You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for February, 2014


Pentru cei care s-au saturat de democratie

Patru liberali pe-un loc de presedinte

PNL – Crin Antonescu
USL – Tariceanu
PDL – Predoiu
Forta Civica – MRU

PMP? Un al 5-lea liberal?

Date statistice: presedinte vs. prim-ministru

In acesti ultimi 25 de ani trecuti de la revolutia din decembrie 1989, Romania a avut 3 presedinti si 11 prim-ministri, dupa cum urmeaza:

Presedinti: Ion Iliescu (cu o intrerupere): 11 ani, Emil Constantinescu: 4 ani, Traian Basescu: 10 ani.

Prim-ministri: Petre Roman: 2 ani, Stolojan: 1 an, Vacaroiu: 4 ani, Ciorbea: 2 ani, Radu Vasile: 1 an, Isarescu: 1 an, Nastase: 4 ani, Tariceanu: 4 ani, Boc: 3 ani, MRU: 0; Ponta: 3 ani (calculand pana in Decembrie 2014). Niciun prim-ministru nu a rezistat mai mult de 4 ani si niciun prim-ministru nu a revenit pe functie sau pe functia de presedinte.

Probabil ca asta este logica lui Ponta, stie ca nu va reusi ca prim-ministru sa reziste in functie; este tanar si nu vrea sa-si termine cariera politica la 42 de ani. In schimb, cu doua mandate de presedinte, poate chiar spera la un post in Europa la 52 de ani.

Da, este mai usor ca presedinte decat ca prim-ministru, se munceste mult mai putin, iar responsabilitatile sunt mai mici.

My Teacher is an App

Tehnologia revolutioneaza industrii intregi, fie ca vorbim de IT, de sectorul financiar, de comert sau de energie.

Singurul sector care nu se racordeaza la noile tehnologii este cel public.

Daca este sa ne gandim la educatie si la scoli, vedem ca acum se preda in scolile romanesti la fel cum se preda acum 100 de ani, in acelasi mod: cu profesorul la catedra, copiii in banci scriind la dictare.

Statul detine practic monopolul in domeniul educatiei, marea majoritate a profesorilor se complac iar Ministerul Educatiei nu a reusit sa obtina finantari de 6% din PIB (de la stat si privat). Nimeni nu cere performanta sistemului de invatamant. Avem doar cateva varfuri datorita unor profesori de exceptie (si pentu ca ei sunt exceptia care confirma regula) si care ne fac mandri cand elevi la matematica se intorc cu aur de la diferite olimpiade internationale.

Ceea ce Ministerul Educatiei ar trebui sa prezinte transparent este ca fondurile si activele din educatie, asa putine cum sunt, sunt folosite ineficient.

Poate ca ar trebui sa scrie catre fundatia lui Bill Gates care finanteaza Khan Academy.

Khan Academy este o organizatie non-profit care are ca obiectiv sa furnizeze in mod gratuit educatie la un nivel ridicat. A pregatit peste 1000 de video-uri unde se explica concepte din materille de la scoala: matematica, biologie, literatura, geografie, etc.

Poate ca ar trebui sa vada cum Rocketship, o institutie de educatie din San Jose, California, imbunatateste rezultatele la invatatura a copiilor saraci folosindu-se de mai putini profesori, iar profesorii pe care ii are isi permite astfel sa-i plateasca cu 50% mai mult.

Cheia este folosirea tehnologiei, copiii putand avea programe de educatie individuala, temele si educatie mai multa on-line cu profesorii putand urmari on-line cat de repede au rezolvat copiii temele si unde au gresit, in acest fel profesorii vor putea individualiza educatia in functie de nevoile fiecarui copil.

Generatia de azi se naste conectata la internet. Este nevoie de internet si de calculatoare in toate scolile si pentru toti copiii. Educatia trebuie sa se mute, pe cat de mult posibil on-line. In acest fel creste atat nivelul de educatie, folosirea eficienta a resurselor (scoli, profesori), dar in acest fel ne asiguram ca viitoarele generatii vor fi competitive intr-o lume din ce in ce mai globalizata.

