You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for December, 2012


O dezbatere de acum 2 ani, acum actuala din nou

La ceas de bilant (ca tot este sfarsit de an), relansez o dezbatere din 2010:

http://www.emilstoica.ro/pdl-pe-tobogan-ce-urmeaza-dupa.html

http://www.emilstoica.ro/alternative-de-dreapta-la-pdl-varianta-1-pnl.html

http://www.emilstoica.ro/alternative-de-dreapta-la-pdl-varianta-2-pntcd.html

http://www.emilstoica.ro/alternative-de-dreapta-la-pdl-varianta-3-un-nou-partid.html

Ce s-a adeverit?
Ce a fost fals?
Mai gasiti ca dezbaterea este actuala?
Pentru cei ce ati comentat atunci, vi s-au implinit previziunile? V-ati schimbat parerea intre timp?

In sfarsit, pentru cei ce nu va regasiti in vasta majoritate uselista, ce e de facut?

Acte de eroism pentru cei cu pensii speciale.

De exemplu.

La multi ani!

In primul rand, “La multi ani!” Romaniei post-comuniste care azi a implinit 23 de ani. Le sunt recunoscator tuturor celor ce au rezistat opresiunii dictaturii din 1944 – 1989.

In al doilea rand, “La multi ani!” tuturor cititorilor blogului. Multumim tuturor comentatorilor si mai ales celor ce au fost critici fata de articolele scrise. Fara comentariile voastre nu avem cum sa ne punem mai multe intrebari, sa citim mai mult, deci sa fim mai bine pregatiti.

2012 a fost un an greu.

2013 va fi un an mult mai bun. Este matematic. Si iata de ce: pentru ca suntem mai bine pregatiti, deci mai productivi si mai competitivi.

Iar daca 100% dintre noi suntem mai productivi atunci pe ansamblu este matematic ca vom fi mai productivi, deci o vom duce mult mai bine in 2013.

Romania, Cluj, 2012, Evul Mediu. Chiar nu raspunde nimeni?

Cititi si va cruciti… Inainte de Craciun…

http://lacoltulstrazii.ro/2012/12/19/despre-demnitatea-unei-batrane-cluj-romania-evul-mediu-an-2012/

Vampirii care au taiat pensii

De pe site-ul casei nationale de pensii.

pm_reala

Ce faci cand seful urla, te ameninta si da cu pumnul in masa de fata cu toata lumea?

Context aici. Mai grav este ca exemplul dat se petrece intr-o institutie de stat unde respectarea normelor de munca trebuie sa fie mai ridicata decat in mediul privat.

De ce ati sprijinit actiuni impotriva statului de drept?

Comisia de la Venetia a analizat evenimentele din iulie 2012 din Romania si a ajuns la urmatoarea concluzie:

“In July 2012, the Romanian Government and Parliament adopted a series of measures in quick succession, which led to the removal from office of the Advocate of the People, the Presidents of both Houses of Parliament, a limitation of the competences of the Constitutional Court, changes on the conditions for a referendum on the suspension of the President of the Republic and the suspension of the President itself. The Venice Commission is of the opinion that these measures, both individually and taken as a whole are problematic from the viewpoint of constitutionality and the rule of law.

Intrebarea din titlu este pentru toti cei care au legitimat actiunile din iulie 2012 desi stiau foarte bine ca sunt impotriva ordinii constitutionale si a statului de drept, practic o incercare de lovitura de stat.

Desi stiati foarte bine atacul la adresa ordinii constitutionale si a statului de drept, ati fost partasi la incercarea de lovitura de stat. Fie prin vot, fie prin articole in presa ori prin injuraturi – inclusiv pe acest blog – la adresa celor ce aparau statul de drept.

Unii probabil ca ati fost platiti pentru asta. Altii ati facut-o din ticalosie.

Insa majoritatea ati facut-o datorita urii. Ura ce v-a intunecat gandirea si ati preferat ca Romania sa calce in picioare normele democratice, desi unii dintre voi ati militat multi ani pentru norme democratice. Este acelasi tip de ura ce duce la dictaturi militare sau alte tipuri de dictaturi ce duc la lispsirea de drepturi si libertati pentru concentatenii vostri. M-ati dezamagit. Si continuati sa ma dezamagiti prin lipsa de reactie publica si prin lipsa de scuze pentru actiunile voastre din iulie 2012.

Imi este teama ca democratia romaneasca, in lipsa civismului, este amenintata constant si risca sa devina oricand, peste noapte, o autocratie.

Romania va avea doua guverne ce vor lucra in paralel si se vor incurca reciproc

PSD: bugetul; PNL: finantele
PSD: energia si industria, PNL: economia
PSD: administratia, PNL:internele
PSD: mediul, PNL: padurile
PSD: dezvoltarea, PNL: IMM-urile

Nu numai romanii voteaza cu picioarele

Gerard Depardieu este doar ultimul dintr-o lunga serie de oameni de succes din Franta care fug cat pot de repede de taxele ridicol de mari.

Exista un nivel optim de impozitare iar fuga recenta din Franta arata ca acest nivel optim a fost depasit deja de ceva vreme, decizia de a pleca dintr-o tara unde ai avut succes nu este asa de usoara.

Si nu este doar o preblema cu cei care au avut succes in trecut, cat mai ales cu cei ambitiosi si isteti care isi vor folosi talentul intr-o tara care ii respecta, fie ca vorbim de SUA, de Marea Britanie sau de Singapore.

