You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for February, 2012


Sistemul functioneaza defectuos. O clarificare pentru Dan Tapalaga

Dan Tapalaga scrie un articol extrem de bun pe tema functionarii statului: ” Ne cerem scuze, sistemul functioneaza defectuos. “.

Insa citind recomandarile de la sfarsitul articolului am impresia ca sunt insuficiente, iata ce spune Dan Tapalaga:

“Aceasta este marea provocare a oricarui guvern nou instalat: sa reuseasca saltul de la bune intentii la executie, de la heirupism la eficienta, de la haos legislativ la coerenta si simplitate, de la decizii arbitrare la responsabilitate, de la hartogarie stufoasa si inutila la informatizare functionala si transparenta, de la abuz nesanctionat la actiune curajoasa, de la indiferenta fata de micile detalii de sistem la solutii. Si mai ales, e nevoie de o modificare de atitudine: trecerea de la bombaneala acra si sterpa la critica insotita de constructie. Fara ea, contributia noastra publica se va reduce la penibile exercitii de auto-admiratie si masochism, la isterii in grup fara finalitate practica.”

Bine, bine, dar cum faci chestia asta in practica?

Cum reusesti sa schimbi cultura cu oameni din sistem, precum prim-ministrul si ceilalti membri ai guvernului?

Cum faci responsabilizare cand sistemul este unul clientelar?

Cum faci responsabilizare cand functionari si manageri publici sar de la un partid la altul in functie de cine e la putere? Sau cand managerii (precum la Romgaz) sunt schimbati in functie de cine vine la putere?

Cum faci reforma atunci cand functiile de la varful ierarhiei se aloca pe criterii de nepotism?

Cum faci sa ai o strategie de resurse umane coerenta atunci cand, asa cum am vazut in cazul POS-DRU, este un haos total din lipsa de oameni competenti?

Si apoi, la cine ne referim cand spunem despre “contributia noastra publica si constructiva” care nu are finalitate practica? Cu nume si prenume. Caci in ceea ce ma priveste, atat acest blog cat si multi altii si alte organizatii au avut doar initiative cosntructive, care sunt disponibile pe site-uri si pot fi repetate, nu este asta problema. Problema este lipsa diaolgului: partidele nu vorbesc intre ele iar guvernul nu vorbeste cu nimeni, desi asta este unul dintre motivele pentru care a picat guvernul Boc, pentru ca nu a stiut sa comunice: nu a fost corect informat despre dl. Arafat, nu a fost corect informat despre dl. Vevera, etc, etc, etc. Adevarata problema nu este lipsa ideilor constructive, ci discretionalitatea – uneori imracata in hotia – statului, autoritarismul statului, lipsa dialogului si, in multe cazuri, atitudinea comunista a functionarilor statului de a trata oamenii de sus…. asta duce la disperare, dupa 22 de ani de democratie.

Din cauza asta cred ca recomandarile lui Dan Tapalaga sunt insuficiente. Cheia este la resursa umana, daca ai oamenii care trebuie, vei avea si procedurile care trebuie si care, in plus, vor fi chiar urmate.

Cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani?

Incerc sa estimez impreuna cu voi cum va evolua PIB-ul Romaniei in urmatorii 5 ani.

Si sa consideram ca:
– nu vor fi crize majore globale si ca vecinii nostri isi vor continua dezvoltarea politica urmand evolutiile actuale (Serbia, Ungaria, R Moldova, Ucraina, etc)
– zona euro s-a stabilizat iar Romania va intra in zona euro in 2015; UE va ramane la 28 de membri (cu Croatia de la anul)
– sistemul politic din Romania nu va suferi mari modificari

Incercati sa mentionati factorii principali in cacululul vostru.

