You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for April, 2014


N0049, patriotul

Fostul premier al Romaniei, N0049 (aflat in inchisoare pentru furt si coruptie), a anuntat ca se gandeste serios sa renunte la cetatenia romana.

Regele Mihai a abdicat cu pistolul la tampla, insa dupa 42 de ani de exil a revenit in Romania.

Nicolae Iorga, un alt fost prim-ministru al Romaniei, nu a fugit din tara cand a fost amenintat de legionari. Nu, a ramas in Romania unde a fost asasinat.

Ce fel de prim-ministru al Romaniei esti atunci cand vrei sa renunti la tara ta? Ce fel de partid este cel care te sustine? Ce fel de urmas politic poti sa ai?

De weekend- despre Nana

Zilele astea trec oarecum neobservate, in contextul sarbatorilor de Paste dar si al altor evenimente cu impact public, cateva evenimente legate de “cazul Nana”- achizitia de catre familia Basescu a unei suprafete de teren in comuna Nana, jud Calarasi.

Trecand peste aspectele morale sau etice ale unei asemenea achizitii, ceea ce mi-a atras atentia este o serie de declaratii/rapoarte ale unor institutii ale statului legate de tranzactia in cauza.

In primul rand corpul de control al primului ministru a publicat un raport a carui concluzie este ca o buna parte din terenurile care au facut obiectul tranzactiei respective fac obiectul unor retrocedari “ilegale”- practic printr-un conflict de interese prin care cei care faceau parte din comisiile de retrocedare erau fie solicitanti sau rude ale unor solicitanti.

In al doilea rand ANRP a declarat ca urmare controlului efectuat urmeaza sa solicite in instanta anularea titlurilor de proprietate.

Nu stiu daca presedintele Basescu a intrat in aceasta tranzactie cu intentia de a deveni un fel de exemplu public legat de modul in care se fac tranzactiile cu terenuri agricole. Insa situatii de genul acesta se intalnesc cam in toate judetele si comunele Romaniei- multe din retrocedarile facute s-au facut “in familie”, de multe ori primarii si angajatii primariei s-au improprietarit pe suprafete mari, cu acte discutabile. De aceea as vrea sa fac cateva remarci cu caracter general:

a. caracterul de ilegalitate al retrocedarilor: retrocedarile s-au facut in cadru legal (conform legii 18/1991), iar institutiile care au facut retrocedarile (primarii, comisii de retrocedare etc) sunt institutii care au functionat conform legii. Daca rezultatul activitatii acestora este o mare “varza” prin care mii si mii de proprietari sau mostenitori onesti au ramas neimproprietariti in timp ce sute de functionari ai statului au devenit proprietari pe baza unui drept discutabil- asta nu inseamna ca retrocedarile au fost ilegale- decat in cazuri flagrante de frauda. In majoritatea cazurilor retrocedarile au fost facute legal, insa adevaratii proprietari au fost intimidati, speriati, tarati prin instante pe care nu si le permit samd. astfel incat si-au pierdut drepturile. Singura ilegalitate este legata de comisiile de retrocedare si de actiunile lor- legea nu a prevazut niste metode de control a acestora pentru a se evita abuzurile.

b. ilegalitatea comisiilor de retrocedare determina ilegalitatea titlurilor de proprietate. Acesta este un rationament periculos, si faptul ca institutii ale statului au aceasta gandire este cu atat mai periculos. Culpa statului nu trebuie sa afecteze proprietarii, titlurile de proprietate emise si necontestate (proprietarii onesti care s-au simtit nedreptatiti au avut dreptul de a contesta in instanta titlurile de proprietate emise, de multe ori nu au facut-o) sunt dovada suprema a proprietatii. Faptul ca ANRP se indreapta impotriva proprietarilor (cerand anulari de titluri de proprietate emise in 2009, deci dreptul de actiune este prescris) si nu impotriva celor care au hotarat acele retrocedari este cel putin bizar in contextul in care statul este conform Constitutiei garantul proprietatii- culpa institutiilor statului nu trebuie sa afecteze titularii de drepturi obtinute in mod legal.

Stanga europeana vireaza spre dreapta

In Italia nu sunt surprins ca noul prim-ministru socialist Matteo Renzi (despre care nu cred ca s-a intalnit la cafea cu Ponta cand Ponta se ascundea de dna. Nuland) vireaza dreapta. Scade impozite pe munca si taie din cheltuielile publice.

