You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for May, 2013


Ghicitoare cu o banca

Exact 53 de minute pentru un schimb valutar facut prin internet banking (ordin transmis la 13:00, executat la 13:53).

Ghiciti banca…

Relatia mama – fiu. Plus bonus cu Transgaz.

1. Sova – Sova.

Sova negociaza contractul Bechtel cu firma mamei sale.

Firma mamei sale reprezinta si Rosia Montana. Sova este reprezentantul Romaniei pe problema Rosia Montana.

2. Radu Cernov este un avocat istet. Cernov a fost asociat cu Sova si l – a angajat cu ceva ani urma pe Ponta la firma. Azi, Cernov este in Consiliul de Administratie al Transgaz. ( sursa ).

De ce sunt mai optimist

Pentru ca se pare ca avem intr-adevar societate civila.

Harta protestelor din ultimele 3 luni.

In plus, avem mii si mii de bloguri, unele colective, unde oamenii isi spun deschis păsul. Societatea civila asigura controlul asupra politicului si asupra functionarii statului.

Deciziile politice vor fi astfel mai rationale, discutate public mai atent, mai larg acceptate – deci mai legitime si mai bine planificate, cu impact pozitiv asupra deciziilor inclusiv private si de investitii.

Cifra magica din planul de afaceri

7.120.000.000

worldometers

Scurtatura economica a lui Ponta

Sistemul comunist a disparut in 1989 pentru ca economia sa a falimentat si nu mai reusea sa ofere servicii de baza societatii.

In democratie, atunci cand un guvern isi pierde legitimitatea pleaca de la guvernare chiar si inainte de termen.

Legitimitatea se pierde atunci cand nu reusesti sa oferi serviciile promise. Si nu reusesti pentru ca nu obtii suficiente taxe. Exista un punct, atins deja in Romania, unde nu mai poti mari taxele pentru ca nu ar reusi sa aduca bani la buget.

Iar guvernul Ponta – si aici ii dau o bila alba – stie bine lucrul asta.

Insa cum sa faca sa acopere gaurile din buget?

Exista metoda datoriei externe: insa Romania nu prea se poate imprumuta: pentru ca nu ne mai puteam imprumuta pe piata, am apelat la ultimul resort: FMI. Deci aceasta metoda nu se poate aplica.

Pentru ca la extern nu se poate, se incearca la intern.

Cel mai usor este sa obtii bani din vanzari de active (CFR Marfa, Posta, etc) si sa vinzi din resursele naturale. De la alegerile din Decembrie 2012 nu este zi ca Ponta sa nu vorbeasca despre Rosia Montana, despre gazele de sist, probleme extre de controversate.

Insa Ponta are nevoie de bani si are nevoie repede.

Nu l-am auzit sa vorbeasca despre crestere economica sanatoasa, in ultimele 12 luni de cand e prim-ministru nu l-am auzit sa vorbeasca nici macar o data de investitiile in educatie care ar aduce cresterea productivitatii si, deci, o crestere mai sanatoasa a economiei.

Ponta, la fel ca Boc inaintea lui, prefera scurtatura economica.

O veste asteptata de mult timp

Sursa: aici.

Astept de multa vreme o lege a insolventei pentru administratiile locale. Se pare ca se apropie…

Dupa mine, masura ar trebui sa duca automat la incetarea mandatului primarului si consiliului local. In plus, e cel putin bizar ca planul de redresare sa fie supus aprobarii consiliului local, cel care este o parte a problemei.

Urmeaza vremuri interesante… 🙂

Cum sa nu te prezinti la interviu

Suna telefonul fix de pe birou.

Secretara: Emil, te cauta o doamna, Maria Ionescu, spune ca te cunoaste.

Numele nu imi suna cunoscut, insa este un nume romanesc, ma gandesc ca poate ne cunoastem de undeva. Rog secretara sa faca legatura.

Maria Ionescu: Salut, am incercat sa te caut pe LinkedIn dar nu mi-ai raspuns, ne cunoastem din liceu.

Eu: Nu imi aduc aminte, parca am fost coleg cu o Maria Ionescu in scoala generala, la o clasa paralela. Te ascult.

Maria Ionescu: Am vazut pe LinkedIn ca esti senior manager, felicitari. Caut de lucru.

Eu: Nu avem niciun post liber la ora asta, dar trimite-mi CV-ul pe mail. Ar fi bine sa ai drept de munca.

Maria Ionescu: Tocmai l-am trimis. Am drept de munca, m-am casatorit cu un olandez si am cetatenia olandeza, deci nicio problema.

Eu: OK, l-am citit, insa are gauri mari si nu imi este clar ce profesie ai, ce anume stii sa faci si ce ai dori sa faci?

Maria Ionescu: Fac orice.

Eu: Bine, bine, dar ce anume stii sa faci? Ai 38 de ani, ai lucrat ici colo, ba la contabilitate, ba in comert, ba la o banca, dar nu vad sa ai vreo calificare si nu ai stat nicaieri mai mult de 1-2 ani si apoi pauze de 2-3 ani. Deci ce stii sa faci?

Maria Ionescu: Fac orice.

Eu: OK, nu avem niciun post liber la ora asta. Poti sa-ti trimiti CV-ul la agentii, sunt vreo 3.000 de agentii la Londra. Multa bafta!

Maria Ionescu: Ha, pai asta stiam sa fac si eu, nu te-am sunat ca sa-mi spui sa-mi trimit CV-ul la agentii, am fost colegi, am vazut ca esti senior manager si vreau sa imi dai si mie un job acolo.

Eu: Imi pare rau, nu avem niciun loc liber. La revedere.

