You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for July, 2012


Apel la Reconciliere!

Romania nu poate avansa impartita in doua. Primul pas catre normalitate si, implicit, catre refacerea sociala si economica este reconcilierea.

Romania a fost de multe ori impartita in doua si riscam sa ne rupem si mai mult: vedem mult prea des diferente din ce in ce mai clare intre romanii care muncesc si platesc taxe si cei care fac o meserie din a fi asistati social. Avem romani care sunt in strainatate si care considera a pleca in strainatate si cei care asteapta doar pomeni din exterior, fie ca vorbim de banii “capsunarilor”, de banii de la FMI sau din fondurile UE. Avem romani in Ardeal care cer sa nu aiba de-a face cu “miticii”.

Riscul unor rupturi si mai mari exista si creste pe zi ce trece.

Pasul unu catre normalizare este reconcilierea. Ca la divort, Continue reading →

Titanic. Versiunea Mosfilm, director’s cut.

Ati mai vazut azi articolul cu Vocea Rusiei. Preiau cateva paragrafe de pe site-ul original. Sublinierile imi apartin:

[…] Liderul de la Budapesta nu poate fi considerat unicul „responsabil” pentru situaţia în care referendumul are dificultăţi în procesul de validare. Liderii USL au făcut câteva erori serioase, dar principala eroare a fost şi rămâne spiritul de non-combat de care dau dovadă reprezentanţii opoziţiei. Dacă referendumul s-ar fi petrecut cu liste electorale actualizate, Continue reading →

Ati distrus democratia! Bonus: Romania va deveni in noiembrie o republica prezidentiala.

1. Actiunea de suspendare a USL profund nedemocratica.
2. Chemarea la boicot: nedemocratica. De inteles calculul, dar nedemocratica. Nu vom mai putea sa aprobam niciodata nimic prin referendum?
3. Invitatia la vila Dante: nedemocratica
4. Pactul USL – Dogaru si actiunile minerilor lui Dogaru de a perturba opozitia: nedemocratice.
5. Campania electorala a continuat mai ales in ziua votului.
6. Organizarea votarii: nedemocratica iar in Constanta si ridicola pe deasupra.
7. Numaratoarea voturilor: cineva trebuie sa explice fenomenele extraterestre din judetul Olt (prezenta la ora 20: 56%, la ora 23: 75%, in conditiile in care la locale a fost de 65%)
8. TVR: sub orice critica, ar trebui desfiintata
9. CNA: fara dinti
10. Planul de comunicare al PNL il includea si pe Cristian Pirvulescu, presedintele celei mai importante ONG in domeniul monitorizarii alegerilor.

Gradul de democratie in randul partidelor, al mass-media si chiar al societatii civile a atins noi minime.

Romania nu mai este o democratie: o tara care organizeaza un referendum in urma unei actiuni nedemocratice, cu o campanie nedemocratica si cu o votare defectuoasa nu are cum sa se mai numeasca democratie.

In acest timp, economia si societatea au avut de suferit. Chiar daca actiunea USL a esuat, nu avem siguranta revenirii economiei si a normalizarii societatii, din contra, tineti-va bine de scandaluri pana in noiembrie si chiar si mult timp dupa. Capitalul social – adica gradul de incredere pe care il avem unul in celalalt – este egal cu zero.

Ca bonus, dupa alegerile din noiembrie unde probabil niciun partid nu va obtine de unul singur peste 50% din voturi, presedintele va pune ca prim ministru orice marioneta considera el de cuviinta. S-a fript de doua ori fiind suspendat, nu va risca a 3-a oara.

PS. despre ce este de facut, intr-o postare viitoare.

Olt?

Judetul care l-a dat pe cel mai iubit fiu al poporului ne-a facut sa ne minunam din nou.

Prezenta la vot la ora 20.00: 56%
Prezenta la vot la ora 23.00: 75%

Adica nu e lumina pe ulita si lumea merge pe intuneric la vot. Bravos.

Eu sprijin transparenta RA APPS

RA APPS va organiza duminica (in zi nelucratoare) pentru vreo 10 ore o “Zi a portilor deschise” la o vila din patrimoniul regiei.

Eu sunt de acord cu astfel de activitati. Dar ma intreb de ce RA APPS nu a publicat niciodata pe propriul site un raport de activitate. Nici pe 2011, nici pe 2010, niciodata. NICIODATA! Nici macar in ultimele 3 luni de “guvernare” Ponta. Nu stim care sunt activele, care este destinatia, cum sunt gestionate, care sunt pasivele, cum sunt cheltuiti banii, nu am stiut niciodata.

De 5 ani cerem pe acest blog cat mai multa transparenta. DEGEABA.

Sefii RA APPS si sefii lor de la guvern, in frunte cu primul ministru ar trebui sa-si prezinte demisia. Cat il priveste pe Ponta, el nu este doar campion olimpic la plagiat dar, iata, si la ipocrizie.

Tanti “Romanica” loveste din nou

Tanti “Romanica” are urmatoarea problema de rezolvat:

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat vineri la Iasi ca anumite prevederi din Codul muncii ar trebui modificate intrucat pana acum niciun angajator care a fost prins cu cinci lucratori fara forme legale nu a fost urmarit penal, desi Codul include astfel de prevederi, transmite Agerpres.

Sursa: aici.

Va sa zica: avem o lege, institutiile statului nu o aplica (conform ministrului) si ajungem la concluzia ca trebuie sa modificam legea. Adica legea actuala nu o aplicam, dar legea modificata va fi aplicata?