Aceeasi reteta o aplica si noul prim ministru socialist Valls. Tot asa, scaderi de impozite pe munca si reduceri de cheltuieli publice. Asta dupa ce planul presedintelui Hollande de a mari taxele a dus la rezultate economice mult sub asteptari si la o cota de sub 20% incredere in presedinte.

Sunt convins ca sunt doar primi pasi pentru stanga militanta europeana a carei politici sunt falimentare intr-o lume globalizata. Nu m-as mira ca in Franta vor aproba si gazele de sist iar in Italia vor aproba energie nucleara. Globalizarea si resursele energetice sunt forte globale iar pozitiile traditionale ale stangii nu au cum sa reuseasca.

Din lectiile Ucrainei pentru Romania

Se spune ca cine nu invata din istorie e condamnat sa o repete. Se mai spune si ca poti invata din greselile altora, astfel incat sa nu fii nevoit sa le faci si tu.

Cu aceste doua aforisme in minte, putem privi la situatia din Ucraina incercand sa tragem macar cateva invataminte pentru vremurile ce vor sa vina.

Daca Rusia vrea, Rusia poate. 

ukraineDrept international, tratate, frontiere, obligatii, respect, suveranitate, aliante, disuaziune, amenintari, sanctiuni economice? Concepte dragute dar nefolositoare. Mai buna e actiunea in forta, fie pe fata sau in mod subversiv, atunci cand ti-ai pus in gand sa cuceresti niste teritorii de prin vecini.

Desigur, cei ocupati vor depune proteste oficiale, vor solicita interventia ONU, NATO, UE, SUA si a altor purtatori de acronime, pentru a opri invazia pe care ai starnit-o.

Desigur, cei petitionati vor verbaliza nemultumirile lor precum si suportul pentru vecinul invadat. Vor recurge chiar si la sanctiuni economice sau demonstratii simbolice de forta sub forma a catorva avioane sau nave de lupta scoase la plimbare prin cartier.

Dar cainii latra si caravana trece, tu vezi-ti de treaba caci pana cand nu ti se va raspunde prin forta, vei ramane batausul de care le e frica tuturor.

Continue reading →

Ucraina si “the little green men”

In aceste zile Ucraina sufera o invazie acuta a micilor oameni verzi. Nu e vorba de extraterestrii de pe Marte dupa cum bine ati ghicit ci de acele “forte de autoaparare” care au aparut spontan si-n Crimeea, toti echipati cu uniforme verzi, bine inarmati si  disciplinati.

Cu riscul de a ma repeta, chit acum nu mai au neaparat culoarea verde la uniforme, iata-i din nou in actiune in estul Ucrainei pe profesionistii din FSB si GRU. Daca nu credeti fiti atenti  in videoclipul de mai jos la cateva detalii. Lasand deoparte primele incercari ratate de a smulge grilajul de la fereastra, va rog sa notati:

– Echipamentele similare, uniforme

– Postura celor care sunt armati, usor aplecati, arma in pozitie “low-ready”

– Dispunerea in sir indian si abordarea intrarii din doua directii;

– Utilizarea colturilor si a obstacolelor, expunerea minima la unghiurile de foc a celor din cladire. Observati cum echipa sta ferita de zona de tragere, pana cand e spart geamul, cu exceptia celui din coltul stanga jos care sta gata pentru a executa foc de supresie

– Viteza cu care cel care sparge fereastra intoarce arma ca sa loveasca cu patul in geam

– Interventia celor care se pun “cal”, ca sa poata urca colegii pe fereastra si in genere modul foarte disciplinat si coordonat in care au intrat in cladire.

Credeti ca aceasta echipa putea intra intr-o cladire a politiei (cu oameni potentiali inarmati), asa profesionist cum au facut-o, fara sa fi trecut de cateva ori bine prin traininguri intensive de Urban Operations ? Daca acesti militanti pro-rusi nu sunt ei de fapt “war tourists”, chiar forte speciale ruse, sau cel putin antrenati de ele apai nu stiu ce sa mai zic…

Mie mi se pare un episod din seria de groaza pe care Putin a pregatit-o pentru Ucraina. Si cred ca nu s-a facut rabat de la nimic pentru filmari, au actori profesionisti (dar putini ca joaca in mai multe roluri, precum Andrei Petrov care e si simplu cetatean, ci spion german si doctor pediatru in functie de ce televiziune filmeaza), au efecte speciale, ditamai recuzita la granita, cateva regimente de cascadori si figuranti ca sa dubleze oameniii normali si mai ales o publicitate si propaganda fenomenala prin care vand acest film audientei…

Desi, dupa cum spuneam si-n celelalte postinguri pe aceasta tema, e inca dificil de vazut care va fi scenariul pe care il va urma Vladimir Putin, e de asteptat ca destabilizarea Ucrainei sa continue. Un element definitoriu al firului epic va fi rezultatul reactiei Kievului de astazi, in speta ce impact vor avea victimele interventiei fortelor speciale in Slaviansk, asupra opiniei publice.

