You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for December, 2014


In bezna. Si la ce folosesc institutiile.

Cineva care a suferit enorm pentru Romania a fost decorat pentru sacrificiul personal adus Romaniei. Bineinteles, i se cere sa fie nepatat, mai ceva ca Alba ca Zapada. Daca nu e, cei care l-au decorat trebuie sa-si dea demisia pe motiv ca nu au avut la dosar toate declaratiile facute de cel decorat din ultimii 75 de ani.

Este un mod extrem de simplu pentru a rezolva dilema. Avem o institutie, CNCD (careia i-am scris si de la care am primit si raspuns in termenul legal), care este abilitata in a stabili daca cineva a discriminat sau nu. Deci inainte de a arunca cu piatra, nu inteleg de ce anumiti mari intelectuali nu se coboara un pic la partea practica si sa verifice niste lucruri simple cu institutiile abilitate. Daca intr-adevar se constata ca a discriminat, trebuie pusa in balanta cu celelalte argumente si, eventual, retrasa decoratia. Cam asa s-ar face lumina in acest caz.

Imi este teama insa ca unii prefera sa stea in bezna.

PS. tin sa reamintesc faptul ca fostul presedinte a fost atentionat de catre CNCD de vreo trei ori pentru declaratii la adresa romilor (o alta minoritate ce a fost discriminata in perioada 1938 – 1945) si nu imi amintesc ca acesti intelectuali vigilenti sa-i fi cerut demisia.

Sarbatori fericite!

Se incheie un an greu, foarte greu. Niciun vecin al Romaniei nu o duce prea bine.

Ucraina este in recesiune severa dupa ce a pierdut Crimeea si are un razboi in Est. Din fericire, a scapat de Ianukovici si a adoptat o optiune clar pro-occidentala. Din nefericire, Occidentul nu imbratiseaza Ucraina.

Ungaria a alunecat si mai mult pe panta nationalismului demagogic al lui Victor Orban. Turcia se scalda intr-o situatie asemanatoare. Serbia se indoieste de drumul european. Bulgaria a avut alegeri si a scapat de guvernul socialist insa noua majoritate guvernamentala este destul de fragila.

Republica Moldova a facut pasi importanti si pro-europeni.

Din pacate, Rusia a dezgropat securea razboiului si ne va face sa dam mai multa atentie si mai multi bani la buget pentru armata. Din pacate, cu toate problemele din vecinatatea Romaniei ne va fi greu sa crestem economic asa cum ne-am dori: este mai greu sa facem acum comert cu Rusia de exemplu.

Pretul la petrol a coborat, lucru ce va duce la imbunatatirea balantei de plati si va lasa mai multi bani pentru consum, daca pretul la petrol va ramane la nivelul actual, vom avea un plus de crestere economica. Acelasi pret al petrolului va ajuta si la revenirea economica din zona euro; SUA si Marea Britanie deja au crestere economica destul de buna.

Insa cel mai bun lucru in 2014 a fost simtul civic de care a dat dovada poporul roman; presiunea pe clasa politica de a face reforma statului este mai mare ca oricand, sa speram ca ne vom mentine luciditatea si ca societatea civila va face presiuni pe partidele politice sa se indeparteze de sistemul clientelar.

Eu sunt optimist pentru 2015. Va urez tuturor Craciun Fericit si La Multi Ani!

Cat de mult s-a dezvoltat Romania in ultimii 10 ani si unde ne indreptam in urmatorii 5 ani

Sunt la un moment de bilant. Nu numai pentru ca se termina anul 2014 cand implinim 25 de ani de la revolutie, dar si pentru ca s-a incheiat (sau a inceput) un nou ciclu electoral iar in noiembrie 2014 mesajul publicului a fost unul fara echivoc.

O sa incerc sa aplic in acest articol modelul de dezvoltare ce a caracterizat democratiile liberale in ultimii 50 – 100 de ani si anume pe cei trei piloni: democratie, stat puternic si domnia legii.

A progresat Romania in acesti ultimi 10 ani pe cei trei piloni? Cat de mult si cum vad urmatorii 5 ani.

Introducere

Dezvoltarea economica si prosperitatea individuala au mai multe sanse atunci cand cei trei piloni: democratie, stat puternic si domnia legii se regasesc simultan.

Democratia asigura pace sociala: nu avem de-a face cu un grup mic, oligarhic, ce controleaza resursele tarii si care imping catre un nivel ridicat de inegalitate. Problema nu este doar inegalitatea in sine ci si faptul ca, dupa ani buni de system oligarhic, societatea si economia nu avanseaza, vezi Rusia, cu risc ridicat de miscari sociale. Democratia asigura si controlul asupra abuzurilor statutlui.

Statul puternic – inseamna un stat care este in stare sa asigure servicii: fie ca este vorba de siguranta individuala, de aparare, de educatie, de sanatate; un stat care aplica legea; un stat care este in stare sa colecteze taxe pentru a oferi servicii cetatenilor.

Domnia legii – toti cetatenii sa fie egali in fata legii si unde legea conteaza si nu averea sau pozitia in societate.

1. Democratia

Cred ca Romania a facut progrese democratice in ultimii 10 ani, dar nu foarte mari. Desi au fost fraude electorale, cred ca vointa populara nu a fost incalcata. Presedintele are doar doua mandate (spre deosebire de alte tari, de ex. Venezuela unde se schimba constitutia pentru a acorda mai mult de doua mandate); votul popular este in general aplicat.

