You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for January, 2012


Distrusul intern brut (DIB)

Motto: “Si mereu lucra/Zidul ridica/Dar orice lucra/Noaptea se surpa!” (Balada Mesterului Manole)

Motto2: The Fifth Element

 

Activitatea economica a unei tari este masurata in general prin indicatorul produsului intern brut (PIB) anual/trimestrial. Definitia termenului si formulele de calcul sunt arhi-cunoscute, vreau doar sa subliniez faptul ca pe fondul crizei economice actuale exista o presiune din ce in ce mai mare legata de schimbarea modului in care economiile nationale isi calculeaza performanta.

Ultimii ani au scos in evidenta un paradox. Este posibil sa ai un PIB in crestere sau stagnare si cu toate acestea sa ai o deteriorare semnificativa a mediului economic si a stocului de bogatie national. Teoria clasica explica acest lucru prin faptul ca o parte din activitate nu este evidentiata in PIB (auto-productia/consumul etc), dar si prin faptul ca are loc o reasezare fundamentala a valorilor economice cu implicatii care nu sunt inca pe deplin cunoscute. Acest lucru este corect, dar nu complet.

Continue reading →

Proteste violente la Mizil – pamflet

Preluare de pe pinguinul.eu – aici. Multumim Bogdan! 🙂

LIVE TEXT. Proteste violente la Mizil
Articol scris de Bogdan Bărbieru | 16:48 • 24 Jan 2012|

ULTIMA ORĂ! Febra protestelor antiBăsescu a cuprins şi oraşul Mizil, localitate în care Adrian Năstase a candidat şi are şi birou parlamentar. Doar îl are. Pentru că în urma refuzului pedelist, Năstase s-a apucat să numere singur ouăle de la Cornu. Astfel, că pe la Mizil nu mai vine.

Protestele au început la ora 17.00, în faţa primăriei Mizil. Oamenii prezenţi la miting se manifestă violent. Astfel, Pinguinul.eu – cel mai citit blog din Prahova şi al doilea cel mai citit blog din Mizil – şi-a trimis corespondenţii la faţa locului pentru a putea transmite live desfăşurarea violentă a mitingului.

(P)Publicati primele 5 joburi gratuit pe Netjobs!Vrei un job mai bun? Sute de joburi te asteapta pe Netjobs.ro! (p).17.05: În faţa primăriei Mizil mulţimea este tot mai enervantă. Oamenii prezenţi strigă atât de tare încât abia poţi să-i auzi „tiki-taka Barcelona”. Din când în voci răzleţe răzbat printre manifestanţi: „PDL şi USL – aceeaşi mizerie”. Oamenii de ordine (1 la 2 protestatari) strigă şi ei „Plătiţi-i drepturile de autor lui Bogdan pentru scandarea ”. Manifestanţii refuză să plăteasca, astfel că acum scandează „PDL şi USL – acelaşi căcat maghiar”.

17.15: Mizilenii s-au încălzit şi se dezbracă. Unul dintre ei poartă un tricou portocaliu şi fes cu PSD. Celălalt manifestant e îmbrăcat cu un tricou cu PNL şi cu şapcă cu Alianţa DA. Forţele de ordine au tricouri cu PSD şi căşti cu partidul Albă ca zăpada.

17.20: Violenţele îşi fac loc. Cei doi mizileni prezenţi la miting decid că e timpul să se lupte cu regimul.

17.21: Manifestanţii aprind grătarul. Forţele de ordine aduc micii. Printre mici, şi Emil Boc.

17.22: Manifestanţii se bat. Cel cu fes PSD dă 4-4 şi face o poartă-n casă, iar cealaltă în vecinătatea casei. Îi mai rămâne de făcu şi gardul. Cel cu tricoul penelist dă cu zarul 2-1 şi nu mai face nimic.

17.44: Dana Grecu la Antena 3: „La Mizil, 4000 de persoane protestează împotriva regimului”. Fac grătare că doar serbează revelionul pe rit vechi.