Daca Franta nu renunta la impozitele ridicol de mari, se va trezi ca nu va mai colecta atat cat are nevoie pentru a acoperii salariile angajatilor de stat si pensiile. Ar iesi mai castigata daca ar face reformele necesare acum: crestrea flexibilitatii muncii, reduceri in nivelul cheltuielilor bugetare si reforma pensiilor prin reducerea nivelului pensiilor.

Si guvernul de la Bucuresti se va trezi ca are de rambursat 20 de miliarde de euro catre FMI si ca bugetul tot pe deficit se afla si, in plus, datoria neacoperita pentru pensii este de 300 de miliarde de euro.

Asa ca va avea destul de repede de ales intre o scadere a serviciilor sociale, a pensiilor si a salariilor bugetarilor si o crestere a impozitelor pentru romanii de succes care se mai afla inca in Romania. Tinand cont de rezultatul alegerilor din 9 decembrie eu merg pe varianta 2, aceea de crestere a impozitelor.

Acela va fi momentul cand si romanii ambitiosi si cu putere de munca – ramasi inca in tara – vor decide sa voteze cu picioarele.

Despre proprietate in Romania

De mult imi “sta pe limba” sa aduc in discutie acest subiect. Ce a declansat insa scrierea lui este valul de fraude bancare care sunt mediatizate in ultimele cateva luni:
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/seful-fondului-de-garantare-a-creditelor-pentru-imm-uri-si-numarul-doi-in-brd-audiati-de-diicot-in-cazul-unei-fraude-bancare-de-22-mil-euro-10269438
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/20-de-persoane-retinute-de-diicot-intre-care-trei-directori-de-banci-doi-notari-si-doi-evaluatori-10392235

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristian-sima-despre-dosarul-fraudelor-bancare-1015790.html

Reactiile publice au fost legate in special de efectele asupra sistemului bancar, daca sunt afectate credibilitatea sau lichiditatea in sistemul bancar samd.
Acest val de fraude bancare ar trebui sa conduca si la o discutie despre un alt subiect cu bataie mai lunga si cu mult mai perfid. In conditiile in care fraudele bancare recent scoase la iveala au adus in atentie si o serie de evaluatori, notari, functionari la Cartea Funciara, la Cadastru si multi alti oficiali ai statului corupti pana in maduva oaselor si care nu s-au dat in laturi de a incalca legea- intrebarea este: cum este garantata de fapt proprietatea in Romania? Cum garanteaza de fapt statul proprietatea daca functionarii platiti sa faca acest lucru sunt uneori niste infractori?
In Romania a intrat in vigoare Noul Cod Civil si odata cu acesta statul roman a tiparit un set de pliante de informare. Pe prima pagina troneaza un titlu mare in genul “Noul Cod Civil- Modificari. Garantia totala a proprietatii” (nu imi aduc aminte titlul exact insa ceva in genul asta). De asemenea in Constitutie scrie clar ca proprietatea privata e recunoscuta si garantata de catre stat.
Sa presupunem ca de buna credinta mergem si cumparam un teren. Proprietatea unei firme. Verificam actele la notar- sunt in ordine. Verificam la Cartea Funciara- totul e in regula. Mergem si semnam actele, platim si ne inregistram tranzactia la Cartea Funciara si facem toate formalitatile de publicitate. Nici o problema, statul ne preia documentele si le recunoaste- suntem inregistrati in Cartea Funciara ca proprietari. Dupa 2 ani, suntem notificati ca terenul de fapt apartine altei firme, Continue reading →

Falimentul proiectului “CEO privat la stat”

In 2011, la presiunile FMI, guvernul Boc a adoptat o ordonanta de urgenta privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. O astfel de lege ar fi fost necesara inca din 1990, insa ne-a apucat urgenta doar in 2011.

Evident, punerea acestei legi in practica este o farsa data cu poleiala internationala a unor firme de consultanta din domeniu insa cu decident politic.

Un proces de recrutare plin de erori, de exemplu aparitia in presa a listelor de candidati.

Fondul Proprietatea, actionar minoritar la multe firme controlate de stat isi declara nemultumirea:

“EDMN a desemnat trei membri pentru Consiliul de Administratie, membri care nu s-au clasat in topul candidatilor rezultat urmare a evaluarii efectuate atat de catre consultantul independent de resurse umane implicat in procesul de selectie, cat si de Comitetul pentru Nominalizare si Remunerare al EDMN. Doi dintre acestia sunt afiliati politic.”

Insa cireasa de pe tort este propunerea ca un prezentator TV sa conduca Consiliul de Administratie la CFR SA. Pe ce criterii a fost selectionat nu este clar. Insa dincolo de criteriile putin transparente, mai surprinzator a fost refuzul candidatului. Nu cunosc nicio firma cotata la o bursa serioasa care sa comunice un nou senior manager pentru ca imediat sa fie contrazisa si, mai rau, refuzata. Lipsa de profesionalism a celor responsabili procesul de recrutare este de ne-egalat.

Socialism cu Ponta. Cand incep nationalizarile?

C-asa vrea guvernul: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-13803426-guvernul-cere-plata-impozitelor-mai-devreme-pana-21-decembrie-motivand-craciun-nu-lucreaza.htm

Inca una din numeroasele masuri de relansare economica a guvernului Ponta.

Sunt curios daca marile firme (in primul rand cele de contabilitate si avocatura) vor actiona ministerul de finante in judecata.


Taguri