You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for November, 2013


Dictatura Ponta. Daca si acum tacem, ne meritam soarta.

Ponta a dat ordonanta de urgenta cu noile conditii in privinta vanzarilor de terenuri.

Am mai multe observatii:

1. Este impotriva dreptului de proprietate.

2. De ce se foloseste procedeul ordonantei de urgenta pentru un subiect ce afecteaza mai bine de jumatate din populatia tarii?

3. Numirea unui avocat al poporului din categoria paiatelor confirma intentia de lovitura de stat din 2012.

4. Ponta, precum dictatorii din Roma antica guverneaza prin dictate / ordinante. Nu e nevoie de control democratic, de dezbateri, de consultari, etc.

5. Unde e strategia care a determinat ordonanta?

6. De unde vine urgenta? Aaa, ca din ianuarie s-ar fi liberalizat tranzactiile? Pai se stia asta de pe vremea cand fostl N0049 era premier.

7. Creste birocratia, coruptia.

8. Sunt avantajati cei cu legaturi la guvern.

9. Principiile unei piete libere sunt calcate in picioare.

10. Investitiile in agricultura vor avea de suferit si cum agricultura este un sector economic important, calitatea vietii va avea de suferit, economia rusca sa reintre in recesiune.

Cei care l-au sustinut si il mai sustin pe Ponta au cea mai mare responsabiitate pentru punctele de mai sus. Fie ca sunteti politicieni, din media, din societatea civila sau simpli cetateni responsabilitatea este a voastra. Asa ca nu aveti decat sa-l determinati sa retraga aceasta ordonanta. Dupa care sa-si dea demisia si sa se retraga din politica.

Desi nu are solutii, Ponta mai primeste o diploma. Londra, 12 noiembrie 2013

Cate divizii are Mixich?

Urmaresc de multa vreme articolele lui Vlad Mixich. Articole cu mult bun simt, lucru extrem de rar in presa romaneasca.

Cu zeci de mii de cititori si pe un domeniu atat de marginalizat in Romania.

Dar poate bunul simt nu este doar al lui, ci al unei intregi profesii care, incet-incet, va reusi sa-si recastige demnitatea.

Eu zic sa il/ii ajutam, macar cu o vorba buna.

De weekend- politica, boala grea…

Acum doua zile am urmarit un talk-show televizat la ora de varf pe unul din canalele de stiri romanesti. Invitati de marca, declaratii pe masura.

O declaratie mi-a atras atentia, intr-un moment destul de incarcat unul dintre invitati (nu conteaza cine, oricum membru al parlamentului) s-a adresat moderatoarei emisiunii: “stimata doamna acestea nu sunt declaratii politice e purul adevar”.

Nimeni din platou (politicieni, sindicalisti, moderatoarea) nu a reactionat la aceasta afirmatie…

Distrugere virtuala, distrugere in cascada in sisteme complexe- caz aplicat

De mult gandesc un articol dedicat distrugerii “in cascada” in sistemele complexe (sau pornind de la un sistem simplu si avand efecte in cascada in sisteme complexe). Ceea ce s-a intamplat si inca se intampla in sistemul financiar este un bun exemplu.

Pana atunci insa, un caz proaspat din Romania care exemplifica destul de bine:

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15974618-ancheta-agentiei-nationale-medicamentului-cazul-unui-medicament-pentru-hepatita-contrafacut.htm

Interferonul Pegasys este adresat bolnavilor cu hepatita B si C. Practic curata o distrugere din oamenii bolnavi, mai simplu vindeca. Utilizarea unui medicament contrafacut lasa impresia ca distrugerea este controlata sau diminuata, timp in care nu se intampla acest lucru.

Distrugerea virtuala este in acest caz intr-o minte bolnava care s-a gandit cum sa profite in acest mod odios de bolnavii de hepatita. A conceput un plan prin care a fabricat seringi, le-a umplut cu apa si glucoza (care nu au nici un efect medical) si a reusit sa distribuie un medicament fals in farmacii.

Din momentul in care acest medicament fals a ajuns la bolnavi are loc o distrugere in cascada. Bolnavii folosesc medicamentul ca sa se trateze, dar nu are nici un efect. Sistemele complexe (oamenii bolnavi) acumuleaza distrugere, sunt din ce in ce mai bolnavi fara sa stie- sperand ca de fapt se simt mai bine. Pe termen lung pot chiar claca, pentru ca de fapt nu isi aplica un tratament.

Totul pentru ca o minte bolnava sa acumuleze o suma de bani din vanzarea unui medicament fals. El castiga o suma de bani, bolnavii pierd atat bani cat si sanatate. Sistemul in ansamblu pierde mult mai mult (sistemul social national in acest caz).

PS: am inteles ca seringile sunt produse in Germania. Asta nu inseamna neaparat ca si beneficiarul fraudei e din Germania, ar putea fi din Romania sau din Germania sau din alta parte- cert este ca e posibil si un element de extraneitate prin care nici macar “beneficiul” minor (veniturile din vanzarea unor medicamente false) sa ramana in tara (in sistem).