17.49: Primarul Mizilului Emil Proşcan, domiciliat în Bruxelles, ameninţă mulţimea că, dacă continuă violenţele, pune în boxe muzica lui Fuego.

17.50: Mulţimea îi răspunde primarului că mai bine o pune de-un salam. Florin Salam!, mâncaţi-aş!

17.55: Adrian Năstase la Antena 3: „În gara Mizil se află 300 de persoane care aşteaptă trenul spre Bucureşti”.

17.56: În timp ce Năstase vorbeşte la A3, mulţimea aruncă cu ouă în tilivizorul din sediul primăriei. Laurenţiu Murgu, consilierul fostului premier: „Ho, bă, ca are ouă destule la Cornu!”.

18.04: Trenul Buzău-Bucureşti opreşte în gara Mizil. 4 persoane se suie în tren.

18.05: Trenul Buzău – Bucureşti pleacă din gară. 296 de persoane sunt în continuare în tren. Aşteaptă trenul de la Ploieşti.

18.10: Roberta Anastase la B1TV: „28.000 de mizileni protestează împotriva USL, cer demisia lui Adrian Năstase şi alegeri anticipate în colegiul 8 Prahova, zona Mizil”.

18. 26: Un manifestant are în mână o sticlă incendiară şi o brichetă. Celalalt îi ia sticla din mână: „Eşti nebun?! Aici e de băut, nu de ars”.

18.27: Protestatarii beau ţuică şi cântă: „un pahar de ţuică fiartă/ia durerea dintr-o data”.

18.30: Ştefan Avramescu, redactor la fiţuica „Mizilul”: „Mizilenii sunt şi proşti (adică îmi susţin vechea afirmaţie), mai ales cei care nu îl susţin pe Emil Proşcan”.

18.32: Gabriela Andreea Negoiţă, redactor la Poştalionul, fiţuica primăriei Mizil: „Peste 5000 de mizileni s-au adunat în faţa primăriei şi cer demisia lui Traian Băsescu şi candidatura lui Emil Proşcan la preşedinţie, susţinută de USL”. (asta ca să plece din primărie, că poa’ vine altu competent şi face locuri de muncă pentru toti, nu doar pentru acoliţi – notă Victor Ciutacu)

18.57: Trenul Buzău – Bucureşti ajunge în gara Ploieşti Sud. Cei patru mizileni coboară şi se duc la serviciu.

18.59: Forţele de ordine prezente la protest decid că e cazul ca mitingul să se sfârşească.

19.00: Jandarmul şi cele două persoane prezente la miting se duc la Alexandra Cafe. Împreună beau o cafea.

19.03: Roberta Anastase la B1TV: „La ordinul primarului cand pedelist, cand pesedist … actualmente uselist, la ordinul lui Emil Proşcan jandarmii au intervenit în forţă şi a reprimat protestul celor celor 28.000 de susţinători ai preşedintelui Băsescu”.

20.00: Victor Ciutacu, Adrian Năstase şi Mihai Gâdea la Antena3: „la ordinul băsist, jandarmii reţin în Gara de nord circa 400 de mizileni veniţi la miting”.

Productivitate

5 oameni la un obiect al muncii: aici, atentie, e cu sunet.

A treia oara nu ne multumim doar cu vorbe

Referitor la discursul de aseara de la Cotroceni: am trait cu senzatia ca l-am mai ascultat de cel putin doua ori: in urma cu 5-6 ani si iarasi acum 3-4 ani. I-am acordat increderea atunci, insa nu am fost convins de fapte. Mingea se afla tot la domnia sa si la PDL.

Programul economic anuntat: nimic proaspat, din contra, parca a subliniat neputinta autoritatilor de a atrage fonduri europene, neputinta in a dezvolta infrastructura, agricultura, turismul. A insistat pe Rosia Montana, dar nici macar proiectul asta nu au fost in stare sa-l inceapa.