(Nota: titlul si anumite informatii din articol sunt inspirate de la BBC).

“We are all going to America!”

Olimpiada de la Soci tocmai s-a terminat.

Soci, ca si Bucurestiul, are o problema cu cainii vagabonzi. Desi Putin a chelutit 50 de miliarde de dolari pe olimpiada, nu a reusit sa rezolve aceasta problema.

Spre norocul lor, cainii vagabonzi au trezit simpatie masiva in America, peste 150.000 de oameni au semnat ca sunt dispusi sa adopte caini vagabonzi din Soci.

Si de la vorbe, americanii trec imediat la fapte. Chiar sportivi prezenti la olimpiada au adoptat caini vagabonzi, in top conduce Gus Kenworthy, medaliat cu argint, care a adoptat 5 caini vagabonzi, poza de pe contul sau de twitter:

dogs to America

Ucraina – urmatoarea mutare

In ciuda articolelor din presa occidentala, tind sa cred ca victoria aparenta a opozitiei din Ucraina, soldata cu fuga lui Ianukovici, controlul (cel putin partial) al parlamentului si eliberarea Iuliei Timoshenko, este doar o victorie de etapa. Cred acest lucru, deoarece pana una alta, Rusia nu a facut nici o miscare vizibila in aceasta partida (a facut insa mai multe miscari subtile).

Fara a-i atribui calitati nemeritate lui Putin, sa nu uitam totusi ca:

– Ucraina este “Russia’s backyard” si va ramane o miza strategica mult prea importanta pentru a fi “infectata” cu spiritul democratic. Baza navala din Sevastopol e esentiala pentru flota rusa din Marea Neagra si flancul vestic al pivotului din Orientul mijlociu, mai ales cu sabia lui Damocles atarnand asupra bazei din Tartus.

– Putin nu poate si nu va accepta in vecii vecilor un astfel de afront. In primul rand pentru ca ii submineaza imaginea de leader atotputernic / dur si in al doilea rand pentru ca poate crea un precedent periculos. Acceptarea acestui afront ar duce la subminarea autoritatii lui in fata esalonului doi din aparat si la pierderea coeziunii intregului sistem. Neputinta mentinerii Ucrainei sub influenta Rusiei ar deschide apetitul si altor republici de a urma aceeasi cale.

– Putin controleaza o suita de servicii secrete care sunt specializate in a combina partide de sah geopolitic pe termen lung (nu uitati de razboiul rece) cu rasturnari de guverne, interventii in forta si fara scrupule impotriva populatiei civile, crearea de miscari secesioniste/ razboaiei inghetate ( a se vedea toate Stan Republics, Transnistria etc) si de “false flags” (inclusiv atentatele din 1999 care au dus la al doilea razboi din Cecenia).

Continue reading →

De weekend- despre codurile de legi

Ideea acestui articol mi-a venit ieri dimineata cand discutam cu un sofer de taxi in Bucuresti despre un accident de masina: un copil de 13 ani a fost accidentat mortal pe trecerea de pietoni de un sofer vitezoman. Eu sustineam ca soferul avea viteza prea mare, soferul de taxi imi spune ca si atunci cand traversezi pe trecerea de pietoni trebuie sa te asiguri ca nu vine nici o masina cu viteza, eu ii replicam ca da- asta se aplica oamenilor maturi- dar copiii de 13 ani nu au dezvoltat constiinta pericolului masinilor si sunt invatati in scoala ca ei traverseaza pe trecerea de pietoni unde au prioritate samd. Discutia s-a terminat cand am ajuns la aspectele juridice: oricum nu se stie daca soferul va face puscarie (daca e primul accident si nu sunt mai multe victime si nu era beat- probabil ca o sa ia pedeapsa cu suspendare-, ca noile coduri penal si de procedura penala au pedepse chiar mai mici).