Eu ma gandesc la urmatorii factori:

1. fluxurile migratorii spre Vest se vor opri, dar nu cred ca vor fi multi romani care se vor intoarce acasa
2. taxele in Romania sunt destul de mici, iar Romania este o tara cat de cat liberala cu o economie deschisa
3. Romania este membra UE, cu marfurile, capitalurile si cu forta de munca (din 2014) tranzitand fara probleme in cadrul UE
4. vom reusi sa atragem mai eficient fonduri europene
5. infrastructura (rutiera, feroviara, informatica) se va imbunatati
6. turismul intern si agricultura sunt pariuri destul de bune
7. inflatia va fi tinuta sub control (maxim 3% pe an)
8. PIB-ul global va creste cu 3-4% pe an, in special cu cresteri mari in tarile in curs de dezvoltare
9. vor scadea barierele comerciale
10. in cadrul UE va avea loc o liberalizare (dar nu completa) si in domeniul serviciilor, astfel incat nu numai marfurile germane sa circule liber in UE dar si serviciile britanice sau poloneze, de exenmplu

Mersi anticipat.

Adevarata natura a crizei in Romania – cea a resurselor umane la nivel de management

Da, traim o criza la nivel european.

Da, Romania a facut datorii cand banii costau putin si acum trebuie sa-i rambursam. Din pacate, zeci de miliarde au fost risipite. Dar daca ne comparam cu alte tari, atat datoria publica, dar si cea totala, raportata la PIB este extrem de mica si avem o capacitate importanta de a ne imprumuta. In plus, majoritatea covarsitoare a romanilor au active nete, uneori nu numai o proprietate, dar chiar mai multe: in plus fata de apartamentul de la Bucuresti poate si o casa la tara, un teren agricol, un hectar de padure undeva.

Insa criza noastra, a Romaniei, este una ce tine de calitatea resurselor umane la nivel de management.

Si iata de ce:
Continue reading →

Distrusul Intern Brut- Exemplificare

Articolul precedent legat de DIB (Distrusul Intern Brut) a introdus in mare cativa termeni: distrusul absolut, distrusul potential, distrusul virtual si a subliniat o presupusa conexiune intre interactiunea productie(creatie)/distrugere si diferite niveluri de echilibru sistemic.

Probabil ca acesti termeni sunt greoi si mai greu de “digerat” doar printr-o simpla definitie, cel mai bine ar fi sa exemplificam si practic.

Continue reading →

Cat de importanta este Curtea de Conturi si cat de putin folosita este aceasta institutie.

Am scris in repetate randuri despre Curtea de Conturi si despre dinozaurii politici (Vacaroiu, nevasta lui Funar, etc) care vietuiesc pe acolo. Atata timp cat conducerea este politica, degeaba avem in Curtea de Conturi oameni care stiu sa-si faca meseria.

In opinia mea, Curtea de Conturi isi face doar partial datoria. Cum s-ar putea altfel in conditiile in care s-a furat atat de mult, iar controlul nu a prins mai nimic?

Spuneam ca este corect intr-o democractie faptul ca Parlamentul este cel care controleaza Curtea de Conturi.

Insa Curtea de Conturi are un rol central si independent in a vedea daca banul public este bine cheltuit, daca autoritatile publice au grija de bunurile publice si daca institutiile statului functioneaza eficient.

Insa ce te faci ca Romania nu este pe deplin o tara democratica, asa cum recentele manifestatii din ianuarie au aratat-o? Ce te faci daca o tara, precum Romania, este o cleptocratie cu un sistem politic de tip feudal? Mai functioneaza teoria prin care Curtea de Conturi este acea insitutie independenta ce raporteaza Parlamentului? Eu zic ca nu.

Cum ne putem asigrua ca o Curte de Conturi a carei conducere arata asa cum arata acum isi face pe deplin datoria? Nu putem.

De aceea cred ca in CARTA alba a Bunei Guvernari (si imi pare rau ca nu am avut propunerea asta pana acum), ar trebui sa propunem partidelor politice angajamentul in ceea ce priveste conducerea Curtii de Conturi. As vrea sa vad acolo, la conducerea Curtii de Conturi, atat oameni veniti din interiorul institutiei: oameni ce au condus investigatii ce au rezultat in recuperarea de bani seriosi la buget, investigatii care au dus la arestari, dar si oameni din economia privata, de exemplu de la marile firme de audit (caci sunt pline de profesionisti onesti) sau de la marii contribuabili privati care nu au avut probleme cu fiscul (care sunt cei care au platit taxele).