Programul politico-social este gol de continut: cooperarea cu celelalte partide este practic imposibila iar invitatia adresata societatii civile este falsa. Nu poti sa acuzi societatea civila ca s-a inchis intr-o cochilie cand fostul tau consilier si ai lui sapte piticoti au atacat-o in mod constant, cand societatea civila nu are resurse sa se bata cu imperiile media sau cu resursele puterii care sunt egale cu bugetul de stat. Degeaba a scris societatea civila rapoarte si a tras semnale de alarma ca nimeni nu le-a luat in seama. Nimic despre modul in care s-a guvernat si au fost adoptate legile (numite reforme, dar inca fara rezultate vizibile), fara dialog social.

Iarasi a fost acuzat clientelismul, dar fix vineri Boc l-a numit pe Vevera la Transelectrica (pentru cine nu a urmarit, Vevera si-a dat demisia din pozitia de Presedinte, dar a ramas bine-mersi membru al Consiliului de Administratie).

Daca se doreste un pact social care sa ne scoata din criza asta politico – sociala si, implicit, economica, trebuie ca puterea sa faca dovada unui transfer real de responsabilitate: sa depolitizeze minsiterele, regiile si alte institutii imediat. Altfel, la ce sa se intalneasca cu societatea civila: sa faca iar promisiuni?

Vorbe frumoase am mai auzit. Cu faptele sunt restante.

Experiment. Avem nevoie de deschiderea partidelor catre cetateni.

Acest articol are mai degraba o componenta civica decat una politica. Este vorba despre un experiment prin care partidele se pot deschide publicului.

Ne plangem, pe buna dreptate, ca nu exista o alternativa viabila la actuala clasa politica. Dar putem face mai mult decat sa ne plangem: putem incepe sa construim o alternativa.

Iata ca filiala dintr-un oras prahovean al unui important partid pentru istoria Romaniei invita publicul sa propuna candidati pentru alegerile locale (primari si consilieri).

Unde? Ce partid?

Iata anuntul:

Dati-ne nume pentru primar si pentru consilierii locali!
De 22 de ani, de cand usa libertatii s-a redeschis pentru romani, increderea in clasa politica nu a fost nici o data la un nivel atat de redus. Exista o nevoie aproape disperata de figuri noi, de oameni curati, care sa practice o alt fel de politica.

Va invitam sa faceti parte dintr-un experiment. Spuneti-ne pe cine ati vrea sa vedeti candidand la Mizil pentru functia de primar si pentru functiile de consilieri locali. Noi ii vom contacta si le vom propune sa candideze sub sigla PNTCD.

Nu va putem garanta ca vor accepta propunerea voastra. E posibil ca o parte din ei sa refuze sa intre in politica. E posibil ca o alta parte sa nu accepte candidatura sub sigla PNTCD. Si pot aparea alte motive de refuz, pe care nu le putem prevedea acum.

Nu exista nici o garantie ca acest demers va fi un succes. Dar este incercarea noastra de a deschide usile politicii locale pentru oameni noi. Prin urmare, mizileni, dati-ne nume!

Mai multe detalii pe website.

De ce cred in crestere economica sustinuta pentru Romania

Inainte de a discuta despre Romania, as face o mica paranteza si as discuta despre Africa subsahariana.

In ultimii 10 ani, in top 20 tari din lume in ceea ce priveste cresterea economica, 10 au revenit tarilor din Africa subsahariana. O crestere economica de 10% pe an pentru aceste tari nu este iesit din comun. Si in 2011 ratele de crestere au fost sanatoase, la fel pentru 2012. In ultimii 20 de ani, de cand a cazut cortina de fier, si in tarile Africane am vazut progres democratic: din ce in ce mai multe tari scapa de diferiti despoti sau dictatori militari si adopta democratia; Liberia are ca presedinte o femeie care a fost realeasa in 2011 si a luat si premiul Nobel pentru pace.

Analizand datele tarilor din Africa subsahariana, apare an de an o problema: rata de crestere economica efectiva la sfarsitul anului este cu doua puncte mai mica decat predictiile facute la inceputul anului de organisme internationale precum FMI. Motivul este ca FMI nu este in stare sa evalueze impactul real al ineficientei institutionale din acele tari si gradul de coruptie: de exemplu proiecte de infrastrutura anuntate ca sigure se amana pentru ca cineva nu si-a primit “dreptul”.