Twitter si cifra cheie din planul de afaceri

Firma Twitter, desi in varsta de doar sapte ani si fara sa fi facut profit vreodata, a debutat azi pe bursa, fiind evaluata la 31 de miliarde de dolari, adica un pic mai mult decat imprumutul facut de Romania la FMI si la UE si care ne da atatea dureri de cap. Este de 3 ori mai mult decat valoarea aurului si argintului de la Rosia Montana.

Care este cheia succesului? Faptul ca a convins investitorii ca are cifra magica in planul de afaceri.

Nu avem de lucru? Cultivam marijuana!

Imi plac scuzele pentru cei care incalca legea…: “Suntem saraci, taiem padurea”; “Statul nu ne da de lucru, furam de la cei care au”. “Am furat o paine de foame”. “Am cersit ca sa am sa dau de mancare la copii”.

Iata ca in Albania, un sat intreg s-a apucat sa cultive marijuana, este si asta o alta scuza.

Ce nu cer sindicalistii din invatamant

Am vazut lista cererilor sindicalistilor din invatamant.

Din acea lista sunt de acord cu un singur punct si anume cresterea procentului din PIB alocat educatiei la peste 6%.

Insa cu restul nu sunt de acord. De ce, de exemplu, sa dai spor de doctorat? Sau conditii mai speciale pentru profesori cu vechime in munca?

Sindicalistii din invatamant ar fi trebuit sa puna calitatea actului de invatamant pe primul lor. Sa puna elevul pe primul loc. Faptul ca suntem pe ultimul loc in UE in toate domeniile este si vina dascalilor, nu? Unde este acceptarea responsabilitatii, macar partiale? Unde este exigenta sindicalistilor la adresa profesorilor ce sunt prinsi la copiat la diferite examene? Sau cei care cer spaga pentru Bac? Sau usurinta cu care se acorda titlul de doctor?

Profesorii trebuie sa inteleaga ca nu se pot ascunde in spatele unor grade si a sindicatului sau ministerului. Ei trebuie sa raspunda, cu performante in fata elevilor si a parintilor.

Reforma educatiei trebuie facuta insa, repet, elevul trebuie sa fie in centru. De ce nu ne gandim sa lasam directorului scolii puterea de a angaja, de a concedia si de a stabili nivelul salariului, diferentiat in functie de calitatile si nu de vechimea profesorului? De ce nu ne gandim sa cerem si un pic de control din partea comunitatii fata de performantele directorului? De ce nu ne gandim si la alte moduri de a educa, de exemplu de acasa?

#unitisalvam: creativitate in capitala capitalismului

Iata mai jos mesajul plin de creativitate a unor oameni ce isi asuma riscuri in capitala capitalismului. Astept sa vad in aceasta dezbatere creativa si pe cei pro RMGC, sa faca un pas gratios inainte.

In 2014 expira redeventele cu dedicatie pentru Petrom?

Eu cel putin asa imi aduc aminte, nivelul actual al redeventei la petrol a fost stabilit acum mai bine de 10 ani cand guvernul Nastase – aprobat inclusiv de opozitia de atunci – a privatizat Petromul pe mai nimic si cu o redeventa modica. Azi, pretul petrolului este de 3-4 ori mai mare si din prezentarea guvernului de azi imi rezulta ca redeventa nu se va modifica…

PS. Bugetul pentru anul viitor cu mariri de salariu minim pe economie si mariri de pensii plus amanarea privatizarii societatilor unde guvernul a inscris autogoluri (Oltchim si CFR Marfa) imi arata ca este un buget electoral. Sa le fie rusine!

Zece actiuni simple de crestere economica.

1. S-a demonstrat ca exista o relatie directa intre capitalul social intr-o societate (gradul de incredere si sprijin intre membrii unei societati) si cresterea economica. Lipsa dialogului social (evident prin numarul crescand de proteste) nu duce la cresterea capitalului social si, ca atare, nu duce la crestere economica.

PIB = numar persoane active * productie pe persoana activa. Din aceasta ecuatie, putem sa concluzionam urmatoarele:

2. Productivitatea creste cu un sistem de educatie mai bun. Atata timp cat nicio universitate romaneasnca nu figureaza in top 500 mondial iar zeci de mii de tineri studiaza afara (si vor ramane sa lucreze afara), nu putem sa crestem productivitatea. Universitati bune ar atrage si studenti din alte tari, talent, creativitate, cunoastere adica acele bunuri ce vor contribui la cresterea productivitatii.

3. Nu exista niciun plan concret de educatie continua. Avem aceste active: scolile care stau inchise sambata si duminica. De ce nu le-am deschide in week-end pentru cursuri de educatie continua, de ex. cursuri IT pentru ingineri trecuti de 40 de ani si care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca adecvat?