Nu este prima data cand primesc astfel de solicitari, in proportie de 100% din Romania. Daca cineva te cunoaste cat de cat i se pare normal sa te sune si sa ii gasesti un loc de munca potrivit nepoatei vecinei de la 5. Nu stie nicio meserie, nu are experienta si nici ambitie, nu stie nici macar ce meserie vrea sa invete, nu stie cu ce ma ocup exact si nici nu face cel putin o cautare pe internet sa vada cu ce anume se ocupa firma la care lucrez. Cum poti sa te prezinti la un inteviu nesolicitat in astfel de conditii? Ca ne cunoastem din copilarie sau ca vorbim limba romana? Astea nu sunt criterii pentru angajare.

Romanii, francezii si tiganii

Ne inflamam de fiecare data cand apar articole sau emisiuni TV in occident care nu sunt deloc magulitoare la adresa romanilor.

Inflamatia ia doua forme: una oficiala si una mai putin oficiala. Cea mai putin oficiala este ca romanii sunt confundati cu tiganii iar tiganii ar trebui mutati in India. Forma oficiala mascheaza rasismul si arata doar indignarea, cum ca s-ar folosi stereotipuri in ceea ce-i priveste pe romani. Insa daca am elimina stereoptipurile probabil ca am desfiinta si bancurile si, in sens mai larg, am atinge libertatea de expresie.

In toate sondajele de opinie din UE Romania iese pe locuri fruntase in ceea ce priveste lipsa de toleranta (un ultim sondaj de opinie in UE analizat aici).

In loc sa se planga, Romania ar face bine sa-si rezolve singura problemele. Si sa devina mai toleranta.

Context: Cristian Mungiu si Steven Spielberg parodiati intr-o emisiune de satira pe un post francez

Despre siderurgie

Probabil ca la aceasta ora la Palatul Cotroceni si la Palatul Victoria se discuta inchiderea celui mai mare combinat siderurgic din Romania (Galati). Subiectul nu este nou, am mai scris pe scurt despre problemele (reale sau induse) de la Galati inca de acum aproape 4 ani si intr-un fel am intuit ca se va ajunge la o discutie Traian Basescu -Lakshmi Mittal in care unul cere si altul da. Acum e posibil nici sa nu mai avem ce sa dam si zarurile sa fie aruncate.

Am facut un mic tur al televiziunilor si site-urilor de stiri din Romania in aceasta dimineata. Undeva se discuta despre magiunul de Topoloveni. In alta parte era o discutie despre alocatiile de handicap.

Interesant este totusi articolul ZF: Cea mai mare anomalie a industriei romanesti Dacia importa tabla de caroserie de 100 milioane de euro pe an pentru ca cea de la ArcelorMittal Galati nu corespunde

Cineva mi-a spus in dimineata asta ca “sa incercam sa ne obisnuim cu ideea ca Romania nu mai exista ca stat”. Deciziile se iau in alta parte si noi suntem doar spectatori.

Asa este? Ce au facut timp de 5 ani de zile cei care fac politica de stat in industrie?

16 ani de progres economic

Ultimul an de facultate incepe bine, are loc schimbare pasnica de regim politic ce aduce mult optimism in economie si in societate. Totul pare, din nou, posibil.

Generatia mea isi gaseste usor de lucru, salarii bune prin comparatie cu cele ale parintilor nostri pe care le depasim inca din primul an desi parintii au zeci de ani de vechime.

Multi dintre cei mai buni din serie isi incep cariera nu in domeniul pe care l-au studiat si excelau, ci la call-center, la Dialog. Munca este obositoare si, cu exceptia salariului (de 300-350 de dolari pe luna), nu exista satisfactii la locul de munca. Firma Dialog (ca si Connex dealtfel) a avut noroc: forta de munca extrem de bine calificata si ieftina.

Oarecum aceeasi poveste azi cand guvernantii se bat cu pumnul in piept ca firma Oracle va investi 100 de milioane de euro intr-un call center. Oracle va beneficia de forta de munca extrem de bine calificata si ieftina.

Desigur, acesta este un avantaj competitiv al Romaniei: forta de munca ieftina si calificata.

Insa activitatile de call-center au valoare adaugata mica. In plus, forta de munca este mult mai mobila azi decat in 1997, oportunitatile de lucru in afara Romaniei sunt reale.

Nu vad un progres economic real in Romania in acesti 16 ani. In 2013, ca si in 1997, a lucra in activitati cu valoare adaugata mica este poate cea mai buna oportunitate de lucru pentru tineri pregatiti si destepti.

Nu este vina Oracle, cum nu a fost nici vina Dialog si cum nu este nici vina angajatilor.

Este vina sistemului economic al Romaniei pentru ca nu este in stare sa ofere oportunitati reale, sa ofere speranta de mai bine; pe scurt: nu este in stare sa ofere viitor.

Un indicator empiric al cresterii economice

De vreo 3 saptamani imi ia cu 12-14% mai multe minute sa ajung la serviciu dimineata. Cu masina. Acelasi traseu, aceeasi ora de la care plec de acasa, fara lucrari pe sosea.

Poate este doar un factor regional (sudul Angliei) insa nu m-ar suprinde sa vad o crestere economica mult mai accentuata in trimestrul 2 decat in trimestrul 1.

Asta in conditiile in care tendinta pe termen foarte lung este de reducere a numarului de kilometri parcursi cu masina, din diferite motive: transport in comun mai bun (numarul de bilete de tren creste an de an in ultimii 10 ani, cu pretul biletelor peste rata inflatiei), folosirea bicicletei mai mult decat in trecut (mai ales zilele astea cand vremea a fost buna), etc. Pretul benzinei este un factor, insa si motoarele sunt mai economice.


Taguri