PIB-ul unei economii este dat de populatia activa deinmultit cu productivitatea individuala. Tarile africane au o populatie in crestere, dar si o productivitate in crestere. Cresterea productivitatii este data de deschiderea economiilor la capitaluri straine, la deschiderea catre comert si, mai ales, de transferul de know – how in orice domeniu de la tari mai dezvoltate. Pentru ca diferenta de know-how este extrem de mare, din cauza asta se absoarbe mai repede. Aceasta crestere economica din Africa este datorata unui grad de globalizare mai ridicat.

O evolutie asemenatoare am observat si in Romania, mai ales in perioada 1997 – 2008.

In 2008 am observat ca deceniul de crestere economica s-a terminat in spargerea anumitor bule: a consumului, a creditului, a imobiliarelor, a salariilor neacoperite de productivitate, dar mai ales a bulei optimismului, a asteptarilor: daca te uitai la planurile de afaceri combinate a firmelor pe un anumit sector de activitate si adunai cota de piata iti dadea tot timpul peste 100%; lucru ce a insemnat ca firmele erau in concurenta de resurse, in special resurse umane: au crescut salariile cu 20% pe an (si guvernantii au facut si ei la fel), a crescut creditarea, au crescut deci preturile la imobile, toti (inclusiv firmele) calculand ca aceste cresteri de 20% pe an vor fi pe vecie.

Cred ca azi s-au spart acele bule si poate chiar ca am devenit mult prea pesimisti, lucru ce are un impact negativ asupra consumului, asupra creditarii, asupra creditului, asupra imobiliarelor.

Cresterile economice sustinute din Asia, din Africa, din America de Sud vor duce la crestere economica mondiala, chiar SUA va creste cu 2-3% si chiar daca zona euro va scadea cu 0.3%, tot vom avea o crestere economica mondiala sanatoasa. In cele din urma, toti vor beneficia de cresterea globala, inclusiv zona euro, inclusiv Romania.

Evident, cresterea economica globala se petrece si pe fondul cresterii populatiei (anul trecut am trecut de pragul de 7 miliarde) si, deci, va fi o presiune imensa pe resurse. Nu numai resurse naturale precum petrol, fier, etc, dar si apa si aerul.

Romania este o tara cu potential bogat: cel agricol poate hrani o populatie de 4 ori mai mare decat cea actuala a Romaniei, 27% din suprafata Romaniei este acoperita de paduri, potentialul hidrografic este urias, ca sa nu mai vorbim ca mai avem si alte resurse, printre care aur, petrol si gaze unde inca exista potential de noi perimetre de exploatare; iar in ceea ce priveste energia eoliana am asistat practic la o revolutie in ultimii ani.

Romania are inca o diferenta de know – how fata de vest, PIB / locuitor este mai putin de 50% din media UE iar faptul ca suntem membri UE nu va face decat ca acest decalaj sa scada. Asta inseamna crestere de productivitate mai sustinuta decat in zona euro de exemplu – care va avea si ea crestere – dar trebuie sa-i prindem din urma.

Romania are inca atatea de facut, de exemplu in infrastructura: nu numai ca avem un grad de indatorare mic ca tara, dar putem accesa si fonduri de zeci de miliarde de euro de la UE.

Sunt atatea motive, iata, sa credem intr-o crestere economica sustinuta in Romania.

Maine va fi o zi importanta in istoria noastra recenta. Vom vedea ce a invatat actuala clasa politica din Romania. Presedintele va face o declaratie unde va spune probabil ca recentele miscari populare sunt cauzate de masurile de austeritate adoptate datorita crizei economice (o criza reala care a rezultat in spargerea bulelor – vezi mai sus).