4. Informatizarea si profesionalizarea institutiilor publice in relatia cu publicul: ar reduce timpul petrecut de cetateni in paienjenisul birocratic romanesc si l-ar elibera pentru activitati mai productive.

5. Dezvoltarea infrastucturii: si nu numai pentru automobile, dar si pentru transportul pe calea ferata, etc si pentru informatizarea societatii in general. Dezvoltarea infrastructurii duce nu numai la reduceri de costuri, dar si la cresterea productivitatii.

6. O mai buna guvernare. Scriam ieri ca proasta guvernare a dus la taieri ilegale de 6% din suprafata padurilor din Romania. Sa imaginam imactul bunei guvernari in turism: poate ajungem si noi ca Bulgaria, care nu este cel mai bun exemplu de buna guvernare, dar care a reusit sa aiba 10% din PIB din turism (fata de 1-2% pentru Romania).

7. Gradul de ocupare al fortei de munca este de 60%, fata de 75% in tarile nordice. Suferim in primul rand la capitolul celor de peste 50 de ani, indeosebi angajati la stat. Unde sunt programele de training si conversie profesionala? Sau este mai usor sa-i trimitem pe oameni mai devreme la pensie, de multe ori sub forma de mita electorala?

8. Exista o corelatie intre simplificarea si reducerea impoztielor si cresterea economica. Pai guvernul nu stie cat va fi cota unica in 2014, cat vor fi contributiile sociale la anul si se gandeste la noi si noi metode sa taxeze orice misca in Romania, asta in timp ce isi recompenseaza sustinatorii loiali.

9. Reducerea coruptiei: de exemplu cazul consilierului ministrului energiei de la Hidroelectrica: guvernul nu este serios in ceea ce priveste reducerea coruptiei, din contra. Daca ar fi fost serios, acel consilier nu ar fi fost numit acolo. Ministrul energiei ar fi trebuit sa-si dea demisia, nu a facut-o.

10. Cresterea capacitatii de a atrage investitii: atat private cat si din fonduri europene, plus cresterea eficientei investitiilor publice. Nu exista planrui pe termen lung, nu exista o logica in aceste planuri, iar cele care exista, vorba Comisiei Europene, sunt copiate de pe undeva fara a fi fost intelese, doar pentru a bifa ca s-a facut un plan.

Cele 10 actiuni de mai sus nu sunt singurele, ele pot fi dezvoltate si detaliate. Insa arata ca exista alternative ce tin efectiv de actul guvernarii pentru ca nivelul de trai sa creasca semnificativ, fara a fi nevoie vanzarea activelor, inclusiv a resurselor naturale (care nu mai pot fi recuperate de generatiile viitoare). Iar daca este sa vindem active, mai bine le vindem cand sunt mai productive.

Exista, deci, solutii alternative la modelul de dezvoltare al guvernului care este bazat pe vanzarea de active pentru a acoperi furturile si mita electorala.

Problema de la Romsilva

6%

Da, 6% din padurile Romaniei au fost defrisate ilegal dupa 1990.

Cum doreste guvernul sa rezolve problema? Cu o noua lege, bineinteles, ca si cum furtul nu se pedepseste acum. Si ca si cum nu exista acum padurari, politisti, jandarmi, etc.

Problema este proasta guvernare generata sau/si generatoare de furt prin rotatie.

Hai sa ne uitam cu google cat putem de mult si sa vedem cum au fost selectionati directorii Romsilva:

Adam Craciunescu (din mai 2012 si pana azi): membru in Consiliul National PSD

Valerian Solovastru (octombrie 2009 – mai 2012) – vicepresedinte PDL Suceava

Florian Munteanu (ianuarie 2009 – octombrie 2009) – prieten cu Gheorghe Nichita, seful PSD Iasi

Dorel Oros (august 2008 – ianuarie 2009) – seful PNL Salaj

Dan Ioan Aldea (februarie 2007 – august 2008) – apropiat al liderului PNL Dan Radu Rusanu.

Simion Maftei (ianuarie 2005 – februarie 2007) – consilier judetean Neamt al PDL, apropiat al liderului PDL Gheorghe Flutur.

Inainte de ianuarie 2005 erau de pe la PSD, etc.

Se poate observa o legatura clara intre partidul la putere si seful Romsilva.

Romasilva nu este o institutie independenta care sa isi poata indeplini obiectivele. Indiferent cate legi vor da, siluirea politica a Romsilva, lipsa de buna guvernare a fost motivul principal pentru care 6% din padurile Romaniei au fost defrisate ilegal dupa 1990.

Stati in casa, dragi romani! Si lasati o mana de tineri sa iasa duminica de duminica pentru voi. Nu e problema voastra! Ce? A fost padurea voastra? Si chiar daca a fost a voastra, in Romania se stie ca se fura, ce rost are sa-ti ceri drepturile?


Taguri