You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for December, 2013


Catre un 2014 mai bun sau mai rau?

2013 a fost un an cu bune si rele.

Economic vorbind cred ca am scapat de o noua recesiune, atat in Romania cat si in U.E. Criza euro s-a mai potolit iar tari precum Italia, Spania, Portugalia, Grecia si Irlanda au facut pasi uriasi spre redresare. Spania a inregistrat surplus comercial, Irlanda a iesit din programul de ajutor, Portugalia si Grecia sunt aproape de echilibrare bugetara; Portugalia este deja pe crestere economica, Grecia va fi la anul.

Insa in 2013 am vazut si o erodare a democratiei: o crestere a populismului in tari din Europa de Vest, inclusiv intr-o Franta socialista. In Rusia, Ungaria, Ucraina, Turcia avem de-a face cu o erdoare accentuata a democratiei: grupurile aflate la putere recurg la forta si la blocaje la nivelul mass-media pentru a-si consolida puterea. Este in aer un miros de 1933 – 1938. Sper, ca omenire, sa fim suficient de inteligenti si sa ne fi invatat deja lectia de istorie.

Democratia in Romania a facut pasi inainte. Si nu este meritul celor aflati la putere, ci este meritul societatii care, prin cateva mii de oameni si gesturi individuale a decis sa nu mai taca. Din pacate, societatea are doua mari probleme structurale: este imbatrinita si buna parte din forta de munca activa este plecata din tara. Din pacate, reforma institutionala a regresat in 2013 si asta este evident din numarul mare de hotarari de urgenta, de lispa de dialog social (fie ca vorbin de exploatarea resurselor naturale) sau de educatie si sanatate.

Ca o nota personala, in ciuda bucuriei la activismul social in crestere al romanilor, am avut si o mare dezamagire referitoare la oameni din media sau lideri de opinie despre care credeam pana mai ieri ca sunt independenti.

2014 cred ca va continua in nota lui 2013: o crestere economica, insa anemica; o degradare a democratiei la nivel institutional; o iritare si mai mare a publicului la adresa clasei politice, a autoritatilor de stat si a angajatilor nesimtiti de la stat (de genul “invatatoarei” de la scoala 10). Va fi un an in care oameni de afaceri apropiati ai puterii isi vor consolida si mai mult puterea economica in dauna, evident, a multinationalelor si a oamenilor de afaceri onesti care isi platesc taxele.

In 2014 va continua emigratia, mai sunt destui doctori, ingineri, etc competenti si tineri care vor lua decizia ca le e mai bine in Vest. Pentru ca sunt alegeri in 2014, guvernul va mai arunca un kil de malai la alegatori; insa in 2015 statul nu cred ca va mai putea oferi anumite servicii de baza, indeosebi medicale si va deveni din ce in ce mai clar ca modelul economic cu doar 4 milioane de platitori reali de taxe este imposibil de sustinut.

Pana atunci insa, va urez La multi ani!

Ministerul Invatamantului va interzice telefoanele mobile in scoli

In urma inregistrarii difuzate de un parinte pe internet unde a fost inregistrata o invatatoare cerand bani si jignind parintii, nu m-ar mira la guvernul USL o reforma a invatamantului care sa ii protejeze pe profesori si prin care sa interzica telefoanele mobile in scoli. Pai unde se cred parintii, la ei pe tarla? Nu, e vorba de “scoala romaneasca, balcanica si de stat” – ca sa o citez pe respectiva invatatoare.

Serios vorbind, invatatoarea, directorul scolii si inspectorul general al Bucurestiului ar trebui dati afara si fara drepturi, inclusiv fara drept la pensie. Iar asta nu ar trebui sa o ceara publicul, ci organizatiile si sindicatele din invatamant.

PS. Printre declaratiile invatatoarei sunt si elemente de rasism pentru care am sa sesizez autoritatile.

