You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for October, 2012


Succes!

Stire pe Hotnews: Viorel Catarama se intoarce in politica.

Daca stirea se dovedeste adevarata, urarea mea este din suflet: Succes, Viorel Catarama!

Sondaj: cu cat vor creste veniturile CFR Calatori?

In urma actiunii procurorilor cu 80 de controlori CFR arestati, cu cat credeti ca vor creste veniturile CFR Calatori?

Sa radem cu Florin Georgescu

Iata ce a declarat Florin Georgescu, ministru de finante si prim-ministru pe perioada alegerilor:

Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate”

Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen “total anormal”.

Se vede ca Georgescu (si probabil toti subordonatii lui, in frunte cu Voinea) nu stie cum functioneaza o firma.

1. Faptul ca sunt firme care au pierderi inseamna ca acele pierderi sunt acoperite de cineva; acel cineva poate fi actionarul, furnizorii (inclusiv statul prin contributiile, de ex. cele sociale, pe care le incaseaza) sau bancile.

2. Actionarii pot acoperi pierderile in doua moduri: ori maresc capitalul social, ori imprumuta firma. De ex. in cazul multinationalelor cu subsidiare pe pierder in Romania, mai degraba au loc imprumuturi din partea firmei mama catre subsidiara din Romania. Ulterior, firma mama va cere rambursarea sau va mari capitalul social.

3. Daca pierderile sunt acoperite prin imprumut bancar, bancile isi asuma un risc, daca firma nu plateste, banca poate deveni actionar si deci imprumuturile bancare devin parte din acel procent de 37% pe care il aminteste Georgescu.

4. Pierderi de 10 miliarde de euro acoperite de privati au un impact pozitiv asupra taxelor colectate Continue reading →

Reclama platita pentru guvernul Ponta in The Wall Street Journal

Azi am luat avionul de dimineata intre doua orase din Europa de Est. Ca ziare de limba engleza nu aveau decat The Wall Street Journal (Europe Edition) de ieri, 16 octombrie. Bun si asta.

Incep sa rasfoiesc ziarul si la pagina 21 vad o intreaga pagina de reclama cu titlul “Focus on Romania” unde este laudata activitatea guvernului din ultimele 4 luni.

Intr-un paragraf cu subtitlul “Increased Confidence” vorbeste perechea pacaliciului Georgescu de la finante, Liviu Voinea: “If you walk around Bucharest, you see many construction projects, which was not the case a year or two ago. You see lines in the hypermarkets. These are indicators of increased confidence”. Eu cred ca ar trebui sa o intrebe si pe japoneza care s-a plimbat cu taxiul around Bucharest sau pe japonezul care s-a plimbat pe jos prin centrul orasului pana a murit de la muscaturi de caine. Cat despre cozile de la magazine, eu nu stiu sa fie vreo cercetare de piata, experienta mea este ca nu sunt cozi si ca sunt semnale ca anumite firme, precum Carrefour ar dori sa iasa de pe piata. Ii dau dreptate insa lui Voinea cand afirma ca santierele de acum nu sunt aceleasi cu cele de acum 2 ani… normal, sunt altele.

Dl. Voinea lauda capacitatea guvernulu Ponta de a creste absorbtia de fonduri europene… pe ce se bazeaza, nu stiu, dar el asa declara.

In acelasi paragraf “Increased Confidence” ne explica si profesorul Daianu cat de bine vede el in viitor economia Romaniei. Probabil ca foloseste aceiasi ochelari ca in cazul viitorului propriilor investitii in fondul lui Cristian Sima.

Intr-un alt paragraf cu subtitlul “Newfound maturitity” acelasi voios domn Voinea ne explica pe larg singura masura economica pe care guvernul Ponta a adoptat-o, dar si asta de la anu’, si anume plata TVA la momentul incasarii. Insa nu ne spune ca asta va da peste cap modul de contabilizare si ca va creste complexitatea raportarilor si a incasarilor. Mult mai eleganta ar fi fost insa o masura prin care TVA ar fi fost platita cu 30 sau 60 de zile mai tarziu decat acum. Efectul economic ar fi fost acelasi, doar ca mult mai simplu.

Poate ne explica cineva de la guvern cat a costat reclama de o pagina din The Wall Street Journal, cam 10% din reducerea bugetului ICR?

Liberali si liberali

Mircea Cartarescu s-a declarat de multe ori liberal. Si, citindu-l, il cred. El este injurat la televiziuni ce sprijina partidul liberal si azi se gandeste serios la exil caci nu doreste sa fie scuipat in propria tara.