Firmele oneste se plang de licitatiile cu statul castigate de firme clientelare. Firmele cu capital strain din constructii se plang ca au marje de profit mici, unele chiar negative, in timp ce firme de constructii romanesti au marje de profit de 30-40%, si asta pe timp de criza. Profesionistii din domeniul auditului au practic acces interzis la ceea ce ar trebui sa fie cel mai important rol pentru un auditor in Romania: in conducerea Curtii de Conturi.

In general firmele se plang ca nu avem crestere economica, insa cresterea economica vine si de la gestionarea corecta a veniturilor publice, a bunurilor publice si din functionarea eficienta a institutiilor statului.

Poate ca presiunea asupra Parlamentului si a partidelor politice in ceea ce priveste Curtea de Conturi nu trebuie sa vina doar de la o mana de ONG-uri si de la cateva mii de persoane care au semnat pana acum CARTA alba a Bunei Guvernari, dar si de la asociatii ale oamenilor de afaceri, de le CECCAR, de la Camera Auditorilor Financiari, de la Asociatia Auditorilor Interni, chiar din interiorul Curtii de Conturi.

PS. Disclaimer: am lucrat 7 ani intr-o mare firma de audit si am inca multi prieteni care lucreaza in Romania la astfel de firme.

Nu-i cere nimeni demisia dlui Bode?

Cer scuze cititorilor, am fost plecat intr-o minivacanta si doar acum am remarcat declaratia de mare fenomen economic de dreapta care doreste ca anul asta sa obtina un miliard de euro din privatizari, asadar vi-l prezint pe dl. Bode, noul ministru al economiei, referindu-se la modul in care este condusa Transelectrica:

“Guvernul Romaniei este condus de premierul Mihai Razvan Ungureanu, Ministerul Economiei este condus de ministrul Lucian Bode, restul sunt discutii”.

Cu astfel de declaratii orice investitor sanatos va cere un discount serios pentru investitiile lor.

Daca vreti sa obtinem cu doua – trei sute de milioane mai putin din privatizari in 2012, bani ce se vor obtine din mariri de impozite si/sau din reduceri de pensii si din alte cheltuieli (invatamant, sanatate, etc), eu zic ca e bine sa ramana Bode acolo si sa se ocupe de firmele de stat ce se vor privatiza partial anul asta.

Alegerea este doar a voastra.

Distrusul Intern Brut- cateva definitii

Primul articol dedicat subiectului Distrusul Intern Brut (DIB) a avut doar menirea de a introduce acest concept si de a schita in mare modul lui de definire. La modul simplist DIB este definit ca suma a valorilor nete distruse dintr-o economie in decursul unei perioade de timp. Practic din aceasta definitie scurta DIB este opusul PIB- ambele cuantificand fluxuri economice- iar din interactiunea lor putem urmari variatia stocului de bogatie interna.

In spatele acestei definitii simpliste stau insa mai multe consideratii teoretice.

Continue reading →

Premierul si reflexele sale autoritare dauneaza climatului investitional. Iarasi dam peste dl. Vevera.

Premierul i-a cerut ministrului economiei sa-l demita pe CEO-ul de la Transelectrica.

Transelectrica este o societate cotata la Bursa, statul detine 72%, iar restul de 28% sunt detinue de diferite fonduri de investitii precum si de catre public.

CEO-ul firmei precum si Consiliul de Administratie au o obligatie catre toti actionarii, nu numai catre cel majoritar.

Decizia de intrerupere a contractului de munca a unui CEO este datoria Consiliului de Administratie / Supraveghere a acelei firme. Daca CEO-ul a gresit atat de grav, de ce nu s-a intrunit de urgenta Consiliul de Administratie? Ce au facut membrii numiti de guvern acolo, printre care si faimosul dl. Vevera?

Transelectrica este o firma de importanta nationala, este normal sa existe un interes public imens si este normal ca premierul sa fie ingrijorat.

