You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for September, 2013


CASS pentru chirii/arenda- comparatie cu UK

Statul a modificat de curand Codul Fiscal, astfel incat cei care cedeaza folosinta bunurilor (cei care incaseaza chirii, arenda etc) vor plati si ei contributii la asigurarile sociale de sanatate. Cum 10% din locuintele din Romania au un regim de inchiriere (formalizat sau informal) si sistemul de arendare al terenurilor agricole este in plina expansiune, aceasta modificare a dus la discutii aprinse pe tema taxarii, a garantarii dreptului la proprietate samd.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15633795-aveti-venituri-din-chirii-sau-teren-dat-arenda-finantele-modificat-vineri-seara-codul-fiscal-introducand-contributiile-sanatat-pentru-cei-care-venituri-din-chirii-arenda.htm

As vrea sa fac o comparatie cu una din economiile presupus mai liberale din Europa si unde nu cred ca exista mari discutii legate de respectarea dreptului de proprietate privata: Marea Britanie.

In Marea Britanie trebuie mentionat ca nu exista separatie intre CAS (contributii la asigurarile sociale) si CASS (contributiile la asigurarile sociale de sanatate). Exista un singur sistem de National Insurance care include atat sistemul de pensii de stat, somaj cat si al asigurarilor de stat in sanatate. In schimb exista mai multe paliere de plata a contributiilor in functie de regimul de activitate:

https://www.gov.uk/national-insurance-classes

Clasa 1 si 1A/1B se refera la regimul de activitate salariala: sunt contributiile de asigurari sociale platite de angajat si de angajator.

Clasa 3 se refera la contributiile voluntare, in eventualitatea in care persoana respectiva nu are nici un venit in UK si face contributii voluntare pentru a nu pierde vechimea in calculul pensiei etc.

Clasele 2 si 4 se refera la activitatile independente (self-employed).

Comparatia cu Romania se reduce la posibilitatea ca o persoana sa plateasca atat contributii de Clasa 1 (angajat) cat si de Clasa 2/4 (pentru activitati independente separate, aici fiind incluse si veniturile din chirii sau arenda). O mare parte din discutia publica din Romania se concentreaza pe acest subiect.

Being both employed and self-employed: It’s possible to be both employed and self-employed at the same time. Many people work for an employer and also run their own business. (sursa: http://www.hmrc.gov.uk/working/intro/employed-selfemployed.htm#1)

Paying Income Tax and National Insurance contributions on both jobs
If you earn income from both employment and self-employment then you pay any Income Tax and National Insurance contributions due separately and in different ways.

Legal este asadar posibil sa fii atat salariat cat si sa ai venituri independente si sa platesti pentru fiecare (separat) contributii la asigurarile sociale. Exista insa si niste diferente:

a. impozitarea pe Clasa 2/4 de venituri se face diferentiat dupa cum urmeaza: exista un prag sub care nu se impoziteaza, dupa care se impoziteaza cu 9% intre pragul minim si un prag maxim, si 2% peste pragul maxim. Mie sistemul mi se pare echitabil, in sensul ca ofera o protectie celor cu venituri independente mici. In Romania cei cu venituri mici sunt taxati si ei, in schimb sunt protejati cei cu venituri mari- veniturile din chirii/arenda etc peste o anumita valoare nu mai sunt impozitate.
b. in Uk exista o paleta de exceptii de la regula. De exemplu achizitiile de tip “buy-to-let” (cumpara ca sa inchiriezi) beneficiaza de o scutire la plata National Insurance.
c. pentru a fi impozitat pe Clasa 2/4 de venituri trebuie sa ai calitatea de self-employed. Adica nu se aplica decat celor care au calitatea de self-employed (PFA)- si nu persoanelor fizice care au activitati de inchiriere. “National Insurance is not paid on rental profits” (sursa: http://taxaid.org.uk/situations/property-owner/how-property-rental-income-is-taxed ). Asadar in UK exista o protectie pentru micii proprietari care au 1-2-3 locuinte pe care le inchiriaza si al caror venit nu depaseste anumite valori, dincolo de care trebuie sa se inregistreze ca self-employed.