Am gasit spatiu la stat, gratuit, pentru Ministerul Fondurilor Europene

Da, Ministerul Fondurilor Europene are nevoie de spatiu in buricul targului de la privati. Nu, nu se poate mai la periferie sau in alte orase.

Am facut o mica documentare si am gasit spatiu gratuit la stat! In urma cu 4 ani romanii au votat intr-un referendum validat pentru parlament unicameral. Din punct de vedere democratic, Senatul nu mai are legitimitate si ar trebui desfiintat, iar cladirea data in folos public.

DIB- distrugerea virtuala in sisteme complexe adaptive

Acesta este ultimul mini-articol dedicat distrugerii virtuale in diferitele tipuri de sisteme- in functie de complexitatea acestora. In articolele precedente am discutat despre distrugerea virtuala in sistemele simple si in sistemele complexe non-adaptive, acest articol este dedicat sistemelor complexe adaptive.

Continue reading →

#unitisalvam. Manifestatie pentru un Parlament curat

Echipa Alianta pentru o Romanie Curata va iesi la proteste, duminica, 15 Decembrie, ora 16, in zona La Fantani, din Piata Universitatii, pentru a cere un Parlament Curat.

Va invitam sa veniti in Piata pentru a cere parlamentarilor sa respecte statul de drept.

Parlamentarii par sa nu faca acum decât să pună în operă motivele reale pentru care au intrat în Parlament, programul electoral nedeclarat, dar pe care toți îl știm, acela de a fura cât cuprinde atunci cand sunt la putere. Ca cetățeni ai acestei țări, avem obligatia sa le cerem sa respecte agenda pentru care au fost votati, si nu pentru care au dorit ei sa fie votati.

(de aici)

Teste in Marea Britanie

Azi, Marea Britanie a anuntat tot soiul de teste pentru cetateni europeni care ar cere anumite beneficii sociale, printre care si cunostinte de limba engleza.

Este un nou pas inapoi pe care guvernul britanic il face in fata presei populiste si xenofobe din Marea Britanie. Intr-o analiza din The Economist din aceasta saptamana rezulta ca numarul de articole impotriva romanilor si bulgarilor s-a triplat in 2013 fata de de anii precedenti.

Bineinteles ca a da vina pe straini de toate relele in tara ta nu este de data recenta si nu doar in Marea Britanie. Si in Romania politicienii au tendinta sa dea vina pe UE si pe FMI iar multi romani ii gasesc pe tigani vinovati de imaginea Romaniei.

Ca fapt divers, in urma cu vreo doi ani aveam nevoie sa angajaez pe cineva cu 2-3 ani experienta in domeniul financiar. Agentul mi-a trimis un CV care parea OK. A venit candidatul, un localnic nascut in Estul Londrei si am inceput interviul. Il rugam sa repete fiecare propozitie pentru ca efectiv nu intelegeam ce vorbeste, vorbea ca la el in cartier. L-am atentionat ca intr-o firma internationala are nevoie sa se faca inteles daca isi doreste jobul. Nu a facut niciun efort sa se faca inteles. In cele din urma am angajat pe altcineva care era mai potrivit, ca experienta, pentru acel loc de munca.

Ford angajeaza 11.000 de muncitori

Dar nu la Craiova (unde tot intrerupe productia), ci in SUA si Asia (conform BBC).

Al 1001lea motiv pentru care Ponta trebuie sa-si dea demisia

Mi se pare incredibila declaratia lui Ponta conform careia ambasada SUA trebuie sa faca ciocu’ mic pentru ca guvernul ar lasa Chevron sa faca ceva sapaturi.

Pentru cine nu stie, Chevron are venituri mai mari decat PIB-ul Romaniei, daca pleaca de la Pungesti nu e mare paguba. Insa guvernul va ramane fara tehnologia necesara extragerii gazelor de sist. Da, Chevron urmareste profitul si poate chiar nu respecta intocmai legea. Insa este guvernul Romaniei cel care are o politica pe energie (care include numirea unor consilieri puscariasi la Hidroelectrica), este guvernul cel care emite licente de explorare si exploatare si este guvernul cel care aplica legile pe protectia mediului de exemplu.