Insa mecanismele de guvernanta a unei firme trebuie respectate. Nu premierul este CEO-ul firmei! Nu poate premierul sa intervina in afacerile unei firme care are 28% actionariat privat. Premierul se putea plange in mod public de cum e gestionata Transelectrica daca era nemultumit, era apoi de datoria profesionistilor din conducerea Transelectrica sa-si dea seama daca au facut o greseala si cat de ireparabila era greseala si, daca era cazul, ar fi trebuit sa-si dea demisia. Daca membrii Consiliului de Administratie nu sunt profesionisti, trebuie sa ne intrebam de ce a numit statul acolo oameni nepregatiti pentru acel rol.

Sa ne aducem aminte: in toiul protestelor din ianuarie, premierul Boc l-a numit pe apropiatul sau, dl. Vevera ca presedinte al Consiliului de Administratie al Transelectrica. In urma unor articole de presa (din Ziarul Financiar si de pe acest blog), dl. Vevera si-a dat demisia din calitatea de presedinte, dar a ramas membru. Ulterior, premierul Boc a recunoscut ca a facut intr-adevar o greseala si ca nu a fost corect informat despre calitatile dlui. Vevera.

Modul de a actiona cu bocancul pe grumazul firmelor unde statul detine majoritatea si modul in care isi selecteaza in mod total incompetent membrii in consiliile de administratie nu e de bun augur pentru privatizarile partiale anuntate anul acesta (CFR, Romgaz, etc). Cine o sa investeasca in niste firme care sunt prost gestionate si unde sefii sunt schimbati in functie de interesele politice? Cine?

Ce este capitalul social?

Primul lucru pe care il faci cand incepi o afacere este sa faci un aport la capitalul social.

In acest fel, firma are un activ (sa zicem un tractor in valoare de 200 de lei) si un pasiv adica datoria firmei, in acest caz catre actionar.

In timp, cei 200 de lei sunt pusi la munca si firma obtine profituri, profiturile se vor integra capitalurilor proprii, adica tot a datoriilor firmei catre actionari, profiturile pot fi returnate actionarilor sub forma de dividende sau pot ramane in firma pentru dezvoltare si pot fi asimilate capitalului social.

Firma poate emite alte actiuni care sa fie subscrise de actionari, in acest fel, capitalul social creste.

Cu cat capitalurile proprii sunt mai mari, cu atat firma este mai puternica. In cele mai sofisticate firme, actionariatul este difuz, cu sute de mii de actionari care au incredere in faptul ca firma va avea grija de capitalul lor. Pretul actiunii pentru firmele bine gestionate sunt mult peste costul initial al actiunii si mult peste valoare nominama a activelor.

In cazul de mai sus, poate ca pretul actiunii nu mai este de 200 de lei, ci de 400 de lei, desi tot acel tractor este in activ iar valoarea lui contabila mai mica pe motiv de amortizare. Insa capacitatea firmei de a produce profit, duce ca valoarea actiunii, a capitalulurilor proprii sa fie mai mare.

Daca firma este pe bursa, valoarea de piata a actiunii deinmultit cu numarul de actiuni da capitalizarea bursiera. Sa ne uitam la Apple, una dintre cele mai valoroase firme din lume: are active nete de 90 de miliarde de dolari, a dar o capitalizare bursiera in valoare de 460 de miliarde de dolari. Practic, increderea data de actionari in modul de gestionare al Apple este de 460 – 90 = 370 de miliarde de dolari.

In societate, capitalul social este dat in primul rand de gradul de incredere pe care il avem unul in celalalt, cat suntem dispusi fiecare sa contribuim.

Aportul la capitalul social al societatii numita Romania este dat de aportul fizic (teritoriul si resursele) si aportul social, in acest caz cat avem incredere unul in celalalt in a gestiona atat resursele fizice cat si munca – inclusiv voluntara – a fiecaruia dintre noi.

Valoarea Romaniei este data de modul bun de gestionare (guvernare) a acestui aport social.

Care este valoarea Romaniei? Pai sa vedem: active prost gestionate, terenuri nelucrate, redevente mici la petrol, 3 milioane de cetateni plecati din tara, calea ferata la pamant, datorii la FMI (datoriile se scad din active pentru a calcula valoarea). Mie imi da cu minus. Voua?