Concluziile le trageti dumneavoastra…

Posta Romana – m-am grabit sa sper intr-o mai buna guvernare

Am scris de doua ori in ultimele saptamani despre ce viitor de aur poate avea Posta Romana, despre schimbarile tehnologice care ar avantaja un operator precum Posta Romana si adaugam ca plus manageri competenti precum Octavian Badescu.

Din pacate, Octavian Badescu a demisionat intre timp, insa pe fondul scandalului RMGC eu doar acum am aflat.

Da, poate ar fi bine sa vedem si angajati ai Postei in Piata sa ceara o Posta mai curata. Sau angajati Tarom. Sau CFR, mai ales dintre cei care stiu cum functioneaza achizitiile de capace de WC la 200 de euro bucata, dar le e teama sa vorbeasca, as vrea sa-i vad in Piata si sa ceara un CFR mai curat.

RMGC – cum negociaza statul? Prost.

Am vazut interviul Moise Guran – Victor Ponta.

La un moment dat, Moise Guran ii da premierului Ponta niste informatii de pe site-ul corporatiei Gabriel Resources care contraziceau declaratiile publice ale guvernului referitor la beneficii, mediu, etc. Ponta ramane cu gura cascata, nu intelege, zice ca nu stie de informatiile respective, ca nu le are, dar il invita pe Moise Guran sa mearga la Comisia Parlamentara cu ele.

Eu nu inteleg cum poti sa negociezi un contract co o miza de 10 miliarde de dolari fara sa stii care sunt intentiile celeilalte parti, fara sa-i stii punctele slabe si punctele tari, fara sa-l analizezi un pic si sa obtii un contract bun pentru tine. Mai ales cand acele informatii sunt pe gratis, facut publice datorita cerintelor Bursei din Toronto.

Manifestatiile #unitisalvam – statistici

Arestati: zero
Jandarmi spitalizati: zero
Geamuri sparte: zero
Masini incendiate: zero
Declaratii de dragoste manifestante – jandarmi: destule

Venezuela trimite armata sa preia controlul la o fabrica de hartie igienica

Venezuela este o tara bogata. Doar daca este sa consideram petrolul, Venezuela se afla pe locul 9 in lume producand 3 milioane de barili pe zi. Prin comparatie, Romania produce de 30 de ori mai putin.

Insa politicile populist – nationaliste care includ elemente de economie centralizata, control al preturilor si nationalizari de industrii, similare cu cele propuse de Viktor Orban al Ungariei, au produs tot soiul de lispuri: exista o criza a laptelui, o criza a uleiului, a zaharului si, mai recent, o lipsa a hartiei igienice din magazine. Evident, guvernul a dat vina pe comercianti, opozitie si pe bogati. Iar azi, confrom BBC, a trimis armata sa ia controlul asupra unei fabrici de hartie igienica…

De week-end: autorul si anul. Apoi dezbateri pe continut.

Text:

Catre sfarsitul vietii, Thomas Jefferson a spus: “Fiecare generatie are nevoie de o noua revolutie.”. Goethe, contemporan cu el, desi arhi-conservator, a dat glas acelorasi sentimente: “Ratiunea dispare, iar darurile deschid drum durerii”.

Atat Jefferson, cat si Goethe, exprimau nemultumirea generatiei lor fata de ceea ce crease secolul Luminii si Revolutiei franceze. Vorbele lor ar putea exprima, dupa 150 de ani, nemultumirea generatiei actuale fata de ceea ce era marea promisiune, Statul Bunastarii, care a inceput in Germania imperiala, pentru cei nevoiasi si slabi, si care a devenit acum “dreptul fiecaruia” si o povara pentru cei care produc. Institutiile, sistemele, politica pot sa supravietuiasca, asa cum se intampla si cu produsele si serviciile, si atunci cand isi indeplinesc obiectivele, si atunci cand nu si le indeplinesc. Mecanismele pot functiona in continuare, dar previziunile de la care au plecat sunt depasite, asa cum este cazul previziunilor demografice conform carora s-au elaborat, in ultimii o suta de ani, planurile privind pensionarea si sistemul de ingrijire a sanatatii din tarile dezvoltate. In cazul acesta, bineinteles ca “ratiunea dispare, iar darurile deschid drum durerii”.

