You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for August, 2012


Orasul oamenilor sau orasul masinilor?

De-a lungul ultimilor ani, am vazut – in diverse orase ale Romaniei – refacerea unor strazi. Aproape invariabil, in urma refacerii, rezulta un trotuar mai mic si un drum mai lat pentru masini. Eventual spatii de parcare suplimentare.

Consecinta e simpla: marirea spatiului pentru masini, reducerea spatiului pentru oameni. E normal?

Iata trei imagini dintr-un oras din Europa de vest. Comparati raportul trotuar/zona auto cu cel din orasele romanesti…

Cum traducem cuvantul “accountability”?

De 5 ani si ceva de cand am inceput blogul, incerc sa gasesc o traducere a ceea ce anglo-saxonii numesc “accountability”. Nu am gasit-o nicaieri in presa in ultimii 22 de ani.

De exemplu acum cu japoneza si taximetristii pirati de la Otopeni: in orice tara normala, un urma unui astfel de eveniment, cineva si-ar fi dat demisia: directorul de la aeroport, ministrul transporturilor, primarul Bucurestiului, seful politiei, cineva macar. Nu am vazut nicio demisie.

Reactia autoritatilor a fost sa faca repede o sedinta si au gasit o solutie cu un soft care va fi probabil scump, dat pe ochi frumosi, care nu va prinde nici macar un taximetrist pirat si care se va strica dupa 10 zile. Autoritatile apar la TV ca responsabile, iata!, gata sa ia masuri; insa dupa cateva sapatmani cand moartea japonezei nu va mai fi pe prima pagina, nicio autoritate nu va raspunde plangerilor calatorilor despre taximetristii privati. Vor mai trece 2-3 ani pana cand va mai muri cineva si incepem din nou circul. Fara nicio demisie, evident. Demisia ar insemna “accountability”.

Un astfel de comportament, de “accountability” este esential pentru buna guvernare.

Insa nu am gasit o traducere. Cel mai aproape am gasit “responsabilitate”, insa “accountability” este mai mult decat atat: este responsabilitate + decizia de a-si inainta demisia in situatii precum cea de mai sus, adica are si o componenta morala.

Deci, cum traducem cuvantul “accountability”? Sau nu se aplica in Romania?

La cererea PSD

La cererea PSD, intrunirea socialistilor europeni nu mai are loc in Romania.

La cererea PSD, investitorii nu mai vin in Romania.

La cererea PSD, romanii aflati in diaspora nu se mai intorc in Romania.

La cererea PSD….

Muschetarii de maine.

Nepotul meu de 9 ani s-a apucat anul trecut de scrima. Este un sport frumos ce ne-a adus bucurii la Jocurile Olimpice.

Acest articol este unul de mica publicitate, dar am nevoie de ajutorul vostru.

Imi doresc tare mult si contez pe voi să mă sprijiniți cu un vot pentru ca proiectul “Sa dam o sansa muschetarilor de maine!” să primească o finanțare de 5.000 euro în cadrul programului Raiffeisen Comunități.

Perioada de votare: 27 august – 17 septembrie.

Detalii mai jos:

– E necesar să vă înregistrați pe http://raiffeisencomunitati.ro/program de granturi si acolo sa alegeti proiectele de pe Bucuresti si din acestea proiectul de pe sectiunea SPORT cu numele :”Sa dam o sansa muschetarilor de maine!” . Puteți acorda un singur vot, de aceea e important să distribuiți mai departe acest mesaj către prietenii voștri.

COPIII CARE PRACTICA SCRIMA AU NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU PENTRU CA PROIECTUL SA TREACA IN FAZA URMATOARE.

Acest proiect a trecut de doua faze in cadrul Raiffeisen Comunitati, iar pentru etapa urmatoare, cea finala, nu trece mai departe daca nu este votat de public, deci voturile voastre sunt esentiale.

Scrima este unul dintre cele patru sporturi care au fost prezente la toate editiile Jocurilor Olimpice moderne. Un sport al elegantei, al curajului, al vitezei, al îndemânarii, un sport pentru cei puternici, al învingatorilor, al traditiei si al onoarei, unde daca vrei sa câstigi trebuie sa stii si sa pierzi. Aici se împletesc demnitatea înfrângerii cu smerenia victoriei, astfel meritele fiind întotdeuna recunoscute.

E un proiect frumos care merita toata atentia si sprijinul tuturor care isi doresc performanta in tara noastra….

DIB- distrugerea zilei (2)

O mica tema de dezbatere pe tema DIB, continuand seria deschisa anterior.

