You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for May, 2014


Euroscepticii vor pierde concursul cu globalizarea

Aud vaicareli din Europa. Unii, mai de dreapta, secondati de altii de stanga, vor sa dea foc la UE. Pot sa dea, nu va lua nimic foc, UE nu este altceva decat o serie de tratate multilaterale ce leaga 28 de state ce s-au jurat cu mana pe inima sa respecte niste valori, considerate inalte si democratice.

“Ce valori, ce democratie?” … Intreaba acum Nigel Farage sau Merine Le Pen sau grecul de la Syriza… “Sa dam foc”. Iar altii, precum presedintele Frantei, Hollande, ca sa nu mai vorbesc de fostul presedinte al Frantei, Sarkozy, se ofera si ei voluntari sa aduca lemne pentru foc.

Euroscepticii au pierdut deja concursul cu globalizarea, insa nu isi dau seama. Ei propun inchiderea granitelor ca sa-si protejeze puturosii de munca imigrantilor, insa capitalul o ia oricum din loc caci este mult mai ieftin sa faci masini in Romania decat in Franta. Puturosii astia de votanti Le Pen sau UKIP sau Syriza, nu doar ca sunt lenesi si nu prea ii duce capul, ei sunt si rasisti, homofobi, xenofobi, iar varianta poloneza care a trimis 4 europarlamentari vrea sa interzica femeilor sa voteze.

Daca s-ar inchide, Franta tot ar avea nevoie de importuri, de exemplu de petrol. Si trebuie sa dea ceva la schimb, de exemplu sa vanda la export produse sau servicii cu care sa cumpere dolari, dolari pe care sa-i foloseasca la cumparat petrol. Caci noul franc francez visat de Marine le Pen va circula precum leul acum. Insa daca francezii nu sunt competitivi, nu prea ii vad sa aiba bani de benzina. Da, pot sa reduca valoarea francului francez, insa si asta va insemna scadearea nivelului de trai, deci de ce nu ar ramane in zona euro si ar face reformele necesare pentru cresterea competitivitatii?

De fapt si globalizarea este o tinta falsa a lenesilor. Ei nu vor sa inteleaga ca nivelul de trai este legat de productivitate. Pentru a le creste productivitatea ei trebuie ca in fiecare zi sa invete sa faca un lucru nou. Insa lenesii sunt lenesi, ce sa se speteasca ei… mai bine sa voteze cu un populist.

Si mai este un adevar: exista o mare diferenta de venit si productivitate intre europeni si, sa zicem, chinezi. Insa asta permite chinezului sa arda etape, sa nu se chinuie sa inventeze roata din nou. Si din cauza asta productivitatea chinezului creste mult mai repede. Si dupa 35 de ani de crestere sustinuta a productivitatii, chinezii pot acum avea acces la bunuri similare cu europenii, punand presiune pe preturi, de la pretul petrolului la del al carnii (dieta chinezilor contine din ce in ce mai multa carne)…. In acest fel preturile pot creste in Europa mai repede decat veniturile. Asta este o realitate pe care europenii trebuie sa o inteleaga: o duc mai bine decat chinezii, insa si chinezii au dreptul la un trai bun. In definitiv, cu ce este mai merituos unul care s-a nascut la Paris fata de unul care s-a nascut in Congo?

Revenind la partidele izolationiste precum UKIP sau la partidul dnei Le Pen, mai avem – special pentru votantii eurosceptici – si exemplul regimului fascist al Coreei de Nord, un stat cu arselnal nuclear, tare din gura, dar care este atat de izolata incat mor milioane de oameni de foame… Cred ca asta este idealul dnei Le Pen.

Nu zic nu, daca poporul european vrea sa experimenteze, asa cum a facut prin anii ’30 din secolul trecut, nu are decat sa o faca. Insa si de data asta va pierde.

Dansezi pe “Happy” si esti arestat

Asta li s-a intamplat unor baieti si fete care au decis sa danseze pe melodia “Happy”:

Am votat

Am votat in aceasta dimineata la europarlamentare pentru cel mai pro-european partid din Marea Britanie (Partidul Liberal Democrat).

Discutia se duce acum, in Marea Britanie, dar si in alte tari dezvoltate din Europa, despre utilitatea sau nu a Uniunii Europene. Sunt populisti peste tot – nu numai in Romania – iar la temerile intemeiate din Vest pe teme importante precum locurile de munca de exemplu, raspunsul a fost ca Uniunea Europeana este de vina pentru ca da liber la romani si bulgari sa fure locurile de munca ale britanicilor. Evident, un lucru fals, dar prinde la popor.

Insa prinde la popor si pentru ca multi politicieni dau vina pe UE. Ba ca ne impune reguli, ba ca nu ne lasa sa facem ce e bine, etc. Iar UE, care nu are nici soldati si nici televiziune – si e bine ca e asa – nu are cum sa raspunda. Astfel ca la lipsa de leadership a politicienilor nationali, ideea de uniune europeana sufera pe motiv ca este aratata, complet gresit, ca vinovata principala pentru toate relele din statele nationale membre UE.