Totusi, “revolutiile” nu sunt un remediu, pentru ca nu pot fi prevazute, indrumate sau controlate si pentru ca aduc la putere pe cine nu trebuie. Rezultatele lor sunt exact opuse promisiunilor. La numai cativa ani dupa moartea lui Jefferson, in 1852, un mare anatomist al sistemului guvernamental si politic, Alexis de Tocqueville, a aratat ca revolutiile nu demoleaza inchisorile vechiului regim, ci le maresc. Cea mai durabila mostenire a Revolutiei franceze a fost intarirea birocratiei necontrolate si de necontrolat si centralizarea intregii vieti politice, intelectuale, artistice si economice in Paris. Consecintele cele mai importante ale Revolutiei ruse au fost: aservirea noua a taranilor, o politie secreta omnipotenta si o birocratie rigida, corupta si sufocanta, adica exact trasaturile regimului tarist impotriva carora liberalii si revolutionarii rusi au protestat cel mai tare. Acelasi lucru se poate spune si despre “Marea revolutie culturala” a lui Mao.

Stim ca “revolutia” este o deziluzie, cea mai mare deziluzie a secolului 19, iar azi cel mai discreditat mit; ea nu este o realizare si un inceput, ci rezultatul decadentei, falimentului ideilor si institutiilor, esecul renasterii. Si mai stim ca teoriile, valorile si toate produsele mintii si mainilor omenesti imbatranesc, devin rigide si invechite, devin “afectiuni”.

De aceea in societate, economie, in institutiile de servicii publice si in afaceri este nevoie de inovatii si de un sistem antreprenorial. Aceasta pentru ca inovatia si sistemul antreprenorial nu sunt totale, ci partiale; un produs aici, o strategie sau un serviciu public, dincolo; ele nu sunt planificate, ci se concentreaza asupra unei ocazii si a unei necesitati; sunt tentative care dispar, daca nu produc rezultatele asteptate si dorite, sunt pragmatice si modeste si tind sa mentina flexibilitatea si continua reinnoire in societate, economie, industrie, servicii publice sau afaceri. Ele reusesc sa faca ceea ce Jefferson spera ca fiecare generatie poate sa obtina prin revolutie si asta fara varsare de sange, fara razboaie civile, fara lagare de concentrare si fara catastrofe economice, doar prin existenta unui scop, a unei orientari si a unui control.

Avem nevoie de o societate antreprenoriala in care inovatia si sistemul antreprenorial sunt normale, ferme si permanente. Asa cum managamentul a devenit organul specific al unei institutii contemporane si de integrare al societatii noastre bazate pe organizatii, tot asa si inovatia si sistemul antreprenorial trebuie sa devina o parte integranta a activitatii din organizatiile economie si din societatea noastra.

Asta presupune ca toate conducerile din intreprinderi sa faca din inovatie si sistem antreprenorial o practica normala, continua si zilnica a propriei lor activitati si a activitatii organizatiei lor.

Bonus: Imparatul este gol.

RASPUNS: Peter F. Drucker – Innovation and Entrepreneurship (Inovatia si sistemul antreprenorial) – 1986.

Ce se intampla cand te loveste DIB-ul in cap?

http://www.zf.ro/zf-24/decizie-fara-precedent-la-furtul-de-actiuni-asf-a-cerut-fondurilor-de-pensii-sa-nu-mai-faca-tranzactii-cu-actiuni-doua-zile-11364388

Structurarea unui sistem financiar (in cazul de fata fonduri de pensii si brokeri de bursa) cu lacune procedurale si brese de siguranta (semne de distrugere virtuala) conduce la situatii de genul acesta, care impacteaza in sistemul economic national.

Rosia Montana – ratiuni economice

Aparut in Dilema.

80% din institutiile statului nu respecta legea privind declararea cadourilor primite de angajati

Pe 8 August propuneam infiintarea unui Registru online care sa cuprinda toate cadourile primite de angajatii de stat.

Evident ca Romania este o tara care doreste, cel putin pe hartie, sa fie bine guvernata si exista deja legislatie care sa acopere partial obiectivul din articolul meu. Exista o lege, Lege 251 din 2004 care spune asa:

Persoanele care au calitatea de demnitar public si cele care detin functii de demnitate publica, magistratii si cei asimilati acestora, persoanele cu functii de conducere si de control, functionarii publici din cadrul autoritatilor si institutiilor publice sau de interes public, precum si celelalte persoane care au obligatia sa-si declare averea, potrivit legii, au obligatia de a declara si prezenta la conducatorul institutiei, in termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei.

