultate dupa 12 luni; TVR isi va putea plati datoriile fara probleme, pierderile vor fi eliminate complet iar relevanta programelor substantial mai mare. Asta inseamna ca banii din taxa TV vor fi folositi in scopul asumat prin actul constitutiv al TVR si ca un bun al statului va fi folosit in mod corect.

Reforma TVR tine insa de vointa politica.

Felicitari CCR!

CCR a respins cerinta din legea partidelor care punea restrictii precum minim 25.000 de membri pentru infiintarea unui partid politic. O decizie pe care o consider corecta.

Personal sunt pentru modelul norvegian unde chiar si doua persoane pot infiinta un partid politic.

Raportul SAR pe 2015

De citit Raportul SAR 2015.

Structura raportului:

1. Ajustarea cotei unice și crearea de locuri de muncă prin simplificare fiscală
2. Buna guvernare rămâne cea mai bună strategie de creștere economică
3. Eficientizarea sistemului de achiziții publice
4. O anticorupție mai profitabilă și mai autonomă financiar
5. Descentralizare asimetrică cu geometrie flexibilă
6. Finalizarea priorităților în domeniul infrastructurii
7. Deschiderea pieței de energie regenerabilă pentru producătorii mici și foarte mici
8. Stoparea exodului creierelor din domeniul medical cu resurse existente
9. Deplasarea fondurilor europene din agricultură de la consum spre investiții
10. Introducerea unui sistem flexibil de redevențe care să împace nevoile bugetului cu necesarul de investiții
11, Securizarea activității agricole în scopul creșterii productivității
12. Politica de colectare a taxelor trebuie să treacă de la penalizare la stimulare

Situatiile financiare auditate ale PNL si PSD

Am cautat pe net si in primul rand pe site-urile celor doua mari partide din Romania, PSD si PNL si nu le-am gasit situatiile financiare auditate.

Cred ca a venit timpul ca cei doi lideri, Ponta si Blaga, dar si presedintele Romaniei sa-si asume rolul de lideri si sa impinga o agenda a transparentei financiare in politica. In definitiv si pentru asta s-a votat in noiembrie anul trecut.

Partidele sunt niste organizatii, ca oricare alta: au active, au fonduri, au venituri si cheltuieli. Insa buna parte dintre venituri si cheltuieli sunt convins ca sunt in afara bilantului cu partidele politice din Romania fiind organizate ca niste piramide clientelare; cu bani negri sau diferite nuante de gri.

A venit timpul ca partidele sa publice cat mai detaliat situatiile financiare: de la cine a primit bani, cat, pe ce a cheltuit si cu cine a cheltuit; de cate ore de voluntariat au beneficiat si cine a participat la voluntariat; ce donatii in natura au primit, etc. Iar situatiile financiare sa fie auditate de o firma recunoscuta pentru independenta ei. Iar daca bilantul nu este semnat de auditor, atunci partidul se desfiinteaza automat cu toti alesii acelui partid fiind considerati demisi (urmand a avea loc imediat alegeri partiale).

Iarasi numiri politice.

Sefii de la RADET si RATB au fost iarasi numiti pe criteria politice in ciuda unei legi destul de clare, in ciuda bunului simt si in ciuda mesajului trimis de alegatori in noiembrie.

Numirile politice vor duce, ca de obicei, la furt, la coruptie, la clientelism, la ineficienta economica dar utila din punct de vedere electoral.

Ineficienta ne costa la buzunar iar modul asta de a face numiri pe criterii pe criterii clientelare si care incurajeaza coruptia duce la slabirea statului. Nu putem sa cerem UE sau SUA sa ne ajute tot timpul, trebuie sa ne mai ajutam si noi. Deci NU numirilor politice!

Pe scurt despre Romania in lume saptamana trecuta

1. Saptamana trecuta atat BBC cat si The Economist au scris despre progresele Romaniei in domeniul luptei impotriva coruptiei. Sefa DNA a fost laudata, SRI-ul si el si au fost cautate si opinii independente din Romania. Vocile independente au ramas aceleasi: Alina Mungiu si Cristian Ghinea. Si nu Sebi Lazaroiu.

2. Channel 4 din Marea Britanie a produs un mini-serial documentar “The Romanians are coming”. Am urmarit si eu primul episod si da, imaginile din Romania prezentate, desi reale, nu sunt reprezentative. Insa cele trei cazuri prezentate, cazuri extreme, sunt pozitive: este vorba de lupta unor oameni cu necazurile, oameni care accepta cele mai de jos joburi pentru a-si imbunatati situatia; oameni care sunt corecti si muncitori.

Iar publicul serialului nu este comunitatea romaneasca, ci publicul britanic. La un moment dat, un presonaj din documentar, trecand pe langa o saltea aruncata in strada spune “ce faina este” iar cand este in fata unor case parasite spune ca este pacat sa fie nelocuite cand sunt oameni pe strada. Alt personaj, afland ca a fost acceptat ca gunoier, saruta frunze cazute pe strada si spune: “cum sa nu faci curat in tara asta, este raiul pe pamant”. Repet, sunt mesaje catre publicul britanic.