Ce ar fi ca, pur si simplu, sa APLICATI legea? Nu-i o varianta rezonabila pentru “Romanica”?

Imaginea zilei de 29

Am vizionat jurnalul TVR de azi. Daca as fi CNA le-as da o amenda mai mare decat bugetul pe un an pentru lipsa echilibrului in ceea ce priveste referendumul. Asta nu este democratie.

Dar despre o alta imagine doream sa discut si anume cea de la o noua infatisare la tribunal a lui Adrian Nastase. El a aparut iar la televizor cu familia ca intr-o telenovela sa ne stoarca lacrimi. Si TVR-ul i-a dat cuvantul lui Codrin Stefanescu, lider USL, aflat sufleteste in numele puterii alaturi de Adrian Nastase.

Asta este imaginea ce ma va insoti pe 29.

PS. am vazut ca un cotidian central ii ofera spatiu pentru editoriale politice infractorului Nastase. Mai ramane ca SOV sa semneze articole in Financial Times despre reforma bancara internationala si nevoia de transparenta.

LATE EDIT:

1. Campania USL nu a fost despre ce articol din constitutie a fost incalcat. A fost despre vila Dante, despre banii Elenei Udrea, despre banii fetelor lui Basescu.

2. Crin Antonescu nu a fost acel presedinte interimar discret.

3. A fost circ, romanii au fost radicalizati impotriva romanilor.

4. Boicot

5. Prevad o prezenta la urne de sub 50% cu voturile DA mai putine decat a luat Geoana in turul 2 in 2009.

6. De luni, tunurile din nou pe intreaga clasa politica. Este incredibil ca nu am vorbit despre crestere economica, despre sanatate, despre educatie (mai putin despre plagiatul lui Ponta). Romania are nevoie de crestere economica de 10% pe an pentru urmatorii 10 ani. Asta este posibil. Depinde doar de noi.

Restructurarea este eterna (3)

Guverne de toate culorile se chinuie din 1991 sa restructureze si sa privatizeze Posta Romana. Firmele de consultanta nu s-au plans.

Acum, noul guvern vrea sa se consulte pe o hotarare de guvern privind strategia de privatizare a Postei pentru cel putin 20% din actiuni.

O cronologie a restructurarilor si a incercarilor precedente de privatizare: aici urmata de episodul cu Gabriel Sandu in 2010 aici.

DIB- distrugerea zilei

Imi cer scuze pentru faptul ca incep sa va bombardez cu articole pe tema DIB- care poate sunt nerelevante in contextul in care toata lumea este preocupata cu politica, fondurile UE, vacante etc.

Totusi am mai spus ca in perioada actuala in Romania cotele distrugerii ajung la niste niveluri periculoase si de aceea e bine sa fie trase niste semnale de alarma.

Tema zilei de azi: furturile de componente din retelele de transport.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12869906-noua-runda-furturi-componente-face-trenurile-intarzie-chiar-100-minute-relatia-ploiesti-bucuresti.htm

O mana de hoti se imbogateste cu cateva mii de euro, o intreaga magistrala de transport este afectata. Pierderile pe magistrala de transport depasesc cu siguranta suma cu care s-au imbogatit o mana de oameni, iar efectul social contribuie la cresterea distrugerii (disconfort in conditii de caldura extrema etc).

Distrugerea virtuala este imensa- in conditiile in care accidentele de tren sunt evenimente foarte grave. Daca doua trenuri se ciocnesc din cauza lipsei semnalizarii corespunzatoare sau din cauza functionarii defectuoase a sistemului de cale ferata- distrugerile sunt foarte mari.

Nu doar caile ferate sunt “victime” ale acestor distrugeri- dar si magistralele rutiere:

http://www.zf.ro/zf-24/primul-accident-rutier-de-pe-autostrada-transilvania-provocat-de-o-oaie-5151741/

MIG (Multiplicator de Iresponsabilitate Guvernamentala)

Curs azi Euro / RON: 4,64. Curs la inceputul lui iulie: 4,45. Depreciere: 4,3%.

Alte monede din zona noastra au evoluat asa in aceeasi perioada fata de euro: Ungaria (287 azi fata de 285 la inceputul lui iulie, depreciere de sub 1%), Cehia (constant la 25.,5), Ucraina (moneda s-a apreciat de la 10,2 la 9,7).

Deci MIG = 4,3%.

Scuze

Am anuntat un pic grabit ca Asociatia Pro Democratia si-a dat duhul. Scuze. In ciuda presedintelui ei, voluntarii APD pot preveni frauda electorala prin simpla lor prezenta in sectiile de vot. Cu atat mai important cu cat se pare ca PDL va boicota votul.

Va puteti inscrie ca observatori urmarind linkul de aici

De la vorbe la fapte – deznodamant

Cu cateva luni in urma, anuntam:

In perioada urmatoare voi rari postarile mele si le voi limita doar la subiecte nepolitice. Daca voi avea timp, voi scrie doar pe teme economice neutre, in principal din domeniul educatiei economice si financiare.

Desi mai tarziu decat ar fi fost normal, iata care a fost rezultatul acelui demers. Intentia nu este de a face o promovare de nici un fel. E doar o forma de respect pentru cititorii blogului, care au dreptul de a cunoste nu doar opiniile noastre, ci si omul din spatele lor.

Le multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi in acest demers!


Taguri