La sfarsitul fiecarui an, autoritatile, institutiile publice sau persoanele juridice publica lista cuprinzand bunurile depuse potrivit prezentei legi si destinatia acestora, pe pagina de Internet a persoanei juridice respective ori in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Primul paragraf poate fi interpretat – si este interpretat de multe institutii – ca doar persoanele care au obligtia sa-si declare averea trebuie sa declare si cadourile. Parerea mea este ca, daca este sa credem in spiritul bunei guvernari, atunci primul paragraf trebuie sa fie extins la absolut toate categoriile mentionate in primul paragraf.

Pe 12 August, multumita unui voluntar (si cititor al acestui blog), Laurentiu Catrina, am trimis o cerere de informatii, conform legii 544 / 2001 la 10 institutii publice sa vedem daca aplica aceasta lege. Am asteptat 30 de zile conform legii inainte sa scriu acest articol.

Aceste institutii sunt:

1. Presedintia
2. Guvernul
3. Camera deputatilor
4. Senatul
5. Curtea de Conturi
6. ANI
7. Primaria Bucuresti
8. Primaria cluj
9. Iasi
10. Timisoara

Am primit doar 5 raspunsuri, in ciuda faptului ca am incercat in mod repetat sa primim raspunsuri de la toate cele 10 institutii. Raspunsurile pe care le-am primit sunt:

1. Pe 13 August am primit raspuns de la Presedintie, indicand locul unde aceasta lista este publicata: aici

2. Pe 20 August: Primaria Constanta a raspuns promitand ca ne vor da mai multe detalii, inca mai asteptam.

3. Pe 23 August: Primaria Iasi a raspuns facand referire la sectiunea de declarat averi si interese a celor ce sunt obligati conform legii sa o faca, inclusiv cadouri mai mari de 500 de euro. Aici legea 251 / 2004 spune de 200 de euro si de alte categorii de personal.

4. Pe 23 August: a raspuns si Guvernul, dar in mod sigur nu a inteles intrebarea. Iata raspunsul Guvernului: “În evidenta financiar contabilă a Secretariatului General al Guvernului, în perioada 2011-2012, nu au fost înregistrate bunuri primite cu titlu gratuit în urma acţiunilor de protocol, conform Legii nr.251/2004.”

5. Pe 30 August a raspuns Curtea de Conturi care are un astfel de registru ce poate fi gasit aici.

Celelalte institutii nu au raspuns in limita celor 30 de zile.

Vin moldovenesc

Cititi apelul de solidaritate cu Republica Moldova. Eu ii voi da curs, dar voi consuma cu moderatie.

Dincolo de abuzul Rusiei, este in interesul Romaniei ca Republica Moldova sa devina membra a Uniunii Europene. In plus, este in interesul Romaniei ca si Ucraina sa fie membra a UE. Azi, 70% din exporturile romanesti trec granita Romania – Ungaria; cu o piata deschisa catre est (Ucraina si Republica Moldova au impreuna 50 de milioane de locuitori), avantajele economice sunt clare. Atat pentru Romania cat mai ales pentru partea de Est, mai saraca, a Romaniei.

Lloyds vs. Rosia Montana

Guvernul britanic a anuntat ca va vinde 6% din actiunile pe care le detine la Lloyds, adica o cladire cu birouri unde angajatii ajung cu metroul sau cu bicicleta (bine, unii isi iau si Porsche din bonusul de sfarsit de an).

Revenind, din vanzarea pachetului de 6% se vor obtine 5 miliarde de dolari, adica mai mult decat incaseaza cu totul statul roman pe 20 de ani din acordul RMGC.

Lideri si transfer de putere

Premier Pro, deputat contra.

Presedinte neutru, anterior pentru.

Primar speriat cere referendum. Referendum anulat dupa 3 zile.

Co-lider de uniune la putere se declara in opozitie.

20.000 de oameni in strada fara un lider clar identificat ca sa fie atacat de presa / putere. De fapt, 20.000 de lideri.

Televiziunile / presa traditionala incearca sa ignore, in schimb prin facebook, bloguri, etc numarul manifestantilor creste de la o duminica la alta.


Taguri