Bucurestiul, si Romania ca tara, sunt o catastrofa din punctul de vedere al accidentelor auto. Si nu numai. O catastrofa din punct de vedere al oricaror interactiuni sociale: coruptie, inselaciune, abuz in serviciu, discriminare, si multe altele.

In aceste conditii, a pune in vigoare noi coduri civil/penal cu sanctiuni si pedepse mai mici decat codurile anterioare pare un nonsens. Atunci cand infractionalitatea nu poate fi stapanita pedepsele se inaspresc. Oare?

O mare parte din infractionalitatea din Romania poate fi prevenita prin cresterea gradului de integrare sociala si de cooperare sociala. Scapati din comunism si aflati in plina anomie, romanii au simtit o nevoie acuta de legi si reglementari pentru orice fel de interactiune sociala. Trebuie sa existe o lege pentru interactiunile cu vecinii de bloc, cu partenerii de afaceri, cu colegii de serviciu- pentru orice. In blocul unde am apartamentul proprietate personala, vecinul din apartamentul de dedesubt m-a amenintat la finalul unei convorbiri telefonice de cateva minute cu proces pentru o teava sparta (care era teava comuna, a blocului- nenorocul meu era ca era sparta in dreptul apartamentului meu). Am aflat ulterior ca e un prosper om de afaceri, tanar.

Aceasta abordare este gresita. Legea este prin definitie un monolit inflexibil si care are diferite “portite de scapare”. Romanii descopera cu stupoare ca legea nu ii protejeaza intotdeauna, ca oamenii care cunosc legea si au microbul infractionalitatii in sange stiu sa scape de pedepse si se adapteaza imediat la modificarile legii. De fiecare data cand un grup social se simte afectat de o lege- se cere schimbarea legii (eu am pierdut sirul schimbarilor legislative din diferite domenii, este incredibil cat de des se schimba legile). Evident ca orice lege poate fi perfectionata, insa niciodata legea nu va fi scutul total impotriva oricarei infractionalitati- si in tarile cu traditie democratica foarte veche si sistem legislativ bine pus la punct exista infractionalitate si exista infractionalitate nepedepsita.

Noile coduri consacra in ansamblu un nivel al pedepselor mai redus (nu ma refer la articolele cu iz politic, care au fost deja criticate si care probabil vor fi schimbate). In ciuda celor care cred ca e o masura proasta, pentru ca nivelul pedepselor ar trebui- bineinteles- inasprit, eu cred ca e un lucru bun. E bun pentru ca ne forteaza sa privim raporturile inter-umane nu prin prisma legii, ci prin prisma raporturilor sociale informale.

Un nivel al pedepselor mai redus consacra primatul regulilor sociale asupra legii formale. Oamenii care stiu ca pedepsele penale sunt reduse vor fi mult mai atenti la nivelul de incredere, de cooperare sociala. Atunci cand stii ca un contabil care te fura nu face puscarie- vei fi mult mai atent sa iti alegi contabilul si nu te vei mai baza doar pe lege (nu am nimic cu contabilii, e doar un exemplu!).

Eu sper ca spiritul noilor pedepse (civile si penale) va fi inteles la nivel social, si ca romanii vor trece de la raportarea in orice contact social la lege (stampile, semnaturi, autorizari, contracte etc) la dezvoltarea, consolidarea si impunerea normelor sociale de convietuire bazate pe incredere.

Atunci cand vom asimila aceste lucruri- soferul nu va mai circula cu viteza nebuna, pietonul nu va mai sari in fata masinii pe trecerea de pietoni, patronul isi va alege contabilul pe baza de incredere si in urma unor interviuri aprofundate care sa il faca sa inteleaga modul in care gandeste angajatul, vecinul nu te va mai da in judecata pentru orice fleac, samd.

Lipsa de viziuni strategice

Ma amuz de fiecare data cand dau peste un articol, analiza, declaratie care pune lipsa de crestere a unei economii pe baza lipsei de viziune strategica din domeniul privat. Adica de ce nu avem si noi niste oameni care sa construiasca un Google, un Facebook, un WhatsApp?