E de asteptat ca aceasta prima infruntare sangeroasa sa fie o mana cereasca pentru propaganda de la Kremlin, care are probabil pregatita recuzita necesara pentru a picta Kievul ca un asupritor al minoritatii ruse, intr-un “repeat and remake” a Euromaidanului, cu rolurile inversate insa.

Mergand pe aceasta pista, nu putem exclude aparitia si a restului miscarilor de manipulare, chiar si a acelor lunetisti care sa traga in demonstranti nevinovati de pe strazi pentru ca apoi sa fie aruncata vina pe serviciul de securitate ucrainian.

Sau, de ce nu, sa apara din nou acele scuturi umane formate din femei si copii pe care soldatii rusi le-au impins in fata atunci cand au ocupat bazele militare Ucrainiene din Crimeea. E revelator dealtfel cum celor din Donetsk li s-a sugerat deja acest lucru, vedeti acest clip la minutul 5:41.

Cert este ca, in lipsa unei optiuni de contraofensiva, guvernul de la Kiev e cantonat in aparare, in fata agresiunii Rusiei si a tentativelor de a provoca un razboi civil. Avand in vedere disfunctionalitatile clare ale actualei echipe de guvernare, coruptia endemica, starea janica a economiei, dependenta de gazul rusesc, masurile nepopulare de crestere a taxelor si a pretului la utilitati pe care FMIul le vrea implementate, Rusia are o sarcina foarte usoara la indemana, in eforturile de a demoniza conducerea de la Kiev.

Orice reactie ar avea acest guvern in fata provocarilor rusesti, fie ca e slaba sau puternica, poate fi oricand folosita impotriva sa de catre propaganda Kremlinului, fie pentru a demoraliza sau a demoniza. Daca acest lucru va fi folosit doar ca sa obtina o federalizare a estului si o dominatie de facto a Rusiei sau daca va fi transformat intr-un focar de razboi civil, care sa justifice interventia “pacificatoare” a armatei rusesti, ramane inca de vazut.

Spirala destabilizarii estului Ucrainei s-a pus insa in miscare si mi-e teama ca, in curand, micii oameni verzi s-ar putea sa cheme si nava-mama in ajutor…

 

Later Edit:

Mai jos atacul similar asupra politiei din Kramatorsk. A se nota:

– grupul de oameni inarmati se opreste cand dau nas in nas cu politistul si ceilalti care incearca sa negocieze si asteapta pana cand le face cu mana unul din negociatori

– deplasarea si pozitionarea in sectoare de tragere cu acoperire si in spate

cum aduc “masa de manevra”, cei vreo douazeci de tineri imbracti cu haine de strada, pe care ii imping inainte, ca sa intre ei in statia de politie

– cum adopta pozitii de tragere rasfirate, adapostindu-se in spatele stalpilor dar executand foc de supresie asupra ferestrei de unde s-a tras, fara sa se sperie sau sa fuga (min 4:45).

 

 

De weekend- despre incompatibilitati

Mircea Diaconu a primit recent in instanta confirmarea de a candida la alegerile europarlamentare de anul acesta. Pentru cei nefamiliarizati cu situatia Dlui Diaconu, acesta a fost declarat incompatibil de ANI in perioada cand era senator si ministru- pentru ca simultan era si director de teatru. Ulterior acesta a demisionat din functia de ministru al culturii si din cea de senator. Demisia din Senat a fost una controversata, intrucat timp de cateva luni Senatul a refuzat sa aplice decizia ICCJ prin care se declara incompatibilitatea- de-abia dupa interventia CSM la Curtea Constitutionala si avizul favorabil s-a luat nota in Senat si Dl Diaconu a avut de ales intre a demisiona si a fi revocat, asta doar cu cateva zile inainte de expirarea mandatului.