Ceea ce a facut Ponta este un semnal clar de coruptie la nivel inalt in Romania si se adauga celorlalte 1000 de motive pentru care Ponta ar trebui sa demisioneze. Doar ca cei 70% care l-au votat sunt inca extrem de multumiti cu prestatia lui. Il merita.

Despre functionarii publici

Zilele acestea este in discutie o modificare a Codului Penal referitoare la punerea in concordanta a definitiei functionarului public in legislatia romaneasca. O implicatie imediata a acestei masuri este- conform mass-media- scoaterea de sub raspunderea penala pentru o serie de fapte (abuz in serviciu etc) a unor categorii de persoane- parlamentari, primari etc.

In dreptul romanesc exista in acest moment doua definitii ale functionarului public.

a. conform legii 188/1999 (legea privind statutul functionarilor publici) avem definit functionarul public dupa cum urmeaza:

“Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome. “.

b. conform Codului Penal:

Prin funcţionar public se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.

Art. 145

Public

Prin termenul public se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

Exista asadar doua definitii, una in sens restrans (cea din statutul functionarului public) si una in sens mai larg (cea din Codul Penal). Sunt cele doua definitii incompatibile si trebuie ele corelate?

Statutul functionarului public este un act normativ de drept administrativ. Raspunderea functionarului public conform acestei legi este raspunderea administrativa (disciplinara);  raspunderea contraventionala/civila/penala fiind atrasa separat conform dreptului civil sau dreptului penal- acest lucru fiind stipulat in statutul functionarului public.

Codul penal este un act normativ de drept penal si se refera strict la raspunderea penala. Raspunderea penala si sanctiunile penale se stabilesc in functie de gradul de periculozitate al faptei savarsite. In cazul acesta gradul de periculozitate izvoraste din caracterul “public” al activitatii functionarului public- adica interactiunea cu bunuri publice sau activitati de interes public, cu un impact mai mare asupra societatii. Asadar in sensul codului penal nu se poate vorbi de o definitie restrictiva a caracterului public al activitatii- similara cu statutul functionarului public- ci trebuie respectata esenta gradului sporit de periculozitate al oricarei activitati publice.

Asadar eu personal nu consider ca trebuie modificata actuala structura duala a definirii functionarului public (din dreptul administrativ) si cea a functionarului public (din dreptul penal). Natura si esenta fiecarei definitii izvorasc din caracterul activitatii si din aplicarea raspunderii acesteia- cele doua caracterizari neintrand in conflict. Prin statutul functionarului public esenta definitiei rezulta din exercitarea unui act de “putere” (functionarii publici sunt doar cei numiti, nu alesi), prin codul penal esenta definitiei rezulta din caracterul si impactul “public” asupra societatii.

Prin corelarea celor doua definitii nu se va ajunge doar la o dezincriminare a parlamentarilor, primarilor etc. ci si a altor categorii de activitati de interes public (in sensul actual al codului penal):

– “instituţiile sau alte persoane juridice de interes public”- televiziuni, ziare, provideri de internet etc.

– “administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică”- firme private ce activeaza in domeniul exploatarii bunurilor publice- Petrom, Chevron, etc.

Lectura suplimentara recomandata: http://www.emilstoica.ro/ganduri-de-weekend.html  Eu sper sa ne pastram “intersectiile” curate si pazite.

Apartheidul hotilor

Legea e perceputa ca o bariera inalta pusa taman in mijlocul drumului spre imbogatire/ parvenire prin furt, coruptie, abuz si matrapazlacuri. Scopul nescris al multora ajunsi la putere – dar acceptat in mintea colectiva –  este cum sa gasesti modalitati de a ocoli /sari aceasta bariera, cum sa dibuiesti portite ascuse ce permit trecerea sau cum sa mituiesti paznicii ca sa o sari fara consecinte. « 

Ei bine, fratilor, iata ca se incearca si nefacutele (si slava Domnului ca multe au fost facute pana acum si nu spre bine…). Ce sa mai sari bariera sau s-ocolesti, mai bine dai o lege prin care spui ca alesii tarii au voie sa treaca de bariera iar plebea nu !