Codul portocaliu explicat: Ce trebuie sa faci cand te prinde viscolul blocat in tren.

Via ZF:

“”” Premierul Ungureanu a solicitat ministrului Administraţiei şi Internelor să se asigure că autorităţile locale vor începe la nivelul populaţiei o campanie de informare privind semnificaţia codurilor de alertă meteorologică, astfel încât locuitorii din zonele afectate să ştie cum trebuie să acţioneze.

“Premierul a dispus ca autorităţile locale să înceapă o campanie de informare la nivelul populaţiei, astfel înât să se înteleagă ce înseamnă codurile de alertă meteorologică. Premierul consideră că este foarte important ca oamenii să ştie şi să înţeleagă semnificaţia acestora, pentru a nu ajunge în situaţii dificile. De exemplu, dacă o persoană cunoaşte ce înseamnă codul portocaliu de ninsori abundente şi viscol, cu siguranţă nu va pleca la drum cu trenul şi îşi va cumpara mai multă apă şi mâncare, gândindu-se că poate vrea să evite să iasă din casă în perioada cu avertizare meteo. Înţelegerea acestor lucruri ar elimina panica şi i-ar face pe oameni să conştientizeze mai bine implicaţiile acţiunilor lor”, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. “””

(…)

Dar eu stau si ma intreb: la trenul ala CFR (care depinde de Ministerul Transporturilor) care a fost blocat doua zile langa Faurei, cine i-a dat drumul? Cine trebuie sa raspunda: cumva calatorii aia lenesi si care stateau inauntru la caldurica si nu aveau, pe langa bilet, si lopata aferenta de cod portocaliu?

Pe aceeasi tema: Nu putem plati lenea la nesfarsit.

Nu putem plati lenea la nesfarsit

“Nu putem plati lenea la nesfarsit” declara primul ministru in vizita domniei sale in niste sate din estul tarii care aveau zapada pana la acoperis.

Nu pot decat sa fiu 100% de acord.

Si as adauga: nu putem plati lenea si incompetenta la nesfarsit.

Dar cum o facem? Doar declarativ?

Hai sa disecam un pic problema.

1. Sunt probabil 3 milioane de romani plecati din tara, marea majoritate oameni tineri sau in putere plecati din zona rurala. Daca oamenii astia nu ar fi fost plecati, probabil ca ar fi fost mai multi voluntari localnici la dat zapada. Cine se ocupa sa-i aduca pe oamenii astia inapoi?

2. In sate au ramas oameni batrani care de multe ori au grija de nepoti, nepoti ai caror parinti sunt plecati in strainatate. Nu ni se pare ca cerem prea mult de la oamenii astia?

3. In sate sunt si oameni care stau doar la crasma cu tuica in nas. Oamenii astia au muncit probabil prea putin la viata lor si probabil vor munci la fel de putin de acum inainte. Poate unii au legitimatii false de handicapati. Poate unii au fost dati afara in somaj cu multi ani inainte si nu au reusit sa se puna pe picioare. Poate unii sunt depresivi si niciun doctor nu a fost in stare sa-i ajute. Acestia sunt niste oameni tristi, fara sperante, din cauza asta stau si beau. Romania este o tara cinica; cine, daca nu liderii acestei tari trebuie sa o scoata din starea asta?

4. Primarii si prefectii au si ei vina lor. De ce nu aveau un plan de masuri? Ce au facut angajatii primariilor, au iesit la zapada sau doar cu paine si sare la oaspetii veniti cu elicopterul? Erau pregatiti? Au cumva o lista de potentiali voluntari din satele respective pe care sa-i sune si sa coordoneze activitatile in astfel de situatii? Sa nu uitam, productia agricola a Romaniei a crescut constant in ultimii ani, ceea ce inseamna ca mai sunt destui oameni gospodari, cu tractor, cu initiativa; oameni care tin la satul lor. Are primaria (sau prefectura) o lista cu acesti oameni? Si chiar daca nu ar fi fost voluntari, pentru ca ar fi facut o munca de interes public (si maturatorii fac munca de interes public si sunt platiti), poate ca ar fi posibil sa fie platiti in caz ca e nevoie de munca lor, macar motorina.