Traseul public/politic al lui Mircea Diaconu (in afara celui de actor) este mai putin cunoscut si poate de aceea ar fi bine sa ne amintim ca a fost membru fondator al Aliantei Civice (o structura civico-politica), a fost implicat in activitatea Conventiei Democratice, a fost membru CNA propus de PD (in perioada Roman) si in anul 2008 a intrat in PNL unde a ajuns senator prin redistribuirea voturilor.

Decizia instantei de a permite domnului Diaconu sa candideze la europarlamentare are cateva implicatii importante pentru viata publica romaneasca.

Prima si cea mai evidenta este (bazata pe motivarile instantei) ca incompatibilitatile constatate de ANI la functiile eligibile duc la interdictii de a candida doar pentru aceleasi functii. Un senator constatat incompatibil de ANI/instanta va putea candida la functiile de consilier local sau judetean, presedinte de consiliu judetean, primar, deputat, europarlamentar, presedinte al Romaniei. Mi s-ar parea interesant sa avem candidati la presedintie, sau poate chiar un presedinte, incompatibili intr-0 functie eligibila. Conform raportului ANI pe 2013, avem incompatibilitati constatate la 7 deputati, 2 senatori, 94 consilieri locali, 48 consilieri judeteni, 20 primari, 1 consilier general. Poate din acesti 172 se va gasi unul sa candideze la presedintie.

A doua implicatie este cea legata de legea incompatibilitatilor. Este clar ca aceasta are o vulnerabilitate, care a fost exploatata constient sau nu de Dl Diaconu sau de cel care il sfatuiesc/manevreaza/manipuleaza. Este oarecum clar ca spiritul legii este ca incompatibilitatea constatata intr-o functie aleasa ar trebui sa conduca la o interdictie de a fi ales in orice functie eligibila. Insa legea nu precizeaza clar acest lucru (ba mai mult, precizeaza ca interdictia se aplica doar la candidatura in aceeasi functie) astfel incat daca dorim sa fie respectat spiritul legii atunci trebuie ca sa existe o modificare/clarificare. Pentru cei interesati, puteti urmari traseul decizional al legii si diferitele forme pana la cea finala adoptata aici.

A treia implicatie- si cea mai subtila- este cea legata de puterea precedentului judiciar. In Romania de multe ori instantele nu iau in considerare cazurile similare judecate anterior. Sunt de notorietate cazurile litigiilor cu bancile in cazuri absolut similare (clauze abuzive aplicate in contracte identice ale aceleiasi banci) unde judecatorii nu accepta precedentul faptului judecat ci solicita deschiderea de noi litigii separate. La fel si in cazul taxelor auto/de mediu- asta pentru a da doar cateva exemple de actualitate. Instantele sunt incarcate cu cazuri similare si nu accepta precedentul judiciar. Sunt curios cum vor trata cazurile absolut similare ale altor potentiali candidati care vor dori sa participe la alegeri- folosind solutia data in cazul Dlui Diaconu.

Confirmare: de ce s-a ascuns Ponta de Victoria Nuland

Victoria Nuland, azi:

SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Europa Centrala si de Est si in Balcani, in stransa colaborare cu Uniunea Europeana, pentru a ajuta tarile din aceasta regiune sa aiba o guvernare curata, mass-media independenta si o societate civila puternica.

O declaratie scurta pe care actuala guvernare de la Bucuresti in frunte cu Ponta nu o poate accepta, in niciun punct. Ponta are nevoie de o mass-medie corupta si abonata la bani publici, mass-media care sa spele oamenii pe creier, nu are nevoie de societate civila decat daca este clienta de partid; in plus doar prin coruptie membrii PSD se pot imbogati.

Viziunea lui Ponta nu duce decat la saracierea Romaniei si deci la cresterea vulnerabilitatilor, interne si, mai ales, externe. Cu Rusia care devine din ce in ce mai agresiva, imi pot imagina ca Ponta & co sa schimbe macazul la un moment dat: sa promita, ca in Crimeea, reducerea facturii la gaze si dublarea pensiilor. Ar lua peste 66%. Ca dupa aia vom intra in sfera de influenta a Rusiei, fara mass-media libera si fara societate civila. Ca oamenii vor fi mult mai saraci de fapt aia este altceva, caci la TV se va vedea cascaval, ca pe vremea lui Ceausescu.

Eu nu pot fi de acord cu o asemenea viziune si din cauza asta am toleranta zero fata de actuala guvernare PSD-ista si fata de coruptia sau prostia celor care ii sustin.