Practic in aceasta faza distrugerea e inca virtuala, nu a avut loc un impact economic, deci putem inca discuta si rezolva inainte de a avea un impact economic.

O tema fara prea mare relevanta economica in sine:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/A-venit-s-i-nvee-japoneza-pe-olteni-i-a-fost-ucis-997105.html

si reactia, corecta din punct de vedere al distrugerii virtuale:

http://www.zf.ro/eveniment/anat-se-putea-evita-tragedia-cu-tanara-japoneza-daca-nu-se-permitea-ca-taximetristii-sa-ii-asalteze-pe-turisti-in-aeroport-ce-explicatii-au-conducerea-aeroportului-si-conducerea-pazei-9974553

Intrebari:

a. ce impact economic distructiv poate avea un asemenea eveniment?

b. au fost identificate corect cauzele care au favorizat producerea evenimentului?

c. care este distrugerea posibila (virtuala) si ce putem face sa o evitam?

Multumesc anticipat celor care vor comenta.

Unde se duc banii de autostrazi.

A fost rectificarea bugetara unde s-au luat bani de la investitii si s-au dat la salarii si pensii.
Dar despre altceva vroiam sa va povestesc.
Azi la ora 9.00 am vazut intr-un sat hunedorean la doar cativa kilometri de autostrada in constructie Sibiu – Deva doua camioane, unul cu numar de Bucuresti si unul de Ilfov care descarcau materiale de constructii in mijlocul unui grup de 30 de sateni inarmati cu roabe, carute si portbagaje de masina. Aici sunt banii dumneavoastra si ai Uniunii Europene. Si asta e poporul votant, cu mic, cu mare sa ne infruptam din taxele platite de altii.

Sondaj: reconciliere? Da / Nu?

Eu zic DA.

Zid in jurul justitiei

Intr-un stat de drept sunt trei puteri ce ar trebui sa fie separate. Plus presa.

La ora asta, puterea executiva (prin declaratiile lui Ponta si Antonescu), puterea legislativa (Iliescu, Duvaz si alte exemplare) plus televiziunile de partid exercita presiuni incredibile la adresa independentei justitiei.

Procurorii si judecatorii se apara doar cu pixul.

Va reusi societatea sa se trezeasca si sa faca zid in jurul justitiei?

Leadership. Ce poate copia Ponta in discutiile cu oamenii din Olt care ii huiduie pe procurori.

Nu trebuie sa-l laude pe Basescu. Insa le poate spune oamenilor si liderilor PSD din teritoriu ca procurorii sunt acolo sa se asigure ca legi si drepturi esentiale precum votul trebuiesc respectate. Ca nu au de ce sa se teama daca au respectat legea si ca trebuie sa sprijine actiunea procurorilor. Si o poate face inclusiv de la televiziunile de partid cu moderatori de partid in platou.

Ghid pentru discutii in Romania

O sa fiu in Romania cateva zile si sunt convins ca discutiile pe teme politice nu ma vor ocoli. Pot sa intru in “silentio stampa”, dar daca voi fi fortat sa-mi exprim opinia, nu stiu cum sa raspund la urmatoarele intrebari sau cum pot sa infirm in mod cat mai elegant, corect si politicos anumite afirmatii. Si am nevoie de sfatul vostru, am nevoie de un ghid pentru discutii in Romania.

Iata aceste intrebari si afirmatii.

1. Procurorii primesc ordine de la garajul lui Basescu.

2. Era mai bine pe vremea lui Ceausescu caci aveam de toate, aveam si pensii, locuri de munca, apartamente, nu ca acum. Pe vremea aia Continue reading →

De ce Rus trebuia sa-si dea demisia si de ce nu ar trebui sa mai aiba viitor politic

Vad o serie de opinii care lauda curajul dlui. Rus, fost ministru de interne, cum ca nu a vrut sa faca parte dintr-un guvern de infractori.

Las la o parte declaratiile lui referitoare la Platon si Aristotel care ar fi aprobat plagiatul lui Ponta. Sau despre telefonul dat infractorului Nastase sa-l intrebe ce fel de tratament ar putea sa-i ofere din postul de ministru de interne.

Dl. Rus este cel care a organizat alegerile locale si s-a laudat ca au fost ireprosabile. Tot dl. Rus s-a laudat ca a organizat fara probleme referendumul.

Insa un angajat din ministerul condus de Rus a trimis a doua scrisorica adresata CCR prin care spuneau ca nu stiu cati votanti ar trebui sa fie pe liste. Continue reading →

Guvern ilegitim si plin de infractori

Astia au suspendat statul de drept daca stenogramele din Evz sunt reale.


Taguri