Si mai este o realitate: romanii nu au de ce sa se simta inferiori, iata ca democratia este un concept fragil care se invata al naibii de greu, inclusiv in tari cu traditie democratica.

PS. Oarecum pe acelasi subiect: am fost zilele trecute in Suedia. Niste colegi de acolo mi-au spus ca suedezii sunt usor alarmati de prezenta unor grupuri mari de oameni cu pasaport romanesc in Stockholm. Eu le-am raspuns destul de simplu: daca cineva cu pasaport romanesc incalca legea, sa fie arestat. Insa de ex. cersetoria este perfect legala in Suedia, deci nu vad care e problema. Daca cineva cere pe nedrept ajutoare sociale, problema este cu cel care da, nu cu cel care cere. Si pe urma, cine suntem noi sa inventam granite? Daca un popor are traditii in a calatori din loc in loc, de ce l-am opri? Doar pentru ca noi suntem sedentari? Iar daca este sa ne gandim la Romania, 2 sau 3 milioane de romani au facut cam acelasi lucru, atunci cand s-au eliminat vizele, lumea a inceput sa circule. Da, am repetat, daca cineva incalca o lege locala, sa fie prins si pedepsit pentru incalcarea legii.

Despre proprietate- DIB

Lucian Croitoru a publicat astazi un articol legat in principal de situatia din Ucraina

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17301904-ucraina-cauza-economica-profunda-crizei-lectia-pentru-romania.htm

care insa ridica o alta problema ce afecteaza si Romania intr-o egala masura.

Articolul ridica o discutie interesanta legata de discrepanta intre drepturile politice si cele economice- bazata pe indicele libertatii economice in diferite tari (in principal o comparatie intre Ucraina si Romania).

O componenta importanta a indicelui libertatii economice este reprezentata de indicele libertatii proprietatii, care este practic un indicator al protejarii dreptului de proprietate. Fiecare tara este notata conform unui sistem de puncte astfel:

http://www.heritage.org/index/property-rights

Romania are un punctaj de 40 al indicelui libertatii proprietatii:

http://www.heritage.org/index/country/romania

Descrierea exacta a acestui punctaj este urmatoarea:

40—The court system is highly inefficient, and delays are so long that they deter the use of the court system. Corruption is present, and the judiciary is influenced by other branches of government. Expropriation is possible.

Asadar, Romania este vazuta drept o tara cu un sistem judiciar foarte ineficient in care intarzierile in judecarea unui proces sunt atat de mari incat descurajeaza utilizarea cailor legale. Coruptia este prezenta, sistemul judiciar este de asemenea influentat de celelalte puteri ale statului. Exproprierea este posibila.

Mi se pare o descriere acurata a sistemului proprietatii in Romania, aceasta intr-o tara care este membra NATO si UE si care este aspiranta la statutul de membra a grupului euro. Este de notorietate art 44 din Constitutie:

http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-44-constitutie

Discrepanta intre ceea ce spune legea fundamentala a tarii si situatia practica descrisa de indicele libertatii proprietatii este evidenta. Ce este insa si mai ingrijorator e faptul ca nici un partid nu sesizeaza aceasta discrepanta si nu exista absolut nici un fel de vointa politica de a imbunatati la nivel legislativ sistemul proprietatii private in Romania. De asemenea nici la nivel guvernamental nu exista discutii legate de optimizarea sistemului proprietatii private in Romania. Nici in sistemul judiciar nu exista o preocupare constanta legata de protejarea proprietatii private, de multe ori proprietari de buna credinta ajung sa isi piarda proprietatea dobandita in mod onest din cauza unor erori sau fraude ale fostilor proprietari.

Pana cand nu se va imbunatati abordarea sistemului de proprietate in Romania, sistemul proprietatii private actual (protejat la nivel declarativ, profund viciat in mod practic) reprezinta o sursa importanta de distrugere virtuala in sistemul economic.

PS: si in Romania ca si in alte tari exista asigurarea a drepturilor de proprietate, de ex http://www.securelegaltitle.com/documents/J.B.%20Wurm%20in%20ZF%20Bucharest%20-%2015%20May%202014.pdf Sunt curios cum priveste- la modul detaliat- o firma de asigurari in domeniul titlurilor de proprietate sistemul proprietatii din Romania si daca viziunea lor coincide cu cea din indicele libertatii proprietatii (o prima de asigurare de 1% indica la nivel global o asemenea viziune negativa legata de Romania).

Putin sanctionabil

Cunoasteti cu totii acel exemplu cu broasca ce sfarseste prin a fi fiarta atunci cand temperatura apei e crescuta incet. Seamana foarte bine cu strategia pe care Putin o practica in Ucraina.