In acelasi timp, partidul liberal nu il propune pe dl. Cartarescu drept candidat, ci pe Gigi Becali. Personaj care in doar doua zile isi baga opincile in justitie si in minoritati.

Loc de dat spaga?

A propos de intentiile ministrului agriculturii de a limita liberalizarea atat de necesara din agricultura, iata ce declara dumnealui:

“In 2013 va fi pregatita o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi “un fel jucator pe piata funciara” si care sa dea aviz persoanelor fizice straine interesate de achizitia de terenuri in Romania”

Mie imi suna a loc de dat spaga, voua?

Pe aceeasi tema: Nu restrictiilor la tranzactiile cu terenuri agricole!

Nevoia de educatie financiara

Scandalul Cristian Sima, incluzand la pachet lista celor care au investit prin domnia sa, precum fostul ministru de finante Daianu, inrautaeste si mai mult imaginea sectorului financiar.

Nu a fost de ajuns criza financiara din 2007 / 2008 cand a devenit clar ca multe imperii din sectorul financiar erau doar niste castele de carti de joc, iar profiturile declarate ani buni erau doar pe hartie.

Am vazut si cazuri precum Bernard Madoff, fost presedinte al NASDAQ si al altor escroci cu nume extrem de respectabile pana nu de mult.

In Romania, investitorii au devenit mai “sofisticati”, au trecut de la Caritas si FNI la Cristian Sima, profilul “investitorilor” a trecut de la niste analfabeti financiari (asa cum eram toti in anii ’90) la fosti ministri de finante.

Cine mai are azi incredere in banci, in firme de asigurari, in brokeri, in bursa de valori? Din ce in ce mai putini. Ne este teama ca daca inmanam banii nostri munciti catre sectorul financiar, vom avea de pierdut.

Lasand la o parte greselile sau incompetenta autoritatilor, avem de-a face cu un esec al capitalismului. Bancile si Bursa ar trebui sa fie instrumente prin care capitalul este folosit mai eficient, un loc unde cei care au o idee de afaceri reusesc sa o finanteze, sa o dezvolte, contribuind la cresterea economica.

Intermediarii financiari, fie ca se numesc banci, societati de asigurare sau brokeri, sunt esentiali in modelul economic actual. Pnaa il inlocuim, este nevoie de mai multa reglementare. Reglementare ce ar trebui sa fie ceruta si platita fix de catre acesti actori. Iar reglementarea inseamna transparenta, inseamna control independent si profesionist si inseamna educatie financiara. Adica fix acele ingrediente ce au lipsit din cazul Sima.

Avem de-a face si cu o lipsa de educatie financiara a investitorilor financiari. Ei ar trebui sa-si stie drepturile si sa stie riscurile. Iar daca nu le stiu, sa le invete. Eu cred ca nu ar trebui risipit episodul Sima, el ar trebui folosit pentru educatie financiara.

DIB- consideratii teoretice

Atunci cand am scris prima oara despre “distrusul intern brut”(DIB), prima reactie a unor cititori cu cunostinte economice a fost ca acest concept nu aduce nici o noutate. Studiul stocurilor de bogatie nu evidentiaza doar cresterea stocurilor de bogatie, dar si reducerea acestora. Reducerea stocului de bogatie se face, evident, prin distrugerea bogatiei. Asadar de ce am pierde vremea discutand despre un concept nou si nefolositor din moment ce stiinta economica abunda deja de indicatori si indici ai bogatiei?

Continue reading →

Buget

Mai am vreo 2 saptamani de lucrat la buget in caz ca va intrebati pe unde mai sunt si ce mai fac.

Democratia la Est de Romania: Georgia

Presedintele Saakashvili al Georgiei a recunoscut infrangerea partidului sau la alegerile de ieri din Georgia (Gruzia).

Este pentru prima data cand in aceasta tara din Caucaz are loc un transfer de putere in urma unor alegeri.

Nu stiu daca noul guvern va fi mai democratic decat cel de azi, insa pentru Georgia este un mare pas spre si mai multa democratie.

Comparati Georgia cu Bielorusia unde guvernul a obtinut 100% din locurile din Parlament sau cu Rusia unde Putin nu lasa puterea din mana sub nicio forma.

Georgia trebuie felicitata si sprijinita pentru a deveni membra UE si NATO, asa cum isi doreste.


Taguri