You are currently browsing the j e o p a r d y blog archives for July, 2011


Cadel, respect !

A cazut cortina peste inca o editie din Turul Frantei si avem un nou castigator: Cadel Evans.

Dincolo de succesul sportiv, Cadel Evans e un bun model. Avand calitati native bune, dar nu senzationale, Cadel Evans a completat calitatile native cu cateva ingrediente care l-au transformat intr-un campion desavarsit: munca, seriozitate si caracter.

Cadel a devenit un campion pentru ca nu a renuntat. Chiar cand lupta parea pierduta, Cadel nu a renuntat nici o data. A profitat de oportunitati si a minimizat pierderile cand a fost in urma. A dovedit tarie de caracter. Tot edificiul a fost sustinut de munca facuta cu seriozitate an de an.

Cadel Evans este dovada ca munca facuta cu seriozitate poate duce la succes si este ingredientul fara de care talentul nativ nu e decat un foc de artificii.

Pentru tinerii de azi, Cadel Evans e un bun model. Respect, Cadel!

Somajul romanilor din strainatate – update

Acum un an spuneam ca va fi greu pentru cei 2.000.000 de romani aflati in tarile in dificultate bugetara din zona euro: Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda ( vezi aici: http://www.emilstoica.ro/zona-euro-si-2-milioane-de-romani.html). Recent, Spania a anuntat introducerea unor restrictii. Pentru prima data in 15 ani Irlanda are mai multi emigranti decat imigranti. Datele oficiale vorbesc despre un somaj de circa 35% in randul romanilor aflati in Spania sau Grecia. Situatia nu se va imbunatati pe termen scurt si mediu, din contra.

Romania are nevoie de forta de munca, sunt asa de multe lucruri de facut in tara. Fonduri europene exista, gradul de indatorare al tarii este mic, decalajul fata de vest este mare. In plus, avantajele bugetare sau asupra planurilor de pensii cu 2.000.000 de lucratori in plus (adica cu 40-50% mai mult decat acum) se vad de pe luna.

Cred ca este momentul sa uitam de macro-economia prudentiala si sa avem un pic de viziune:
– privatizati tot ce a ramas de privatizat si liberalizat tot ce a ramas de liberalizat: resursele vor fi alocate eficient prin privatizare iar liberalizarea va aduce locuri de munca; concomitent cu reducerea birocratiei
– program de investitii de 100 de miliarde de euro: in infrastructura (nu numai autostrazi, dar si IT, turism, canalizare, transport feroviar, naval, irigatii, etc); in educatie si in domeniul medical
– reducerea taxelor pe munca si a impozitului pe profit

Viziunea ar fi ca o forta de munca mai educata (si mai sanatoasa) care are acces la infrastructura imbunatatita isi va mari productivitatea. In 10 ani, cu o forta de munca cu 40% mai mare si cu o productivitate dubla, PIB-ul s-ar mari cu 180%, ceea ce inseamna ca investitia de 100 de miliarde ar insemna doar o crestere a datoriei publice cu 30%, ceea ce este putin.

Voluntariat pentru educatie

O intrebare simpla: cati dintre voi ati fi dispusi sa faceti voluntariat in sistemul de educatie? Asta ar insemna ca, 2 ore pe saptamana (e un exemplu, cifra poate diferi), sa mergeti sa predati intr-un liceu sau intr-o scoala generala (la o disciplina la care calificarea si competentele va sunt compatibile cu profilul respectivei unitati)?

Solutii false si asteptari nerealiste

Bacalaureatul 2011 ne-a pus o oglinda in fata, care ne-a aratat asa cum suntem cu adevarat, dincolo de iluziile servite in ultimii ani. Televiziunile au fost gazda a nenumarate dezbateri despre cine este vinovat si care sunt solutiile.

Un aspect a fost atins foarte putin sau deloc: in ce orizont de timp ne putem astepta la o ameliorare. Adevarul crunt si putin spus este urmatorul: indiferent ce masuri vor fi adoptate, rezultatele sistemului de educatie vor fi la fel de proaste si in 2012. Si in 2013. Si, posibil, si in 2014 si 2015. Daca masurile nu vor fi corecte, orizontul de timp se va indeparta.

Sistemul de educatie este unul gigant si tendinta nu poate fi inversata de la un an la altul. Cele mai buna masuri adoptate azi, vor da rezultate abia peste cativa ani.

Consecinta imediata este ca se induc asteptari nerealiste. Cum rezultate nu vor aparea peste noapte, exista riscul real ca reforme autentice adoptate azi sa fie abandonate maine (a se citi “anul viitor”) pentru lipsa de rezultate. Si anul viitor sau peste doi ani sa o luam de la capat.

Cele de mai sus nu sunt o pledoarie pentru a nu face nimic. Dimpotriva, pentru a avea un sistem de educatie eficient, sunt necesare modificari ample. Dar nu pe termen scurt, ci pe termen lung, fara a demola totul la fiecare 1-2 ani, pentru a o lua de la capat. 8-10 ani este un orizont rezonabil. Asta daca vom avea rabdare pentru a construi pe termen lung.

Orice alte solutii care propun rezultate imediate sunt false, iar promotorii lor nu sunt decat niste sarlatani.


Taguri