Poate cel mai important progres a fost constientizarea puterii votului in noiembrie 2014. Asta va duce, sper, la cresterea standardelor politicienilor. In general, in perioada 2004 – 2014 politicienii au tinut cont mai mult de vointa populara, primarii isi fac mai bine treaba iar guvernantii isi prezinta mai des demisia.

Exista insa si multe vulnerabilitati: de exemplu intentia oamenilor politici de a fenta legea prin legi noi; de a-si acorda avantaje. De asemenea, mass-media a devenit mult mai controlata si folosita in scop politic.

Libertatea de expresie nu a fost ingradita la fel de mult in acesti ultimi 10 ani, spre deosebire de perioada 2000 – 2004. Noi tehnologii, precum stirile on-line si facebook au inarmat cetatenii cu instrumente anti-manipulare.

Pentru urmatorii 5 ani ar fi de dorit lipsa de restrictii in domeniul internetului (spre deosebire de Rusia, Turcia sau Ungaria). De asemenea, depolitizarea TVR trebuie facuta. In ceea ce priveste televiziunile de stiri controlate politic cred ca este nevoie de un nou CNA. Nu sunt impotriva a cat mai multe televiziuni de stiri controlate politic (pentru ca asigura o pluralitate de idei), insa trebuie sa fie clar cine e proprietarul, care este profitul sau pierderea si, mai ales, sa respecte regulile licentei TV acordate.

Insa cel mai important este dreptul de a allege si de a fi ales: nu cred ca mai trebuie tolerate fraude electorale de niciun fel. In plus, partidele politice trebuie sa fie mai deschise competitiei electorale si ar trebui schimbata legea partidelor politice, de ex. sa poti face un partid chiar cu doar 2 membri.

2. Statul puternic – Si aici am facut progrese, unele semnificative, altele nu. Sunt anumite institutii care erau deja puternice in 2004, precum armata. Politia incepe sa se intareasca si sa devina mai eficienta, insa sunt inca prea multe influente politice. Serviciile de securitate si de externe au devenit mai puternice, de ex. prin procesul castigat cu Ucraina pentru zona economica a Marii Negre. Insa MAE tot nu-si face datoria fata de cetateni. Educatia si Sanatatea au ramas la fel ca in 2004. La fel si ANAF-ul si Ministerul Finantelor.

Daca vrem ca Romania sa progreseze, trebuie investit 6-8% din PIB in educatie si cercetare insa institutiile de educatie si cercetare trebuie sa fie independente si eficiente; universitatile sa iasa de sub controlul oligarhiilor din jurul rectorilor.

Firmele de stat nu au devenit independente: FMI a obligat guvernul Boc sa aiba conduceri profesioniste insa atat Boc, cat si MRU sau Ponta au fentat cu mare talent OUG 109 / 2011 privind guvernanta corporatista. CFR, Tarom, Posta Romana sunt exemple unde s-a mimat managementul profesionist de ochii FMI pentru ca mai apoi sa redevina fiefuri de clientele politica.

Statul nu isi alege si promoveaza angajatii pe criteria de competenta, ci mai degraba pe criterii de apartenenta politica. Asta face ca institutiile statului sa raspunda clientilor politici si nu nevoilor societatii.

Statul puternic este prioritatea. Cu un stat puternic, Romania poate avea crestere de 10% pe an pe urmatorii 20 de ani, fapt ce ne-ar face sa prindem din urma media Uniunii Europene.

3. Domnia Legii. In acest domeniu au fost facute cele mai multe progrese. Pot spune ca justitia este mult mai independenta acum decat in urma cu 10 ani. Pana si fratele presedintelui a fost arestat; ca sa nu mai vorbim ca avem un intreg guvern si un mini-parlament dupa gratii. Avem institutii puternice precum DNA; insa foarte multi judecatori si procurori cad prada coruptiei. S-au facut pasi importanti, insa sistemul este inca fragil.

Concluzie.

Solutii la criza economica, discutii despre salariul minim, despre egalitate, despre stanga sau dreapta sunt doar mici discutii fata de constructia sistemului de dezvoltare care are acesti 3 piloni: democratia, stat puternic si domnia legii. Nu trebuie sa-i scapam nicioadata din vedere; fara ei prosperitatea nu poate fi asigurata.

Galeria din ceruri a Rapidului

Nicolae Manea a plecat intr-un loc mai bun.

Scrisori deschise

A inceput – si e bine zic eu – un sezon al scrisorilor deschise catre presedintele ales.

Prima este despre un posibil consilier care nu este colorat asa cum trebuie.

Parerea mea este ca pozitia de consilieri prezidentiali este una politica si este nevoie de operatori politici.

Ceea ce este extreme de important este insa ca aparatul de stat sa nu mai fie unul de tip clientelar. Si aici vorbim de un sistem cu peste 1 milion de angajati.

De mai bine de sapte ani scriem pe acest blog impotriva sistemului clientelar. Si el nu se rezuma doar la numiri politice la mari firme de stat, dar si la mici numiri a unor oameni mai marunti, precum Ioan T Morar drept consul prin Franta. Mi-as dori ca acei semnatari ai acelei scrisori sa ramana vigilenti, chiar daca retroactiv nu se mai poate. Sper doar ca nu fac doar ditnr-un oportunism politic sau personal ci dintr-o dorinta de a elimina sistemul clientelar.

Caci bunastarea oricarei natiuni tine in primul rand de un aparat guvernamental profesionist si independent.


Taguri