Niprul nu e Rubiconul

Dupa cum era de asteptat, agentii FSB si colegii lor din regimentul 45 Spetsnatz al GRU care se plimba prin estul Ucrainei nu puteau sta cu mainile in san prea mult timp. Ca atare, zis si facut, conform ordinelor de la Kremlin, au starnit cateva mici miscari de secesiune prin Donetsk, Harkov, Luhansk si vecinatati.

Pe modelul Crimeea 2.0, astfel de « actiuni spontane «  ale fortelor pro-ruse, au tendinta de a se transforma rapid in ocupari de cladiri oficiale, parlamente regionale inlocuite ad-hoc, declaratii de independenta, forte de « auto aparare » si invitatii adresate armatei ruse de a parca tancurile – « free of charge » – in piata orasului.

Continue reading →

Un client politic la DNA pe zi. Cand vom da si noi dovada de toleranta zero la coruptie?

A devenit o obisnuinta sa citim in fiecare dimineata la cafea activitatea extrem de eficienta a DNA: ba un primar la Constanta prins cu mita, ba un sef in Mehedninti, ba un ministru, ba un fost prim-ministru s.a.m.d.

Desigur, cei prinsi cu mita, fara deosebire, acuza regimul Basescu si dosare politice. Ei sunt sustinuti de televiziunile si ziarele puterii.

Ma intreb insa cat va mai dura minciuna acestor politicieni si cand ziaristii, daca se considera ziaristi, vor incepe sa puna intrebarile care trebuie liderilor partidelor din care provin acesti corupti. Ma intreb cand sustinatorii acestor politicieni isi vor lua favoritii la intrebari. Cum poti sa pozezi in prim-ministru sau in viitor presedinte atunci cand nu ai facut curatenie in propriul partid si, culmea, oferi acoperire actelor de coruptie.

Am argumentat pe blog in articole precedente ca Romania poate avea crestere economica de 10% pe an in urmatorii 10 ani daca va avea buna guvernare. Insa nu poti sa ai buna guvernare atunci cand primul ministru sta la masa cu coruptia, atunci cand viitori candidati la presedintie nu isi curata partidele de corupti.

Daca vreti sa traiti mai bine, luati-va alesii la intrebari, atat in parlament, dar si la nivel local. Este nevoie de toleranta zero.

The Book of Mormon

Foarte reusit acest teatru muzical “The Book of Mormon” (l-am vazut sambata la Londra), este creatia realizatorilor South Park (nu sunt fan) si vorbeste despre experienta unor misionari mormoni, parodiind credinta mormonilor.

Biserica Mormona nu a criticat spectacolul desi a spus ca nu reflecta realitatea, insa a folosit inteligent acest prilej in a-si promova si mai mult credinta. Ma gandesc ca este o reactie cat se poate de normala si matura, fara crize de nervi cum m-as astepta de la reprezentanti BOR si fara bombe cum m-as astepta de la alte religii cu membri fundamentalisti.

Este inca o dovada a libertatii de expresie si religioase din Occident.

USD sau RUB (are roses red…) ?

Intr-o analiza publicata pe Stratfor, George Friedman traseaza foarte clar liniile unui posibil scenariu pentru politica SUA in regiune, in etapa post Crimeea. Pe scurt, este vorba de o interventie prin interpusi, mai simplu spus prin acele tari NATO/UE care sunt la frontiera sferei de influenta a Rusiei. Aici vorbim de Polonia, Tarile Baltice, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. Georgia, Azerbaijanul si Turcia joaca si ele un rol important, cu accent pe asigurarea unei surse alternative de gaze (Azerbaijan) precum si a rutei de transport pentru acestea.

Lasand deoparte aprecierile fiecaruia cu privire la fezabilitatea unei astfel de perspective, tarile din acest “cordon de carantina” se confrunta cu diverse probleme interne, care sunt sau pot fi usor speculate de catre Rusia pentru a creea “fisuri in dig”, a ingreuna o actiune comuna sau a muta atentia la alte spete.

Continue reading →

Social Networks II

[Articol de clarificare si self – promo]

Dupa cum ziceam in postul anterior pe aceasta tema si dupa cum ati si vazut in designul blogului, incercam sa ne extindem “reachul” in sfera retelelor sociale.

Voi cei ce ne cititi de ceva vreme, stiti ca acest blog este pro-bono, ca suntem nealiniati si ca nu urmarim sa facem bani din trafic sau adduri.

Continue reading →


Taguri