Duios Anastasia trecea

Instabilitatea in Ucraina este permanentizata, focarele de razmerita se multiplica, nivelul violentelor creste, un stat déjà corupt si slabit este subminat din interior si facut sa arate si mai putin capabil sa apere interesele cetatenilor. Toate acestea duc catre o escaladare gradata, un « self-fulfilling prophecy”, a ceea ce se cheama un “failed state”. Dupa ce-au provocat primele incidente si-au atatat ura, micii oameni verzi se retrag lasand localnicii sa traga in armata, armata se apara si omoara protestatarii, minoritatea pro rusa e si mai furioasa si omoara pro-ucrainienii si asa mai departe…

Continue reading →

Mandri ca suntem romani! Varianta extinsa.

Via zoso poze suplimentare./

Theophyle…odihneste-te in pace

Dupa cum ati citit probabil, Ion Herescu pe al sau nom de plume Theophyle, autorul bloglui Theophylepoliteia si fondatorul platformei Politeia s-a stins fulgerator din viata…

Pentru mine unul articolele sale si ale co-autorilor de pe Politeia au fost deseori motiv de bucurie, surse de inspiratie si loc de intalnire pentru comentatori cu spirite inrudite.

Acele articole precum si cele doua platforme de opinie arata ca bunele intentii, munca si timpul investit pot costrui o comunitate si pot schimba in bine vietile oamenilor, fie si prin intermediul spatiului virtual.

Ma aplec cu admiratie in fata idealurilor si eforturilor lui Theophyle si-i multumesc din suflet pentru darurile pe care ni le-a facut. Sper deasemenea ca restul comunitatii Politeia sa duca mai departe munca sa, avem nevoie de cat mai multe faclii aprinse in fata intunericului…

Dumnezeu sa te odihneasa in pace Theophyle!

Alegeri europene in Marea Britanie

Joi, 22 Mai, vor avea loc in Marea Britanie alegerile pentru Parlamentul European.

Sper ca romanii rezidenti in Marea Britanie sa participe la vot. Trebuie sa fie atenti si sa se asigure ca sunt pe listele electorale unde se pot inscrie pana pe 6 Mai.

Personal, cred ca o integrare europeana si mai adanca va ajuta fiecare cetatean. Eliminarea barierelor comerciale au creat milioane si milioane de locuri de munca in cadrul UE in ultimii zeci de ani. Daca s-ar elimina si barierele in domeniul serviciilor se vor crea alte milioane de locuri de munca.

Orice firma este mai competitiva atunci cand produsele sale se adreseaza unei piete de 500 de milioane de consumatori, fata de 2, 20 sau 60 de milioane de consumatori.

UE este cea mai puternica economie a lumii. Si pentru ca incearca sa armonizeze legislatia si reglementarile din 28 de tari, reglementarile UE au devenit, incet-incet, un model de reglementare pe plan international.

Integrarea produce economii, inclusiv la buget. De exemplu, daca Marea Britanie ar adera la spatiul Schengen, s-ar putea economisi peste 200 de milioane de lire sterline pe an plus timp suplimentar pentru cetatenii care asteapta la control pasapoarte la intoarcerea din tari membre Schengen. De exemplu, o problema cu sistemele IT de ieri de la aeroporturile din Londra a generat cozi de peste o ora.

Am vazut cat de importanta este cooperarea in domeniul energetic cu ocazia crizei Rusia – Ucraina. Cooperarea in domeniul energiei limiteaza riscurile si reduce costurile.

Valorile celor 28 de tari membre UE sunt extrem de apropiate, este mai relevant sa vorbesti cu o singura voce puternica decat cu 28 de voci mai firave.

Uniunea Europeana nu este o putere militara si nici nu trebuie sa fie. Insa atractia pentru valorile europene face ca tari precum Turcia sa nu vireze catre dictatura, face ca tari precum Ucraina sa scape de autocrati, de coruptie, de saracie.

La nivel personal, ai mai multe sanse atunci cand ai flexibilitatea de a lucra in 28 de tari; ai mai multa libertate; ca sa nu mai amintesc de libertatea de a circula fara vize, fara oprelisti.

Tot la nivel personal, daca ai lucrat 15 ani in Romania, 15 in Italia si 15 in Marea Britanie, ar fi de dorit o integrare a sistemului de pensii la nivel european.

Ideea de Europa nu este aceea de a impune, ci de a colabora; de a avea libertati, nu restrictii; ideea de Europa este despre deschidere, nu izolare.

Din cauza asta cred ca merita votati cei care reusesc sa apere valorile europene si sa ofere cat mai multe sanse, fie ca vorbim de sanse economice sau individuale.

In Marea Britanie sunt 4 partide principale. Eu voi vota cu Partidul Liberal Democrat (condus de Nick Clegg); este cel mai pro-european partid in ideea ca Europa ofera mai multe libertati cetateanului. Un alt partid pro-european este Partidul Laburist (condus de Ed Miliband), problema cu acest partid este ca solutiile economice propuse sunt gresite (de ex. cresterea taxelor). Partidul Conservator (condus de David Cameron) este plin de eurosceptici, deci nu am cum sa-i votez. UKIP (UK Independence Party, condus de populistul Nigel Farage) este un partid izolationist cu politici economice ce vor duce la o scadere a nivelului de trai cu 10%, conform unor studii ale CBI.


Taguri