Problema este ca nu poti sa ai asa ceva pentru ca nu ai o economie si o societate suficient de deschise. Nu nivelul impozitelor ii atrag pe doctorii in calculatoare catre California. In plus, acolo s-a format deja un cluster si este normal, ca orice cluster (si poate Bogdan Leganaru, specialist in clustere, o sa ne ajute cu un grafic sau link), sa mareasca gradul de specializare si, in acest fel, sa faca acel cluster sa fie si mai competitiv.

Viziunea strategica nu poate fi impusa prin lege sau prin procedura interna a aunei firme. Ea apare atunci cand o idee poate inmuguri si, utlerior, creste. Ai nevoie de un mediu fertil pentru idei. Ai nevoie sa traiesti liber, sa poti sa te exprimi fara sa-ti fie teama, ai nevoie sa intri in contact cu oameni care gandesc diferit si sa inveti de la ei.

Nu ai nevoie insa de o presiune a societatii care te judeca cum gandesti si te marginalizeaza (vezi Nota 1, poate ca ar trebui sa scoatem influenta nefasta a BOR asupra societatii).

Din pacate suferim chiar la nivel de Bucuresti, orasul cel mai conectat cu exteriorul (vezi Nota 2). Cati studenti straini avem? Cati profesori straini avem in Universitatile romanesti? Cati dintre ei decid sa ramana in Romania sa incerce sa inventeze ceva?

Intr-un fel, Romania are acces la absolut tot ce este nevoie, suntem parte a UE si a economiei globalizate. Nu ar trebui sa avem scuze si sa cautam problema in alte parti sau sa dam vina pe soarta.

Note:

1. O analiza Pew Forum on Religion & Public Life facuta in urma cu cativa ani incadreaza Romania in categoria de tari cu restrictii ridicate, in primul rand datorita presiunilor sociale unde avem un scor de 4,6.

2. Pe larg despre Independenta Bucurestiului;

“I am a Ukrainian”

Un ucrainian a demonstrat ca cifra magica exista

Jan Koum este un ucrainian care s-a mutat in California. A lucrat pentru Yahoo si in 2009, impreuna cu un coleg, a fondat WhatsApp, firma pe care a vandut-o ieri catre Facebook pentru 19 miliarde de dolari.

Care este secretul din planul de afaceri? Normal, este vorba despre cifra magica, un concept discutat de cateva ori pe acest blog.

Ca idee, planul de ajutor al Rusiei pentru Ucraina pentru care Ianukovici s-a sucit si acum impusca zeci de nevinovati are o valoare de 15 miliarde de dolari.

Ceea ce are nevoie Ucraina este de un mediu de afaceri unde oameni precum Jan Koum (sau altii ca el, mai mult sa mai putin ambitiosi) sa poata prospera, unde oameni normali sa duca o viata normala si sa aiba un viitor, nu doar sa depinda, ca niste cersetori, de gaz ieftin si de pensii platite de Moscova.

Sondaj: ce masuri fiscale sunt de dreapta si care de stanga?

A propos de discutia Moise Guran – Traian Basescu, doua intrebari pentru cititori:

1. Este cresterea impozitelor pe consum o masura de dreapta sau de stanga?

2. Este reducerea CAS o masura de dreapta sau de stanga?

ASF loveste din nou

Nivelul de nepotism si de nesimtire de la ASF justifica descrierea de “cloaca” pentru conducerea acestei institutii, conducere ce ar trebui sa se gandeasca serios la demisie.

Iar ceea ce a facut azi si anume ca a publicat salarii a fostilor angajati intareste definitia.

Dar poate ca este un prim pas catre transparentizarea veniturilor de la stat.

Ar fi bine sa vedem absolut toate veniturile si averile tuturor angajatilor de la stat si rudelor acestora. Vad ca se poate.


Taguri