Imaginea tarii in ultimele 10 zile este cea a unei tari ce nu mai poate fi guvernata de actuala clasa politica: posibilitatea ca guvernul sa impinga o reforma sau sa adopte o lege este zero. Puterea a dat inapoi si l-a rugat pe dl. Arafat sa revina, puterea l-a numit ilegal si netransparent pe Presedintele Consiliului de Administratie la Transelectrica, doar pentru ca 4 zile mai tarziu sa renunte la aceasta numire, l-a dat afara pe un ministru pentru ca a injurat cetatenii.

Am aratat mai sus ca avem atatea motive sa fim optimisti si sa credem intr-o dezvoltare economica sustinuta. S-ar putea ca puterea sa dea vina doar pe criza economica pentru a explica protestele si sa promita masuri de imbunatatire a nivelului de trai. Insa cu 100 de lei in plus la salariu nu rezolvi o nemultumire populara si o stim prea bine.

Ceea ce ar rezolva criza economico – sociala ar fi un plan credibil de crestere economica sustinuta. Avem toate elementele necesare, asa cum am explicat mai sus. Ceea ce poate trage in jos potentialul nostru, ca si in cazul tarilor africane, este lipsa unor institutii eficiente. Puterea trebuie sa vina, in opinia mea, si cu un plan credibil de crestere a eficientei institutionale. Iar asta inseamna un tranfer real de putere de la clasa politica spre tehnocrati.

Baconschi a picat, pe cand Vevera, noul sef la Transelectrica?

Cu doar un pestisor ca Baconschi nu se face primavara, sa fim seriosi.

Daca vreun ziarist poate sa vorbeasca du dl. Boc, sau vreun parlamentar PDL care s-a deschis la dialog zilele astea (ca am numarat vreo 10- 20) sa ii explice cum e cu numirea aia de sambata la Transelectrica a lui Vevera; numire care pare sa fie si ilegala, nu doar facuta pe ochi frumosi pe banii nostri.

UPDATE: dl. Vevera a demisionat azi

UPDATE 2: totusi, se pare ca dl. Vevera a ramas in consiliul de administratie, este adevarat, ca simplu membru, dar a ramas. E bine ca nu am batut toba pentru victorie 🙁

Pomeni la insectar – an electoral 2012

Cum spuneam intr-o postare recenta (vezi Atentie! Aterizeaza pomeni.), vom avea parte de diferite tipuri de pomeni.

In cea de azi:

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut coalitiei de guvernare ca taxa auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie suspendata cu un an, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare auto, redusa cu 25%, au declarat pentru agentia Mediafax surse oficiale.

Propunerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie promovata prin ordonanta de urgenta.

“Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007. Motivul invocat a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului”, au afirmat sursele citate.

Desigur, frumusetea este ca pomana propusa azi este impachetata ca “nevoie de dialog social”.

Nu voi comenta separat pentru fiecare pomana caci s-ar putea sa fie doua pe zi. Dar daca vad ceva, o sa pun un link in pagina permanenta creata special in partea dreapta a blogului. Astept si semnalari de la voi.

Societatea civila invita partidele la dialog si le indeamna sa semneze un contract Societate – Clasa Politica

Nu pot decat sa aplaud initiativa profesionista, echilibrata si extrem de pertinenta aparuta pe “Romania Curata” care invita partidele sa semneze un contract prin care sa se angajeze la o serie de masuri pentru a rezolva criza politico-sociala care a rabufnit in ultimele saptamani. Un astfel de contract ar transforma Romania intr-o tara mai democrata, in care cetatenii sunt mai bine reprezentanti si cu mai multe drepturi si responsabilitati.

Mergeti, cititi si dati-va cu parerea.

Proiect in lucru: Contract cu Clasa Politica.

PS. Am trimis ideile pe aceeasi tema discutate aici pe blog pe 17 ianuarie:

Agenda discutiei politice PDL – USL

Nu pot decat sa ma bucur ca ideile aparute pe acest blog au fost in buna masura incluse si pe “Romania Curata”.

Cum l-a selectat premierul Boc pe noul sef de la Transelectrica? Imi raspunde cineva?

Cum sa nu te revolti?

Cum?