Stiu, stiu, multi vor spune din nou ca n-a fost frate lovitura parlamentara impotriva statului de drept in 2012, dar atunci eu va intreb, asta ce e ? Nu e cumva o confiscare de tara ? Un liber la furat pentru « cei mai alesi hoti ai poporului » ? Si stati asa ca astia nu se lasa asa usor, ce daca o parte din  propunerile lor a picat prima oara?

Patura aia educata, clasa de mijloc muncitoare in multinationale, patronii de firme mici, mijlocii, freelancerii (mai putin cateva profesiuni liberale care prin aceasta lege au primit dezlegare la borcanul cu miere), oamenii cinstiti, ce zic in fata aceste legi a hotiei parlamentarizate? Corporate governance, work ethics, diversity, sanse egale, social responsibility, transparency, accountability … poftim ?!

Vreti sa va claditi o viata bazata  pe valori pozitive, sa fiti performanti, sa aveti servicii medicale, infrastructura, educatie ? Vreti sa va cresteti copiii in spiritul corectitudinii, a cinstei, a meritelor obtinute prin munca ?  Helloooooo ??!!! Ati gresit tara!!

Sunteti buni doar la platit taxe catre un budget pe care alesii vostri sa-l poata devaliza cu  im(p)unitate, fara sa fie pusi sub urmarire penala ! Iar daca ar fi vreodata si ar ajunge in inchisoare, atunci sa fie gratiati !

In “noul normal” unele animale (alea parlamentare) sunt mai egale decat altele, iata ca si in fata legii. In domnia apartheidului politic, voi astialalti, oamenii cinstiti veti primi doar un singur lucru : Dispret, sclavilor !

 

Later Edit: iata si efectul in lant, liberalizarea furtului pentru aparatul politic si functionaresc din teritoriu.

LLE: titlul initial al articolului a fost Dispret sclavilor!

Voluntariat la conducerea TVR

TVR a schimbat din nou PDG-ul. Incompetenta, interferenta politica, cine stie? Oricum, situatia financiara a TVR nu este deloc roz si nu se vede rezolvarea cu structura actuala.

Sunt convins ca daca puterea politica vrea sa profesionalizeze conducerea TVR poate gasi oameni comepetenti. Sunt destui romani (asta daca ne rezumam doar la romani, desi de ce nu am vedea si americani la conducere?) care si-au dovedit profesionalismul in domeniul media, inclusiv in strainatate, oameni care stiu cum sa echilibreze un buget in timp ce mentin sau chiar maresc calitatea serviciilor. Si sunt convins ca ar lucra si pe gratis.

As spune chiar mai mult, cu profesionisti la conducere este posibila chiar si o reducere a taxei radio – TV. Bugetele familiilor sunt la limita iar cativa lei in plus nu strica nimanui.

Insa depinde doar de dorinta puterii actuale sa coopteze astfel de profesionisti.

Deficit democratic

Nu ma mir ca azi puterea USL va vota legea lobbyului si legea amnisitiei. In definitiv este o putere a coruptilor si hotilor.

Oamenii din Pungesti — ei nu fac lobby, ei doar stau ca prostii pe terenul lor si o iau in carca de la jandarmi. Dar daca esti smecher si poti sa imparti niste bani viitori luati de la fraieri, ai poarta parlamentului deschisa si votezi ce legi vrei tu.

Nu conteaza ca romanii sunt tinta populistilor din diferite tari europene care ii arata pe romanii muncitori drept bau-bau si ca se impotrivesc intrarii noastre in Schengen. Nu, noi mai eliberam cateva mii de infractori din puscarii sa le dam amunitie, eventual pe acele cateva sute de vamesi arestati acum vreo 2 ani.


Taguri