5. Si legat de punctul 4, nu cumva din cauza ca Romania este condusa de sus in jos, cu primarii care schimba partidul in functie de ce partid e la putere la Bucuresti si asteapta pomeni de la centru, nu cumva tocmai din cauza asta s-a creat o atitudine de “sa vina solutia de la Bucuresti”? In plus, cum aratam mai sus, Romania este si o tara cinica: fiecare pentru el, asocierea voluntara nu prea exista.

6. Romania are o problema reala, grava: depopularea. Iar anumite sate vor disparea probabil de pe harta. In plus, de 20 de ani, exista transferuri nete de la oras la sat sub forma de taxe platite la oras si cheltuite la sat, fie ca e vorba de drumuri, de scoli, de administratie, etc. Transferurile fiscale exista peste tot in lume, insa la noi situatia pare mai grava. Exista cumva pe la guvern vreo lista cu masuri pentru urmatorii 10-20 de ani despre cum sa gestionam situatia satelor depopulate? Ce facem cu casele nelocuite?

In loc de concluzie:

Cred ca problemele sunt mult mai grave si mai serioase fata de ce expertul in PR i-o fi soptit primului ministru. Avem probleme cu lenea, cu incompetenta, cu furtul, cu coruptia, dar asta este peste tot, nu numai in satele vizitate. Ci si la Bucuresti. Este o problema nationala, nu locala. Iar la o problema nationala, raspunsul trebuie sa fie national. Sa fim seriosi, pestele de la cap se impute. Ii simtim mirosul in acele sate lovit de vifor, si nu vedem problema de la Bucuresti? Nu vedem problemele din ministere? Hai sa incepem prin a cere munca, prin a cere competenta, lipsa coruptiei in ministerele de la Bucuresti!

Hai sa cerem responsabilitate.

Si sa masuram. De exemplu, acum se prevede crestere economica de 2% pentru 2012. Eu cred ca este extrem de putin, daca Romania ar fi bine guvernata ar trebui sa avem cel putin 5%. Dar sa nu cerem 5%, ci doar 3%, adica doar cu 1% mai mult efort. Daca nu obtinem macar 3% crestere economica, isi vor face harakiri guvernul + inca 5.000 de inalti functionari?

PS. Pe aceeasi tema, in Gandul, un reportaj.

Cifra zilei. Cate femei sunt in noul guvern?

Raspunsul? 1. Din 18.

Trebuie sa recunosc, este un progres fata de guvernul Tariceanu II, ocazie cu care scriam:

Council of Woman World Leaders considera ca promovarea femeilor in politica, in economie, in societate in general reprezinta un progres democratic prin acordarea egalitatii de sanse si contribuie la o mai buna guvernare, atat a societatii cat si a firmelor. Ministerul Muncii din Romania promoveaza astfel de idei, insa rezultatele concrete se lasa inca asteptate.

World Economic Forum a comandat un studiu (linkul nu mai functioneaza) in care se face o analiza a egalitatii de sanse intre femei si barbati, concluziile pentru tara noastra nefiind prea magulitoare: ne-am clasat pe locul 41 (din 58 de tari luate in considerare in studiu) iar scorul de 3,5 obtinut de tara noastra reprezinta doar 50% din scorul maxim de 7 puncte. O veste buna insa – din categoria “capra vecinului” – ne-am clasat deasupra unor tari din sudul Europei (precum Turcia, Grecia sau Italia).

Acelasi studiu concluzioneaza ca exista o corelatie intre cresterea economica, PIB/locuitor si indexul egalitatii de sanse: cu cat acest index este mai mare, cu atat cresterea economica este mai accentuata si PIB/locuitor mai mare.

PS. o bloggerita din Danemarca (se putea altfel?) s-a lansat intr-un proiect in care incearca sa inventarieze toate femeile care au avut putere politica din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, in orice tara din lume.


Taguri