Si sa fim seriosi, daca Romania ar fi fost un mare succes nu am fi avut 3 milioane de emigranti, ci 3 milioane de imigranti. Si sa nu uitam ca Bulgaria are de 5 ori mai multe venituri din turism decat noi, desi este o tara de 2 ori mai mica. Eu zic ca e mai important sa cerem guvernului sa-si faca treaba.

3. Simona Halep: ca vrea, ca nu vrea, a devenit ambasadoarea noastra in strainatate. Felicitari si multa bafta!

I am a Ukrainian

Acum un an, pe 20 Februarie 2014, am re-publicat pe blog acest apel emotionant al tinerilor din Ucraina care luptau pentru democratie si care erau ucisi de lunetisti.

Azi este 20 Februarie 2015, dar mesajul tinerilor din Ucraina este la fel de actual. Intre timp au murit mii si mii de ucrainieni, peste 1 million au plecat din zonele de conflict intre Ucraina si prietenii lui Ianucovici. Ucraina a pierdut si Crimeea cu membri ai comunitatii tatare de acolo fiind expulzati pentru opiniile lor.

Ca europeni si romani, i-am abandonat pe vecinii nostri. Iar daca nu ne pasa de vecinii nostri, se pare ca nu ne pasa nici de noi pentru ca un vecin slab, instabil si nedezvoltat ne slabeste si pe noi. Este interesul Europei si al Romaniei pentru o Ucraina puternica economic, democratica si stabila.

Ceea ce trebuie facut este sa investim in proiecte economice comune, sa liberalizam comertul si sa liberalizam toate relatiile dintre Ucraina si Europa. Nu va fi usor, iar experienta noastra din ultimii 25 de ani ca romani trebuie sa ne fi invatat asta.

Insa Ucraina are nevoie de ajutorul nostru, ajutorul trebuie sa fie vizibil si trebuie sa fie acum.

Noul cod fiscal sau carul inaintea boilor

Noul cod fiscal promite multe, mai ales reducerea TVA la un nivel care sa incurajeze economia, inclusiv la reducerea evaziunii fiscale.

Insa ceea ce este mai important decat codul fiscal este profesionalizarea aparatului de stat care ar duce la economii de 10% la buget prin eliminarea spagii, ar duce la o absorbtie de 100% a fondurilor europene si ar duce la o eficientizare a gaurilor negre numite companii de stat.

Ideile din codul fiscal sunt bune insa singure nu vor duce la cresterea economica dorita si vor duce de fapt la o colectare si mai mica de impozite si taxe. Iar Romania are nevoie de investitii serioase in educatie, in sanatate, infrastructura, etc. Ca sa nu vorbim de armata unde deja marim cheltuielile de la 1,3 – 1,5% la 2% din PIB. Romania are nevoie deci de mai multi bani.

Argumentam ca Romania are nevoie si chiar poate sa aiba crestere economica de 10% pe an timp de 10 ani. Este bine sa reduci procentul la taxe, insa economia trebuie sa creasca mult mai repede iar pentru asta este nevoie de reforma aparatului de stat, reforma pe care guvernul, dar si principalele partide de opozitie, nu se grabesc sa o aiba ca prioritate.

Problema cu Grecia e simpla. Si tine de valori.

Uniunea Europeana se bazeaza pe valori. Iar aceste valori au adus atat prosperitate cat si libertate individuala. Sunt valori care au atras ca un magnet tari din Estul Europei si continua sa atraga. Exact acum 1 an, manifestanti la Kiev fluturau steagul Uniunii Europene in timp ce erau impusati de lunetistii lui Ianukovici (fugit ulterior in Rusia).

In Grecia in schimb, o tara cu un PIB / locuitor de 10 ori mai mare decat cel al Ucrainei, am vazut zilele astea manifestanti impotriva UE care, ca niste teroristi, au dat foc steagului UE. Si asta in fata sediului guvernului de la Atena si sub privirea aprobatoare a cuplului Tsipras – Varoufakis.

Nimeni nu tine Grecia cu forta in UE. Daca ei au alte valori, nu au decat sa iasa.

10%

Iata ca a devenit public (intr-un document al DNA referitor la un fost ministru) care era comisionul cerut de politicieni in schimbul unor contracte din bani publici.

Acest comision de 10% creste costurile de a face afaceri in Romania, fara sa mai punem la socoteala impactul asupra mediului concurential (firmele care dau spaga au un avantaj concurential) si impactul asupra culturii de business din Romania.

Daca de la clasa politica atuala nu am mari sperante; tacerea mediului de afaceri in privinta spagilor mi se pare suspecta, complice chiar; dar si contrara intereselor mediului de afaceri.


Taguri