Azi (!!!), primul ministru al Romaniei l-a numit pe Adrian-Victor Vevera in functia de sef la Transelectrica. Pentru cine nu stie, Transelectrica are venituri de 600 de milioane de euro si cheltuieli tot cam atatea (sursa).

Am cautat pe Google, am cautat in arhiva ziarelor financiare, le Linkedin, nu am gasit nimic, dar absolut nimic care sa-mi indice cat de cat ce il recomanda pe dl. Vevera.

Dl. Vevera este consilier personal al. dlui. Boc. Desigur, dl. Boc isi poate alege pe cine vrea in pozitia de consilier personal, dar cand ii dai pe mana o companie mamut, cred ca e neovie de mai multa transparenta in ceea ce priveste calitatile noului sef. Singurele informatii sunt cele obligatorii, de interese si avere (pe care le gasiti aici).

S-ar putea ca dl. Vevera sa fie omul potrivit la locul potrivit, dar oricat e internetul de mare nu avem nicio informatie. Dar cum de l-a numit tocmai pe domnia sa? Cum de nu s-a gasit cineva mai bun? A fost cautat cineva mai bun?

Imi raspunde cineva? Poate premierul Boc? Sau poate vreunul dintre acei comentatori si suporteri ai actualei puteri? Sau vreunul care nu e de acord cu manifestatiile din zilele astea? Haideti, unul macar, raspundeti daca vreti sa stiti cine are grija de averea voastra (Transelectrica este detinuta in proportie de 72% de stat, adica de noi toti).

Cleptocratie alternativa

Observ ca multi comentatori sunt extrem de suparati ca anumiti protestatari afiseaza mesaje cum ca Romania ar fi o dictatura. Acesti comentatori continua argumentatia cu o fractura logica dubla: cum Romania nu e dictatura si cum este periculos sa te joci cu termenul de dictatura, ca atare protestatarii sunt dusmani ai democratiei cu clasa politica actuala (cea de la putere, nu opozitia) incercand sa faca sa functioneze institutiile si ca se lupta cu sistemul, ca avem conducatori anti-sistem si reformisti.

Faptul ca oamenii pot sa mearga in starda si sa strige sau ca pot sa scrie pe blog orice le trece prin cap, faptul ca au dreptul sa plece definitiv din tara, asta este dovada suprema a existentei democratiei. Ce conteaza ca degeaba strigi sau scrii, ca oricum nu te baga nimeni in seama.

Ce fel de democratie e aia unde sistemul politic este inchis intr-un cerc vicios: control politic al resurselor statului pentru interesul de grup, bani reinvestiti de grup pentru alegeri in urma carora se revine la putere. Poate un partid nou, sa zicem ca se cheama URR sau Partidul Verde sa faca fata competitiei cu PDL sau PSD? Nu poate, pentru ca statul este cel mai puternic agent economic al Romaniei, in plus majoritatea miliardarilor romani, gen Niculae sau Patriciu, au devenit miliardari pe spinarea statului. Acesti miliardari si reprezentanti ai regimului clientelar au destui bani sa angajeze politicieni si jurnalisti sa lucreze cu norma intreaga in slujba lor.

Iar oameni pregatiti din multinationale nu au suficient de multi bani ca sa renunte complet la servici si sa se dedice 100% politicii? Daca nu merg la munca, risca sa moara de foame si ei si familia lor. Cei de la URR au incercat sa mearga la munca in timpul zilei iar seara, in week-enduri si in concedii sa faca politica. Au luat doar 25.000 de voturi, adica doar 1% din voturile adunate de Vadim in 2000.

Adevarul este ca Romania nu este o tara democrata. Este o cleptocratie* alternativa: cine ajunge la ciolan, incepe sa roada si nu imparte si cu oamenii de rand. Indiferent care partid ajunge la putere, imediat au loc permutari politice cu primari si parlamentari si sefi de institutii care sar din barca in barca in functie de ciclul electoral.

Dupa ce am semnat imprumutul cu FMI de 20 de miliarde de acum 3 ani s-au taiat salarii, pensii, s-au dat oameni afara, s-au marit taxe si cu toate astea am strans din dinti, am zis ca hai sa fim responsabili. In definitiv suntem un popor care a indurat lucruri mai rele.

