You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for November, 2011


A mai trecut un an…

“Mi-am facut un examen de constiinta. Am trecut in revista toate suferintele si mizeriile prin care am trecut de-a lungul puscariilor, a anilor de detentie, a persecutiilor post penitenciare. Si cred ca as opta pentru acelasi destin. Cred ca destinele noastre sunt scrise dinainte. Eu nu sunt fatalist dar, daca mi s-ar ridica in fata aceleasi alternative, ceea ce as alege ar fi tot trecutul pe care l-am trait si pe care l-as repeta cu seninatate.”

Sursa: Romania Libera din 13 noiembrie 1995

Este 11.11.2011 si a mai trecut un an… Societatea romaneasca traieste in aceeasi sufocanta lipsa de moralitate publica. Si, totusi…

Totusi, sunt semne care vestesc ca “asa nu se mai poate”. Sunt semne ca au aparut nuclee ale unui alt fel de societati. Deocamdata sunt disparate si departe de a forma masa critica necesara unei schimbari profunde.

Mesajul meu este sa va pastrati speranta. Dincolo de zornaitul de catuse – care pare sa devina emblema actualei clase politice – se afla o alta lume, ce asteapta sa fie construita. De mine, de tine, de cei de langa noi. De jos in sus mai degraba decat de sus in jos.

Din ceruri, Corneliu Coposu ne zambeste si ne indeamna, cu seninatate, sa ducem Visul mai departe. Prin urmare, voi toti, cei care credeti in libertate, in democratie, in moralitate, in altruism… stergeti-va lacrimile si treceti la treaba. Sunt inca foarte multe de facut.

Multumim pentru tot, Seniorule!

Unde va lovi criza maine

Uite aici.

Chiar nu am invatat nimic in ultimii trei ani?

BNR trebuie sa publice planul de rezerva in cazul bancilor grecesti.

Scria un cititor pe Hotnews ca e bucuros ca, in sfarsit, nu mai suntem noi romanii tinta atacurilor din presa europeana, concluzionand: “noroc cu grecii, mandrii ca nu suntem greci!”.

Presedintele Sarkozy al Frantei s-a aratat surprins de anuntul grecilor de a organiza un referendum pe tema intelegerii din cadrul UE de saptamana trecuta. Sa ne aducem aminte: la sfaristul saptamanii trecute s-au intalnit cei 27 ministri de finante din UE, ulterior s-au intalnit sefii de stat si de guvern din UE, o intalnire de 10 ore unde Presedintele Sarkozi si Premierul britanic Cameron s-au certat timp de doua ore, desi altfel ei sunt prieteni si au avut succes impreuna in Libia.

Ulterior, miercurea trecuta a avut loc o alta intalnire de 10 ore al liderilor UE, multi dintre ei modificandu-si programul (precum primul ministru britanic) sau muncind din greu, precum guvernul Italiei. Chiar si la Bucuresti au avut loc intalniri intre presedinte, premier si guvernatorul BNR.

Intalnirea de miercuri a rezultat cu tarile din zona euro ajutand Grecia si reducandu-i datoria cu 100 de miliarde de euro. Cu 100 de miliarde de euro!!!! Din banii astia toata Africa poate avea hrana timp de un an de zile!

Este clar, grecii nu au de gand sa plateasca nici macar un cent din datorie. Ii doare undeva de eforturile partenerilor europeni. Si ce daca premierul Slovaciei si-a pierdut postul dupa ce a aprobat planul de ajutor pentru Grecia! Si ce daca ceilalti leadieri in loc sa rezolve probleme la ei acasa si-au pierdut timp pretios ca sa-i ajute pre greci! Pe greci ii doare undeva.

Grecia va declara faliment si chiar daca vor fi obligati sa mai plateasca cate ceva va fi maruntis.

Nu stim ce se va intampla cu Grecia. Dar daca nu isi va plati datoriile, probabil ca bancile grecesti vor fi nationalizate. Dar cum statul nu doreste sa-si plateasca datoriile, cine ne asigura ca vor plati datoriile pe care le au in Romania catre deponentii atrasi azi cu dobanzi extrem de mari?

Stiu ca BNR prefera sa nu se vorbeasca in public nici macar despre cel mai mic risc posibil si este corect sa aiba o asemenea politica de comunicare. Insa in conditiile actuale, orice lucru care are de-a face cu posibile riscuri venind dinstre Grecia trebuie discutat public, transparent si sa stim care este planul de rezerva. Eu sunt sceptic ca bancile sunt bine capitalizate, sunt prea multe active pe termen lung care sunt greu de evaluat si greu de accesat banii pe termen scurt. In plus, cine stie, poate a incurcat si la noi cineva plusul cu minusul…


Taguri