Insa vezi ca in perioada asta de criza un constructor numit Umbrarescu isi dubleaza profitul de la an la an prin contracte cu statul; ca un miliardar numit Niculae ia gaz mai ieftin de la Romgaz si ca Hidroelectrica tot seamnaza cu baietii destepti, ca prietenul fetei lui tata a castigat in 2010 un concurs la care a participat singur pentru un post de consilier la ambasada de la Paris (o ora cu trenul de Bruxelles) si exemplele pot continua cu sutele, daca mai vreti, va dau linkuri. Iar anumite nume sunt deja intrate in folclor: Placinta, Falca, Ridzi, Berceanu, Videanu. In plus, ce a aprins scanteia: un om competent a fost fortat sa demisioneze pentru ca isi apara propria lui reforma. Cat ai fi de anti-sistem, atunci cand sistemul functioneaza bine, inseamna ca distrugi, nu creezi.

Sistemul cleptocratic este alternativ, printre cei acuzati din garnituri precedente, deja cu nume de poveste: Decebal Traian Remes, Patriciu, Adrian Nastase, Necolaiciuc, Mitrea, Serban Mihailescu, etc, etc.

Deci despre ce democratie vorbim? Pe cine aparam?

*CLEPTOCRAŢÍE sf Guvern ai cărui membri caută, în primul rând, să obţină avantaje personale (materiale, sociale, politice etc), pe seama celor în numele cărora guvernează < gr klepto- (< kleptein = a fura; cf got hlifan = a fura, lat clepere = a fura) + lat -cratia (< gr -kratia < kratos = putere, forţă))

Trei stiri de departe: un judecator intelept, distrugere creativa si cum sa-ti cresti economia in perioada de criza.

1. In Anglia, la Bristol, un judecator a acordat 30.000 de lire pe an unei romance care are un venit de 5.000 de lire pe an si care are si 4 copii. Evident, ziarele britanice au sarit in sus ca uite inca un exemplu ca taxele lor merg la altii in perioada asta de austeritate. Comentatorii din Romania au identificat imediat din poza ca de fapt romanca este tiganca si au scos stampila clasica in astfel de situatii: tiganii sunt niste cersetori. Eu zic asa: nu e vina celor 4 copii ca au ajuns acolo. Mama lor are tot dreptul sa fie acolo si sunt sigur ca face tot ce poate pentru copiii ei. Iar suma acordata de judecator le va da o sansa sa aiba o copilarie fara probleme, sa aiba mancare, sa aiba caldura, sa aiba acces la apa potabila, sa poata merge la scoala si nu sa stea pe strada. Cand vor fi mari, acesti copii vor munci probabil in Anglia, nu in Romania.


2. Kodak a intrat in faliment
. Exemplu de distrugere creativa, clasica liberalismului economic si esentiala progresului. Sa tinem minte lucrul asta si sa ne gandim in ce domeniu de activitate lucram si daca este riscul ca firma la care lucram sa dispara. Cred ca este preferabil sa ne distrugem noi modelul de business decat sa-i lasam pe altii sa o faca.

3. Un guvern dintr-o importanta tara europeana are un program serios de crestere economica. Printre altele, uu creat o baza de date impreuna cu firme mari din sectorul privat pentru a identifica produse standard cumparate atat de guvern cat si de firmele private. Sa zicem pixuri. Au cazut de acord ce model vor sa achizitioneze in urmatorii 5 ani, au estimat ce volum vor achizitiona si au descoperit ca daca finanteaza impreuna o fabrica de pixuri le iese mai ieftin decat sa cumpere fiecare de pe piata pixuri chinezesti. Si nu este vorba de comportament neconcurential, in definitiv cumpara mai putin de 3% din pixurile vandute in piata comuna numita Uniunea Europeana. Sa na gandim la Romania: oare ministerele, agentiile si insitutiile guvernamentale si firmele de stat cu milionul lor de angajati s-au gandit la astfel de sinergii?


Taguri